Covjek izgleda nekako cudno bolesljivo i kao da jedva dise.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- dobar osjecaj
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#12827 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Solidarnost
Klix.baTurska šalje Srbiji 500 kompleta za testiranje na koronavirus
Turska će, u znak zahvalnosti što je Srbija avionom koji je jutros poslala u tu zemlju po svoje državljane prevezla do Istanbula 150 turskih državljana, istim avionom poslati Srbiji 500 kompleta za testiranje na virus korona, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.
Last edited by Challenger_ on 25/03/2020 17:36, edited 1 time in total.
-
Cortado
#12828 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ako nisi imao sta pametnije napisati, mogao si komotno i preskociti. Ne znam da li se iko ovdje "pali" na taj ruralni humor.asurbanipal wrote: ↑25/03/2020 16:53Cortado wrote: ↑25/03/2020 15:22Nisam infektolog ni epidemiolog, i po meni sad u ovoj situaciji testiranje mozda i nije od presudnog znacanja. Sezona gripe je na izmaku, a i zasli smo duboko u epidemiju, tako da slobodno mozemo zakljuciti da su svi koji danas imaju simptome slicne prehladi/gripi oboljeli od covid-19. Pozeljno bi bilo da pacijenti sami (uz JMBG) mogu popunjavati epidemioloski upitnik i registrovati da imaju simptome cime bi se stvorila kolika-tolika slika epidemioloske situacije. Testiranje na koronu se i dalje recimo moze vrsiti samo za pacijente kojima je potrebna hospitalizacija kako bi se potvrdile sumnje na covid-19. Oni koji ne budu testirani, i ne budu u tako losem stanju da im je potrebna bolnicka njega, a registrovali su se, za njih se moze smatrati da su prebolovali covid-19 u blazem obliku. Time bi i pritisak na zdravstvo bio manji jer bi pacijenti sami registrovali oboljenje, a i epidemoloska sluzba bi imala pregled stanja i porema tome planirala dalje korake, da li testirati sve ili samo neke, a sve na osnovu tog epidemioloskog upitnika koji bi pacijenti sami popunjavali. Ovako masa je u nekoj (samo)izolaciji, neki jer imaju simptome, neki jer nemaju, ali ne zele se izlagati riziku, tako da niko nema ni pribliznu sliku stanja, a svi ocekuju neke korake. To bi recimo ja uradio.
Ako kihnem 3-5 puta dnevno je li to znak da mi je Korona ušla sazada?
- mO k3
- seoBIH
#12830 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Italija staje potpuno do pocetka aprila. Drug radi kao vozac kamiona, kaze sve firme zatvorene, skoro bez izuzetaka. One firme koje moraju postepeno gasiti proizvodnju to moraju do sutra.
- m1x
#12831 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Au, a ja sam mislio da je ovdje katastrofaćiribiribela wrote: ↑25/03/2020 17:21Obicna hirurska. Imamo pravo na jednu po smjeni, i ako se eventualno skvasi ili na neki drugi nacin kontaminira, onda mozemo promijeniti. Improvizujemo, pa samo od jednokratnih bubreznih zdjelica napravili "kutije za maske" i tu ih odlazemo kad jedemo ili slicno, pa poslije ponovo koristimo.Mister__No wrote: ↑25/03/2020 16:59
jesu li hirurske ili ?
jel nosite JEDNU čitav dan, rj.radno vrijeme?
sutra dobijete novu?
![]()
Sranje, panicari su opustosili sve sto prodaje maske, pa sad mi imamo problem. Nas je direktor jucer sjeo u auto i obisao sve bauhause da nabavi ikakve zastitne naocale, jer ni njih nema, sad imamo po 5 po odjelu. Da napomenem da smo bolnica sa kapacitetom od nekih 600 kreveta, i imamo ukupno 1500 radnika.
Mi hirurških imamo sasvim dovoljno, problem je sa FFP2 i FFP3.
-
freelancerBIH
#12832 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudi izgleda da smo nasli rjesenje za ventilatore!!! Genijalan izum, poglesajte ovo:
https://youtu.be/xdZtMgpxnPI
Ima li neko da moze obavijestiti nasu vladu/zdravstvo o ovome?!?!? Ovo bi moglo spasiti hiljade zivota!!!
Dijelite dalje molim Vas!!!!
Ima li neko da moze obavijestiti nasu vladu/zdravstvo o ovome?!?!? Ovo bi moglo spasiti hiljade zivota!!!
Dijelite dalje molim Vas!!!!
-
noviclan
#12833 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zna li ko gdje je radila ova sto je otisla sa koronom, ima li neki tekst-link
- bosan
#12834 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kad je pacijent prikljucen na respirator je li on u svjesnom stanju ili u umjetnoj komi ?
-
MrShadow
-
freelancerBIH
#12836 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Radim quote da se jos vise vidi post - MOLIM VAS PODIJELITE OVO DA IDE VIRALNO - OVO BI MOGLO SPASITI HILJADE ZIVOTA!!!freelancerBIH wrote: ↑25/03/2020 17:53 Ljudi izgleda da smo nasli rjesenje za ventilatore!!! Genijalan izum, poglesajte ovo:
Dijelite dalje molim Vas!!!!![]()
- Janjicar
#12837 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Šta će im avion mogu i po golubu poslati tih 500 kompleta...Challenger_ wrote: ↑25/03/2020 17:36 Solidarnost
Klix.baTurska šalje Srbiji 500 kompleta za testiranje na koronavirus
Turska će, u znak zahvalnosti što je Srbija avionom koji je jutros poslala u tu zemlju po svoje državljane prevezla do Istanbula 150 turskih državljana, istim avionom poslati Srbiji 500 kompleta za testiranje na virus korona, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.
EDIT: Haman da su ubacili onako da se ne vraća prazan...
Last edited by Janjicar on 25/03/2020 18:01, edited 1 time in total.
- bingov buraz
#12838 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Fadil isti Butt head

- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#12839 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja bih sa ovim smio i varitiMister__No wrote: ↑25/03/2020 17:25
za naocare sam ja smislio nešto sasvim jednostavmo a svako ima i može napravit
znas one A4 plastične folije, omote u koje staviš neki dokumenat, papir
provučeš na krajevima gumu skinutu sa zastitne maske i dobiješ priručni "vizir"
slikam čim mi bude pri ruci
dovoljno da te zastiti od bilo kakvih "kapljica" s virusom koje neko kahne ili diše u tebe
mislim da je bolje i učinkovitije i od tih hirurških maski
![]()
- oldtajmer
#12840 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
evo kako to izgleda i u hrvatskoj
"U restoranu su 7. ožujka bili Talijani koji su prošlog petka tati javili da su pozitivni na koronavirus i tata je već u subotu dobio temperaturu i odmah je zvao dežurnog epidemiologa iz Umaga, Damira Leku. On mu je rekao da obavezno bude u samoizolaciji i izoliran. U ponedjeljak ujutro je tata opet zvao epidemiologa, a doktor mu je rekao da se spremi i dok se tata spremao za u bolnicu, doktor je opet nazvao i rekao da nema tehničkih uvjeta pa da će doći po njega u utorak. Potom je doktor opet nazvao u utorak i rekao da će doći, ali opet nije došao. Ponovno je nazvao i rekao tati da će ipak doći u srijedu", ispričao je ranije za Index Ivan Kernjus.
Navodi kako se ocu tu noć jako pogoršalo stanje i hitna je došla po njega u zaštitnim odijelima, no tata je, kaže, preminuo.
"Dakle nije istina da je tata odbijao liječničku pomoć, ja sam se danas čuo s epidemiologom kojeg je tata zvao, Damirom Lekom, i njemu je strašno žao da se sve tako dogodilo. Mislim da se dogodio čitav splet nesretnih okolnosti i na žalost tako je završilo", rekao nam je Ivan Kernjus u ranijem razgovoru.
-
mistek
#12841 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Italija 683 umrlo i 5.210 novih.
Radi se o sličnim brojevima kao jučer. Broj umrlih je manji 8%, a novih slučajeva jednako. Očito je ovo peak.
Radi se o sličnim brojevima kao jučer. Broj umrlih je manji 8%, a novih slučajeva jednako. Očito je ovo peak.
- Bluemore
#12842 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Krvnozilni sustavskafiskafsnjak wrote: ↑25/03/2020 09:49Da.
Zato sam iznad gore pitao,da li se ko razumije.... kako visok pritisak ili secer mogu uticati i olaksati da ovaj viris "sjebe" pluca ? Jer kako sam skonto, svi umru zbog zastoja pluca.
Bojim se da je to samo maskiranje i da je ovaj virus opasniji i jednako opasan za svakoga nego sto govore .
- Zox
#12843 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Plus, od jucer porastao broj onih koji su ozdravili.
Treba napomenuti da je ovo peak uz sve mjere koje su poduzete. Ako krenu sad nesto da labave, nije jos peak.
S druge strane, ne moze se vjecno ni ovako.
-
mistek
#12844 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Čeka se još Francuska.
Španija je danas u značajnom padu i mislim da im sad slijedi period stabilizacije na tom nivou.
Njemačka je isto ustabilila nove slučajeve.
Većina zemalja prati ovaj modus. Iran je jedino zabrinjavajući.
Mi, ako se zadržimo u levelu ispod 190 danas, dobro je.
Španija je danas u značajnom padu i mislim da im sad slijedi period stabilizacije na tom nivou.
Njemačka je isto ustabilila nove slučajeve.
Većina zemalja prati ovaj modus. Iran je jedino zabrinjavajući.
Mi, ako se zadržimo u levelu ispod 190 danas, dobro je.
-
mistek
#12845 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da, napokon je broj ozdravljenih porastao na preko 1.000 dnevno. U Španiji je čak 1.600.
- GAU8
- Lincoln-Burrows
#12847 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mislim da neke zemlje testiraju samo one koje zadrže na bolničkom liječenju inače ne mogu objasniti ove neke brojeve.
-
Mister__No
#12848 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
varit sigurno nećeš, ali je bolje od većine maskiMatijevic_Vlado wrote: ↑25/03/2020 18:02Ja bih sa ovim smio i varitiMister__No wrote: ↑25/03/2020 17:25
za naocare sam ja smislio nešto sasvim jednostavmo a svako ima i može napravit
znas one A4 plastične folije, omote u koje staviš neki dokumenat, papir
provučeš na krajevima gumu skinutu sa zastitne maske i dobiješ priručni "vizir"
slikam čim mi bude pri ruci
dovoljno da te zastiti od bilo kakvih "kapljica" s virusom koje neko kahne ili diše u tebe
mislim da je bolje i učinkovitije i od tih hirurških maski
![]()
pokriva oči, nos, usta od bilo kakvih kapljičnih napada, može neko i kihnut u tebe, ne može te zarazit !!
- pizarro
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#12850 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-it ... /200325193
Italija stagnira oko istih brojki, nadam se da ce do kraja sedmice krenuti ozbiljan pad novozaraženih
USA cini mi se najvise testira, zato i ima toliko oboljelih
Italija stagnira oko istih brojki, nadam se da ce do kraja sedmice krenuti ozbiljan pad novozaraženih
USA cini mi se najvise testira, zato i ima toliko oboljelih