GandalfSivi wrote: ↑16/03/2020 20:53
video wrote: ↑16/03/2020 20:27
GandalfSivi wrote: ↑16/03/2020 20:05
Za one koji su propustili. Predsjednistvo BiH se slozilo da ce do kraja sjebati svaku sansu da ovo bude iole stabilna drzava (vidjeti pod tackom 13.). Mater im jebem, iskoristili su virus da nas uniste do kraja. Sjetite se ovog posta za dvije godine kada sve ode u pm!!!
Nema staNi od toga.
Nista se oni oko CB ne pitaju a i odgovor im je vec i stigao
https://www.klix.ba/biznis/finansije/ce ... /200316219
Btw, pogurajte vi tamo da se Biden ustolici
Ne gleda Dodik na to, jer te rezerve bi isle nazad bankama. On udara na Currency Board, tu su “drzavne” pare...
Dodik se vec par godina zalaze za ove stvari. Licno mislim da prica nije bez osnova, s tim sto ne smije doci do stampanja novca bez pokrica. Takodjer je pitanje cijim interesima sluzi currency board. Da li nasim ili stranim?
Mi sad imamo situaciju da nasi privrednici uzimaju kredite od komercijalnih banaka po dosta vecim kamatnim stopama nego sto to uzimaju strane kompanije. Dobar primjer je Agrokor. Oni su imali velike kamatne stope na kredite, a Lidl koji njihov direktni konkurent dobija novac za veoma nisku kamatnu stopu. Na kraju je ocekivano da se Konzum ne moze boriti s njima. Ne brojeci ovaj navodni kriminal koji se tamo desio.
Ovakva monetarna politika u BiH ne pogoduje privredi. Vecina nasih deviznih rezervi se drzi u Njemackoj i mi od toga imamo neki minimalni prinos.
Ako ima 2,8 milijarde iznad obaveznih rezervih zasto se dio tog viska ne bi iskoristio. Zasto Bingo da uzima kredit od stranih banaka i njih bogati sa kamatama, ako moze Centralna banka taj novac plasirati taj novac putem recimo domace komercijalne banke i dati kredit po nizoj KS?
Na kraju krajeva, ako i to nije opcija, zasto recimo dio novca, koji se drzi u Deustche Bank, ne bi bio ulozen u iste stvari kao sto norveski penzioni fond ulaze pa danas imaju dosta veci prinos i povrat. Pricam dakle o visku iznad obaveznih rezervi.