Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Zox

#12251 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

Sad je sumnjivo sto je "nas" vozac imao 50 godina, a u Italiji umiru oni preko 70.
Bio sam u Italiji, ljudi se jako paze (ishrana, redovne posjete ljekaru), njihov sedamdesetogodisnjak je tu negdje otprilike kao nas pedesetogodisnjak.
skafiskafsnjak

#12252 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

high_volume wrote: 24/03/2020 17:41
skafiskafsnjak wrote: 24/03/2020 17:28 Ovog puta je Konjic, moglo je lahko biti neko drugo mjesto. Isti su ljudi svugdje.
Dobro, da su baš isti ljudi svugdje, nisu, I nije poštena relativizacija odgovornosti. Imaš ubistvo s predumišljajem i ubistvo iz nehata. Ali je ubistvo, i poziva na odgovornost
Ne relativiziram u ovoj sad situaciji, kazem inace. Ko da nigdje u BiH nema bahatih direktora i slicnih? Sad niko ne organizuje, ali tog dana bi svaki guzonja isto organizovao.
skafiskafsnjak

#12253 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Zox wrote: 24/03/2020 17:46 Sad je sumnjivo sto je "nas" vozac imao 50 godina, a u Italiji umiru oni preko 70.
Bio sam u Italiji, ljudi se jako paze (ishrana, redovne posjete ljekaru), njihov sedamdesetogodisnjak je tu negdje otprilike kao nas pedesetogodisnjak.
Jeste cudno... Jer previse ljudi umire. Nesto ne valja, da li metode lijecenja ili statistika... Ili mutirao virus?
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#12254 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malakh »

toplije vrijeme, koje nije uobičajno za ovo doba godine je najviše utjecalo na širenje virusa. negdje sam pročitao i tu teoriju. dakle, suština je da se virusi već na 4, 5 stepeni, dok na temperaturama ispod nule umiru. također, ne pogoduju im teperature iznad 25 stepeni.

što se današnjeg dana tiče, čekamo presjek u 18 časova, ali sudeći prema ovome do sada, ponovno nije dobro :(
Mogy87

#12255 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Nisrin wrote: 24/03/2020 17:42 1. Ko nasjeda na price da ce karantena biti 15 dana, u Wuhanu je preko 3 mjeseca i jos traje trajace sigurno duze od 15 dana

2. Sta znace karantene osim UBISTVA EKONOMIJE? Umire se i sa coronom i bez nje, ali ce se umirati i od gladi i neimastine...3000 cura iz kladionica je dobilo neplaceno 2 mjeseca ZA POCETAK...hiljade ljudi su dobili otkaze momentalno, od cega ce zivjeti ti ljudi?
Ne znam odgovor na ovo pitanje

3. Zasto Amerikanci jos vise kupuju oruzje? Da nas ne doceka situacija i anarhija ko u Contagionu?
Jer se boje. Contagion je radjen na epidemiji SARSsa i MERSa sta bi bilo kad bi bilo da se prosirilo

4. Sta znace nama ove karantene kad ih jedna USA ukida jer je Trump izjavio radije ce zrtvovati starce, ali da djeca i omladina imaju zivot na kakav smo navikli, a i jedna Svedska nema nikakve karantene, zivot im tece normalno---sutra kad nas puste iz torova doci ce nam neko od tamo i opet ce nastati zariste?
Zar iko zeli da ga vodi i o zivotu odlucuje neko kao Trump
Svedska ima luksuz da radi tako jer ima kvalitetniji zdravstveni sistem koji ce nakpn duze vremena doci do tacke pucanja. Sve ostale zemlje imaju karantin
5. Zasto se ne saslusaju mnogi infektolozi i epiemiolozi koji govore da su karantene opasnije nego da ih nema? Zasto su misljenja toliko suprotstavljenja? Misljenja nisu suprostavljena. Vecina svjetskih strucnjaka podrzava ove mjere. Sarlatani love u mutnom.

6. Zasto je WHO 24. januara objavio da su kineski strucnjaci dosli do zakljucka da se "virus ne prenosi s covjeka na covjeka", kako se onda prenosi?
Ovo je fake news

7. Da li bi se ovaj broj mrtvih desio i da nema corone? Ljudi svakodnevno iz X razloga umiru?
Ne bi
8. Da li je vozac zaista umro od corone?
Test je bio pozitivan, imao je tesku upalu pluca izvjesno je umro od corone bask kao i vozac hitne u italiji koji je imao 38 godina
9. Zasto djevojku sa svim simptomima COVID-19 ne zele testirati, dosla je prije 2 sedmice iz Njemacke i sve i jedan simptom ima?
Jer...BiH
10. Da li se svaka smrt pripisuje "umro/la od corone"???
Ne. U nekim zemljama ukoliko covjek ima neko hronicno oboljenje, a imao je i koronu pripisu toj drugoj bolesti
11. Da li je istina da je 85000 Italijana cijepljeno protiv sezonske gripe prosle godine, te sada najvise ti stradaju?
Nije istina da vakcinacija gripom pogorsava simptome, fake news i avax propaganda
12. Da li je u toku spanske gripe zaista umiralo najvise ljudi koji su primali vakcinu cim su je "izbacili" na trziste...
Ne, fake avax propaganda
13. Dokad ce ovo sve trajati?
To ne znaju ni najveci svjetski umovi
14. Da li je tacno da su migranti pusteni u EU, da su pelazili grcku granicu u kolonama, dok su ljudi bili u karanteni?
Ne znam
15. Zasto ljude TJERAJU u satore, da se jos vise zaraza prosiriti, a ovi debili sto su imali coronaparty ne odgovaraju krivicno?
Jer...BiH
Previse je informacija, previse teorija zavjera, jako je tesko razluciti informacije, sta je istina sta laz...da li je po srijedi bioloski rat, ili je ovo neki prirodni virus, vise ce nas oboljeti od stresa i kasnije od gladi, nego od corone...
Evo odgovori na pitanja koje mogu podkrijepiti naucnim istrazivanjima. Moj savjet ti je da se maknes sa fake news profila koji sire ove gluposti. Ovo radimo da zastitimo najranjivije grupe, ali i da sprijecimo da slobodno kola populacijom jer slom zdravstvenog sistema ugrozava sve.
Last edited by Mogy87 on 24/03/2020 18:11, edited 1 time in total.
zubi

#12256 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Mogy87 wrote: 24/03/2020 17:57 Evo odgovori na pitanja koje mogu podkrijepiti naucnim istrazivanjima. Moj savjet ti je da se maknes sa fake news profila koji sire ove gluposti. Ovo radimo da zastitimo najranjivije grupe, ali i da sprijecimo da slobodno kola populacijom jer slom zdravstvenog sistema ugrozava sve.
Joj Mogy87 u ovom moru gluposti, tako te je lijepo citati... Hvala ti :thumbup:
freelancerBIH

#12257 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

Au Italija 5249 . danas , 750 umrlo :-)
Last edited by freelancerBIH on 24/03/2020 18:07, edited 1 time in total.
Mogy87

#12258 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

skafiskafsnjak wrote: 24/03/2020 17:49
Zox wrote: 24/03/2020 17:46 Sad je sumnjivo sto je "nas" vozac imao 50 godina, a u Italiji umiru oni preko 70.
Jeste cudno... Jer previse ljudi umire. Nesto ne valja, da li metode lijecenja ili statistika... Ili mutirao virus?
Kolaps zdravstvenog sistema, struktura stanovnistva, jako naseljeno podrucje, nepridrzavanje mjera. A i pitanje je koliko su kineski podaci pouzdani.
Slikovit prikaz stanja zdravstvenog sistema:

"U periodu između 2009. i 2017. talijanske vlade, bez obzira na njihov ideološki predznak, broj ljudi zaposlenih u zdravstvenom sustavu smanjile su za pet posto, odnosno 46 tisuća radnika, a u deset godina broj kreveta u bolnicama smanjio se za 70 tisuća. Godine 1980., navodi ova organizacija, jedinice intenzivne njege raspolagale su s 992 kreveta na 100 tisuća ljudi, dok taj broj sada iznosi 262, pa se kapaciteti opterete do maksimuma već i u malo jačoj sezoni gripe. Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, talijanski indeks zdravstvene sigurnosti procijenjen je na 56 od mogućih 100 bodova, a brzina odgovora na pandemiju ocjenom 47.5/100. Stoga ne čudi da su talijanski liječnici već danima prisiljeni provoditi trijaže u kojima se starije osobe, a u Italiji one čine 23 posto populacije, otpisuju bez liječenja, a tijela se gomilaju u bolničkim mrtvačnicama jer su sprovodi zabranjeni."
oldtajmer

#12259 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by oldtajmer »

ako je neko gledao javljanje naseg covjeka iz bergama na n1 maloprije ne treba se sekund cuditi stanju kakvo je u italiji
kaze da su prije 2 dana tek uveli malo strozije mjere i po njegovoj prici rekao bi da se mi apsolutno vise pazimo u svemu ovome
skafiskafsnjak

#12260 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Mogy87 wrote: 24/03/2020 18:07
skafiskafsnjak wrote: 24/03/2020 17:49
Kolaps zdravstvenog sistema, struktura stanovnistva, jako naseljeno podrucje, nepridrzavanje mjera. A i pitanje je koliko su kineski podaci pouzdani.
Slikovit prikaz stanja zdravstvenog sistema:

"U periodu između 2009. i 2017. talijanske vlade, bez obzira na njihov ideološki predznak, broj ljudi zaposlenih u zdravstvenom sustavu smanjile su za pet posto, odnosno 46 tisuća radnika, a u deset godina broj kreveta u bolnicama smanjio se za 70 tisuća. Godine 1980., navodi ova organizacija, jedinice intenzivne njege raspolagale su s 992 kreveta na 100 tisuća ljudi, dok taj broj sada iznosi 262, pa se kapaciteti opterete do maksimuma već i u malo jačoj sezoni gripe. Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, talijanski indeks zdravstvene sigurnosti procijenjen je na 56 od mogućih 100 bodova, a brzina odgovora na pandemiju ocjenom 47.5/100. Stoga ne čudi da su talijanski liječnici već danima prisiljeni provoditi trijaže u kojima se starije osobe, a u Italiji one čine 23 posto populacije, otpisuju bez liječenja, a tijela se gomilaju u bolničkim mrtvačnicama jer su sprovodi zabranjeni."
Mislim da ima svega... Pa i do metoda. Slusao sam onog Makedonca, ima logike.
A i svakako do loseg zdravstva... A bojim se da ima laznih podataka....
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#12261 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Mogy87 wrote: 24/03/2020 17:41 Gospodin se nosi sa potencijalno zivotno opasnom siuacijom tako sto u svojoj glavi umanjuje ozbiljnost bolesti zakljucujuci da od nje umiru samo stari i bolesni. "Coping mechanism" mu je sad ugrozen i zato ovakva reakcija. Ni ne razumije koliko je bezosjecajan.
Vi ko da ste kod Škrbića medicinu učili :-) ako, ako...zato me i ne čudi kako je sve sposobno medicinske struke nagulilo vani...
MrShadow

#12263 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MrShadow »

Nema ovdje zaustavljanja, prekasno se sjetili svi, pusti sve nek barem ekonomija ostane ziva da ne budu duple smrti
north

#12264 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by north »

pa sta je s to Italijom u pm :cry: ..jucer krenulo malo padati i danas opet veliki skok..750 mrtvih grob te ne jebo :shock: :shock: :( :( :(
Domaci izdajnik

#12265 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

MrShadow wrote: 24/03/2020 18:14 Nema ovdje zaustavljanja, prekasno se sjetili svi, pusti sve nek barem ekonomija ostane ziva da ne budu duple smrti
Ovo ja svo vrijeme trubim. Ili uvesti mjere zaštite najugroženijih 1%, ili će katastrofalne posljedice snositi 100% populacije!
freelancerBIH

#12266 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

Lajavikrelac wrote: 24/03/2020 18:16
MrShadow wrote: 24/03/2020 18:14 Nema ovdje zaustavljanja, prekasno se sjetili svi, pusti sve nek barem ekonomija ostane ziva da ne budu duple smrti
Ovo ja svo vrijeme trubim. Ili uvesti mjere zaštite najugroženijih 1%, ili će katastrofalne posljedice snositi 100% populacije!
Ne lupaj ,kupuje se koliko toliko vremena da se napravi neki solidan tretman uz neku kombinaciju lijekova ili do dolaska vakcine.
manuchao91

#12267 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by manuchao91 »

Sta je ovo u Italiji jebote zar nije pocelo opadat
Domaci izdajnik

#12268 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

A najoptimističnije procjene za nalazak lijeka i vakcine su 12 do 18 mjeseci :-) Da se živi sahranimo do tad?
Peryton_

#12269 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Peryton_ »

Ovu temu treba izbjegavati,zaposjele su je neznalice i teoreticari zavjere.Zasto je kod nas glavni mehanizam samoodbrane smisljanje teorija zavjere?Moja je preporuka da se sto prije javite nadleznom CMZ na razgovor.
bosan

#12270 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bosan »

Izgleda da su Italijani maltene istovremeno fasovali virus kad i Kinezi :sad:
Pandakonda

#12271 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Pandakonda »

I taj naš od 50 je imao već narušeno zdravlje ako sam ja dobro na klix procitao
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#12272 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

KORONAVIRUS
U Italiji u jednom danu umrlo 743 ljudi, zaraženo novih 5249 osoba
italija ponovo porast...
mirsek

#12273 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mirsek »

manuchao91 wrote: 24/03/2020 18:22 Sta je ovo u Italiji jebote zar nije pocelo opadat
Raste, samo varira po danima.
Cekaj da se razbole oni sto su visili po stadionima i utakmicama, nece ovo kod njih jos mjesec stati.
Kad su debili.. :oops:
Riddle

#12274 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Riddle »

ćiribiribela wrote: 24/03/2020 09:22 Nove smjernice od RKI, i ako cekamo rezultate mozemo raditi ali sa maskom, tako da cu ja danas izaci iz kuce prvi put u 7 dana, odoh raditiiiii :sretan:
Samo oprezno. :thumbup:

Ni njemacka efikasnost nije sto je nekad bila. :lol:
Bluemore

#12275 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

drndalo wrote: 24/03/2020 09:45
Cortado wrote: 24/03/2020 09:36
Vec sam nekoliko puta ponovio, broj respiratora je potpuno irelevantan jer respirator NIJE garancija prezivljavanja. I evo opet da ponovim, tretman respiratorom nije nesto sto treba olako uzeti!
Oni koji dodju do respiratora su u takvom stanju da bas i nemaju puno izbora... Ili kopat ili probati spasiti...
Talijanski doktori su u nervozi i panici bili brzi na okidacu, vecem procentu odmogne... vise ih se sami izbore nego uz pomoc masine
Locked