Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
NediM17

#6626 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NediM17 »

Nista od preCednikovih satora na granici, ispadose satori za trijazu a ne karantin. :-)
pinkman

#6627 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinkman »

studiorum_tuzlaensis wrote: 24/03/2020 14:07 Pa to i jeste cilj. Blaži simptomi nek sjede kući, a ovi teži na spisak i u bolnicu.
Pa WHO preporucuje da svi budu testirani, da nije dovoljno da budu u kuci, a ti nam drugacije kazes?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/who-u-b ... /200324073
Mogy87

#6628 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

GandalfSivi wrote: 24/03/2020 13:50
Mogy87 wrote: 24/03/2020 13:27
vjeshalica wrote: 24/03/2020 13:24 https://www.klix.ba/vijesti/bih/preminu ... /200324084

Sofer je dovezao srbijanca sa aerodroma i normala obolio
Bio od ranije bolestan, 53 godine
Helem zalosno
Nije normala. Ta proslava se nije smjela odrzati. Prestanite relativizirati stvari.
“Normala” je izraz, u fazonu normalno da ce se razboliti kada je vozio lika od aerodroma do Konjica. Nema veze komentar sa samom proslavom...
Razumijem ja da je to kao da je rekla "logicno". Jako sam ljuta i meni u ovoj prici nista nije normalno.
Hakiz

#6629 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hakiz »

pinkman wrote: 24/03/2020 14:04
channel10 wrote: 24/03/2020 13:58
pinkman wrote: 24/03/2020 13:52

Direktor Agencije je rekao da nema prepreke da se objavi imena onih koji KRSE izolaciju, a da za ostale (oni koji su o izolaciji) tek treba razmotriti sta i kako. Dakle, jos nije odobreno to. O bolesnima se ne prica. To se podrazumijeva.

Javno zdravlje se moze zastititi tako sto ce se prisilno izolovati oni sto krse. Ne moze nekome meta na celo biti stavljena radi malog procenta koji krsi. Taj mali procenat treba izolovati prisilno i strogo kazniti.
Nije jos odobreno, ali eto ti gore misljenje agencije za zastitu licnih podataka. Boldirano govori da se moze donijeti odluka da se sva imena objave jer ne znas ni ti, a ne znam ni ja, niti bilo ko da li te osobe postuju naredbu o karantenu i izolaciji. Logicnije je da se objave imena jer nece sad zaposliti stotine policajaca da ih cuvaju i kete ispred vrata hiljadama ljudi koji se nalaze u karantenu. Taj posao ce preuzeti savjesni gradjani(a ne shmekeri) koji kad vide nekog od njih, obavjestiti policiju pa neka im onda pisu krivicne prijave zbog krsenja izolacije.

Ovako niko nikoga ne moze prijaviti da krsi, kad ne zna da uopste treba biti u izolaciji. Moje misljenje, sto ne znaci da je ispravno ili ne.
:lol: :lol:

Ja ti gore pisem sta je rekao direktor Agencije. Ponavljam, ko krsi - nema prepreke objaviti. Ko ne krsi - tek treba da se odluci. A bolesni su druga prica.

Evo danas su objavili:
http://www.azlp.ba/saopstenja/?id=2914
Agencija je mišljenja da nije protivzakonito objaviti minimum podataka o licima koja krše zakone odnosno određene zabrane nadležnih organa. Radi se o evidentnom kršenju zakona i to onih kojima se štite i spašavaju životi ljudi. Samim tim javni interes je nadjačao pravo na zaštitu ličnih podataka a tome je aktivno doprinijelo i lice koje krši zakon.
Dakle, ko krsi - javni interes je veci jer je i sam dao doprinos.

Po meni jos je bitno:
Agencija ne raspolaže informacijama o pravnom osnovu i svrsi za objavu podataka svim licima koja se nalaze u izolaciji i samoizolaciji. S tim u vezi, Agencija je pokrenula postupak provjere i ocjene zakonitosti obrade ličnih podataka na ovaj način od strane Vlade Kantona 10.
i ovo:
Sama mogućnost da okolina u kojoj živi pacijent može doći do ovih informacija može lice odvratiti da se obrati stručnom licu. To nepovjerenje može imati za posljedicu, kada su u pitanju prenosive bolesti, do širenja bolesti na druga lica čime je bitno ugrožen i javni interes da se spriječi širenje bolesti.

Apelujemo na nadležne da posvete dužnu pažnju zaštiti ličnih podataka u borbi protiv pandemije jer proizvoljnom odlukama mogu nanijeti nenadoknadivu štetu upravo vrijednostima na koje se pozivaju.
Je li vi razumijete da neko sad ima blaze simptome, a ne zeli da osvane na svim portalima pa ce pustiti da samo od sebe prodje (kako je kod vecine)?
A ta imena se objavljuju da bi raja mogla kukom i motikom po ulici loviti ove što nepoštuju pa ih vezati za konje da ih raščetvore naživo?
channel10

#6630 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

pinkman wrote: 24/03/2020 14:04
channel10 wrote: 24/03/2020 13:58
pinkman wrote: 24/03/2020 13:52

Direktor Agencije je rekao da nema prepreke da se objavi imena onih koji KRSE izolaciju, a da za ostale (oni koji su o izolaciji) tek treba razmotriti sta i kako. Dakle, jos nije odobreno to. O bolesnima se ne prica. To se podrazumijeva.

Javno zdravlje se moze zastititi tako sto ce se prisilno izolovati oni sto krse. Ne moze nekome meta na celo biti stavljena radi malog procenta koji krsi. Taj mali procenat treba izolovati prisilno i strogo kazniti.
Nije jos odobreno, ali eto ti gore misljenje agencije za zastitu licnih podataka. Boldirano govori da se moze donijeti odluka da se sva imena objave jer ne znas ni ti, a ne znam ni ja, niti bilo ko da li te osobe postuju naredbu o karantenu i izolaciji. Logicnije je da se objave imena jer nece sad zaposliti stotine policajaca da ih cuvaju i kete ispred vrata hiljadama ljudi koji se nalaze u karantenu. Taj posao ce preuzeti savjesni gradjani(a ne shmekeri) koji kad vide nekog od njih, obavjestiti policiju pa neka im onda pisu krivicne prijave zbog krsenja izolacije.

Ovako niko nikoga ne moze prijaviti da krsi, kad ne zna da uopste treba biti u izolaciji. Moje misljenje, sto ne znaci da je ispravno ili ne.
:lol: :lol:

Ja ti gore pisem sta je rekao direktor Agencije. Ponavljam, ko krsi - nema prepreke objaviti. Ko ne krsi - tek treba da se odluci. A bolesni su druga prica.

Evo danas su objavili:
http://www.azlp.ba/saopstenja/?id=2914
Agencija je mišljenja da nije protivzakonito objaviti minimum podataka o licima koja krše zakone odnosno određene zabrane nadležnih organa. Radi se o evidentnom kršenju zakona i to onih kojima se štite i spašavaju životi ljudi. Samim tim javni interes je nadjačao pravo na zaštitu ličnih podataka a tome je aktivno doprinijelo i lice koje krši zakon.
Dakle, ko krsi - javni interes je veci jer je i sam dao doprinos.

Po meni jos je bitno:
Agencija ne raspolaže informacijama o pravnom osnovu i svrsi za objavu podataka svim licima koja se nalaze u izolaciji i samoizolaciji. S tim u vezi, Agencija je pokrenula postupak provjere i ocjene zakonitosti obrade ličnih podataka na ovaj način od strane Vlade Kantona 10.
i ovo:
Sama mogućnost da okolina u kojoj živi pacijent može doći do ovih informacija može lice odvratiti da se obrati stručnom licu. To nepovjerenje može imati za posljedicu, kada su u pitanju prenosive bolesti, do širenja bolesti na druga lica čime je bitno ugrožen i javni interes da se spriječi širenje bolesti.

Apelujemo na nadležne da posvete dužnu pažnju zaštiti ličnih podataka u borbi protiv pandemije jer proizvoljnom odlukama mogu nanijeti nenadoknadivu štetu upravo vrijednostima na koje se pozivaju.
Je li vi razumijete da neko sad ima blaze simptome, a ne zeli da osvane na svim portalima pa ce pustiti da samo od sebe prodje (kako je kod vecine)?
Pa ja tebi kopirao njihovo misljenje, a ti se smijes nesto.

Evo pa citaj: http://www.azlp.me/me/agencija/20058 pa vidi da li nesto lazem..
studiorum_tuzlaensis

#6631 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by studiorum_tuzlaensis »

pinkman wrote: 24/03/2020 14:09
studiorum_tuzlaensis wrote: 24/03/2020 14:07 Pa to i jeste cilj. Blaži simptomi nek sjede kući, a ovi teži na spisak i u bolnicu.
Pa WHO preporucuje da svi budu testirani, da nije dovoljno da budu u kuci, a ti nam drugacije kazes?
Da u našoj državi ja to preporučujem. Jebeš WHO, ista ona organizacija koja se smijala virusu 2 mjeseca. Gledaj svoje okruženje i kako ćeš spasiti ovo malo ljudi i države. Na spiskove svi koji su u izolaciji i teško bolesni, ostali kućama i čekaj da prođe.
dječak sa šibicama

#6632 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

WHO nije nikakav vrhovni autoritet niti su njihove preporuke sveto pismo.

Oni su imali citav niz promasaja, uostalom ko im je na celu dovoljno je pogledati. Neodoljivo me podsjecaju na hronicno nesposobni UN posebno na onaj period kad je istim "direktovao" Butros Butros. Znamo svi kakve su oni gluposti radili, na nasu stetu konkretno.
pinkman

#6633 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinkman »

channel10 wrote: 24/03/2020 14:11 Pa ja tebi kopirao njihovo misljenje, a ti se smijes nesto.

Kakve mi veze imamo sa Crnom Gorom? :lol:
channel10

#6634 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

pinkman wrote: 24/03/2020 14:18
channel10 wrote: 24/03/2020 14:11 Pa ja tebi kopirao njihovo misljenje, a ti se smijes nesto.

Odoh sam u karanten :oops:
vjeshalica

#6635 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by vjeshalica »

dobar osjecaj wrote: 24/03/2020 13:54
vjeshalica wrote: 24/03/2020 13:50
dobar osjecaj wrote: 24/03/2020 13:36
Doktor Avdic na press konferenciji u Mostaru je rekao da oni u Mostaru nemaju zdravstveni karton i podatke o prethodnim oboljenjima preminulog.
na minutu snimka ne pominje lik nikakav karton mozda na TV-u ali na klixu clanak ne pominje
pominje se u tekstu da je imao od ranije nekih tegoba
Gledala sam direktni prenos konferencije iz Mostara. Doktora je novinarka N1 pitala o prethodnim oboljenjima preminulog a on je iz nekog razloga prvo davao detalje o prethodnom zdravstvenom stanju pacijenta u Mostaru koji je jos ziv i u teskom stanju. Kad ga je neko opomenuo da ne daje odgovor na pitanje, rekao je da oni u Mostaru nemaju prethodne zdravstvene podatke o preminulom iz Konjica, da te podatke imaju u zdravstvenoj ustanovi u Konjicu.
Eh to je vec nesto drugo,ma dobro sad se moze laprdat svasta u ovoj drami
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#6636 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

jasmind wrote: 24/03/2020 14:01 Idiotski potez. Kod mene komsije frku napravile jer je zgrada klinike u kojoj je izolacija par stotina metara od nasih kuca, uvjereni da ce se svi razbolit i pomrijet, da se to zrakom prenosi na daleko.
Sta mislite sta ce se desit ovim ljudima sa ovog spiska, pitanje vremena kad ce im pocet razbijat prozore, napadat clanove porodic, i bog zna sta jos.
Image

sta treba da ih mazimo... idemoooooo
pici

#6637 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

dječak sa šibicama wrote: 24/03/2020 14:16 WHO nije nikakav vrhovni autoritet niti su njihove preporuke sveto pismo.

Oni su imali citav niz promasaja, uostalom ko im je na celu dovoljno je pogledati. Neodoljivo me podsjecaju na hronicno nesposobni UN posebno na onaj period kad je istim "direktovao" Butros Butros. Znamo svi kakve su oni gluposti radili, na nasu stetu konkretno.
citav sistem svjetski je zakazao i pao na ovome... mozda bolje nismo ni zaslizili
amar1994

#6638 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by amar1994 »

Image
pinkman

#6639 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinkman »

channel10 wrote: 24/03/2020 14:20

Pa idi, kopiras mi izvjestaj crnogorske Agencije, pored bosanskohercegovacke :?

Ja samo kazem da treba ostro kaznjavati prekrsioce propisa, a da ne treba metu na celo stavljati ljudima koji nisu nista krivi. Tjeraj prekrsioce u prisilni karantin, a ostale pustiti u miru da se oporavljaju. Ionako imaju psihickih problema u iscekivanju jesu li zarazeni ili nisu.

Imam druga koji je dosao iz inostranstva sa poslovnog puta. Skoro mu istekla kucna izolacija. Skroz ok momak, zenu poslao roditeljima prije nego je dosao kuci. Sve postuje i sad treba da ga neko stigmatizira i stavlja na spisak da rulja gromoglasno klice, a nista nije kriv.

Sorry, ali meni to nije ok. Svako dobro.
channel10

#6640 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

pinkman wrote: 24/03/2020 14:26

Ja samo kazem da treba ostro kaznjavati prekrsioce propisa, a da ne treba metu na celo stavljati ljudima koji nisu nista krivi. Tjeraj prekrsioce u prisilni karantin, a ostale pustiti u miru da se oporavljaju. Ionako imaju psihickih problema u iscekivanju jesu li zarazeni ili nisu.

Imam druga koji je dosao iz inostranstva sa poslovnog puta. Skoro mu istekla kucna izolacija. Skroz ok momak, zenu poslao roditeljima prije nego je dosao kuci. Sve postuje i sad treba da ga neko stigmatizira i stavlja na spisak da rulja gromoglasno klice, a nista nije kriv.

Pa nisam nista ni rekao. Kriv sam sto jest jest :oops: ..Klikni na ovaj smajli pa vidi sta znaci jbmu
O'zone
Globalni moderator

#6641 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Treba objaviti imena ljudi koji krše pravila samoizolacije. I to je to. Sve ostalo je totalno pogrešno.
pinkman

#6642 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinkman »

channel10 wrote: 24/03/2020 14:28
pinkman wrote: 24/03/2020 14:26

Pa nisam nista ni rekao. Kriv sam sto jest jest :oops: ..Klikni na ovaj smajli pa vidi sta znaci jbmu
Izvini pls. :thumbup:
bunk

#6643 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bunk »

Ma objaviti sve.Ko je usao i kada.Niko nije tjerao nikoga da se sad u ovom vremenu digne iz Slovenije,Njemacke ili Austrije i dodje ovamo.
Sve objaviti javno pa nek svako zna.
Nisu dosli sa potencijalnim milionom dolara u dzepu pa da se krije.
Dosli su kao potencionalne bombe sa vrenmenskim odmakom.
Sve objaviti.
lacrima

#6644 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by lacrima »

O'zone wrote: 24/03/2020 14:29 Treba objaviti imena ljudi koji krše pravila samoizolacije. I to je to. Sve ostalo je totalno pogrešno.
Djahid Muratbegovic
Johnny_x

#6646 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Johnny_x »

pinkman wrote: 24/03/2020 14:09
Kaze nam i Solak drugacije da se trebaju testirati samo oni sa simptomima, covjek zna sta govori, u ovih zadnji nekoliko godina covjek je obisao veliki broj seminara i dogadjaja sirom svijeta i on zna sta govori. Ovi iz WHO nemaju strucne ljude u svom timu i tu su dosli preko veze.
pici

#6647 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

ja sam probu opalio pred prvi maj...
vjeshalica

#6648 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by vjeshalica »

Na Patriji pise da je 110 ljudi u KS pod nadzorom jer su povezani sa Konjicom...dakle....malo se laze malo se prikriva,ponekad neko umre klasika nasa
Naslovnica

#6649 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

bunk wrote: 24/03/2020 14:32 Ma objaviti sve.Ko je usao i kada.Niko nije tjerao nikoga da se sad u ovom vremenu digne iz Slovenije,Njemacke ili Austrije i dodje ovamo.
Sve objaviti javno pa nek svako zna.
Nisu dosli sa potencijalnim milionom dolara u dzepu pa da se krije.
Dosli su kao potencionalne bombe sa vrenmenskim odmakom.
Sve objaviti.
Zašto bi se objavljivala imena onih koji se pridržavaju karantina?!
Najbliži član moje porodice za 3 dana izlazi iz karantina, svakodnevno su ga obilazili iz MUP-a, čak i smeće bacali i kupovali namirnice.
Zašto vi se njegovo ime našlo na spisku "potencijalnih bombi"?
I šta ti imaš od toga ako znaš da je neko u izolaciji?
Postoje nadležni organi koji su zaduženi da obilaze te ljude i postoje procedure.
Jesam da se objavi ako neko krši karantinu, a objavljivati sva imena - to mogu samo oni koji nemaju trunke mozga.
Za ove objave imena i podataka građana koji poštuju karantenu, treba im tužbu složiti.
pici

#6650 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

samo veselo... zivjeliiii
Locked