dječak sa šibicama wrote: ↑22/03/2020 20:18
coco1 wrote: ↑22/03/2020 18:33
dječak sa šibicama wrote: ↑22/03/2020 18:22
Uvijek uzeti u obzir da su to jako gusto naseljena podrucja, bar Lombardija u ITaliji gdje je to zariste... usporedbe radi, u Lombardiji zivi 420 stanovnika na kvadratnom kilometru, BiH ima 69 stanovnika na kvadratni kilometar.
Najpogodjenije podrucje ili metropolitan area Milana ima preko 2000 stanovnika po kvadratnom kilometru.
Jako bitna stvar u vezi sirenja virusa.
i grad sarajevo ima gustocu naseljenosti cca 2.000 po m2
Grad Milano ima 7700, Bergamo 3000, govorim o siroj regiji gradova tu je nabacano kamara malih gradica okolo
novo sarajevo je isto preko 7000. koliko je seul, hong kong, peking...?
nemoj kontati da ti nesto kontriram. tacno je da naseljenost igra veliku ulogu, jer je vise kontakta. i kod nas je konjic primjer toga. puno ljudi na malom prostoru, najmanje jedan zarazeni i eto ga.
medjutim, i na nekom selu, gdje je naseljenost 2 na km2, moze doci do masovne zaraze. ti ljudi su navkli na "sijela". veceras kod mene, sutra kod tebe, prekosutra kod nekog treceg...
hocu reci da djelom podrzavam ove mjere vlade, jer smanjuju te kontakte na minimum, samim tim i mogucnost sirenja zaraze, bez obzira jel se radi o gusto ili rjedje naseljenom prostoru. ali, ne podrzavam ako su te mjere samo slovo na papiru, pa nam pored zabrana ulaska u drzavu i satora za izolaciju, dnevno u drzavu udju desetina hiljada ljudi i hodaju kud i kako hoce, a ja moram camit u stanu. ne podrzavam parcijalno donosenje odluka o mjerama. ako ces sve zatvarati, zatvori odmah. a, ne, svaki dan na kapaljku. isto ko da razgadjaju kako bi pokazali da nesto rade. ako testiras, testiraj sve sumnjive, a ne samo "guzonje" iz igmana (po izvjestajima sam skontao da su u natpolovicnom broju testirani ljudi sa te proslave), a ostale upucujes na samoizolaciju, pa da se jave ako doguraju do respiratora...