Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- ejjus
#12901 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@freelancerBIH
izbrisi taj post, dobit cu ban zbog tebe
izbrisi taj post, dobit cu ban zbog tebe
- ćiribiribela
#12902 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Al moram priznati da ovo ipak ima vise smisla od one sto je stavljala luk u usi, jer "pluca disu na usi"
-
daddy-kool
#12903 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dodik nam je bolje valjao u ovo vrijeme korone.GAU8 wrote: ↑25/03/2020 19:40Pazi da ne kaznis. Opet ce "njeni" stati iza nje, kao sto ce "nasi" stati iza nasih, a narod pusi...daddy-kool wrote: ↑25/03/2020 19:16 Treba im sve po spisku, ali ovo su postupci ravni sabotaži i veleizdaji.
Ovo je ratna situacija, ljudi umiru, mora se ovo kazniti.
Testovi su ključni za obuzdavanje epidmije.
Jebem im sve po spisku, podsjeti me na rat i blokade.
-
moonca
#12904 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
i ja sam dobila taj prilog-- navodno je prevela od Spanaca dr- ako osjetite da ste zarazeni- piti toplu vodu - nista hladno itd....ćiribiribela wrote: ↑25/03/2020 19:33 Kakve gluposti ljudi objavljuju po drustvenim mrezama, tacno nas treba malo prorijediti. Jedna medicinska sestra iz bosne je objavila status u kome savjetuje ljudima da piju po gutljaj vode svakih deset minuta, jer ako virus dodje u grlo voda ce ga saprati do zeludca, gdje ce ga dalje ubiti z. kiselina. Pa boze, univerzumu, tito dragi...
Last edited by moonca on 25/03/2020 20:09, edited 1 time in total.
- ćiribiribela
#12905 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa eto, problem rijesen. Otkazati sve narucene testove i svu narucenu medicinsku opremu! Skontali smo!
-
moonca
#12906 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije poruka da lijeci- vec da ubrazas stanje- da ne ostane u plucima- kako je objasnila - dok ne dodjes do dr..
dobila sam na massages-u i ne mogu da kopiram
dobila sam na massages-u i ne mogu da kopiram
Last edited by moonca on 25/03/2020 20:11, edited 1 time in total.
- GAU8
#12907 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nema testova, samim tim nema ni potizivnih rezultata testova.
Ko ce dokazati da je neko umro od posljedica korone. Ha ja....
Ko ce dokazati da je neko umro od posljedica korone. Ha ja....
- skafiskafsnjak
#12908 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Teze je nego sto mislis.Bluemore wrote: ↑25/03/2020 18:55Tv mozes i ugasiti a i Internet mozes se udaljitiskafiskafsnjak wrote: ↑25/03/2020 13:30 Kao jednu od mnogih mjera u ovim vremenima, uveo bih ukidanje interneta..
I na tv kanala raznih.
Fuj!
Sam svoj majstor
Sto ce ti Diktatura
Zelim da citam normalne vijesti....ali ne mozes od ovih klik bejta nista
- ćiribiribela
#12909 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Slazemo da smo testirali sve gradjane bih i imamo najbolju statistiku u evropi. F u Merkel 
-
Ermin ZM
#12910 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Cast onima koji su strucni kod nas ima ih jos, al je veliki broj raspalio za inostranstvo. ja kad vidim ko je sve postao medicinsla sestra/brat ne uzimam ih za ozbiljno. Jbt prije 2 3 godine svratim u posjetu u bolnicu, pridje mi pozdravi se jedan momak. Ugostiteljsku zavrsio, igrali lopte prije cesto. Poslije "zavrsio" negdje srednju, napatio se poslije toga u Travniku i covjek visi medicinar. Aj zdravoCortado wrote: ↑25/03/2020 19:53Imas li mozda link na taj post ili ime?ćiribiribela wrote: ↑25/03/2020 19:33 Kakve gluposti ljudi objavljuju po drustvenim mrezama, tacno nas treba malo prorijediti. Jedna medicinska sestra iz bosne je objavila status u kome savjetuje ljudima da piju po gutljaj vode svakih deset minuta, jer ako virus dodje u grlo voda ce ga saprati do zeludca, gdje ce ga dalje ubiti z. kiselina. Pa boze, univerzumu, tito dragi...
Last edited by Ermin ZM on 25/03/2020 20:16, edited 2 times in total.
-
ja71
#12911 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Iskustvo iz Španske Gripe govori da će ubrzo doći do drugog ali slabijeg vala nakon što se ukine karantin.
Dok 2/3 ljudi to ne pregura ništa od grupnog imuniteta.
Možda nas čak čeka i 3 val. I to sve bez mutacije virusa za koju struka još ne zna da li će se desiti ili ne
Možda nas čak čeka i 3 val. I to sve bez mutacije virusa za koju struka još ne zna da li će se desiti ili ne
-
daddy-kool
- armin071
#12913 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To je to samo pitanje je da li su u pravu ili nisu. Puno je nepoznanica ali u svakom slučaju hrabar potez tamošnje vlasti posebno pod ovolikim pritiskom medija i javnosti....
Last edited by armin071 on 25/03/2020 21:00, edited 1 time in total.
- Bluemore
#12914 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Svojim hodanjem ugrozavas druge bez da svjestsnitekako wrote: ↑25/03/2020 13:57krenes na liniju ili po vodu i halalis se sa svojim, preventivno. taj jedan izlazak iz stana je mogao biti posljednji.
danas, statisticki, mozes danima hodati gradom da se ne sretnes sa nekim zarazenim. ako se i sretnes, male su sanse da se zarazis. ako se vec i zarazis sanse da ces umrijeti su ti 2%.
s druge strane, u karanteni imas struje, grijanje, vode, internet, hranu.... ako ne gledas vijesti dodje ko godisnji odmor u krugu porodice...
postali smo mekani da ne kazem, pickice
A mnogi jesu nazalost i blize
U glavi treba izbiti strah a oprezno se ponasati Dok ne prodje frka
- sadie_forever
#12915 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
inshaAllah,pozeljela sam da ustanem i da otvorim novine uz kafu-a ono nista strasno nije bilofreelancerBIH wrote: ↑25/03/2020 19:59 Ljudi prolazi i sezona gripe, sve slucajeve ce biti lakse detektovati. Oslobodice se dodatni kapaciteti za pacijente i sta jos sve ne. Onaj ko bude imao temperaturu 40 u sred maja - logicno je da nije gripa nego ovaj novi sars... Dolaze nam bolji dani vjerujte, ludilo ce zavrsit do 15. aprila a poslije toga postepeno normalizacija zivota....
-
Guadalajara
#12916 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sredit CE tebe svekrvasadie_forever wrote: ↑25/03/2020 20:28inshaAllah,pozeljela sam da ustanem i da otvorim novine uz kafu-a ono nista strasno nije bilofreelancerBIH wrote: ↑25/03/2020 19:59 Ljudi prolazi i sezona gripe, sve slucajeve ce biti lakse detektovati. Oslobodice se dodatni kapaciteti za pacijente i sta jos sve ne. Onaj ko bude imao temperaturu 40 u sred maja - logicno je da nije gripa nego ovaj novi sars... Dolaze nam bolji dani vjerujte, ludilo ce zavrsit do 15. aprila a poslije toga postepeno normalizacija zivota....![]()
![]()
- Vitezanin
#12917 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo da podijelim iskustvo prijatelja o kojem sam pisao prije par dana, a bio je pozitivan (16.3.), lokacija Brisel. Ne mora se uzeti kao vodilja za ovaj virus, ali eto barem da malčice bolje imamo uvid u ovo što se dešava. Ovdje ga citiram manje-više kako mi je rekao.
I njegovo deveranje s ovim ide u prilog tvrdanjama i nalazima da ogroman dio ljudi bude zarazen, a i da nisu svjesni i tako virus preleze i još ga "podijele". Zato je fakat vazno da, ako već postoje neki simptomi, makar sitni, budemo u kući. Dakle, kako je kod njega bilo (37 godina, zdrav normalan, nema prethodne kliničke slike da bismo ga definirali kao rizičnu skupinu):
- prvo su mu osjetila za okus i miris "otišla", dakle, nije ništa ili slabo osjetio, okus hrane npr. isto tako
- generalno se loše osjećao, malaksalost
- onda mu je temperatura brzo skočila, skoro 39.
Ovo je sve u roku dva dana pa i kraće, uglavnom duboko unutar 48 sati.
Uputa iz bolnice je bila, osim što su mu dali reguralne lijekove za skidanje temperature, da bude u kući i javi se za 48 sati ukoliko simptomi budu gori.
Sutradan mu je temperatura spala blize normalnoj (37,6) da bi opet porasla na kraju dana, ali nije išla blizu ove iz prethodnog dana.
Idući dan malaksalost i dalje, temperatura blaaago povišena. I sve je to nestalo, znači ovi "vidljivi" simptomi, kad se zbroje ovi dani, unutar nekih 5-6 dana.
U izolaciji je dakako, ali ovi svi simptomi, da ne znamo da je korona, bi hladno spali pod neku gripu, čak i ne baš teški slučaj. Koliko je ljudi imalo ovakve osrednje simptome, a da nisu znali šta je u pitanju: bog zna.
I njegovo deveranje s ovim ide u prilog tvrdanjama i nalazima da ogroman dio ljudi bude zarazen, a i da nisu svjesni i tako virus preleze i još ga "podijele". Zato je fakat vazno da, ako već postoje neki simptomi, makar sitni, budemo u kući. Dakle, kako je kod njega bilo (37 godina, zdrav normalan, nema prethodne kliničke slike da bismo ga definirali kao rizičnu skupinu):
- prvo su mu osjetila za okus i miris "otišla", dakle, nije ništa ili slabo osjetio, okus hrane npr. isto tako
- generalno se loše osjećao, malaksalost
- onda mu je temperatura brzo skočila, skoro 39.
Ovo je sve u roku dva dana pa i kraće, uglavnom duboko unutar 48 sati.
Uputa iz bolnice je bila, osim što su mu dali reguralne lijekove za skidanje temperature, da bude u kući i javi se za 48 sati ukoliko simptomi budu gori.
Sutradan mu je temperatura spala blize normalnoj (37,6) da bi opet porasla na kraju dana, ali nije išla blizu ove iz prethodnog dana.
Idući dan malaksalost i dalje, temperatura blaaago povišena. I sve je to nestalo, znači ovi "vidljivi" simptomi, kad se zbroje ovi dani, unutar nekih 5-6 dana.
U izolaciji je dakako, ali ovi svi simptomi, da ne znamo da je korona, bi hladno spali pod neku gripu, čak i ne baš teški slučaj. Koliko je ljudi imalo ovakve osrednje simptome, a da nisu znali šta je u pitanju: bog zna.
-
Cortado
#12918 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije pitanje hoce li biti slijedeci val i hoce li mutirati, nego kada.ja71 wrote: ↑25/03/2020 20:13 Iskustvo iz Španske Gripe govori da će ubrzo doći do drugog ali slabijeg vala nakon što se ukine karantin.
- ćiribiribela
#12919 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Update, dijete iz jucerasnje price je negativno. Sad nikome nista nije jasno, mama nije bila izolovana u kuci, jer je valjda mislila da je samo prehladjena. Ne kontam vise nista.

-
Mogy87
#12920 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sad je "Engleska strategija" nesto jasnija
Coronavirus home testing kits will be available 'within days' from Amazon and Boots
https://www.telegraph.co.uk/news/2020/0 ... OxHkhGr1Xg
Coronavirus home testing kits will be available 'within days' from Amazon and Boots
https://www.telegraph.co.uk/news/2020/0 ... OxHkhGr1Xg
- sadie_forever
#12921 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Guadalajara wrote: ↑25/03/2020 20:33Sredit CE tebe svekrvasadie_forever wrote: ↑25/03/2020 20:28inshaAllah,pozeljela sam da ustanem i da otvorim novine uz kafu-a ono nista strasno nije bilofreelancerBIH wrote: ↑25/03/2020 19:59 Ljudi prolazi i sezona gripe, sve slucajeve ce biti lakse detektovati. Oslobodice se dodatni kapaciteti za pacijente i sta jos sve ne. Onaj ko bude imao temperaturu 40 u sred maja - logicno je da nije gripa nego ovaj novi sars... Dolaze nam bolji dani vjerujte, ludilo ce zavrsit do 15. aprila a poslije toga postepeno normalizacija zivota....![]()
![]()
![]()
al pazi sto psuje stara "hebote sveti ilija",umirem
-
The 51st State
#12922 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nisu svi testeri pouzdani, cesi su se zalili da 80 ppsto nekakvih sto su dobili iz kine nije prikazivalo pravilne rezultate.ćiribiribela wrote: ↑25/03/2020 20:41 Update, dijete iz jucerasnje price je negativno. Sad nikome nista nije jasno, mama nije bila izolovana u kuci, jer je valjda mislila da je samo prehladjena. Ne kontam vise nista.![]()
![]()
-
Cortado
#12923 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne vjerujem da tamo grijese. Ako se ne varam Njemacka koristi samo PCR metodu testiranja, ali ne i quick-plate testove.The 51st State wrote: ↑25/03/2020 20:49Nisu svi testeri pouzdani, cesi su se zalili da 80 ppsto nekakvih sto su dobili iz kine nije prikazivalo pravilne rezultate.ćiribiribela wrote: ↑25/03/2020 20:41 Update, dijete iz jucerasnje price je negativno. Sad nikome nista nije jasno, mama nije bila izolovana u kuci, jer je valjda mislila da je samo prehladjena. Ne kontam vise nista.![]()
![]()
- ćiribiribela
#12924 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije radjen brzi test.
-
Mister__No
#12925 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
možda neka luda sreća da nije bilo prenosaćiribiribela wrote: ↑25/03/2020 20:41 Update, dijete iz jucerasnje price je negativno. Sad nikome nista nije jasno, mama nije bila izolovana u kuci, jer je valjda mislila da je samo prehladjena. Ne kontam vise nista.![]()
![]()
šta znam
možda možeš i sjedit s nekim i na kafi ko je zaražen
ali ako nije kihao, kašljao i kapljično prenosio na tebe...
i ako nisi dirao stvari koje i on, ili čak ako si i dirao i nalijepio virus i na svoje prste, ali nisi dirao svoje lice, oči, usta... i potom oprao ruke...
ne mora ni biti prenos
ne znam samo da li običnim zadahom na cca pola ili metar daljine, npr. pri razgovoru s nekim a da nije bilo kihanja ili kasljanja može da napravi kapljični prenos