Sve je kompleksno kad u startu dignes ruke. Ako misle da mogu samo naprijed.pomoc nasem narodu kako god.a posle se nosit sa pravnim posljedicama ako treba.Fantom2d wrote: ↑23/03/2020 11:59 Mislim da nije to toliko kompeksno mozda i jeste nemam pojima mislim da bi se moglo napraviti jer nema toliko djelova kao neki automobil npr ali sad sto bi trebala je procedura da se to pusti u rad znaci ovo copy paste nije opcija jer u slucaju smrti pacijenta na tom aparatu neko bi bio odgovoran prvo doktor koji je prikljuco pacijenta na tu masinu pa onda ostali u nizu.Druga stvar je problem patenta jer su sve vrste patentirane.Ljudi su u ratu bez toliki resursa pravili razna rjesenja ali niko nije tuzio za patent dok bi sad se to sigurno desilo
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
sumirprimus
#11551 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
itekako
#11552 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
samo debil moze vjerovati Novalicu i ideji da je u ovom desetljecu sa nasim resursima u svakom smislu, moguce napraviti respirator u BIH
-
The 51st State
#11553 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
jebo mamu, to je narod toliko utucen i nadrkan pesimizmom, kontrom da nema vjere u to da postoje kod nas firmi i ljudi koji znaju sto sta napraviti i uraditi.sumirprimus wrote: ↑23/03/2020 12:03Sve je kompleksno kad u startu dignes ruke. Ako misle da mogu samo naprijed.pomoc nasem narodu kako god.a posle se nosit sa pravnim posljedicama ako treba.Fantom2d wrote: ↑23/03/2020 11:59 Mislim da nije to toliko kompeksno mozda i jeste nemam pojima mislim da bi se moglo napraviti jer nema toliko djelova kao neki automobil npr ali sad sto bi trebala je procedura da se to pusti u rad znaci ovo copy paste nije opcija jer u slucaju smrti pacijenta na tom aparatu neko bi bio odgovoran prvo doktor koji je prikljuco pacijenta na tu masinu pa onda ostali u nizu.Druga stvar je problem patenta jer su sve vrste patentirane.Ljudi su u ratu bez toliki resursa pravili razna rjesenja ali niko nije tuzio za patent dok bi sad se to sigurno desilo
- odmor
#11554 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudi dragi, pa pacijentima kad dodje 5 do 12 onda ide das sta das. Pa u slucaju saobracajni nesreca respirator je "umjetno disanje". U ovim slucajevima je bitno da se covjek odrzi na zivotu.
- svjezi_ustipak
#11555 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
sumirprimus wrote: ↑23/03/2020 12:03Sve je kompleksno kad u startu dignes ruke. Ako misle da mogu samo naprijed.pomoc nasem narodu kako god.a posle se nosit sa pravnim posljedicama ako treba.Fantom2d wrote: ↑23/03/2020 11:59 Mislim da nije to toliko kompeksno mozda i jeste nemam pojima mislim da bi se moglo napraviti jer nema toliko djelova kao neki automobil npr ali sad sto bi trebala je procedura da se to pusti u rad znaci ovo copy paste nije opcija jer u slucaju smrti pacijenta na tom aparatu neko bi bio odgovoran prvo doktor koji je prikljuco pacijenta na tu masinu pa onda ostali u nizu.Druga stvar je problem patenta jer su sve vrste patentirane.Ljudi su u ratu bez toliki resursa pravili razna rjesenja ali niko nije tuzio za patent dok bi sad se to sigurno desilo
itekako je kompleksno. itekako.
- ćiribiribela
#11556 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Svakako da treba pokusati, ali se u startu treba razumjeti da to nije fen za kosu i da nijedan doktor ili drugi medicinski radnik nece staviti pacijenta na masinu koju nije 100% testirana i odobrena. Pretpostavljam da je dugotrajan i komplikovan proces. Sretno u svakom slucaju
-
sumirprimus
#11557 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Izvini a jel ti radis na prouzvodnji istih?
Ako ljudi kazu da mogu sto ih ne pustit da probaju ako ce ucinit razliku sto ste toliko negativni?
Nisam jednom sluso pricu komplikovano je to.
Ako ljudi kazu da mogu sto ih ne pustit da probaju ako ce ucinit razliku sto ste toliko negativni?
- okanomalo
#11558 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
hvala vec stupila u kontakt.Tomahawk11 wrote: ↑23/03/2020 11:52Ovdje ima
https://sarajevo.travel/ba/tekst/kako-s ... krize/1015
Kurirska služba A2B Express u ovom priodu nudi besplatnu dostavu pošiljki osnovnih životnih namirnica za starije osobe, a možete ih kontaktirati putem na Viber broja +387 62 337 935 ili putem Facebooka: https://www.facebook.com/a2bexpressdelivery/
-
Cortado
#11559 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Taj svoj imperativ mozes jedino ispoljavati u kuci ako si navikao, (a vjerujem da si u kuci manji od makovog zrna), ovdje si kao i svi drugi. I opet preporuka, ne lupaj, edukuj se!
-
itekako
#11560 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
izrada respiratora znaci izradu proizvoda iz nule. u protivnom, ako i uspijes nesto kopirati, docekaju te tuzbe zbog koristenja patentiranih rjesenje i tehnologije.
imamo li znanja, vremena i resursa da krenemo iz nule i proizvedeno uredjaj do kraja epidemije?
ne budite smijesni
imamo li znanja, vremena i resursa da krenemo iz nule i proizvedeno uredjaj do kraja epidemije?
ne budite smijesni
- ćiribiribela
#11561 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
sumirprimus wrote: ↑23/03/2020 12:10 Izvini a jel ti radis na prouzvodnji istih?
Nisam skontala je li se obracas meni ili ustipku. Ja sam rekla da svakako treba pokusati, sto da ne, ali isto tako treba biti realan.
- drag_gost
#11562 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dakle, relevantno je samo ono sto tebi odgovara, odnosno samo dijelovi teksta su relevantni? Prestati ti tupiti i trovati ovaj narod sa glupostima o teorijama zavjere.Dozer wrote: ↑23/03/2020 11:551. To NIJE moj tekst. Samo je link na neciji tekst u kojem se nalazi hronoligija desavanja prije pojave virusa.drag_gost wrote: ↑23/03/2020 11:42 Da si moj uvodni post procitao, onda bi vidio i da sam prestao citati "Da li znate kolika je stetnost 5G mreze i sta el.mag. talasi izazivaju u covjeku u okolini.".
Naravno da necu citati ostatak, jer je ovo gore idiotluk u najmanju ruku. Da, znam kolika je stetnost i napisao sam u postu, koji cu kopirati:
Kao sto sam napisao, nisi shvatio poentu ili jesi, ali ti ego ne da da razmislis svojom glavom. Iznenadjuje me od tebe, ne bih rekao da si balavac, a ponasas se tako.
Ko taj tvoj tekst moze iko ozbiljno shvatiti pored ovakve elementarne nepismenosti i pausalne tvrdnje apsolutno nezasnovane na bilo kakvom naucnom, empirijskom istrazivanju?
2. 5G je u tom tekstu totalno nebitan (nemam pojma zasto se uopste nalazi u njemu), i ja ga nisam ni spomenuo, nego sam odmah u startu ukazao na HRONOLOGIJU.
3. Ne, nisam balavac, nisam ni egoista, a jesam obrazovan. I pogledao sam napisanu hronologiju u tom tekstu, sto preporucujem i tebi.
Jos jednom - 5G je irelevantan. Sve ostale navode mozes lako nagooglati. Ako te zanima, naravno, a cini mi se da te ne zanima.
Ja zavrsio na ovu temu. Ako hoces da citas - citaj. Ako hoces da provjeravas - provjeri. Ali prestani tupiti o necemu nebitnom u toj prici.
Druga stvar, tekst je nepismen u najblazu ruku. Barem onih prvih par recenica.
-
°u°
#11563 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Koji ..... nama vladaju!!!! Koje crne zamolbe i apeli šahbaz?!?!? Ili zatvarajte granice ili ko god uđe u karantin, SILOM!!! Ebo vas više molbe i apeli da vas ebli!!!
Last edited by °u° on 23/03/2020 12:15, edited 1 time in total.
-
itekako
#11564 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- amidzazeher
#11565 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
E moj @muha ide volvo ide!! Podijelise 12 milijardi kruna svojim akcionarima a plate radnicima ja mislim da placaju pola-pola sa drzavommuha_sa wrote: ↑23/03/2020 11:47 https://www.index.hr/vijesti/clanak/zas ... 67877.aspx
I u Švedskoj vlada zabrinutost zbog gospodarskih i financijskih posljedica pandemije. Zasad su najviše stradale uslužne djelatnosti, poput hotela i restorana, te prometni i prijevoznički sektor, u kojima je samo u ožujku zabilježeno oko 20.000 otkaza. I Volvo Cars i Volvo AB (proizvođač kamiona, autobusa i radnih strojeva) sljedeći tjedan zatvaraju sve svoje tvornice u Švedskoj. Kod kuće će ostati oko 45.000 radnika, zasad uz redovnu plaću umanjenu za oko 6 posto. Iako se švedska javnost odmah prisjetila uzrečice da "Švedska ide naprijed dok Volvo radi", čini se kako iza ove odluke više stoji nestašica repromaterijala i drastičan pad prodaje u Europi nego sama zaraza.
- odmor
#11566 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kakvi crni patenti? Sta je to u Bosni patentirano? Da nece Mufida T. iz Hrkljusa kod Kalesije, Njemacka tuzit za patent? Otkud Njemackoj pravo da tuzi Mufida koji ne podlijeze Njemackom zakonu niti je pocinio kakvo krivicno djelo na teritoriju Njemacke, a mozda nikad nije ni bio u Njemackoj.Fantom2d wrote: ↑23/03/2020 11:59 Mislim da nije to toliko kompeksno mozda i jeste nemam pojima mislim da bi se moglo napraviti jer nema toliko djelova kao neki automobil npr ali sad sto bi trebala je procedura da se to pusti u rad znaci ovo copy paste nije opcija jer u slucaju smrti pacijenta na tom aparatu neko bi bio odgovoran prvo doktor koji je prikljuco pacijenta na tu masinu pa onda ostali u nizu.Druga stvar je problem patenta jer su sve vrste patentirane.Ljudi su u ratu bez toliki resursa pravili razna rjesenja ali niko nije tuzio za patent dok bi sad se to sigurno desilo
Pajdo, Kinezi sve kopiraju. Imaju zakon da nemaju zakon patentiranja. Sloboda privrede.
- dobar osjecaj
#11567 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sve bi bilo znatno drugacije da ljudi pisu pod svojim vlastitim imenom i prezimenom, liseni ikakve ususkanosti prividne anonimnosti. Rijeci bi se cesce duze mjerile prije nego sto se tek tako bace na druge sagovornike i u javni prostor.
-
The 51st State
#11568 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
pa nek tuze drzavu ako mogu, kad tuze i pocne se razvlaciti godinama koga briga, sad su ljudski zivoti prioritet broj jedan, ne budi smijesan ti sa svojim pametovanjem i defetizmom.itekako wrote: ↑23/03/2020 12:13 izrada respiratora znaci izradu proizvoda iz nule. u protivnom, ako i uspijes nesto kopirati, docekaju te tuzbe zbog koristenja patentiranih rjesenje i tehnologije.
ne budite smijesni
- Dozer
- King Theoden
#11570 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ako neko poželi da u vrijeme karantina osvježi jelovnik, kinezi imaju par savjeta 
https://www.klix.ba/lifestyle/gastro/bi ... /200323089
https://www.klix.ba/lifestyle/gastro/bi ... /200323089
-
Cortado
#11571 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa iznenadjujuce je kompleksno. Respirator nije samo aparat za ubacivanje zraka, nego kompleksna i vrlo precizna masina. Cisto ilustracije radi, respirator mora imati opciju ventilacije na bazi volumena, na bazi pritiska i asistiranu ventilaciju, bez neonatalnih modela ventilacije, koji su opet posebna kategorija. Koga interesuje, link je na Drägerovu brosuru o modelima ventilacije.Fantom2d wrote: ↑23/03/2020 11:59 Mislim da nije to toliko kompeksno mozda i jeste nemam pojima mislim da bi se moglo napraviti jer nema toliko djelova kao neki automobil npr ali sad sto bi trebala je procedura da se to pusti u rad znaci ovo copy paste nije opcija jer u slucaju smrti pacijenta na tom aparatu neko bi bio odgovoran prvo doktor koji je prikljuco pacijenta na tu masinu pa onda ostali u nizu.Druga stvar je problem patenta jer su sve vrste patentirane.Ljudi su u ratu bez toliki resursa pravili razna rjesenja ali niko nije tuzio za patent dok bi sad se to sigurno desilo
https://www.draeger.com/Library/Content ... 477-en.pdf
-
pinkman
#11572 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Prof. Salkic jeste vrhunski strucnjak u svojoj oblasti, ali nije epidemiolog niti infektolog.Cortado wrote: ↑23/03/2020 11:34I ja tebi jednom rekoh, ne petljaj se tamo gdje ti nije mjesto. Ovo o cemu prof. Salkic prica je nauka, ne igranje kompjuteriskih igara. Ako se vec upustas u diskusiju o kojoj nemas pojma, ali pokusavas progurati svoje rigidne stavove koji i dalje pokazuju jako nizak nivo em kulture em opsteg znanja, onda makar progooglaj neke osnovne cinjenice, jer ovo sto si do sada napisao na ovoj temi spada u domen retorike i demagogije.itekako wrote: ↑23/03/2020 11:00jednom ti vec rekoh, pametujes...Cortado wrote: ↑23/03/2020 10:33
I sta je pogresno u tome? Sve sto je Prof. Salkic rekao je 100% tacno. Grafikon predstavlja model po epidemiloskom kalkulatoru, i ocito je da je, barem za sada, situacija u BiH gora nesto sto je predstavljena modelom. Rezultat bilo cega se moze ocekivati 14+ dana od uvodjenja posljednje mjere.
Relativizirati ovakve predikcije je prilicno neozbiljno, ali je za ocekivati od ljudi koji nemaju niti povjerenje u strucnjake, niti minimum znanja o materiji o kojoj raspravljaju.
ono nisu cinjenice!!!
ono je predikcija moguceg razvoja situacije u najgorem mogucem scenariju u kojem se niko ne pridrzava nikakvih mjera.
isti video ima i drugi moguci scenario koji je dijametralno razlicit od ovog objavljenog. i gle cuda, niko ne objavi taj nego bas ovaj....
nigdje niti jednom rijecju nisam nista relitivizirao niti iskazao nepovjerenje prema uvazenom profesoru Salkicu.
Medjutim, treba biti iskren i reci da za sto je on napravio ne treba biti infektolog niti epidemiolog.
U sustini, u cijelom svijetu se vec odavno vrti ista prica:
- Perite ruke jer se najvise prenosi kad dirate oci, nos, usta
- Infekcija ima eksponencijalnu matematicku funkciju
- Drzite razmak od barem metar i po - dva
- Hodajte samo u slucaju nuzde
- Nemojte kupovati zalihe hrane za sest mjeseci, ali nemojte ni za jedan dan. Idealno idite u prodavnicu svaka 3-4 dana
- Koristite rukavice i masko
- Nemojte u obuci ulaziti u kuci
- Dezinficirajte rucke od vrata i tome slicno
itd itd.
Kome do sad nije uslo u glavu, nece nikako.
Kada je u pitanju predikcija, koristen je alat koji svako moze koristiti. Popuniti parametre i eto.
Ja bih licno radije vidio AI algoritam koji ce na osnovu podataka iz cijelog svijeta izracunati vjerovatnoce smrnosti u slucaju da osoba ima X godina, tezinu od Y kilograma, ima dijabetes i dva ugradjena stenta.
A ovaj podatak od 100.000 umrlih u slucaju da se ne budemo drzali savjeta je upitan. To je zato sto je nas zivotni vijek drugaciji nego u Italiji npr. Nase zivotne navike su drugacije. Navike o pusenju, kvaltitet zraka je drugaciji, itd.
Stoga bih radije za ove predikcije poslusao sta kaze naucnik iz oblasti matematike, kompjuterskih nauka (machine learning npr) i sl. Svakako uz konsalting medicinskog osoblja, a nikako iskljucivo predikcije medicinskog osoblja koje i nema sklonosti prema matematici.
Ovaj problem zahtijeva interdisciplinarni pristup. Puno je brojeva, a tu treba matematika, kompjuterske nauke i slicno.
-
itekako
#11573 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
i ja se nasao raspravljati......The 51st State wrote: ↑23/03/2020 12:18pa nek tuze drzavu ako mogu, kad tuze i pocne se razvlaciti godinama koga briga, sad su ljudski zivoti prioritet broj jedan, ne budi smijesan ti sa svojim pametovanjem i defetizmom.itekako wrote: ↑23/03/2020 12:13 izrada respiratora znaci izradu proizvoda iz nule. u protivnom, ako i uspijes nesto kopirati, docekaju te tuzbe zbog koristenja patentiranih rjesenje i tehnologije.
ne budite smijesni
u pravu si.
-
The 51st State
#11574 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
nije raspravljanje, ti samo sasijecas aktivnost u korijenu koja bi mogla pomoci, niko ne spori kompleksnost i rizik poduhvata, zato se pravis pametan.itekako wrote: ↑23/03/2020 12:24i ja se nasao raspravljati......The 51st State wrote: ↑23/03/2020 12:18pa nek tuze drzavu ako mogu, kad tuze i pocne se razvlaciti godinama koga briga, sad su ljudski zivoti prioritet broj jedan, ne budi smijesan ti sa svojim pametovanjem i defetizmom.itekako wrote: ↑23/03/2020 12:13 izrada respiratora znaci izradu proizvoda iz nule. u protivnom, ako i uspijes nesto kopirati, docekaju te tuzbe zbog koristenja patentiranih rjesenje i tehnologije.
ne budite smijesni
u pravu si.
- svjezi_ustipak
#11575 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
sumirprimus wrote: ↑23/03/2020 12:10 Izvini a jel ti radis na prouzvodnji istih?
Ako se meni obraćaš: Ne radim na proizvodnji respiratora. Radim na korištenju istih. I odlično znam o čemu govorim.