Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
allem_77

#401 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by allem_77 »

Nešto kontam... prije bih se pomirio da fasujem koronu, nego otkaz ili smanjenje plaće. :D

Moji neki dosadašnji utisci, a na osnovu priče ljudi koji su već zaraženi, da to i nije neka opaka bolest. Oporavak i liječenje uglavnom kod kuće. Osim u gradovima gdje se virus uvukao u bolnice i zarazio ljude koji već imaju neku težu bolest.

Većina nas ima roditelje, i ja se jedino bojim da se ne zaraze stariji. A što se mene tiče, ne plašim se.

Ovi naši stručnjaci već planiraju kako iskoristiti ovu situaciju da smanje ljudima plaće za 10 %
Ekonomske posljedice ćemo tek vidjeti...

Žao mi što će ljudi ostati bez posla, a siguran sam da ima još ljudi koji bi prije izabrali da se zaraze virusom, nego otkaz s posla.
MMM1977

#402 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by MMM1977 »

King Theoden wrote: 23/03/2020 11:23
demagog wrote: 23/03/2020 11:19
MMM1977 wrote: 23/03/2020 11:14 Ja i dalje ne mogu da shvatim šta uradiše od svjetske privrede zbog ovog virusa, moralo se naći drugog načina kako se izboriti sa ovim.
:thumbup:
Ovo ja stalno ponavljam
U bursi su skidali klupe u parkovima kako stariji ne bi dolazili u iste :lol:
Sad su uveli obavezni karantin za sve starije od 65.
To je to. Karantin za starije od 65, svakako su ekonomski neaktivni i za djecu do 18 jer škole ne rade. Za ostale, mjere maksimalne zaštite i distanca, to bi moglo funkcionisati.
svjezi_ustipak

#403 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by svjezi_ustipak »

King Theoden wrote: 23/03/2020 11:27
svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 11:25 drugi način
Koji je to način?
Na isti način kako se suzbio SARS 2002 i ebola. Brza reakcija vlasti i organičavanje širenja na malom području. Umjesto toga je neko i pored činjenice da je SARS 2002 krenuo sa pijace divljih životinja dao mito da se pijace ne zatvaraju pa su nastavile raditi. I kad se saznalo za prvi slučaj početkom decembra neki birokrata u Wuhanuje prijetio doktorima i zataškavao stvar. Mislio glupan da će virus po direktivi nestati. Sad imamo priliku da vidimo prvu svjetsku recesiju kojoj su doprinijeli kadrovi kineske Komunističke partije.
demagog

#404 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by demagog »

svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 11:25 Da znaš cijelu priču znao bi kako su korupcija i birokratija ubile drugi način koji je već dva puta upalio. Masovna histerija? Nema potrebe za restrikcijama, COVID je samo malo jača gripa i to?
Prva recenica zvuci kao teorija zavjere. Nisam siguran na sta ciljas i ne znam cijelu pricu.

Sto se tice masovne histerije, prilicno je ocigledna i mislim da su poduzete mjere uglavnom rezultat toga. Ne govorim da nije trebalo nista poduzeti ali se zestoko, zestoko pretjeralo.
svjezi_ustipak

#405 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by svjezi_ustipak »

demagog wrote: 23/03/2020 11:34
svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 11:25 Da znaš cijelu priču znao bi kako su korupcija i birokratija ubile drugi način koji je već dva puta upalio. Masovna histerija? Nema potrebe za restrikcijama, COVID je samo malo jača gripa i to?
Prva recenica zvuci kao teorija zavjere. Nisam siguran na sta ciljas i ne znam cijelu pricu.

Sto se tice masovne histerije, prilicno je ocigledna i mislim da su poduzete mjere uglavnom rezultat toga. Ne govorim da nije trebalo nista poduzeti ali se zestoko, zestoko pretjeralo.
NIje nikakva teorija zavjere nego vrlo jednostavno i racionalno objašnjenje cijelog problema.

Šta se pretjeralo a šta se moglo poduzeti?
King Theoden

#406 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

MMM1977 wrote: 23/03/2020 11:29 Karantin za starije od 65, svakako su ekonomski neaktivni i za djecu do 18 jer škole ne rade. Za ostale, mjere maksimalne zaštite i distanca, to bi moglo funkcionisati.
Pa naravno. To je najbolji mogući model.
Al et, svijet je izabrao to što je izabrao i sad čekamo posljedice te odluke.
svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 11:31 Na isti način kako se suzbio SARS 2002 i ebola. Brza reakcija vlasti i organičavanje širenja na malom području
Da je ovo, da je ono. Sve je to prošlo, svršeno vrijeme koje se ne može vratiti.
Ovaj iznad prijedlog je itekako moguć jer još uvijek nije kasno.
Da sam vlast, gledao bih da trenutno stanje zadržim do prvog aprila, pa onda uvesti ovo o čemu je pisao kolega.
aldinjo

#407 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by aldinjo »

Škobo Habu wrote: 23/03/2020 06:51
aldinjo wrote: 22/03/2020 19:34
Kakve veze ima rahmetli Alija?
Alija nam je ostavio u amanet ovaj seljački "halal" kapitalizam.
Pišeš gluposti! Čudim se da ne prozivate Sebiju i Bakira zbog ove krize.
svjezi_ustipak

#408 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by svjezi_ustipak »

King Theoden wrote: 23/03/2020 11:38
MMM1977 wrote: 23/03/2020 11:29 Karantin za starije od 65, svakako su ekonomski neaktivni i za djecu do 18 jer škole ne rade. Za ostale, mjere maksimalne zaštite i distanca, to bi moglo funkcionisati.
svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 11:31 Na isti način kako se suzbio SARS 2002 i ebola. Brza reakcija vlasti i organičavanje širenja na malom području
Da je ovo, da je ono. Sve je to prošlo, svršeno vrijeme koje se ne može vratiti.
Da sam vlast, gledao bih da trenutno stanje zadržim do prvog aprila, pa onda uvesti ovo o čemu je pisao kolega.
Naravno da se ne može vratiti. Ali se može uraditi kontrola štete.

Da si vlast vjerovatno bi već dobio informacije da se ovo neće završiti do prvog aprila i znao bi da je dužina trajanja trenutnog stanja neizvjesna.
King Theoden

#409 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Hoćeš da kažeš kako se ne može uvesti ovaj "turski model" po kojem u karantin idu isključivo stariji?
demagog

#410 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by demagog »

svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 11:35

Evo sta sam napisao 18. marta i to otprilike i sad mislim:

Ja ne mogu da se otmem utisku da bi bilo bolje da nije uradjeno apsolutno nista od ovih mjera osim naravno lijecenja ljudi sa jakim simptomima i eventualno zabrane kretanja za starije osobe.
Škobo Habu

#411 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

aldinjo wrote: 23/03/2020 11:39
Zašto pišem gluposti?

Vidiš i sam kako funkcioiniše ovo društvo u kriznim situacijama. Vlast poziva građane da se pridržavaju odluka ili sljedi kazna.

Pravna državna funkcioniše besprijekorno.

Zašto ta pravna država ne funkcioniše kada imamo očigledne dokaze o korupciji i malverzacijama u slučaju Asima Sarajlića i mnogih drugih stranački kadrova SDA, već se postavlja pitanje nelegalnog prisluškivanja?
aldinjo

#412 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by aldinjo »

svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 11:42
King Theoden wrote: 23/03/2020 11:38
Naravno da se ne može vratiti. Ali se može uraditi kontrola štete.

Da si vlast vjerovatno bi već dobio informacije da se ovo neće završiti do prvog aprila i znao bi da je dužina trajanja trenutnog stanja neizvjesna.
Ma vlast zna. Sve su to stručnjaci, pogotovo iz medicine, prije svega iz kriznog štaba. Kakav prvi april!? Možda prvog juna ukinu neku od blokada. A do tada... :run:
Last edited by aldinjo on 23/03/2020 11:55, edited 1 time in total.
aldinjo

#413 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by aldinjo »

Škobo Habu wrote: 23/03/2020 11:49
aldinjo wrote: 23/03/2020 11:39
Zašto pišem gluposti?

Vidiš i sam kako funkcioiniše ovo društvo u kriznim situacijama. Vlast poziva građane da se pridržavaju odluka ili sljedi kazna.

Pravna državna funkcioniše besprijekorno.

Zašto ta pravna država ne funkcioniše kada imamo očigledne dokaze o korupciji i malverzacijama u slučaju Asima Sarajlića i mnogih drugih stranački kadrova SDA, već se postavlja pitanje nelegalnog prisluškivanja?
Zato što si ofiran kao i svi ostali koji smatrate da su za sve loše što se dogodi u BiH krivi Alija, Bakir i Sebija. Neću dodavati vehabije, cioniste i isilovce itd. Dovoljno je napisati onih prvih troje. Ali zato je rješenje u državi za čovjeka.
MrShadow

#414 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by MrShadow »

MMM1977 wrote: 23/03/2020 11:14 Ja i dalje ne mogu da shvatim šta uradiše od svjetske privrede zbog ovog virusa, moralo se naći drugog načina kako se izboriti sa ovim. Sve mjere koje se poduzimaju, ekonomski gledano, su kratkoročne, gašenje požara. Prave posljedice će se osjetiti godinama, nećemo imati onakav ekonomski zamah dugo vremena.
pa radi se namjerno, sjebat ekonomiju i staviti ljude pod kontrolu
svjezi_ustipak

#415 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by svjezi_ustipak »

demagog wrote: 23/03/2020 11:47

Ja ne mogu da se otmem utisku da bi bilo bolje da nije uradjeno apsolutno nista od ovih mjera osim naravno lijecenja ljudi sa jakim simptomima i eventualno zabrane kretanja za starije osobe.

MIslim da bi po nekim skromnim procjenama u Federaciji BiH od 2 miliona stanovnika imao 60% oboljelih. To je 1.2 miliona. Od njih 20% ili 240 000 hospitaliziranih sa težim oblikom bolesti. Od tog broja 6 posto ili oko 14000 oboljelih koji bi zahtijevali respiratornu potporu, odnosno mehaničku ventilaciju. Obzirom da je vlast rekla da imamo 140 respiratora to bi značilo da svaki stoti oboljeli ima šansu da preživi. Znaš li ikoga ko bi smio preći preko podatka da će u naredna dva mjseca umrijeti 13 000 građana Federacije BiH od jedne bolesti? Obzirom da će tih 140 respiratora biti zauzeto za ove onda se oni kojima treba respitatorna potpora ne mogu više tako liječiti. Skače procenat smrtnosti svih ostalih bolesti. Dok ovo pišemo u svijetu je oboljelo 223 029 osoba, a 14 641je umrla. Dakle ako ne poduzimamo ništa mi sami možemo imati mrtvih kao cijeli ostali svijet.

Da se razumijemo, mi uopše nismo sigurni od ovog scenarija.

Šta kažeš na ovo?
Škobo Habu

#416 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

aldinjo wrote: 23/03/2020 11:54
Zato što si ofiran kao i svi ostali koji smatrate da su za sve loše što se dogodi u BiH krivi Alija, Bakir i Sebija. Neću dodavati vehabije, cioniste i isilovce itd. Dovoljno je napisati onih prvih troje. Ali zato je rješenje u državi za čovjeka.
Ne Alija kao Alija, već njegova politička filozofija. Ta filozofija je odlika SDA politike.

Iz ovakvih kriznih situacija vidimo najbolje odnos vlast spram građana.
Zdravstvo nam je najslabija karika - sve manjkavosti se pokazuju u ovome trenutku. Od manjka najosnovnijih sredstava do kamčenja resporatora po bijelom svijetu. Prvo što je Bakir zavapio jeste traženje pomoći od "bratske" Turske!

Očigledno je da je naše zdravstvo rupa bez dna, ništa efikasno se ne dešava bez obzira koliko se u njega ulagalo. Pričaju se bajke, a sve što možeš očekivati u slučaju oboljenja jeste karantin, paracetamol, vitamin C i mirovanje.

Imam osjećaj da su se naši ljekari zabrinuli više za sebe, nego li za građanstvo.
demagog

#417 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by demagog »

svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 11:57

MIslim da bi po nekim skromnim procjenama u Federaciji BiH od 2 miliona stanovnika imao 60% oboljelih. To je 1.2 miliona. Od njih 20% ili 240 000 hospitaliziranih sa težim oblikom bolesti. Od tog broja 6 posto ili oko 14000 oboljelih koji bi zahtijevali respiratornu potporu, odnosno mehaničku ventilaciju. Obzirom da je vlast rekla da imamo 140 respiratora to bi značilo da svaki stoti oboljeli ima šansu da preživi. Znaš li ikoga ko bi smio preći preko podatka da će u naredna dva mjseca umrijeti 13 000 građana Federacije BiH od jedne bolesti? Obzirom da će tih 140 respiratora biti zauzeto za ove onda se oni kojima treba respitatorna potpora ne mogu više tako liječiti. Skače procenat smrtnosti svih ostalih bolesti. Dok ovo pišemo u svijetu je oboljelo 223 029 osoba, a 14 641je umrla. Dakle ako ne poduzimamo ništa mi sami možemo imati mrtvih kao cijeli ostali svijet.

Šta kažeš na ovo?
Kazem da je, kod ljudi koji nisu stari ili vec bolesni od neceg drugog, smrtnost niska a simptomi nisu bog zna sta. Izolacija ugrozenih kategorija, uz mjere kao sto su organizacija dostavljanja hrane i lijekova onima kojima nema ko pomoci, je puno bolja opcija od ovoga sto se sada radi i sto granici sa kolapsom drustva.
svjezi_ustipak

#418 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by svjezi_ustipak »

demagog wrote: 23/03/2020 12:15
svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 11:57

Šta kažeš na ovo?
Kazem da je, kod ljudi koji nisu stari ili vec bolesni od neceg drugog, smrtnost niska a simptomi nisu bog zna sta. Izolacija ugrozenih kategorija, uz mjere kao sto su organizacija dostavljanja hrane i lijekova onima kojima nema ko pomoci, je puno bolja opcija od ovoga sto se sada radi i sto granici sa kolapsom drustva.

Virus je najopasniji za djecu ispod 12 mjeseci i stare iznad 65 godina ali umiru i mladi i zdravi. Znaš li da kao posljedica preležane infekcije čak i sa bagom kliničko slikom može ostati fibroza pluća i sterilitet kod muškaraca?

Ja sam ti odgovorio brojevima, ti meni neizvodivom teorijom koju je pokušao provesti Boris Džonson pa sad povukao ručnu i ide u zatvaranje društva. Ako se to tako lako radi, zašto su ekonomski divovi poput Njemačke, Francuske ili Amerike idu u ovo što graniči sa kolapsom društva? Jesi svjestan da u Italiji u samo jednom gradu umire čovjek svakih pola sata i da bi po tvom hipotetskom scenariju za dva mjeseca u Federaciji BiH moglo umrijeti onoliko ljudi koliko umre za cijelu godinu? Da bi imao porast mortaliteta 100 posto?
MMM1977

#419 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by MMM1977 »

Mene zanima i sta ce se desavati u USA po pitanju ekonomskih kretanja jer ipak se svijet trese kada Amerika kihne. A situacija nije ružičasta.

Demokrate i republikanci se svađaju oko paketa pomoći, virus im se uvukao u Senat, imaju budalu na čelu države...

Pokazatelj kretanja cemo imati za nekih 2 sata kada se otvori NYSE.
mO k3

#420 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mO k3 »

MMM1977 wrote: 23/03/2020 12:23 Mene zanima i sta ce se desavati u USA po pitanju ekonomskih kretanja jer ipak se svijet trese kada Amerika kihne. A situacija nije ružičasta.

Demokrate i republikanci se svađaju oko paketa pomoći, virus im se uvukao u Senat, imaju budalu na čelu države...

Pokazatelj kretanja cemo imati za nekih 2 sata kada se otvori NYSE.
cuo sam da imaju sada 2,5 mil vise nezaposlenih
aldinjo

#421 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by aldinjo »

Tražili ste blokadu Sarajeva i ostatka države i sada se ne bunite. Tražili ste gledajte.
seoBIH

#422 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by seoBIH »

svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 11:57 MIslim da bi po nekim skromnim procjenama u Federaciji BiH od 2 miliona stanovnika imao 60% oboljelih. To je 1.2 miliona. Od njih 20% ili 240 000 hospitaliziranih sa težim oblikom bolesti. Od tog broja 6 posto ili oko 14000 oboljelih koji bi zahtijevali respiratornu potporu, odnosno mehaničku ventilaciju
Daj dokaze/informacije koje potvrđuju navedeno?
svjezi_ustipak

#423 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by svjezi_ustipak »

[youtube][/youtube]
svjezi_ustipak

#424 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by svjezi_ustipak »

seoBIH wrote: 23/03/2020 12:36
svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 11:57 MIslim da bi po nekim skromnim procjenama u Federaciji BiH od 2 miliona stanovnika imao 60% oboljelih. To je 1.2 miliona. Od njih 20% ili 240 000 hospitaliziranih sa težim oblikom bolesti. Od tog broja 6 posto ili oko 14000 oboljelih koji bi zahtijevali respiratornu potporu, odnosno mehaničku ventilaciju
Daj dokaze/informacije koje potvrđuju navedeno?

Iznad je lako objašnjivi njemački video za laike. Želiš li podatke Svjetske zdravstvene organizacije?
seoBIH

#425 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by seoBIH »

Dan te #$#$#, pitam za BIH. Kakve veze ima BIH i njemacka? PA ne mozes tako baratati podacima i razbacivati se procentima, jer je neko tako rekao u Njemackoj.

Samo jedan podatak poništava tu tvoju imaginarnu procjenu a to je gustina naseljenosti po m2. :-) :-) :-)
Locked