Moderator: O'zone

Šanse da preleži koronu su veoma visoke, 80% inficiranih ima blage simptome kašlja i grlobolje. Najugroženiji su stari ljudi koji već imaju dvije ili više dijagnoza. E sad, da li je ona imala koronu, to, ako se ne testira, a neće, kako sada stvari stoje, nećemo nikad saznati.
Strpi se još malo da dođu testovi, pa ćeš onda moći lagano u privatnu kliniku na testiranje koje će te koštati od 200 do 300 BAM, što će se kroz određeni vremenski period reducirati na 120-150 BAM.moon_walker_90 wrote: ↑24/03/2020 21:50 Imam osjecaj da ce se ovdje stvari morati poceti uzimati u svoje ruke,nazalost, i traziti da se mozes testirati bez obzira da li neko to treba da aminuje odnosno odobri.
Nabavljati testove i testirati svakoga ko god ima temperaturu.![]()
A siguran sam da je stanje mnogo gore nego se prica jer cim se spominje da ce doci hiljade testova meni pali lampicu da mi sada nemamo tih testova ni blizu nekog minimuma.
Agencija za javne nabavke jutros poslala mail da upozorava sve rukovodeće organe da prekinu sa iskorištavanjem situacije i prekinu nabavke direktnim sporazumom robe koja nije bitna za spriječavanje epidemije.Chmoljo wrote: ↑24/03/2020 22:22Ako nas građanska disciplina ne izvuče, najebali smo. Kada sam pročitao kako su Koreanci uspjeli suzbiti, za mnogo razvijenije zemlje je to čisti SF, a za nas mudžiza.bingov buraz wrote: ↑24/03/2020 22:18Nemamo još toliko teških slučajeva da bi trebala trijaža.Mister__No wrote: ↑24/03/2020 22:11
vjerovatno je odma neko "trijažiro"
i procjenio da "nema šanse" preživit i da "džaba" ne troše medicinske resurse
ma kako surovo stvarno zvučalo, ako se zakuha žestoko trijaža i "otpis" pacijenata za koje su male sanse da prežive, postat će normalna stvar
danima su u takvoj situaciji italijanski ljekari a sa jednim od najjacih zdravstvenih sistema u svijetu
sta će biti kod nas sa ovakvim jadnim, nek svako zamisli...
Prije će biti javašluk.
Ali ne brinem se ja da će se, kad ovo sve prođe, nešto nabolje promijeniti. Naći će oni već nekoga da optuže. A i nema šanse da se.ovo neće iskoristiti da dodatnu krađu. Kad je moglo na genocidu, što ne bi moglo i na ovome.
Nazalost izgleda da ces birati 20 000 mrtvih od virusa ili 500 000 od gladi.amerosm wrote: ↑24/03/2020 22:44 Armin Laschet premijer NRW-a: "Ovo stanje jedna pokrajina ne može dugo izdržati".
Kada ti ovo kaže prvi čovjek pokrajine koja ima najjaču privredu u državi, koja usput ima najjaču privredu u EU, onda nam svima treba biti jasno šta će čelnici napraviti u aprilu. Mislim da će u aprilu odabrati privredu i pustiti da prirodni ciklus odradi svoje. Postoji i treća opcija koju zagovara CDU, a ta je da EU pusti vakcinu u promet koja neće morati proći sve testove koje nalaže zadužena EU komisija.
Što se nas tiče mi možemo i dalje nastaviti sa izolacijom kako bi broj zaraženih držali pod kontorlom, jer što se privrede tiče mi nemamo šta izgubiti.

I Trump je rekao da ce za 15 dana Amerika ponovo biti otvorena za poslovanje. Pritisak kapitalista ce bit sve veci i veci.amerosm wrote: ↑24/03/2020 22:44 Armin Laschet premijer NRW-a: "Ovo stanje jedna pokrajina ne može dugo izdržati".
Kada ti ovo kaže prvi čovjek pokrajine koja ima najjaču privredu u državi, koja usput ima najjaču privredu u EU, onda nam svima treba biti jasno šta će čelnici napraviti u aprilu. Mislim da će u aprilu odabrati privredu i pustiti da prirodni ciklus odradi svoje. Postoji i treća opcija koju zagovara CDU, a ta je da EU pusti vakcinu u promet koja neće morati proći sve testove koje nalaže zadužena EU komisija.
Što se nas tiče mi možemo i dalje nastaviti sa izolacijom kako bi broj zaraženih držali pod kontorlom, jer što se privrede tiče mi nemamo šta izgubiti.
Sto je onda problem objaviti koliko je testova uradjeno?TheRealist wrote: ↑24/03/2020 22:20Ja znam sigurno da ima testova, jer se testira svaki dan i ne radi se o "guzonjama" kako kažete (možda ima i njih, ali to naravno nam neće niko reći), samo ne znam koliko ima testova.
Moze on pricati sta god hoce, to se nece desiti. Vec je dobio odgovor, zato danas nema konferencije...pinkman wrote: ↑24/03/2020 22:53amerosm wrote: ↑24/03/2020 22:44 Armin Laschet premijer NRW-a: "Ovo stanje jedna pokrajina ne može dugo izdržati".
I Trump je rekao da ce za 15 dana Amerika ponovo biti otvorena za poslovanje. Pritisak kapitalista ce bit sve veci i veci.
Evo clanak: https://www.klix.ba/biznis/trump-najavi ... /200324245
Mislim da to imam u .pdf. Pogledaj, molim te.
Evo bas slusam sta prica,i kaze da sve odredbe sada vaze do 19.04 i da ce nakon toga vidjeti kakva je situacija na terenu.amerosm wrote: ↑24/03/2020 22:44 Armin Laschet premijer NRW-a: "Ovo stanje jedna pokrajina ne može dugo izdržati".
Dosta bolje nego u Beogradu. Mada ce mozda i oni ovako pregrade staviti. Ovo je dobro jer ce bit ljudi koji ce kisu i sl.
Jeste, to je tobanjaluka078 wrote: ↑24/03/2020 22:58Mislim da to imam u .pdf. Pogledaj, molim te.
https://issuu.com/28jun/docs/handbook_o ... tment_srps
https://www.dropbox.com/s/aq31wb7tw0cw7 ... r.pdf?dl=0
Ide Austrija do vikenda na 15.000 dnevno.Kikibombona wrote: ↑24/03/2020 23:33 Austrija 4000 testova dnevno.
Mi moramo 1000 ako zelimo rijesiti ovaj virus.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-au ... /200324242