u vecoj rezoluciji
https://vintagenewsdaily.com/wp-content ... 153b12.jpg
https://vintagenewsdaily.com/wp-content ... dc71ca.jpg

Ma vindex je postojao i ranije ali pod drugacijim imenom ( preimenovan jer su vlasnika ganjali za neke pronevjere , Vinko se zvao jel tako?) .
nisi pricu zavrsio st aje dalje biloexliberal-ex wrote: ↑22/03/2020 21:36
Ma vindex je postojao i ranije ali pod drugacijim imenom ( preimenovan jer su vlasnika ganjali za neke pronevjere , Vinko se zvao jel tako?) .
Kod njega radila jedna dobra cura Tamara S. znam da smo se ko "ganjali" u ratu![]()
Ja otisao za Kanadu...steta bila dobra cura pravo, bili smo bas bliski....(ne kako ti mislisvjeshalica wrote: ↑22/03/2020 21:43nisi pricu zavrsio st aje dalje biloexliberal-ex wrote: ↑22/03/2020 21:36
Kod njega radila jedna dobra cura Tamara S. znam da smo se ko "ganjali" u ratu![]()
![]()
nisam svakako mislila nista ruznoexliberal-ex wrote: ↑22/03/2020 21:53Ja otisao za Kanadu...steta bila dobra cura pravo, bili smo bas bliski....(ne kako ti mislisvjeshalica wrote: ↑22/03/2020 21:43nisi pricu zavrsio st aje dalje biloexliberal-ex wrote: ↑22/03/2020 21:36
![]()
)
Da nisam otisao ko zna sta bi bilo.......vjeshalica wrote: ↑22/03/2020 22:23nisam svakako mislila nista ruznoexliberal-ex wrote: ↑22/03/2020 21:53
Ja otisao za Kanadu...steta bila dobra cura pravo, bili smo bas bliski....(ne kako ti mislis)
osim sto sam mislila na prvu da ti je bila neka djevojka/cura![]()
Pitar sa Kariba wrote: ↑21/03/2020 00:03Jasta je, Koke razvaljivao.....![]()
Vinko Jakic se zvao. Iz Zivinica rodom. Prije rata drzali piljaru Del Monte,preko puta Mošcanice,gdje je Arči sada. U ratu osnovao Vindex i pocetkom '94 uvezo jedan od prvih komercijalnih konvoja robe.Tad bili Alemko,Pervan i on igraci.Veleprodaja mu bila gdje je sad Mercator Lozionicka,bivsi Trzni centar. Kasnije mijenjao firme kao carape i otvarao druge.Vindex Commerc,Saj Comerc,Federal Company itd,itd.Zivopisan lik.Dada mu se zvala treba sa kojom je sve poceo,kasnije je izradio i ozenio kcerku od onog profesora Lucica,pa i to ispusio. Ma kreten kompletan,exliberal-ex wrote: ↑22/03/2020 21:36Ma vindex je postojao i ranije ali pod drugacijim imenom ( preimenovan jer su vlasnika ganjali za neke pronevjere , Vinko se zvao jel tako?) .
Vinko Jakic se zvao. Iz Zivinica rodom. Prije rata drzali piljaru Del Monte,preko puta Mošcanice,gdje je Arči sada. U ratu osnovao Vindex i pocetkom '94 uvezo jedan od prvih komercijalnih konvoja robe.Tad bili Alemko,Pervan i on igraci.Veleprodaja mu bila gdje je sad Mercator Lozionicka,bivsi Trzni centar. Kasnije mijenjao firme kao carape i otvarao druge.Vindex Commerc,Saj Comerc,Federal Company itd,itd.Zivopisan lik.Dada mu se zvala treba sa kojom je sve poceo,kasnije je izradio i ozenio kcerku od onog profesora Lucica,pa i to ispusio. Ma kreten kompletan,exliberal-ex wrote: ↑22/03/2020 21:36Ma vindex je postojao i ranije ali pod drugacijim imenom ( preimenovan jer su vlasnika ganjali za neke pronevjere , Vinko se zvao jel tako?) .
Neznam za tu piljaru , upoznao sam ga tokom rata.duga puska wrote: ↑23/03/2020 20:23Vinko Jakic se zvao. Iz Zivinica rodom. Prije rata drzali piljaru Del Monte,preko puta Mošcanice,gdje je Arči sada. U ratu osnovao Vindex i pocetkom '94 uvezo jedan od prvih komercijalnih konvoja robe.Tad bili Alemko,Pervan i on igraci.Veleprodaja mu bila gdje je sad Mercator Lozionicka,bivsi Trzni centar. Kasnije mijenjao firme kao carape i otvarao druge.Vindex Commerc,Saj Comerc,Federal Company itd,itd.Zivopisan lik.Dada mu se zvala treba sa kojom je sve poceo,kasnije je izradio i ozenio kcerku od onog profesora Lucica,pa i to ispusio. Ma kreten kompletan,exliberal-ex wrote: ↑22/03/2020 21:36
nije ovog kijameta nikada prije bilo.Tegla ajvara wrote: ↑26/03/2020 14:59 Jel ima neka slika relevantna za trenutni period, da je isto kao sad, raja hodala sa maskama na licu?
Kako nije, 1762-5, 15 000 mrtvihjefff wrote: ↑26/03/2020 15:53nije ovog kijameta nikada prije bilo.Tegla ajvara wrote: ↑26/03/2020 14:59 Jel ima neka slika relevantna za trenutni period, da je isto kao sad, raja hodala sa maskama na licu?
Pjesma o haranju kuge 1176 (1762/63)
Pogledaj, kako se jedna vijest u našem šeher Sarajevu ostvarila.
I to nenadano, uprav' na početku hiljadu stotinu sedamdeset i šeste godine.
Na dan časni, prvog muharema, avaj pomagaj,
Pojavila se kuga i to najprije na Vratniku.
Gdje je odnekud zakužen dodao i odmah umro Ahmed Čabrić,
Odmah iza njega razbolio se i kazandžaija hadži Sulejman Čabrić.
Neki rekoše da ovaj nije umro od kuge, dok drugi kažu da je istina.
Što će se kasnije dogoditi nije poznato ni ljudima ni stanovnicima neba.
Samo neznalice počeše bježati od kuge iz našeg grada.
Dok pravi vjernici ostadoše strpljivo i mirno na svojim mjestima.
Uostalom i ponos svijeta Muhamed je rekao:
"Onaj ko umre od kuge umro je smrću mučenika" (šehid).
Ko vjeruje, zna, da ne može pobjeći od sudbine,
I bježanje može samo da šteti njegovom vjerovanju.
A sve je u Božjoj moći i to sumnje nema.
Mi smo na ovom svijetu kao putnici (musafiri).
Na kojem su živjeli i umrli brojni velikani i vjerovjesnici.
Na početku su bila samo po dva - tri smrtna slučaja od kuge,
Ali se poslije jednog mjeseca smrtnost povećala.
Najprije je mnogo djevojaka na Vratniku stradalo od kuge
A isto tako je i mnogo djece pomrlo od kuge,
Neka ih Uzvišeni Allah učini našim zagovornicima na Sudnjem danu
U početku su podlegli kugi mladi, nemoćni i siromašni
Dok je među njima manji broj starijih osoba.
Nakon što je prošla godina i po dana
Ova bolest u šeher Sarajevu malo se smiri
U ovo vrijeme kuga se pomorila deset hiljada duša.
Ali se kuga opet pojavi i pomori još pet hiljada osoba.
I njezino haranje potraja tri godine dana.
Uslijed čega su svi stanovnici grada bili u tuzi, žalosti i plaču
Ej Ševki, izreci dovu i budi veseo
Allah neka zdravim i preživjelim podijeli sigurnost i zaštitu
A na umrle neka je Božja milost i pokoj.
Kako nisam u mogućnosti za ovu priliku sastaviti kronogram u ebdžedu
To smo se obratili vještaku
Da nam izrazi ebdžedu godinu hiljadu stotinu sedamdeset i šestu.
Ima jedna dova koju uvijek treba ponavljati
A koja daje tu godinu u ebdžedu, ali je i tu jedan broj suvišan
"Bože, koji si riznica svih dobrota, sačuvaj nas od onoga čega se
plašimo".

Sjecate li se kako su te mesare izgledale unutra...uvijek je visilo neko polu sasusenjo jagnje sa onim ocima od kojih si imao osjecaj da te gledaju dok si unutra...one bjele plocice, djelimicno razbijene ponegdje, i uvijek hladno bilo unutra...a mesari sto su radili..tek oni.....bitanga_sa_otesa wrote: ↑27/03/2020 20:41 evo je rj57 samo s druge strane,vjesalica je bila u pravu za pljevlja mesnicu![]()
a kako se necu sjecati ,ove se ne sjecam bas pretjerano,mozda sam 2x usao u nju,ali tamo na malti je bila upi-simes,radio jedan glavati krkan,njega smo zajebavali na telexliberal-ex wrote: ↑28/03/2020 19:31
Sjecate li se kako su te mesare izgledale unutra...uvijek je visilo neko polu sasusenjo jagnje sa onim ocima od kojih si imao osjecaj da te gledaju dok si unutra...one bjele plocice, djelimicno razbijene ponegdje, i uvijek hladno bilo unutra...a mesari sto su radili..tek oni.....![]()
ma sve su iste bile....hladne i polupijani mesari unita...bitanga_sa_otesa wrote: ↑28/03/2020 19:40a kako se necu sjecati ,ove se ne sjecam bas pretjerano,mozda sam 2x usao u nju,ali tamo na malti je bila upi-simes,radio jedan glavati krkan,njega smo zajebavali na telexliberal-ex wrote: ↑28/03/2020 19:31
Sjecate li se kako su te mesare izgledale unutra...uvijek je visilo neko polu sasusenjo jagnje sa onim ocima od kojih si imao osjecaj da te gledaju dok si unutra...one bjele plocice, djelimicno razbijene ponegdje, i uvijek hladno bilo unutra...a mesari sto su radili..tek oni.....![]()
![]()