Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
studiorum_tuzlaensis

#12501 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by studiorum_tuzlaensis »

salik79 wrote: 24/03/2020 23:08

Sto brecis?!

Imas li neki dokaz za svoju tvrdnju?! I, ako moze, da mi objasnis gdje su ti virusi bili hiljadama godina i kako to da ih, uprkos tome, ima preko milijardu i po (iako su doskora bili ograniceni na jedno dijete)?
https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9

haj živ bio više ne smaraj, evo ti pročitaj

drži se Sirije i ISILa
Mogy87

#12502 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

salik79 wrote: 24/03/2020 23:25
Mogy87 wrote: 24/03/2020 23:21
salik79 wrote: 24/03/2020 23:15

Da li si ti, uopce, pogledala sta postavljas?! Sami ti geneticari, u tekstu koji si postavila, vele sljedece:

Kuda dalje, drugarice?!!
Ooo druze citas ovako kompleksnu studiju za 10 minuta. Steta sto si procitao samo naslove. Pa kaze:

As noted above, the RBD of SARS-CoV-2 is optimized for binding to human ACE2 with an efficient solution different from those previously predicted7,11. Furthermore, if genetic manipulation had been performed, one of the several reverse-genetic systems available for betacoronaviruses would probably have been used19. However, the genetic data irrefutably show that SARS-CoV-2 is not derived from any previously used virus backbone20.
I, ovo je, kao, dokaz da je virus s pijace?! :lol:
Ovo je dokaz da nije napravljen u laboratoriji sto konstantno impliciras.
Budi mi pozdravljen, treba i spavati pa u nove radne pobjede :)
Mogy87

#12503 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

studiorum_tuzlaensis wrote: 24/03/2020 23:26

Sto brecis?!

Imas li neki dokaz za svoju tvrdnju?! I, ako moze, da mi objasnis gdje su ti virusi bili hiljadama godina i kako to da ih, uprkos tome, ima preko milijardu i po (iako su doskora bili ograniceni na jedno dijete)?

drži se Sirije i ISILa
Postavila sam mu i ja to prije par dana. Ne prihvata. Valjda mu Nature nije dovoljno eminentan :lol:
studiorum_tuzlaensis

#12504 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by studiorum_tuzlaensis »

frajer je internet pacov.
JThomas

#12505 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

ko god ne čita od juče jasna mu je i agenda.

hej, treba izbiti one koji su imali visok pritisak, nisu oni umrli od virusa. a ako ga 3/4 ljudi u bosni iznad 45 nema sijeci me.
Ironmen

#12506 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

ZAŠTO NAS NE TESTIRATE? IZ PERSPEKTIVE OSOBE KOJA NE ZNA DA LI JE ZARAŽENA I DA LI JE ZARAZILA DRUGE - MENE!

Zovem se Edina Šehović. Sletila sam iz Njemačke u Sarajevo prije dvije sedmice, imam SVE simptome COVID-19. Potencijalno sam zarazila i druge osobe. Naše nadležne institucije ne žele da me testiraju. Slijedi malo duži post, unaprijed isprike.

Proteklih dana sam pokušala ostati mirna koliko je moguće - dijelom što ne želim doprinositi opštoj panici, dijelom što mi je muka od silnih statusa raznih "stručnjaka", a najvećim dijelom što su me simptomi zakucali za krevet. Koji simptomi?

Temperatura koja je sedam dana divljala u rasponu od 37 do 39 stepeni, kašalj koji cijepa pluća i grlo, potpuni gubitak čula okusa i mirisa, opšta malaksalost i bolovi u mišićima.

Sletila sam iz Njemačke u Sarajevo 12.03. Na Sarajevskom aerodromu su nas nagurali sve u jedan red, gdje su nam samo izmjerili temperaturu i nakon DVA sata provedenih tako nagurani bez maski, rukavica i bilo kakve zaštite, smo dobili rješenja, i pravac samoizolacija. U subotu se javlja golicanje u grlu, kontam - mora da je autosugestija. Za svaki slučaj zovem broj telefona koji su nam dali na rješenju, objašnjavam da dolazim iz visokorizičnog područja i pitam trebam li se testirati. Govore mi da pratim simptome i da se javim ako se pogoršaju.

U nedjelju već kreće temperatura 37, navečer raste na 39 i tako će fluktuirati narednih dana. Sada se već javlja kašalj, opšta malaksalost, gubitak apetita, izostaju čula okusa i mirisa. U ponedjeljak temperatura kreće da divlja. Opet zovemo Epidemiologiju, upućuju nas na ljekara porodične prakse. Mama u utorak zove našu ambulantu, sestra s druge strane telefona počinje histerisati, daje nam SPISAK brojeva telefona na koje se moramo javiti, i kaže da im se podhitno javimo! Zovemo silne brojeve telefona, dobijamo ponovo Epidemiologiju, objašnjavamo simptome, govore da naš doktor PORODIČNE MEDICINE mora uputiti zahtjev za testiranje i tek onda Epidemiologija ima nadležnost da dalje postupa. Ponovo zovemo ambulantu. Objašnjavamo šta su nam rekli. Sada smo imali sreću da se s druge strane žice u ambulanti javio medicinski radnik umjesto izgubljene med.sestre s kojom smo razgovarali prvi put. Smireno nam govori da je ambulanta ta koja podnosi zahtjev, i da će to i napraviti čim završimo razgovor.

To je bilo jučer, nakon toliko DANA gdje svakodnevno zovemo sve moguće brojeve na koje nas upućuju. Jutros opet zovemo ambulantu, potvrđuju da su podnijeli zahtjev. Govore nam da sada nazovemo Epidemiologiju da provjerimo šta dalje. Zovemo, govore da sada treba da sačekamo još jedan dan, da pratimo simptome i da će doktorica porodične medicine shodno tome reagovati, tj. odobriti ili neodobriti zahtjev.

Sve ovo vrijeme svima njima objašnjavamo da je moj brat bio u kontaktu s kolegama na poslu dva dana dok nisu dobili naređenje da rade svi od kuće. Među njegovim kolegama su mladi ljudi koji nisu iz Sarajeva i koji možda žele otkazati stan u Sarajevu i vratiti se kućama, jer ih prati neizvjesnost radnih mjesta, kao uostalom i sve nas. Mi možemo svi redom pretpostaviti da je mene uhvatila "samo" sezonska gripa. Ali se, prirodno, postavlja sada i nekoliko drugih pitanja: 1. šta ako NIJE sezonska gripa?, 2. šta ako ti mladi ljudi odu nazad kućama jer finansijski nemaju drugog izbora?, 3. šta ako ti mladi ljudi imaju stare i bolesne roditelje, pa je i samoizolacija u takvim domaćinstvima rizik? 4. šta ako je kod mene kao nultog pacijenta u ovom slučaju zaista SAMO sezonska gripa, a svi mi se redom stresirali i bacali grah nagađajući da li je jedno ili drugo? A vjerujte da ovo itekako ostavlja trag i na međuljudske odnose u porodicama u ovakvim slučajevima, ljudi su na rubu živaca, a silni ping-pong s jednog broja telefona na drugi uz brigu o EGZISTENCIJI to ne olakšava.

Zvala sam i privatne klinike da provjerim dostupnost testova. Rekli su mi da ne postoji nikakav problem da me testiraju, samo im treba (ponovo pogodite šta?) - UPUTNICA LJEKARA PORODIČNE MEDICINE. Bez njih oni ne mogu ništa. I to je jasno. Ali izgleda dobiti uputnicu za testiranje u ovom gradu graniči sa misijom nemoguće. Dan je 24.03. i ja još uvijek nisam testirana niti ću biti.

Ne zagovaram sumanuta testiranja svakoga koga zagolica grlo, ili ko ne pokazuje simptome ili ne dolazi iz rizične zemlje, ALI ako već imate osobu iz rizične zemlje, koja pokazuje SVE simptome, i ako postoji opasnost da je ta osoba bila na bilo koji način u kontaktu s drugima - KOJI JOŠ UVJET JE POTREBNO ZADOVOLJITI PA DA TAKVE OSOBE TESTIRATE? Testova IMA dovoljno. U čemu je onda problem?

I još jedna stvar - ja sam u samoizolaciji danima, policija me redovno obilazi i poštujem da bar neko u ovoj državi radi svoj posao. Ali, javno objavljivanje IMENA osoba koje se ne pridržavaju izolacije graniči sa krivičnim djelom o ugrožavanju ličnih podataka i LIČNE SIGURNOSTI tih osoba, i graniči sa pozivom na javni linč, jer ne znate koliko mentalno nestabilnih osoba ima koje mogu odlučiti da uzmu "pravdu u svoje ruke". Smirite strasti, dragi ljudi. Zastanite i promislite o svojim postupcima, dok ne napravite veću štetu nego što je već imamo. Pravdu prepustite nadležnim organima kojima je to posao.

NAPOMENA: Ovaj post dijelim samo kao ilustraciju STVARNOG STANJA osobe koja danima pokazuje simptome, i koja može samo nastaviti nagađati da li je PREBOLOVALA COVID-19 ili običnu gripu, i usput, da li je time izložila i druge ljude virusu. Dijelim jer je bitno da svi razumiju VAŽNOST TESTIRANJA. Tagovat ću ljude iz politike i medija za koje želim da ovo pročitaju i, nadati se, dalje stave dodatni pritisak na vlast - Molim i apelujem na nadležne da počnete testirati ljude!

(I unaprijed ću zamoliti dežurne "stručnjake", mislioce i ostale koji mi spamaju feed danima, da se suzdrže od dijeljenja vlastitih mišljenja. Ako nemate diplomu epidemiologa ili druge srodne oblasti, ili na bilo koji način niste nadležni u ovoj situaciji - vaše mišljenje NIJE BITNO.)

S poštovanjem,
Edina Šehović

PS: Sory ako je ko postavljo prije...
salik79

#12507 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Jis jedan "levat", Pietro Vernazza, sef Klinike za infektiologiju i bolnicku higijenu Kantonalne bolnice u St.Gallenu:
https://www.tagblatt.ch/leben/ostschwei ... ld.1206440

Veli "levat" da nalozene mjere nisu naucno potkrijepljene i da bi morale biti revidirane. Stava je da masovna testiranja nemaju smisla, jer ce 90% stanovnistva proci bez simptoma, a da zabrane kretanja i zatvaranje skola mogu biti samo kontraproduktivne. Savjetuje zastitu rizicnih grupa i ukidanje ogranicenja. Ovo ukratko, nemam vakta prevoditi, pa ko zeli neka proba sa googletranslate.
vjesticanametli

#12508 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by vjesticanametli »

11.03 je vec bila frka u njemackoj i mogla je odgoditi let :-? Pa zasto nije :roll: zasto se po svaku cijenu moralo ici
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#12509 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Chmoljo »

Dok nasuprot Piettru i njegovim procjenama imamo opipljiv primjer iz Koreje gdje su agresivnim testiranjem sveli koronu na razumnu mjeru.
Officer Crabtree

#12510 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Officer Crabtree »

pranje ruku, maska, nema dodirivanja, 1,5m...

kako onda ovaj broj novozaraženih? Jel to ljudi iz dana u dan slušaju kako virus napreduje, a i dalje ne peru ruke, ne nose masku, nisu udaljeni jedni od drugih itd...

il ove mjere samo funkcionišu ako kraj tebe nekog sa virusom...? Jel neko čitao jesul ovi novozaraženi nešto od ovoga promašili ili džaba sve.... :zoka:
salik79

#12511 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Sto brecis?!

drži se Sirije i ISILa
To mi sada imputirate i Isil?! Molio bih mideraciju da konacno reaguje :-?

Ovo ti, kao i drugarica ti, postavljas isti clanak s naturea, u kojem stoji ovo sto sam vec citirao:
We offer a perspective on the notable features of the SARS-CoV-2 genome and discuss scenarios by which they could have arisen.
salik79

#12512 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Mogy87 wrote: 24/03/2020 23:28

Sto brecis?!

drži se Sirije i ISILa
Postavila sam mu i ja to prije par dana. Ne prihvata. Valjda mu Nature nije dovoljno eminentan :lol:
Ne, ti si maloprije postavila. Gubis se.
salik79

#12513 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

studiorum_tuzlaensis wrote: 24/03/2020 23:29 frajer je internet pacov.
Pacov se oglasio.
Mogy87

#12514 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

salik79 wrote: 24/03/2020 23:41

drži se Sirije i ISILa
Druze razgovarali smo mi na ovu temu i ranije. MERS je bio u pitanju, ali implikacija ista. A ovaj link jesam postavljala ranije. Steta sto nisi upratio.
King Theoden

#12515 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by King Theoden »

Chmoljo wrote: 24/03/2020 23:38 Dok nasuprot Piettru i njegovim procjenama imamo opipljiv primjer iz Koreje gdje su agresivnim testiranjem sveli koronu na razumnu mjeru.
Ali je zanimljivo da svi infektolozi do čijih smo mišljenja došli savjetuju ovo što savjetuje piettro.
Turska je usvojila taj program pa ćemo vidjeti kako će proći.
mene zanima hoće li ih ta odluka odvesti u pm, ili je to odličan potez koji će istovremeno spasiti narod (kolektivni imunitet kod mlađih, radnosposobnih ljudi) nekog novog talasa koji bi mogao izbiti na jesen, te spas ekonomije.
salik79

#12516 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Predsjednik Svjetskog udruzenja ljekara, Frank Ulrich Montgomery:
https://www.general-anzeiger-bonn.de/ne ... d-49609561
Mogy87

#12517 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

salik79 wrote: 24/03/2020 23:40

Sto brecis?!

drži se Sirije i ISILa

Ovo ti, kao i drugarica ti, postavljas isti clanak s naturea, u kojem stoji ovo sto sam vec citirao:
We offer a perspective on the notable features of the SARS-CoV-2 genome and discuss scenarios by which they could have arisen.
Pa druze procitaj cijeli clanak. Za ovako nesto, bez predhodnog znanja osnovnih pojmova, trebace ti bar sedmica dana.
Ironmen

#12518 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

Officer Crabtree wrote: 24/03/2020 23:39 pranje ruku, maska, nema dodirivanja, 1,5m...

kako onda ovaj broj novozaraženih? Jel to ljudi iz dana u dan slušaju kako virus napreduje, a i dalje ne peru ruke, ne nose masku, nisu udaljeni jedni od drugih itd...

il ove mjere samo funkcionišu ako kraj tebe nekog sa virusom...? Jel neko čitao jesul ovi novozaraženi nešto od ovoga promašili ili džaba sve.... :zoka:
Problem je u inkubaciji od 14 dana gdje osoba moze nositi virus a da ne zna i onda sije redom sve oko sebe.. Takodjer mnogi ce imati virus i preboliti i steci imunitet a da nece imati nikakve simptome ama bas nikakve i nece ni znati da su prebolili coronu...

Cudan i neuhvatljiv virus za cijeli svijet..
salik79

#12519 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Mogy87 wrote: 24/03/2020 23:47
Druze razgovarali smo mi na ovu temu i ranije. MERS je bio u pitanju, ali implikacija ista. A ovaj link jesam postavljala ranije. Steta sto nisi upratio.
Ne sjecam se da si samnom razgovarala. Ja sam ti citirao najbitniji navod studije na koju se pozivas.

A, jos niko mi nije odgovorio na moje pitanje u vezi hiljadugodisnje tradicije...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#12520 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

Chmoljo wrote: 24/03/2020 23:38 Dok nasuprot Piettru i njegovim procjenama imamo opipljiv primjer iz Koreje gdje su agresivnim testiranjem sveli koronu na razumnu mjeru.
cime da testiramo, baby testovima, pa ovi su nas pokrali da nemamo za toalet papira a kamoli za korona test... napasti koronu agresivno moze se samo testovi, testovi, izolacija, izolacija, karantena... sve ostalo je ubleha... ona rospija ce tek za sedam dana, navodno da dobije testove 150 000 koje ce koristiti kad... ako je istina da je ona starica sto je umrla bila po domovina zdravlja i moljakala pomoc... gotovo je, bila je u dodiru s boga pitaj skim... crno nam se pise, propasti necemo, hajmo ko tVump da izadjemo iz karantina vratimo se poslovima, umrjet ce 100 000 ljudi, ostali otic na bolovanja i lijecit se ostatak jedno dva tri mjeseca i da krenemo koda nista nije bilo... samo politicari i gazde imaju neko hronicno oboljenje i starost, ko im garantuje da oni nece biti medju tih 100 000.
salik79

#12521 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Mogy87 wrote: 24/03/2020 23:50
salik79 wrote: 24/03/2020 23:40

drži se Sirije i ISILa

Pa druze procitaj cijeli clanak. Za ovako nesto, bez predhodnog znanja osnovnih pojmova, trebace ti bar sedmica dana.
Nemam sta citati, jer nisi dokazala svoju striktnu tvrdnju. Naprotiv, sam uvod u studiju te demantira.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#12522 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Chmoljo »

King Theoden wrote: 24/03/2020 23:48
Ali je zanimljivo da svi infektolozi do čijih smo mišljenja došli savjetuju ovo što savjetuje piettro.
Turska je usvojila taj program pa ćemo vidjeti kako će proći.
mene zanima hoće li ih ta odluka odvesti u pm, ili je to odličan potez koji će istovremeno spasiti narod (kolektivni imunitet kod mlađih, radnosposobnih ljudi) nekog novog talasa koji bi mogao izbiti na jesen, te spas ekonomije.
Samo treba biti iskren do kraja i vidjeti da ovo što je Koreja uradila skoro neprovodivo u drugim državama. Najviše zbog kombinacije azijske discipline i visoke tehnologije.

Agresivno testiranje je bilo samo preduvjet da se poduzmu sljedeći koraci. Ko može zamisliti italijane da tako revno pristupe ovome? Pa eno dan danas guverneri i gradonačelnici plaču da se narod ne zajebava...
svjezi_ustipak

#12523 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by svjezi_ustipak »

Officer Crabtree wrote: 24/03/2020 23:39 pranje ruku, maska, nema dodirivanja, 1,5m...

Tim mjerama virus možeš usporiti ali ne i zaustaviti u potpunosti. On je prisutan u opštoj populaciji i širiće se brže ili sporije.
emirolini

#12524 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emirolini »

Milenkov buraz wrote: 24/03/2020 22:37
Muškarac preminuo u autobusu u Kini, pozitivan na "hantavirus"
:shock:

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/musk ... /200324241
No, stručnjaci su objasnili kako nije riječ o novom virusu koji će se proširiti kao koronavirus, već da je u pitanju virus koji se pojavio 1950. godine te se rijetko i slabo prenosi između ljudi. Dodali su i kako se ovaj virus širi kada se u organizam čovjeka ubrizga ili "ubaci" tjelesna tekućina štakora ili miša.

"Molimo vas da ne paničite, osim ukoliko planirate jesti štakore", poručila je u svom tvitu švedska naučnica Sumaiya Shaikh.
Sad kad nas narod pocne pretrazivati "hentai virus"...
Mogy87

#12525 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

salik79 wrote: 24/03/2020 23:51
Mogy87 wrote: 24/03/2020 23:47

Ne sjecam se da si samnom razgovarala. Ja sam ti citirao najbitniji navod studije na koju se pozivas.

A, jos niko mi nije odgovorio na moje pitanje u vezi hiljadugodisnje tradicije...
Pa odgovorila sam ti. Sve po tri puta moram postavljati. Ne citas ni postove a kako tek onda da ocekujem da procitas studiju.
Odgovor dr. Igora Rudana. Procitaj bar boldirano.
Kada o virusima razmišljamo isključivo iz naše vlastite perspektive, tj. antropocentrički, mi ih se bojimo. Kako i ne bismo? Radi se o nevidljivom neprijatelju, koji nam može ući u stanice i hakirati naš genom. Naš vlastiti imunološki odgovor na njegovu podlu invaziju može ubiti nas same, iako smo inače relativno mladi i zdravi. Međutim, zadnje što virus želi jest učiniti nam neku veliku štetu. Dapače, čim nauči kako skočiti na neku novu vrstu i širiti se u njoj, on nastavlja mutirati, nadajući se da će time domaćinima činiti što manju štetu, ostati neprimijećen, te čitavu tu novu vrstu koristiti dugoročno kao svoj novi rezervoar – piše akademik Rudan. Jer virusi vole svoje rezervoare.
Jako ih vole, jer u čitavom svemiru, rezervoari su jedina mjesta gdje se osjećaju sigurnima, barem do daljnjega. Baš kao što se i mi, ljudi, osjećamo sigurnima samo na dovoljno toplim kopnenim površinama Zemlje. Naime, nigdje drugdje u Svemiru ni ne možemo preživjeti, rasti i razmnožavati se. Virusi, dakle, ne samo da vole svoje rezervoare, nego stalno nastoje stvarati nove. Naime, oni se prilagođavaju drugim vrstama kako bi preživljavali u njima. Ali te vrste stalno izumiru, ne zaboravimo ni to. Zato virusima rezervoara, zapravo, nikad dosta. Pritom, kada mi, ljudi, uništavamo okoliš i smanjujemo broj jedinki drugih vrsta, dok mi sami rastemo u broju, treba znati da postajemo sve zanimljiviji svim mogućim virusima kao rezervoar. Virusi biraju pobjedničke vrste na Zemlji, jer parazitiraju u njihovim stanicama i u njihovu genomu, pa onda i oni opstaju – stoji u tekstu.
Locked