Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Nivelacija

#5801 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Hoce li snijezni pokrivac pomoci ovaj put?
Ako gdje ima virusa vani prekriti i ubiti?

A sto se tice ekonomije necemo se oporaviti za 10 godina.
O'zone
Globalni moderator

#5802 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Čovjek fino objasnio
Koronavirusom u BiH trenutno je zaraženo 126 osoba, a mjere prevencije kojih se moraju pridržavati svi građani mogle bi spriječiti epidemiološku katastrofu. U suprotnom, prema upozorenjima stručnjaka, u našoj zemlji do 19. aprila moglo bi oboljeti više od 19.000 osoba.
Subspecijalista gastroenterologije i specijalista interne medicine u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli te vanredni profesor na katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u ovom gradu prof.dr.sc. Nermin Salkić ilustrativno je pojasnio dešavanja vezana za pandemiju koronavirusa, sa posebnim akcentom na mjere prevencije.

Prema Salkićevim riječima, Bosna i Hercegovina nalazi se na dvosedmičnoj raskrsnici koja će naposlijetku pokazati da li ćemo u epidemiološkom smislu proći neoštećeni, ili ćemo ući u državnu pandemiju sa nesagledivim posljedicama.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u našoj zemlji zabilježen je 5. marta ove godine u Banjoj Luci, a ukoliko se ne budu primjenjivale preventivne mjere, Salkić upozorava da bi 19. aprila COVID-19 mogao biti registrovan kod čak 19.683 osobe.

Služeći se epidemiološkim kalkulatorom koji je prilagođen našoj zemlji, Salkić navodi da bi u vrhu epidemije u BiH 380.000 osoba moglo trebati bolničku hospitalizaciju, ukoliko se svi ne budemo pridržavali mjera koje su izrečene od nadležnih službi.

"Ukoliko bi se pretpostavke ostvarile, ogroman broj pacijenata 'pregazit će' zdravsveni sistem zbog čega će početi rasti smrtnost, ne samo od korona virusne infekcije, nego i iz drugih razloga jer ljudi i dalje dobijaju infarkt, zapetljaj crijeva i moždani udar. Zdravstveni sistem jednostavno neće imati dovoljno ljudskih i materijalnih resursa kako bi mogao stići na sve potrebe stanovništva ove zemlje. To je upravo ono što se dešava u Italiji te je tamo smrtnost znatno veća nego u Kini", kaže Salkić, naglasivši da jedan zaraženi u prosjeku inficira do tri osobe.

Ukoliko se dopusti razvijanje korona virusna infekcije u punom jeku, ovaj tuzlanski stručnjak navodi da se u našoj zemlji može očekivati više od 100.000 preminulih.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/strucnj ... /200322151
high_volume

#5803 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

Prema informacijama Kantonalnog štaba Civilne zaštite BPK Goražde u izolatorij Kantonalne bolnice danas je smještena jedna osoba, nakon čega je utvrđeno da je pozitivna na koronavirus. Ovo je četvrti slučaj koronavirusa u Goraždu.
Prema informacijama Kantonalnog štaba to je bliži srodnik osobe kod koje je ranije utvrđeno da je pozitivna na koronavirus.

"Ova osoba se morala izolovati jer spada u rizičnu kategoriju", informacija je Kantonalnog štaba Civilne zaštite BPK Goražde.

U ovom kantonu do sada su tri osobe zaražene koronavirusom, dok su dvije osobe koje su jučer testirane negativne, a riječ je o bližim srodnicima zaraženih.
Čitao sam danas da je umrla žena u Srbiji dva puta bila negativna na testovima, i ipak umrla, i kad su je mrtvu testirali i treći put, bila pozitivna, tako da bi možda trebalo i ove bliske osobe staviti u karantin, nikako da slobodno hodaju gradom i moguće šire virus
golman

#5804 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by golman »

manuchao91 wrote: 22/03/2020 21:46 do kad ce po vasem realnom misljenje trajati ova situacija ?

Ja mislim da ce se unormalizovat sredinom aprila

Kafici poceti raditi,letovi ponovo ,prestace se nosit maske sve ce se unormalizovat,ljudi ponovo pocet izlazit hodat,drzat se u grupama
Maj ili jun..zavisi od raznih faktora.

sredina aprila,nema sansi
Mogy87

#5805 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

animus wrote: 22/03/2020 19:45 Konjic party je bio u cetvrtak.
U ponedjeljak su znali da je bio jedan zarazen medju njima.
Od tada traje izolacija svih prisutnih, vjerovatno ih nazvali i rekli im. Bar je tako u nekim slucajevima bilo.
Uslijedilo je testiranje sumnjivih i potvrdjeno kod ovog broja sto znamo. I ostali su testirani koliko sam skontao ali ne znam jesu li svi. Procitao sam da su bili testovi na osobama iz Bugojna, Travnika i Vakufa ali da su negativni osim ovog iz N. Travnika.
Po svemu sudeci drzi se pod kontrolom taj Konjic klaster.
Sumnjiva su samo ta tri dana prije nego sto su saznali za zarazenu osobu iz Srbije.
Nije mu poznato nakon koliko vremena osoba postaje prenosilac a to je vrlo bitno. Sigurno nije isti dan i prenosilac jer ipak virusu treba vremena da se primi u da krene u sirenje.

Sve ovo bi nam Solak ili neko drugi trebao objasniti i smiriti ljude. Ovako sami moramo istrazivati i raditi njihov posao.
Kako je iskontrolisano kad je direktor Igmana bio u "samoizolaciji" na poslu. Javna je tajna da je direktorica iz Gorazda zarazila pola grada jer nema gdje nije hodala plus isla na posao.
dječak sa šibicama

#5806 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Nama i dalje glavni klaster korona parti u Konjicu, a niko odgovarao nije za to.

Naprotiv, ljudi koji su zderacinom janjetine napravili haos u drzavi, sada ce kao rijesiti stvar nekim svojim mjerama. Pa kaze sto im ne vjerujes :-)

Ja uopce ne umanjujem znacaj karantina, sam sam u karantinu danima vec, do granapa i to je to, od kuce radim. Ali to nije dovoljno, nije rjesenje otjerati ljude u atomska sklonista i cekati da virus izmagli. Ljudi i dalje zive, treba zivot organizovati, ljudima omoguciti lijekove, hranu, ljudi moraju jesti, bolesni trebaju svoje redovne terapije. Ljudima treba i psiholoska pomoc, ljudi su zabrinuti i za slucaj da prezive, kako platiti racune, od cega zivjeti, ekonomska katastrofa nam se jednako smijesi.

Ukratko, krizni stab se ponasa kao slon u staklarskoj radnji, unose jednaku dozu panike svakodnevnim izmisljanjem populistickih mjera kao i debili koji senluce okolo i ovo sve shvataju kao da je 1. maj. Pa uostalom, nije li premijer sa jaranima u Konjicu napravio najvece sranje, on daje primjer drugima.
Nivelacija

#5807 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Tambure wrote: 22/03/2020 22:26 Valjda ce proc brzo da se ode malo do mora za 1. Maj
Kako ce proci? Ako jedan covjek u 14 dana moze zaraziti drugog to znaci da ce se ciklus ponavljati beskonačno jer naprimjer ti sada odes u Wuhan pozitivan i pokrenes drugi ciklus i kod njih koji ce obici ponovo svijet. Jedino moguće je uraditi ono sto radi Svedska Hong Kong Singapur i jos mnogi. Zatvoriti sve granice izolirati kretnje unustrasnje a u gradovima nastaviti normalno ziviti da ne bi umrli od bijede za koji mjesec uz masovno testiranje i izolaciju bolesnih. Dugo se mi necemo setati do mora i preci nasu granicu. Mozda negdje i grijesim ali ovo je logicki.
Benjo34

#5808 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Benjo34 »

Najžalosnije od svega će biti to, kad ovo stane, da će i oni što nisu planirali ič iz Bosne put Njemačke, Njemačka privreda će usporiti tokom vandrednog stanja ali novac koji će država upumpati će napraviti jedan mali boom. A po reakcijama vidim da smo mi svi u BiH prepušteni sami sebi.. Toliko toga se čovjeku mota po glavi, gdje ti bukvalno ljudi iz vlasti naprave klaster u Konjicu i niko ne odgovara, šta očekivati dalje
statixx

#5809 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

Tambure wrote: 22/03/2020 22:29 Svedska ima dosta slucajeva a uredno sve radi i skole vrtici kafane ... zasto li je tako?
Zemlje koje imaju jako zdravstvo mogu sebi dopustiti blaze mjere i brzu transmisiju, mada ce i oni u jedom trenutku zaostriti. Oni sa losijim zdravstvenim resursima moraju transmisiju razvuci na sto duzi period zbog cega moraju imati radikalne mjere.
Rothmans

#5810 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Rothmans »

dječak sa šibicama wrote: 22/03/2020 22:21 Sram me bilo sto kritikujem debile koji vode ovu krizu, izadje lik pred kamere i laze kako su Kinezi zaustavili kretanje u Wuhanu 24 sata... jesu, ali su u isto vrijeme ljudima hranu na vrata donosili.

Izgleda da mnogi nisu svjesni sta se nama sprema, ali ima vremena.

Hahahha. Jesi se ti prepo das krepat od gladi .bice to sve dobro ba .dodji u nicuze da kupis sebi vrecu brasna ,no sikiriki
vjeshalica

#5811 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by vjeshalica »

Benjo34 wrote: 22/03/2020 22:43 gdje ti bukvalno ljudi iz vlasti naprave klaster u Konjicu i niko ne odgovara, šta očekivati dalje
zato sto pojedinci se stavljaju iznad komplet drustva
dakle bitnija je zabava nego svjetska kataastrofa
i kako mozes ocekivati od takvih pogani ljudske bilo sta
dovoljno je da smo počeli drzavu da podizemo iza rata na nacin unistavanja obrazovanja i uvođenja vikend fakulteta
generacije od 30 godina su nepismene i to je pohvalno
a pokuđeno je nametnuti se sa znanjem,cak stavise odma te uhakaju na svaki nacin
kod nas je ovo problem puno vecih razmjera
Hakiz

#5812 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hakiz »

Na osnovu Zakona o zaštiti spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i odluke Vlade FBiH, Federalni štab civilne zaštite donio je niz novih naredbi kojim će se pokušati suzbiti širenje koronavirusa na području FBiH.
NAREDBA:

1. Naređuje se zabrana kretanja i zadržavanja na otvorenom prostoru više od jedne osobe na udaljenosti manjoj od 1,5 metra na području Federacije BiH;

2. Naređuje se taksi vozačima na području Federacije BiH da u automobilima mogu prevoziti samo jednu osobu, s tim da osoba sjedi na sjedištu iza vozača uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu (maska i rukavice) i za putnika i za vozača;

3. Za provođenje ove naredbe odgovorni su ministri kantonalnih ministarstvava unutrašnjih poslova;

4. Zadužuju se ministarstva iz tačke 3. ove naredbe da putem Federalnog operativnog centra civilne zaštite izvještavaju Federalni štab civilne zaštite o svim preduzetim mjerama na izvršavanju ove naredbe;

5. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja
https://www.klix.ba/vijesti/bih/nove-na ... /200322130

Šta ako osobi koja mora u taksi treba pratilac, Slabo je pokretna na primjer itd?

OK su mjere, ali malo pretjeruju. Policijski je komotno mogao od 20 ili čak i 21 umjesto 18 (pogotovo zato što ne radi javn prevoz), dvije osobe u taksi umjesto jedne itd.

To ne bi puno povećalo opasnost, ali bi puno olakšalo život građanima.
high_volume

#5813 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

dječak sa šibicama wrote: 22/03/2020 22:40 Ja uopce ne umanjujem znacaj karantina, sam sam u karantinu danima vec, do granapa i to je to, od kuce radim. Ali to nije dovoljno, nije rjesenje otjerati ljude u atomska sklonista i cekati da virus izmagli...
Oprosti što sam ti se nakačio i na ovaj post, ali mislim upravo suprotno. Nisam stručnjak iz ove oblasti, ali iz čitanja raznih informacija o djelovanju coronavirusa, zaključujem da je rješenje upravo što masovnije zaustavljanje kretanja ljudi i čekanje da virus "sam ode". Starija gospođa iz Beograda, eminentni virusolog, učesnica odbrane ljudi od boginja 1972. godine čak govori o tri mjeseca virusa, da stvarna inkubacija traje 20-tak dana i da prelaskom sa čovjeka na čovjeka on nestane za oko 3 mjeseca. Navodi primjer Wuhana, pogledaj je na YT

Last edited by high_volume on 22/03/2020 22:57, edited 2 times in total.
biscanka2

#5814 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biscanka2 »

Ev i nasa Endji (Merkelovca) u karantenu otisla. :sad:
Bila kod doktors na vakciinaciji, par sati nakon toga stigao rezultat da je doktor koji joj je vakcinu davao korenom zarazen. Posao ce i dalje telefonom i netom obavljati. :cry:
Mogy87

#5815 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Strategija koju primjenjuje nasa drzava, a prepisujemo iz evropskih zemalja je da se izmedju ostalog karantinom "izravna" kriva epidemije da bi se ublazio pritisak na zdravstveni sistem i izbjegao talijanski scenario.
dječak sa šibicama

#5816 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

A ja cu opet ponoviti, Kinezi u Wuhanu nisu samo ljude otjerali sa ulica i digli sve cetiri u zrak

Jel tesko shvatiti da ljudi moraju prezivjeti i tih 21 ili mjesec dana potpune izolacije, i dalje su ljudi bolesni, moraju doktoru, imas masu ljudi koji moraju na terapije, kancer, bubrezi, operacija slijepog crijeva, moras ljude nahraniti, omoguciti im normalan zivot u karantinu.

Gdje su ovi iz kriznog staba ikada ili igdje naveli nesto na tu temu, osim "neki predlazu da sve zatvorimo". Poznavajuci njih, oni bi to ovako nekako, u subotu uvece daju obavijest da od sutra niko ne smije iz kuce izaci. Tacka.
Hakiz

#5817 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hakiz »

statixx wrote: 22/03/2020 22:44
Tambure wrote: 22/03/2020 22:29 Svedska ima dosta slucajeva a uredno sve radi i skole vrtici kafane ... zasto li je tako?
Zemlje koje imaju jako zdravstvo mogu sebi dopustiti blaze mjere i brzu transmisiju, mada ce i oni u jedom trenutku zaostriti. Oni sa losijim zdravstvenim resursima moraju transmisiju razvuci na sto duzi period zbog cega moraju imati radikalne mjere.
Kada sve ovo završi trebaće uporediti zemlje sa visokim stepenom restrikcija i one sa niskim. Uporediti broj oboljelih (u relativnom broju, i u apsolutnom), brzinu širenja, broj umrlih (takođe raltivni i apsolutni broj) itd.

To će dati odgovor na pitanje da li je trebalo zaustaviti život tamo gdje je zaustavljen ili ne. Takođe će to dati odgovor na pitanje da li je odluke donosila struka ili politika.

Kada god donesu neku mjeru meni na pamet padnu filmovi sa scenarijem uglavnom u američkim filmovima u stilu neka je prijetnja i predsjednik treba da donese odluku i uvijek se nađu dvojica u sukobu, jedan iz grupe građana ili neki profesor itd i neki general ili šef policije.I uvijek ovaj iz građanstva je za blaži pristup, a ovi iz vojske i policije bi odmah zatvarali, hapsili, bacali bombe itd.

Ali ono šta mene brine je ako se produži. Mjesec OK, dva sa ozbijnim posljedicama, ali treći mjesec ako bude, ljudi će prestati slušati naredbe, čak i oni koji ih sada slušaju. Biće kao u ratu, idem u grad, pa ako me pogodi, pogodi. Ljudi će reagovati u stilu "Šta će mi život ako je ovakav". Reći će: Neka hapse za kršenje naredbi, neka i zaraza, neka bude šta bude, dosta je ovoga.

Ko preživi evociraće uspomene...
Nivelacija

#5818 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Ako unutrašnje zabrane u BiH potraju duze od 1 aprila mislim da ce vise ljudi nastradati u bijedi i beznadju nego sto ce od korone.

Prepisi od Singapura, zatvori sve granice i zatvori sve kantone, unutra se nastavlja sve normalno, testiraj masovno i izoluj bolesne.
Hakiz

#5819 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hakiz »

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić oštro je reagirao na naredbu Kriznog štaba Livanjskog kantona odnosno preciznije premijera u LK Ivana Jozića u kojoj se navodi kako se zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje ovog kantona
https://www.klix.ba/vijesti/bih/radonci ... /200322146

A sada spektakl-...
vjeshalica

#5820 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by vjeshalica »

https://issuu.com/28jun/docs/handbook_o ... tment_srps

NOVI PRIRUCNIK O PREVENCIJI I LECENJU COVID-19 INFEKCIJE U BOLNICKIM USLOVIMA
north

#5821 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by north »

Narednih 7-10 je kljucno..ako krivulja prema gore ne poludi, nadati se najboljem i trebalo bi izdobriti..ali imamo jako lose pretpostavke da bi moglo biti sranja...prije svega zbog Konjica i Mostara..a evo i Gorazde..po Sarajevu ne znamo jos sta se desavalo zadnjih dana prije ovih obustava u gradu i koliko su i gdje kliconose zujale :-)

lik sto napisa da ce sredinim aprila biti sve u normali, nema teorije :roll: ..i kad se drasticno pocne sve smanjivati trebati ce vremena i predostroznosti koje ce trajati da dodje sve u normalu..drugim rijecima, skolska godina i sportska desavanja za ovu sezonu su bojim se zavrsena :roll: ...a ekonomija, e tu tek nek nam je bog na pomoci kad se podvuce crta...
vjeshalica

#5822 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by vjeshalica »

Nivelacija wrote: 22/03/2020 23:00 Ako unutrašnje zabrane u BiH potraju duze od 1 aprila mislim da ce vise ljudi nastradati u bijedi i beznadju nego sto ce od korone.

Prepisi od Singapura, zatvori sve granice i zatvori sve kantone, unutra se nastavlja sve normalno, testiraj masovno i izoluj bolesne.
u bijedi i beznađu jer se drzava nije probrinula da adekvatno smiri paniku da ljudi ne kupuju 500t brasna i gomilavanja namirnica za veoma kratak period....ocito s interesi u pitanju da ce sto vise prodaje i zaradi,a jos fadilj hoce iz budze da nahrani sirotinjicu privatnicku....ludacka zamisao
opet se vracamo na to da je iskljucivo narod kriv
glasali ste...paaaa umrite od korone
Rothmans

#5823 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Rothmans »

Ova N1 televizija je gora od virusa .
high_volume

#5824 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

Hakiz wrote: 22/03/2020 23:01
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić oštro je reagirao na naredbu Kriznog štaba Livanjskog kantona odnosno preciznije premijera u LK Ivana Jozića u kojoj se navodi kako se zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje ovog kantona
https://www.klix.ba/vijesti/bih/radonci ... /200322146

A sada spektakl-...
Radončić ovo odlično radi, kapa dole :thumbup:

I sa migrantima prije kratkog vremena, evo i sa coronavirusom, čovjek jednostavno drži pod kontrolom situaciju u državi. Svaka čast, iako mi, priznajem, ne postoji odvratnija osoba u nas od njega
1Dante1

#5825 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by 1Dante1 »

north wrote: 22/03/2020 23:03 Narednih 7-10 je kljucno..ako krivulja prema gore ne poludi, nadati se najboljem i trebalo bi izdobriti..ali imamo jako lose pretpostavke da bi moglo biti sranja...prije svega zbog Konjica i Mostara..a evo i Gorazde..po Sarajevu ne znamo jos sta se desavalo zadnjih dana prije ovih obustava u gradu i koliko su i gdje kliconose zujale :-)

lik sto napisa da ce sredinim aprila biti sve u normali, nema teorije :roll: ..i kad se drasticno pocne sve smanjivati trebati ce vremena i predostroznosti koje ce trajati da dodje sve u normalu..drugim rijecima, skolska godina i sportska desavanja za ovu sezonu su bojim se zavrsena :roll: ...a ekonomija, e tu tek nek nam je bog na pomoci kad se podvuce crta...
Ma nece bit nikakvih komplikacija kod nas, mjere ce se drzat cisto radi predostroznosti.
Locked