Italija zemlja smrti

Moderator: O'zone

Tomahawk11
Globalni moderator

#26 Re: Italija zemlja smrti

Post by Tomahawk11 »

izvrsni direktor wrote: 23/03/2020 23:40 Mozda covjek nije rekao kako je ovaj gore napisao, neda mi se gledati sad, ali ako je stvarno izjavio da respiratori povecavaju smrtnost, onda mi je njegova strucnost pod velikim pitanjem.
Gasi respiratore da spasimo ljudske zivote
Rekao je da povećavaju smrtnost i objasnio zašto.
I ima logike.
Čovjek je stručnjak iz tog polja i izdao je više radova koji imaju veze sa tom tematikom.
TheRealist

#27 Re: Italija zemlja smrti

Post by TheRealist »

Ja stvarno sumnjam da neko stavlja pacijenta na respirator, ko ima saturaciju 93%. Ipak bih volio slušati ljude koji se bave ovim pacijentima, a ne one koji do sada vjerovanto nijednom nisu prišli, a kamoli težem pacijentu.

Kinezi, koji su odradili ipak jako doba rposao, kažu da treba što prije pacijenta na respirator stavljati, ali zna se na šta se tu misli (barem ljekari znaju).
Mister__No

#28 Re: Italija zemlja smrti

Post by Mister__No »

PRVI TALIJANSKI KORONAPACIJENT PUŠTEN IZ BOLNICE

Bio je i na respiratoru, opisao je svoju borbu: 'Najbolji osjećaj je da mogu samostalno disati'

Brescia, bolnica
Pacijent za kojeg se vjeruje da je prvi zaraženi koronavirusom u Italiji, danas je pušten iz bolnice u Paviji.

Pacijent poznat kao Mattia, 38-godišnjak iz grada Codogno, u pokrajini Lombardija, bio je hospitaliziran u bolnici u Lodigianu 19. februara. Zbog kritičnog stanja i poteškoća s disanjem bio je prebačen u bolnicu u Paviji 21. februara. Tek od 9. marta Mattia je počeo samostalno disati.

- Imao sam sreće, ostanite kod kuće, rekao je u svojoj videoporuci objavljenoj na Facebook profilu lokalnog medija Lombardia Notizie.

- Teško je prepričati što mi se sve dogodilo, sjećam se hospitalizacije, bio sam 18 dana na intenzivnoj njezi, a zatim na odjelu za zarazne bolesti gdje sam napokon počeo kontaktirati s vanjskim svijetom i ono najvažnije: počeo sam disati, rekao je prvi pacijent Mattia.

Dodao je kako je prevencija neophodna kako bi se prestala širiti infekcija. Također je rekao da je on bio sretan jer se izliječio na vrijeme, dok je sada situacija kritična jer nedostaje osoblja koji bi zajamčili pomoć svim oboljelima od koronavirusa.

- Najbolje iskustvo je ponovno disati.
To je sjajno postignuće, sada vas molim da ostane kod kuće, rekao je.

Nakon preporuke ljudima da ne napuštaju kuću i poštuju njegovu privatnost zaključio je s rečenicom:

- Želim zaboraviti ovo tragično iskustvo i vratiti se u normalu.

Nažalost, bolest je bila pogubna za njegova oca koji je bio jedan preminulih u subotu 21. marta, danu kada je Italija zabilježila rekord u broju umrlih od koronavirusa.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... /10126975/
Mister__No

#29 Re: Italija zemlja smrti

Post by Mister__No »

"Ta utakmica Lige prvaka pretvorila je Bergamo u grobnicu"

PRVA utakmica osmine finala Lige prvaka koja se 19. veljače igrala na San Siru pridonijela je rapidnom širenju koronavirusa u Bergamu s katastrofalnim posljedicama za taj grad na sjeveru Italije.

U to je uvjeren Fabiano Di Marco, šef pulmološkog odjela bolnice Papa Ivan XXIII. u Bergamu, u koju su do sada došle tisuće zaraženih ljudi i umrle stotine:

"Toga dana na utakmicu Atalanta - Valencia, koja se igrala u Milanu, automobilima, vlakovima i autobusima otišlo je pola Bergama. Oko 40 tisuća ljudi koji su cijelo vrijeme bili u neposrednoj blizini, a kasnije, slaveći golove i pobjedu Atalante (4:1), i u bliskom fizičkom kontaktu. Čuo sam puno teorija o tome zašto se u Bergamu virus proširio brže nego u ostatku Italije, a ovo je moja: Ta utakmica bila je biološka bomba nakon koje više u Bergamu ne možemo pokopati ni kremirati umrle koliko ih ima."

A kad je ona detonirala, eksplozija je bila i još uvijek je stravična. Od preko 50 tisuća oboljelih od korone u Italiji te do sada 6077 preminulih, većina ih je iz Lombardije, u kojoj se nalazi i Bergamo.

Doktor Di Marco objašnjava zašto je uvjeren da je njegova teorija točna: "Zamislite samo toliko mnoštvo stiješnjeno u primjerice u vlakovima milanskog metroa, pa zatim na tribinama Meazze, te konačno u kolektivnom slavlju, pri čemu su se praktično svi međusobno grlili i ljubili", kaže pulmolog i podsjeća da se ova utakmica pokazala ključnom i za širenje bolesti među nogometašima:

"Činjenica je da tada nije zaražen nijedan nogometaš Atalante iz Bergama, ali nasuprot tome, nakon ove i uzvratne utakmice u Valenciji zarazilo se čak 35 posto igrača španjolskog kluba."

Zanimljivo, talijanski liječnik u svoj toj nevolji pamti i ovo: "U međuvremenu smo saznali da je i prvi zaraženi koronavirusom u Hrvatskoj bio mladi čovjek koji je bio na utakmici na San Siru."

Teoriju da je spomenuti meč bio "nulta utakmica", što je referenca na "nultog pacijenta", kako se stručno naziva prva osoba koja se zarazi u pandemiji, zastupa i Francesco Le Foche, infektolog iz rimske bolnice Umberto I:

"Bilo je nekoliko okidača i katalizatora koji objašnjavaju širenje virusa, a utakmica Atalanta - Valencia itekako bi mogao biti jedan od njih. Mjesec dana nakon utakmice to možemo reći jer tajming je u ovom slučaju itekako bitan. Kao i to što se na toj utakmici dogodio izljev kolektivne euforije, zbog koje su se deseci tisuća ljudi grlili, vikali jedni pred drugima i tako pogodovali širenju virusa."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

https://www.index.hr/sport/clanak/ta-ut ... 68314.aspx

Image
Image
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#30 Re: Italija zemlja smrti

Post by izvrsni direktor »

TheRealist wrote: 24/03/2020 13:27 Ja stvarno sumnjam da neko stavlja pacijenta na respirator, ko ima saturaciju 93%. Ipak bih volio slušati ljude koji se bave ovim pacijentima, a ne one koji do sada vjerovanto nijednom nisu prišli, a kamoli težem pacijentu.

Kinezi, koji su odradili ipak jako doba rposao, kažu da treba što prije pacijenta na respirator stavljati, ali zna se na šta se tu misli (barem ljekari znaju).
O tome i ja pricam, pacijent sa spontanom aspiracijom od preko 20 i saturacijom od 93% nije za respiratora i sumnjam da bi bilo koji doktor to ucinio. Zasto bi?

Tomahawk11 wrote: 24/03/2020 13:23
izvrsni direktor wrote: 23/03/2020 23:40 Mozda covjek nije rekao kako je ovaj gore napisao, neda mi se gledati sad, ali ako je stvarno izjavio da respiratori povecavaju smrtnost, onda mi je njegova strucnost pod velikim pitanjem.
I ima logike.
Čovjek je stručnjak iz tog polja i izdao je više radova koji imaju veze sa tom tematikom.
Respirator ne povecava smrtnost majku mu koliko puta to ponoviti treba. Respirator spasava zivote.

Nas narod je ionako sklon teorijama zavjere, ne dajite im novi povod za to, da jos ljudi pocnu bjezati od respiratora i sititi pricu o respiratorima ubicama.

Treba vrsiti pritisak na nadlezne da nabave sto vise respiratora. To nam je hitno
Tomahawk11
Globalni moderator

#31 Re: Italija zemlja smrti

Post by Tomahawk11 »

izvrsni direktor wrote: 24/03/2020 14:36
I ima logike.
Respirator ne povecava smrtnost majku mu koliko puta to ponoviti treba. Respirator spasava zivote.

Nas narod je ionako sklon teorijama zavjere, ne dajite im novi povod za to, da jos ljudi pocnu bjezati od respiratora i sititi pricu o respiratorima ubicama.

Treba vrsiti pritisak na nadlezne da nabave sto vise respiratora. To nam je hitno
Nije nikakva teorija zavjere, ponavljam opet, čovjek je objasnio zašto je to tako.
Ne znam što ti je teško izvoditi vrijeme i pogledati prilog.
Objašnjeno je tako da je i meni laiku jasno i logično.
Problem i jeste što ljude na respiratore stavljaju doktori koji nisu iz struke i koji ne znaju da mogu izazvati i kontraefekat.
To ti je kao da te boli zub, a propišu ti neke lijekove za stomak.
CPT

#32 Re: Italija zemlja smrti

Post by CPT »

Tomahawk11 wrote: 24/03/2020 14:50

I ima logike.

Nije nikakva teorija zavjere, ponavljam opet, čovjek je objasnio zašto je to tako.
Problem i jeste što ljude na respiratore stavljaju doktori koji nisu iz struke i koji ne znaju da mogu izazvati i kontraefekat.
To jeste samo jos jedna od teorija zavjere i nije ok sto se siri, pogotovo do strane moderacije i tako budalestini daju kredibilitet. Ono kad se pord nekoliko stotine bolnica i doktora nakacis na jednog (vrlo specificnog). Sve ostali su amateri koji ne znaju sta rade. Cekaju njega da iz Stipa javi kako i sta... :roll:
Last edited by CPT on 24/03/2020 15:22, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#33 Re: Italija zemlja smrti

Post by Tomahawk11 »

CPT wrote: 24/03/2020 15:19

To jeste samo jos jedna od teorija zavjere i nije ok sto se siri, pogotovo do strane moderacije i tako budalestini daju kredibilitet. Ono kad se pord nekoliko stotine bolnica i doktora nakacis na jednog (vrlo specificnog). Sve ostali amateri...
Ne širim ništa.
Čovjek je stručno lice. Nije neki torabi, šarlatan.
I sasvim je logično da nije normalno onog kome pluća funkcionišu staviti na respirator.
Tebi je sigurno Sebija relevantna i njoj bi povjerio svoj i život svojih bližnih :roll:
CPT

#34 Re: Italija zemlja smrti

Post by CPT »

Tomahawk11 wrote: 24/03/2020 15:21

To jeste samo jos jedna od teorija zavjere i nije ok sto se siri, pogotovo do strane moderacije i tako budalestini daju kredibilitet. Ono kad se pord nekoliko stotine bolnica i doktora nakacis na jednog (vrlo specificnog). Sve ostali amateri...
Ne širim ništa.
I sasvim je logično da nije normalno onog kome pluća funkcionišu staviti na respirator.
Tebi je sigurno Sebija relevantna i njoj bi povjerio svoj i život svojih bližnih :roll:
Covjek je samo zeljan paznje. SAmo jedan od mnogih. Kod nas "strucna lica" redovno prave reklame za gluposti. Da ima neko posebno znanje zlatom bi ga platili farmaceuti. Ovaj nije daleko od Sebije po istrazivackom radu.
TheRealist

#35 Re: Italija zemlja smrti

Post by TheRealist »

Tomahawk11 wrote: 24/03/2020 14:50 Nije nikakva teorija zavjere, ponavljam opet, čovjek je objasnio zašto je to tako.
Problem i jeste što teorije zavjere zvuče laicima (pod laikom ne mislim nište negativno, uvrjedljivo) logično, ali onima koji se u to razumiju uglavnom zvuči kao gomila gluposti.

Neko napisa ovdje čovjek intubiran, a priča na telefon.... Hajde da mi pokažete tog koji je intubiran i priča normalno na telefon, majka mu stara. Zar neko misli da se svjestan čovjek može intubirati, da je uopšte moguće izvesti taj manevar?
CPT

#36 Re: Italija zemlja smrti

Post by CPT »

TheRealist wrote: 24/03/2020 15:28
Tomahawk11 wrote: 24/03/2020 14:50 Nije nikakva teorija zavjere, ponavljam opet, čovjek je objasnio zašto je to tako.
Problem i jeste što teorije zavjere zvuče laicima (pod laikom ne mislim nište negativno, uvrjedljivo) logično, ali onima koji se u to razumiju uglavnom zvuči kao gomila gluposti.

Neko napisa ovdje čovjek intubiran, a priča na telefon.... Hajde da mi pokažete tog koji je intubiran i priča normalno na telefon, majka mu stara.
Evo... Svi na telefonima igraju Tetris...

Image

Image

Image

Image
NediM17

#37 Re: Italija zemlja smrti

Post by NediM17 »

CPT wrote: 24/03/2020 15:24

Ne širim ništa.
Covjek je samo zeljan paznje. SAmo jedan od mnogih. Kod nas "strucna lica" redovno prave reklame za gluposti. Da ima neko posebno znanje zlatom bi ga platili farmaceuti. Ovaj nije daleko od Sebije po istrazivackom radu.
Dje su ti tvoji naučno-istraživački radovi? Možeš ti iz Bosne ali ne može ona iz tebe. Sereš odnekle iz Slovenije ili si i ti moRebit uteko nazad u domovinu. Čovjek 40 godina infektolog i ne zna ništa, ali jok, ti znaš.
Haj malo na temu o migrantima, eno zamrla skroz. Ili otvori novu "Migranti i corona" pa seri do mile volje. :mrgreen:
izvrsni direktor

#38 Re: Italija zemlja smrti

Tomahawk11 wrote: 24/03/2020 14:50

I ima logike.

izvrsni direktor wrote: 24/03/2020 00:19
Evo pogledao sam, covjek spominje slucaj o stavljanju na respirator covjeka kod koga je periferna saturacija kisikom 93% i sa spontanom aspiracijom od 25 puta u minuta. Usljed panike od ovoliko umrlih i neznanja kako daxsd izbore sa virusom, vjerovatno da ljekari u italiji odmah stavljaju na respiratore ali covjek sa takvim karakteristika nije za respirator, pacijentima sa ovakim karakteristikama nije cak ni obicna inhalacija kisikom potrebna a kamoli respirator. Stavljanje covjeka sa ovakvim karakteristikama na respirator moze dovesti da covjek zauvijek izgubi spontane aspiracije, jer masina preuzima funkciju nervnih centara koji mjere razinu co2 u krvi te salju impulse plucima za aspiraciju, te zbog toga covjek ostane vjecno ovisan o respiratoru i skidanje sa respiratora znaci smrt.
Ne ubija ih respirator, dokle god respirator radi, ti ljudi dobijaju kisik u pluca!

Te zbog toga vas molim da izbijete sebi iz glave ideje da respirator povecava smrt.
A pogotovo vas molim da izbijete oz glave ideju respirator mogu da sklepaju zacas u gradaccu ljudi koji se time nisu nikad bavili. Mogu, ne kazem da ne mogu, ali neka niko ne dolazi na ideju da ljude prikljucuje na takve respiratore.
CPT

#39 Re: Italija zemlja smrti

Post by CPT »

NediM17 wrote: 24/03/2020 15:44
CPT wrote: 24/03/2020 15:24

Ne širim ništa.
Dje su ti tvoji naučno-istraživački radovi? Možeš ti iz Bosne ali ne može ona iz tebe. Sereš odnekle iz Slovenije ili si i ti moRebit uteko nazad u domovinu. Čovjek 40 godina infektolog i ne zna ništa, ali jok, ti znaš.
Haj malo na temu o migrantima, eno zamrla skroz. Ili otvori novu "Migranti i corona" pa seri do mile volje. :mrgreen:
Ja ne dijelim savjete doktorima koji zive 24h uz ljude koji umiru. Kao da tamo rade neki ameter, pocetnici... Samo cekaju infektologa iz Stipa sa 40 godina rada. U kojem bas i nije producirao puno instrazivackih radova al ok... Mozda je skroman.
TheRealist

#40 Re: Italija zemlja smrti

Post by TheRealist »

NediM17 wrote: 24/03/2020 15:44 Dje su ti tvoji naučno-istraživački radovi? Možeš ti iz Bosne ali ne može ona iz tebe. Sereš odnekle iz Slovenije ili si i ti moRebit uteko nazad u domovinu. Čovjek 40 godina infektolog i ne zna ništa, ali jok, ti znaš.
To što je on infektolog ne znači apsolutno ništa kada je intenzivna medicina u pitanju, ako nije obučen za to. To su dvije različite specijalizacije. Infektolozi koji rade u intenzivnim njegama bi morali proći obuku iz intenzivne medicine (i ne, to nije kurs od pola godine).

Kritični pacijenti se liječe u jedinicama intenzivne njege i tu uglavnom znanje iz oblasti koja pokriva primarnu bolest uopšte nije toliko relevantno (izuzetak su neke grane medicine), te se pozivaju konzilijarni pregledi da se dopune neke stvari.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#41 Re: Italija zemlja smrti

Post by konektovan »

Prvi klip koji je dosao iz Italije, i koji se pojavio na drustvenim mrezama, tj. snimak iz jedne od bolnica, pokazao je bolesnike sa respiratorima, jedni u sobama drugi u hodnicima, i jasno se vidi kako pojedini od njih koriste mobitele dok su prikopcani na aparate. Ja ne mogu tvrditi da je ovo tacno sto doktor govori, ali isto ne mogu tvrditi da je sve ispravno i sto doktori iz Italije rade...
-daniel-

#42 Re: Italija zemlja smrti

Post by -daniel- »

Mister__No wrote: 24/03/2020 13:32 PRVI TALIJANSKI KORONAPACIJENT PUŠTEN IZ BOLNICE

Bio je i na respiratoru, opisao je svoju borbu: 'Najbolji osjećaj je da mogu samostalno disati'

Brescia, bolnica
Pacijent za kojeg se vjeruje da je prvi zaraženi koronavirusom u Italiji, danas je pušten iz bolnice u Paviji.

Pacijent poznat kao Mattia, 38-godišnjak iz grada Codogno, u pokrajini Lombardija, bio je hospitaliziran u bolnici u Lodigianu 19. februara. Zbog kritičnog stanja i poteškoća s disanjem bio je prebačen u bolnicu u Paviji 21. februara. Tek od 9. marta Mattia je počeo samostalno disati.

- Imao sam sreće, ostanite kod kuće, rekao je u svojoj videoporuci objavljenoj na Facebook profilu lokalnog medija Lombardia Notizie.

- Teško je prepričati što mi se sve dogodilo, sjećam se hospitalizacije, bio sam 18 dana na intenzivnoj njezi, a zatim na odjelu za zarazne bolesti gdje sam napokon počeo kontaktirati s vanjskim svijetom i ono najvažnije: počeo sam disati, rekao je prvi pacijent Mattia.

Dodao je kako je prevencija neophodna kako bi se prestala širiti infekcija. Također je rekao da je on bio sretan jer se izliječio na vrijeme, dok je sada situacija kritična jer nedostaje osoblja koji bi zajamčili pomoć svim oboljelima od koronavirusa.

- Najbolje iskustvo je ponovno disati.
To je sjajno postignuće, sada vas molim da ostane kod kuće, rekao je.

Nakon preporuke ljudima da ne napuštaju kuću i poštuju njegovu privatnost zaključio je s rečenicom:

- Želim zaboraviti ovo tragično iskustvo i vratiti se u normalu.

Nažalost, bolest je bila pogubna za njegova oca koji je bio jedan preminulih u subotu 21. marta, danu kada je Italija zabilježila rekord u broju umrlih od koronavirusa.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... /10126975/
Da li je izliječen ili oporavljen?

:meza1:
TheRealist

#43 Re: Italija zemlja smrti

Post by TheRealist »

Ne znam koji bi protokol Talijani koristili, da pacijente koje ne treba stavljaju na invazivnu respiratornu potporu (i nemojte brkati kiseoničku potporu kanilom, ili maskom, neinvazivnu ventilaciju, intubirane pacijente...., ne radi se o istim stvarima).
To što je neko svjestan, ne znači da je respiratorno suficijentan.
Bitno je stanje u kojem je pacijent bio kada se odlučilo za intubaciju. To što on nakon pet dana izgleda puno bolje je rezultat intubacije, a ne toga što mu ništa nije bilo na samom početku. Intubirani pacijenti mogu gledati TV, pogotovo stariji, ne moraju se svi sedirati (ne mislim prilikom intubacije, već nakon što je sve obavljeno).

Intubirani pacijenti sigurno ne pričaju na mobitel (ili bilo kako drugačije, to ne znači da nakon nekon vremena ne mogu koristiti mobitel za tipkanje, ali se takvi i brzo skidaju sa aparata, ako je moguće).
Tomahawk11
Globalni moderator

#44 Re: Italija zemlja smrti

Post by Tomahawk11 »

konektovan wrote: 24/03/2020 16:45 Prvi klip koji je dosao iz Italije, i koji se pojavio na drustvenim mrezama, tj. snimak iz jedne od bolnica, pokazao je bolesnike sa respiratorima, jedni u sobama drugi u hodnicima, i jasno se vidi kako pojedini od njih koriste mobitele dok su prikopcani na aparate. Ja ne mogu tvrditi da je ovo tacno sto doktor govori, ali isto ne mogu tvrditi da je sve ispravno i sto doktori iz Italije rade...
Upravo to :thumbup:
izvrsni direktor

#45 Re: Italija zemlja smrti

Tomahawk11 wrote: 24/03/2020 17:17
konektovan wrote: 24/03/2020 16:45 Prvi klip koji je dosao iz Italije, i koji se pojavio na drustvenim mrezama, tj. snimak iz jedne od bolnica, pokazao je bolesnike sa respiratorima, jedni u sobama drugi u hodnicima, i jasno se vidi kako pojedini od njih koriste mobitele dok su prikopcani na aparate. Ja ne mogu tvrditi da je ovo tacno sto doktor govori, ali isto ne mogu tvrditi da je sve ispravno i sto doktori iz Italije rade...
Upravo to :thumbup:
Ljudi dragi..To sto pluca ne mogu samostalno da obavljaju svoju funkciju ne znaci da je covjek bez svijesti i da su svw zivotne funkcije gotove. Kakve veze sto neko na respiratoru tipka mobitel?
Da bi svi organi u tijelu funkcionisali, potrebno je da imaju dovoljno kisika. Krv dovozi kisik u sve organe. Pluca sluze da snadbiju krv sa dovoljno kisika tako da na perifornim dijelovima tijela zasicenost bude preko 90%, ako pluca nisu u mogucnosti da to samostalno postignu onda se koriste druge metode, prosirivnaje alveola inhalacijom, dodavanje kisika putem maski, na kraju i respiratorom. Ako ove metode, pa tako i respirator, dovedu da se periferna saturacija kisikom podigne na dovoljan nivo, dakle da svi organi imaju dovoljno kisika za normalno funkcionisanje, tada covjek moze biti svjestan i pokretan bez ikakvih problema, osim tog jednog problema, sto je prikopcan na respirator.

Pokretnost, svjesnost, vitalne funkcije ne iskljucuju potrebu za respiratorom, vec funkcionisanje pluca iskljucuje/ukljucuje potrebu za respiratprom.
TheRealist

#46 Re: Italija zemlja smrti

Post by TheRealist »

izvrsni direktor wrote: 24/03/2020 17:24 Ljudi dragi..To sto pluca ne mogu samostalno da obavljaju svoju funkciju ne znaci da je covjek bez svijesti i da su svw zivotne funkcije gotove. Kakve veze sto neko na respiratoru tipka mobitel?
Da bi svi organi u tijelu funkcionisali, potrebno je da imaju dovoljno kisika. Krv dovozi kisik u sve organe. Pluca sluze da snadbiju krv sa dovoljno kisika tako da na perifornim dijelovima tijela zasicenost bude preko 90%, ako pluca nisu u mogucnosti da to samostalno postignu onda se koriste druge metode, prosirivnaje alveola inhalacijom, dodavanje kisika putem maski, na kraju i respiratorom. Ako ove metode, pa tako i respirator, dovedu da se periferna saturacija kisikom podigne na dovoljan nivo, dakle da svi organi imaju dovoljno kisika za normalno funkcionisanje, tada covjek moze biti svjestan i pokretan bez ikakvih problema, osim tog jednog problema, sto je prikopcan na respirator.

Pokretnost, svjesnost, vitalne funkcije ne iskljucuju potrebu za respiratorom, vec funkcionisanje pluca iskljucuje/ukljucuje potrebu za respiratprom.
Ma ne možeš ti to objasniti. Ne možeš objasniti da pacijent prije intubacije sigurno nije tipkao na mobitelu....
Tomahawk11
Globalni moderator

#47 Re: Italija zemlja smrti

Post by Tomahawk11 »

Koliko je vas doktor ili bar neki medicinski radnik?
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#48 Re: Italija zemlja smrti

Post by Challenger_ »

Skinuli EU, postavili kinesku zastavu

salik79

#49 Re: Italija zemlja smrti

Post by salik79 »

Tomahawk11 wrote: 24/03/2020 17:38 Koliko je vas doktor ili bar neki medicinski radnik?
Ma, jok ba, 'ta ce prof. dr. Kemal Dizdarevic, cija je majka Zehra autoritet po pitanju pulmoloskih infektivnih bolesti, kojeg je izlaganje prof.dr. Vele Markovskog u toj mjeri odusevilo, da ga je stavio na svoj fb profil uz rijeci zahvale:
Zahvaljujem dr Markovskom na ovim razjasnjenjima!! Neophodno je da oni koji manipuliraju ovim trenutkom, zbog razlicitih razloga, pazljivo poslusaju ovaj intervju i pomognu manipuliranim. Ali i sebi.
Znaju i razumiju to nasi cuveni forumski strucnjaci daleko bolje, tako da je ono s cim je prof.dr. Dizdarevic odusevljen za njih lakrdija... 'ta ce on iz Stipa :roll:
TheRealist

#50 Re: Italija zemlja smrti

Post by TheRealist »

Tomahawk11 wrote: 24/03/2020 17:38 Koliko je vas doktor ili bar neki medicinski radnik?
Ljekar sam i opet ne znam šta to ima veze, de malo zdravog razuma, ili pročitajte do kraja šta napišemo, a ne da to redovno preskačete. Nije mi jasno kako možete kao autoritete uzimati ljude koji se apsolutno ne bave ovim. Infektolog koji ne liječi te ljude i neurohirurg kojem te stvari uopšte nisu u opisu poslova.
salik79 wrote: 24/03/2020 18:15
Ma, jok ba, 'ta ce prof. dr. Kemal Dizdarevic, cija je majka Zehra autoritet po pitanju pulmoloskih infektivnih bolesti, kojeg je izlaganje prof.dr. Vele Markovskog u toj mjeri odusevilo, da ga je stavio na svoj fb profil uz rijeci zahvale:

Znaju i razumiju to nasi cuveni forumski strucnjaci daleko bolje, tako da je ono s cim je prof.dr. Dizdarevic odusevljen za njih lakrdija... 'ta ce on iz Stipa :roll:
Da, on se baš razumije u infektologiju i intenzivnu medicinu :-) , a nisam znao da je SIN kvalifikacija postala :thumbup: .

Evo koga stvarno zanima, početi gledati od 1.05 (stream je bio, pa ide prema unatrag sat, uglavnom od momenta kada se krenu predstavljati, da malo čujete ozbiljne ljude, kada je ova tema u pitanju, a pogotovo dr. Gajić):

https://www.youtube.com/watch?v=r7IEeJ4hcvo

Btw. ovo nije jedini video i za ovo morate nešto medicine znati. Ali ovo su vam autoriteti za intenzivnu medicinu, pogotovo dr. Gajić, a ne ljudi koji se nikada nisu tim bavili. Uz to vidite, jedan od učesnika je infektolog, subspecijalizacija intenzivna medicina, nije dovoljno samo biti infektolog za ove stvari.
Locked