Strah me je da mi roditelji nece dobiti pomoc kad je zatraze. Da ce ih neka Hajra prebaciti s jednog broja na drugi nekoj Mejri i tako u nedogled. Strah me je nece biti testirani i tretirani kao zarazeni pacijenti, te da ce umrijeti u svojoj kuci. Eto, to je trenutno moj najveci strah.
Drugari, jel vas strah?
Moderator: O'zone
- Riddle
#326 Re: Drugari, jel vas strah?
- Maraschino
#327 Re: Drugari, jel vas strah?
Ti si vec otisao u krajnost. Budi sretan sto su tvoji roditelji trenutno zdravi a sta ce biti kada i ako bude...po tome svi bi trebali da se poubijamo dok nas nije snaslo.Riddle wrote: ↑24/03/2020 22:23Strah me je da mi roditelji nece dobiti pomoc kad je zatraze. Da ce ih neka Hajra prebaciti s jednog broja na drugi nekoj Mejri i tako u nedogled. Strah me je nece biti testirani i tretirani kao zarazeni pacijenti, te da ce umrijeti u svojoj kuci. Eto, to je trenutno moj najveci strah.
Opusti se i razmisljaj pozitivno, razmisljaj kako ce se ovaj snijeg otopiti i kako ce doci proljece sa suncem. Kako cemo kroz zezanje pricati ''sjecate se onog virusa i izolacija''.
Uzivaj u zivotu. Izvlaci iz njega one dobre i pozitivne stvari. Ako ce ti biti lakse zamisli kako zive ljudi po Africi i drugim nedodjijama.
- Riddle
#328 Re: Drugari, jel vas strah?
Hvala na ohrabrenju. Nisam rekao da ce tako i biti, vec kazem da mi je to sad najveci strah. Nemam puno povjerenja u nase zdravstvo, sto zbog stanja u kojem se nalazi, tako i zbog javasluka koji tamo vlada.
- Maraschino
#329 Re: Drugari, jel vas strah?
Da ti bude lakse, ne sumnjaj u nase zdravstvo jer ni druga nisu bolja.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#330 Re: Drugari, jel vas strah?
Baš će mu od toga biti lakše...
-
mishic
#331 Re: Drugari, jel vas strah?
Virusa i pandemije me nije strah. Strah me naše smušenosti. Kao što *92. nismo znali hoće li ili neće biti rata pa umjesto da se organizujemo čekali smo da nas JNA do kraja zaskoći pa tek onda shvatili da je to rat, tako i sada između Države, Entiteta, Kantona, Opština/Općina i sile kriznih štabova više niko ne zna šta i kako treba. Pogledajte smušenost na granicama. Da li u šatore ili lokalne zajednice, da li samo državna ili će i entitetska policija diktirati kuda i kako dalje...?
Pogledajte kako su pojedine institucije sebi umislile da su jako važne, da se bez njih i njihova rada ne može, pa kada je stala privreda, škole, kretanje, saobračaj, ... neki se polomiše revidirajući planove i rade intezivnije nego u normalnim okolnostima praveći planove za mjesec, dva, tri... a zapravo "mlate praznu slamu" i uopšte ne vide i ne uzimaju u obzir da je ovo vrijeme kad pandemija diktira i planira a ne oni i njihove revizije.
Sindrom 1992. ponovo na snazi, imamo rezervne vlade, generalštabove, ublehaše i minderaše koji se polomiše zbunjujući i sluđujući i sebe i sve oko sebe. Insistiraju i naređuju da se dolazi na posao, radi, snalazi i za prevoz i za maske, rukavice i da se nikako ne prihvata činjenica da je bilo šta vanredno... Slijepci ne vide kao ni 1992. da su oni najveća opasnost jer ne upravljaju oni situacijom i svijetom nego zbunjuju i dezorjentišu one koji realno gledaju i vide šta se oko njih zbiva.
Pogledajte kako su pojedine institucije sebi umislile da su jako važne, da se bez njih i njihova rada ne može, pa kada je stala privreda, škole, kretanje, saobračaj, ... neki se polomiše revidirajući planove i rade intezivnije nego u normalnim okolnostima praveći planove za mjesec, dva, tri... a zapravo "mlate praznu slamu" i uopšte ne vide i ne uzimaju u obzir da je ovo vrijeme kad pandemija diktira i planira a ne oni i njihove revizije.
Sindrom 1992. ponovo na snazi, imamo rezervne vlade, generalštabove, ublehaše i minderaše koji se polomiše zbunjujući i sluđujući i sebe i sve oko sebe. Insistiraju i naređuju da se dolazi na posao, radi, snalazi i za prevoz i za maske, rukavice i da se nikako ne prihvata činjenica da je bilo šta vanredno... Slijepci ne vide kao ni 1992. da su oni najveća opasnost jer ne upravljaju oni situacijom i svijetom nego zbunjuju i dezorjentišu one koji realno gledaju i vide šta se oko njih zbiva.
-
moonca
#332 Re: Drugari, jel vas strah?
Samo izolacija ce je spasiti.. ako je moguca - sto manje kontakta/nikako, van svoje kuce.
- Chmoljo
#333 Re: Drugari, jel vas strah?
Ma druže, ako nisu tvrdoglavi najbolje je da su kući ako su sami. Još ako se možeš organizovati da im dopremaš šta im treba, bilo bi super.Riddle wrote: ↑24/03/2020 22:23Strah me je da mi roditelji nece dobiti pomoc kad je zatraze. Da ce ih neka Hajra prebaciti s jednog broja na drugi nekoj Mejri i tako u nedogled. Strah me je nece biti testirani i tretirani kao zarazeni pacijenti, te da ce umrijeti u svojoj kuci. Eto, to je trenutno moj najveci strah.
- Maraschino
#334 Re: Drugari, jel vas strah?
Gore je gajiti velika ocekivanja i ubjedjivati sebe da zivis u uredjenom sistemu i onda shvatis da se sve raspada pri prvoj krizi ili da te nema nigdje u toj masi.
Snalazi se sam kako znas i umijes.
p.s. kada uporedim ta dva sistema mogu reci da su se bolje i ozbiljnije organizovale BH institucije nego mnoge europske. Jos da imamo logistiku kakvu oni imaju, steta bi bila jos manja.
- Chmoljo
#335 Re: Drugari, jel vas strah?
Evo šta napisah već prije i još uvijek to mislim. Tako da, u neku ruku se slažemo, ali meni lično nije utjeha ako je neko drugi više zaribao.
Chmoljo wrote: ↑23/03/2020 15:54Po onome što sam vidim nije daleko od istine.dječak sa šibicama wrote: ↑23/03/2020 15:12 BBC na vijestima objavio kako su zemlje/gradjani zapadnog Balkana najdiscipliniraniji vizavi korona virusa.
Da i mi budemo u necemo najbolji, ako je ovo istina.
Mislim da je to posljedica ostavštine onog sistema, gdje se kroz škole učilo o ovim stvarima i ta filozofija općenarodne odbrane, zatim faktor preživljenog rata gdje koliko god bilo stresno, postoji iskustvo ponašanja u kriznim vremenima...
Ima vjerovatno i do mentaliteta gdje se uvijek priziva diktatura, tako da se naredbe izvršne vlasti ne gledaju kao napad na temelje države i društva. Ipak mi nismo stoljetna demokratija i povjerenje u institucije ne postoji i nije izgrađeno. Sa razlogom ili ne, ali je tako.
Kako god, ako ovo iskontrolišemo, biće zahvaljujući većini koja se pridržava, a izvršna vlast se zbog toga treba udarati nogom u guzicu (a i mi svi). Jer da je drugačije, i gdje god je trebalo sistematski neke stvari odraditi, vidjelo se koliko su šuplji, neznalice i bahati.
- Riddle
#336 Re: Drugari, jel vas strah?
Moj Chmoljo, nisu to bas starci, jos uvijek su radno sposobni, tako da rade i moraju dolaziti u kontakt s ljudima. Mama je doduse sad na godisnjem odmoru i ne izlazi. Sestra takodje mora svaki dan vidjeti x ljudi. Ja sam se pomirio da je samo pitanje vremena kad ce se simptomi pojaviti kod nasih ljudi, ali strah u kosti mi tjeraju ove price o proceduri koja se mora proci za jebeni test. O tretmanu mi je bolje da ne razmisljam.
- Chmoljo
#337 Re: Drugari, jel vas strah?
Onda te potpuno razumijem...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#338 Re: Drugari, jel vas strah?
Strah je u ovom trenutku opravdan......
- dječak sa šibicama
#339 Re: Drugari, jel vas strah?
Za roditelje me nije strah jer ih nemam. Ali znam sta znaci biti bolestan u supak drzavi, mamu smo dva puta uspjeli smjestiti preko stele i vjerovatno joj spasili zivot. Ne znamo bi li prezivjela kod kuce.
Treci put nisu je smjestili nigdje, nego slali sa pregleda na pregled, dok nije umrla.
Zao mi je ali to je tako i mozes se jebati.
Neki nece shvatiti u kakvom supku od drzave zive dok nesto slicno ne osjete na svojoj kozi.
Mozda to tako i treba, nemam pojma, mislim imati takvo zdravstvo u kojem ljudi umiru ko muhe a bolesnici na klinickom sami sebi kupuju lijekove. Pa dodju izbori a raja na glasackom mjestu odusevljeno pozdravlja broj glasova koji dobije gospodja Sebija.
Treci put nisu je smjestili nigdje, nego slali sa pregleda na pregled, dok nije umrla.
Zao mi je ali to je tako i mozes se jebati.
Neki nece shvatiti u kakvom supku od drzave zive dok nesto slicno ne osjete na svojoj kozi.
Mozda to tako i treba, nemam pojma, mislim imati takvo zdravstvo u kojem ljudi umiru ko muhe a bolesnici na klinickom sami sebi kupuju lijekove. Pa dodju izbori a raja na glasackom mjestu odusevljeno pozdravlja broj glasova koji dobije gospodja Sebija.
-
Mlad i Nevin
#340 Re: Drugari, jel vas strah?
Nije ovo dobro nikako, izgleda korona satire sve koji su imali bilo kakvih zdravstvenih problema i nije bas da su svi u poznim godinama...nek nam je Bog na pomoci. A sve i da nas ne umre puno, ekonomija ce nas satrati do temelja.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#341 Re: Drugari, jel vas strah?
300 različitih ljudi tvrdi da se kod nas skoro pa nemoguće testirati i da svima koji nazovu ove brojeve samo kažu da ostanu kući, samim tim su panika i strah itekako opravdani. Pitanje je koliko nas je zaraženo trenutno, a da pojma nemamo.
Starci i dalje moraju raditi tako da...
Mislim da je samo pitanje vremena kada će nastati katastrofa
Starci i dalje moraju raditi tako da...
Mislim da je samo pitanje vremena kada će nastati katastrofa
- King Theoden
#342 Re: Drugari, jel vas strah?
De da ti malo uzmem straha.Riddle wrote: ↑24/03/2020 23:47 Moj Chmoljo, nisu to bas starci, jos uvijek su radno sposobni, tako da rade i moraju dolaziti u kontakt s ljudima. Mama je doduse sad na godisnjem odmoru i ne izlazi. Sestra takodje mora svaki dan vidjeti x ljudi. Ja sam se pomirio da je samo pitanje vremena kad ce se simptomi pojaviti kod nasih ljudi, ali strah u kosti mi tjeraju ove price o proceduri koja se mora proci za jebeni test. O tretmanu mi je bolje da ne razmisljam.
Nije baš toliki crnjak koliko raja misli da jeste.
Maltene pola moje porodice radi na ukc tako da imam informacije iz prve ruke.
Helem, imaju bezbroj poziva i odgovore na svaki.
Znaju šta traže i šta da pitaju.
Znaju hoće li osobi reći da ostane u kući, ili će doći po nju.
Malo povjerenja u struku nije na odmet.
Ako bude trebalo, a aBd neće, vjeruj da će se pobrinuti.
- dječak sa šibicama
#343 Re: Drugari, jel vas strah?
Uvijek postoji i druga strana medalje, cinjenica je da ljudi vole izmisljati, docaravati price, jedan prica ovo drugi ono, svi imaju neku tetku amidzu ili strinu koja nesto zna, danima se prica kako se skrivaju pravi brojevi, iz Mostara cak slusam poznanicu kako je bolnica puna ali se to skriva, to se tako prica po ulici i prenosi brze od virusa.
Imas gomilu ljudi koji misle da se upravo on ili ona treba prvi testirati, smrca malo hoce test, uhvati je panika hoce test, ne ide to tako.
Zdravstvo jeste u banani nema sumnje, nije to nista novo, nespremni i nepripremljeni. Oni su ona druga/prva strana medalje. Istina je uvijek negdje izmedju.
Imas gomilu ljudi koji misle da se upravo on ili ona treba prvi testirati, smrca malo hoce test, uhvati je panika hoce test, ne ide to tako.
Zdravstvo jeste u banani nema sumnje, nije to nista novo, nespremni i nepripremljeni. Oni su ona druga/prva strana medalje. Istina je uvijek negdje izmedju.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#344 Re: Drugari, jel vas strah?
Vaistinu, al' sve ovo smrdi u svakom slučaju. Nemoguće je da Sarajevo ima tri slučaja ili koliko već, prije da ne žele testirati bilo koga, nea drugog objašnjenja.
- King Theoden
#345 Re: Drugari, jel vas strah?
Normalno i razumljivo.dječak sa šibicama wrote: ↑25/03/2020 00:03 Imas gomilu ljudi koji misle da se upravo on ili ona treba prvi testirati, smrca malo hoce test, uhvati je panika hoce test, ne ide to tako.
Mediji i društvene mreže su napravile haos neviđenih razmjera.
Raja se boji. Krene temperatura i raja odmah pomisli, evo korone, došla da me ubije
-
moonca
#346 Re: Drugari, jel vas strah?
Bolje tako vjeruj , inac ces poluditi- i mislim da nije vrijeme da pisemo -losha - iskustva, boravka nashih u bolnicama.
- dječak sa šibicama
#347 Re: Drugari, jel vas strah?
Sad vec imamo 5, tj 4 jer je zena umrla.
Ima vise sigurno, pa to u svakoj drzavi govore, i u Italiji i Spaniji, ne mogu savladati koliko oboljelih ima. Nego se tretiraju samo oni koji imaju neke simptome, a doktori stalno govore da preko 80% ljudi i ne znaju da su kliconose, i zato mole da se ne krecemo jer zarazices nekoga ko je slabog imuniteta i ode on na aparat.
Ima vise sigurno, pa to u svakoj drzavi govore, i u Italiji i Spaniji, ne mogu savladati koliko oboljelih ima. Nego se tretiraju samo oni koji imaju neke simptome, a doktori stalno govore da preko 80% ljudi i ne znaju da su kliconose, i zato mole da se ne krecemo jer zarazices nekoga ko je slabog imuniteta i ode on na aparat.
-
moonca
#348 Re: Drugari, jel vas strah?
Vecina je oporavi u kucnoj njezi- ako nas ne lazu- takva je situacija do sada.
- GOT
#349 Re: Drugari, jel vas strah?
Ne znam kakva su druga..ali ono sto znam iz licnog iskustva..nedaj Boze samo nasima u ruke..Maraschino wrote: ↑24/03/2020 22:46Da ti bude lakse, ne sumnjaj u nase zdravstvo jer ni druga nisu bolja.
- dječak sa šibicama
#350 Re: Drugari, jel vas strah?
Svi smo se usrali, realno, cekas da te neko probudi.
Ovo je tesko za psihu, kako vrijeme bude prolazilo bice sve vise nervoze. Ide april, kako podijeliti penzije, hoce li ih biti, kako plate sta ce oni koji rade u privatnom sektoru. Frizeri, butici, prodavaci, oni plate nece dobiti. Kako ce zivjeti, od cega.
Drzava ni ne pomislja pomoci. Citam ljude vec zovu banke, mikrokreditne organizacije, traze da se plati rata.
Tu ce se bombe frljati okolo, mislim ovo je katastrofa. Gdje te nece biti strah. Ne znas cega vise, virusa, neizvjesnosti, gladi jer realno je, narod u svemu tome paranoise. Svi imamo neke epizode panike, pa se pomiris sa svim, pa se iznerviras.
Svako brine za nekoga, ili za sebe ili za najblizeg. Hiljadu misli u glavi, hiljadu ruznih stvari
tu se radjaju ideje, teorije zavjere, kako nas neko laze, petlja, kako ce nas ostaviti da umiremo. A nista nije nemoguce.
Bolje ne razmisljati, evo odmah me glava zaboli
Ovo je tesko za psihu, kako vrijeme bude prolazilo bice sve vise nervoze. Ide april, kako podijeliti penzije, hoce li ih biti, kako plate sta ce oni koji rade u privatnom sektoru. Frizeri, butici, prodavaci, oni plate nece dobiti. Kako ce zivjeti, od cega.
Drzava ni ne pomislja pomoci. Citam ljude vec zovu banke, mikrokreditne organizacije, traze da se plati rata.
Tu ce se bombe frljati okolo, mislim ovo je katastrofa. Gdje te nece biti strah. Ne znas cega vise, virusa, neizvjesnosti, gladi jer realno je, narod u svemu tome paranoise. Svi imamo neke epizode panike, pa se pomiris sa svim, pa se iznerviras.
Svako brine za nekoga, ili za sebe ili za najblizeg. Hiljadu misli u glavi, hiljadu ruznih stvari
Bolje ne razmisljati, evo odmah me glava zaboli