Takav je mentalitet na ovim bosanskim prostorima kroz decenije, još od komunizma. Kakve god informacije im plasiraju oni to prihvate "zdravo za gotovo" bez ikakvih provjeravanja. Kao što su prihvatali policijski sat od 18 sati a niko je postavio pitanje zašto je od 18 sati a ne npr. od 20 ili 21 sat. A ta priča moramo se pomiriti sa tim je karakteristična za ovaj naš prostor u svim segmentima života.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 11:55Sta ces takva je situacija. Moramo se svi pomiriti sa tim.aldinjo wrote: ↑22/03/2020 11:42Samo pola godine!? Kod nas bi već drugi mjesec moglo biti sve pod ključem što je privatno.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 09:33 Morate skontati ljudi da ce ovo trajati uz puno srece tri mjeseca, ali neka realnost je pola godine. Sve ce do tada biti pod kljucem.
Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moderator: O'zone
-
aldinjo
#301 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
-
orbita12
#302 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ljudi ako se ovo oduzi kao sto najavljuju, ovdje ce najsretniji biti oni koji imaju zemlje pa mogu zasaditi sebi nesto. Nasa ekonomija moze izdrzati mjesec mozda ali vec tri mjeseca i vise je pogubno. Najgore sto ovakva situacija nije samo kod nas nego je zahvatila citav svijet, mi smo samo jedna domino kockica u svemu ovome.
Mogu me mnogi nazvati teoreticarem zavjere, ali sve vise vjerujem da je ova ekonomska kriza namjerno izazvana, pod krinkom korone.
Daj Boze da ovo zavrsi mnogo brze nego sto predvidjaju i da ne zavrsi totalnim slomom ekonomije.
Mogu me mnogi nazvati teoreticarem zavjere, ali sve vise vjerujem da je ova ekonomska kriza namjerno izazvana, pod krinkom korone.
Daj Boze da ovo zavrsi mnogo brze nego sto predvidjaju i da ne zavrsi totalnim slomom ekonomije.
-
aldinjo
#303 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ne sekiraj se! Postoji civilna zaštita da misle umjesto građana. Ipak su to stručnjaci. Ako oni kažu da ne smijemo disati, nećemo disati.orbita12 wrote: ↑22/03/2020 14:35 Ljudi ako se ovo oduzi kao sto najavljuju, ovdje ce najsretniji biti oni koji imaju zemlje pa mogu zasaditi sebi nesto. Nasa ekonomija moze izdrzati mjesec mozda ali vec tri mjeseca i vise je pogubno. Najgore sto ovakva situacija nije samo kod nas nego je zahvatila citav svijet, mi smo samo jedna domino kockica u svemu ovome.
-
orbita12
#304 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
HAHAHA , jadan onaj ko se u njih uzdaaldinjo wrote: ↑22/03/2020 14:38Ne sekiraj se! Postoji civilna zaštita da misle umjesto građana. Ipak su to stručnjaci. Ako oni kažu da ne smijemo disati, nećemo disati.orbita12 wrote: ↑22/03/2020 14:35 Ljudi ako se ovo oduzi kao sto najavljuju, ovdje ce najsretniji biti oni koji imaju zemlje pa mogu zasaditi sebi nesto. Nasa ekonomija moze izdrzati mjesec mozda ali vec tri mjeseca i vise je pogubno. Najgore sto ovakva situacija nije samo kod nas nego je zahvatila citav svijet, mi smo samo jedna domino kockica u svemu ovome.
-
aldinjo
#305 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa vidiš kako "pucaju" zabrane svaki dan.orbita12 wrote: ↑22/03/2020 14:39HAHAHA , jadan onaj ko se u njih uzdaaldinjo wrote: ↑22/03/2020 14:38Ne sekiraj se! Postoji civilna zaštita da misle umjesto građana. Ipak su to stručnjaci. Ako oni kažu da ne smijemo disati, nećemo disati.orbita12 wrote: ↑22/03/2020 14:35 Ljudi ako se ovo oduzi kao sto najavljuju, ovdje ce najsretniji biti oni koji imaju zemlje pa mogu zasaditi sebi nesto. Nasa ekonomija moze izdrzati mjesec mozda ali vec tri mjeseca i vise je pogubno. Najgore sto ovakva situacija nije samo kod nas nego je zahvatila citav svijet, mi smo samo jedna domino kockica u svemu ovome.
- CikCikCikPogodi
#306 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nije to nikakav mentalitet. U najboljem scenariju sve Ce biti zatvoreno do kraja Juna. A realni scenarij je pola godine. I to je u cijelom svijetu. Sljedece sedmice ako sve bude zatvoreno u Americi izgubiti ce skoro milion radnih mjesta samo do kraja sedmice.aldinjo wrote: ↑22/03/2020 13:44Takav je mentalitet na ovim bosanskim prostorima kroz decenije, još od komunizma. Kakve god informacije im plasiraju oni to prihvate "zdravo za gotovo" bez ikakvih provjeravanja. Kao što su prihvatali policijski sat od 18 sati a niko je postavio pitanje zašto je od 18 sati a ne npr. od 20 ili 21 sat. A ta priča moramo se pomiriti sa tim je karakteristična za ovaj naš prostor u svim segmentima života.
To je realnost koja je van kontrole bilo koje drzave. I to moras prihvatiti.
-
aldinjo
#307 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Itekako je mentalitet bitan. A niko nikakve predstave nema koliko bi ovo sve moglo trajati. Najlakše je prognozirati i pisati kako će trajati jedan, dva, tri ili šest mjeseci. Bitno je nešto napisati.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 15:00Nije to nikakav mentalitet. U najboljem scenariju sve Ce biti zatvoreno do kraja Juna. A realni scenarij je pola godine. I to je u cijelom svijetu. Sljedece sedmice ako sve bude zatvoreno u Americi izgubiti ce skoro milion radnih mjesta samo do kraja sedmice.aldinjo wrote: ↑22/03/2020 13:44Takav je mentalitet na ovim bosanskim prostorima kroz decenije, još od komunizma. Kakve god informacije im plasiraju oni to prihvate "zdravo za gotovo" bez ikakvih provjeravanja. Kao što su prihvatali policijski sat od 18 sati a niko je postavio pitanje zašto je od 18 sati a ne npr. od 20 ili 21 sat. A ta priča moramo se pomiriti sa tim je karakteristična za ovaj naš prostor u svim segmentima života.
To je realnost koja je van kontrole bilo koje drzave. I to moras prihvatiti.
- MMM1977
#308 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Posla sve manje ima, troškovi održavanja proizvodnje prevazilaze prihode. Takva je situacija kod mnogih.
Ja imam svoj plan i isti ću realizirati, ovisno o situaciji:
- 01.04. ide redovna plata i doprinosi iako firma ne radi
- 15.04. ako država ne poduzme ništa po pitanju plaćanja poreza i doprinosa ćemo se svi odjaviti iz firme i idemo na biro da ubiremo naknadu za nezaposlene. Razliku plate ću isplaćivati u kešu, dizat ću dobit iz firme.
- Tako će biti do 31.12. ako se ne pokrene posao, onda gasim firmu.
- Ako se pokrene posao svi se vraćamo na posao.
Ovaj plan smo usaglasili svi zajedno u firmi.
- 15.04. ako država ne poduzme ništa po pitanju plaćanja poreza i doprinosa ćemo se svi odjaviti iz firme i idemo na biro da ubiremo naknadu za nezaposlene. Razliku plate ću isplaćivati u kešu, dizat ću dobit iz firme.
-
Zeleni12
#309 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pametno, a i dobrodusno da pazis na radnike 8 mjeseci davajuci svoj novac, iako firma ne radi. Mnoge gazde to ne bi uradile, vec odmah otkaz bez daljnjih obaveza, pa ako krene posao, zvace opet radnike.MMM1977 wrote: ↑22/03/2020 15:27 Posla sve manje ima, troškovi održavanja proizvodnje prevazilaze prihode. Takva je situacija kod mnogih.
- MMM1977
#310 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nije to moj novac, to je novac firme koji smo svi zajedno zaradili i zajedno ćemo ga potrošiti. Ja ne bih mogao gledati da moje dijete ima da jede dok dijete mog radnika gladuje, nema šanse.Zeleni12 wrote: ↑22/03/2020 15:42Pametno, a i dobrodusno da pazis na radnike 8 mjeseci davajuci svoj novac, iako firma ne radi. Mnoge gazde to ne bi uradile, vec odmah otkaz bez daljnjih obaveza, pa ako krene posao, zvace opet radnike.MMM1977 wrote: ↑22/03/2020 15:27 Posla sve manje ima, troškovi održavanja proizvodnje prevazilaze prihode. Takva je situacija kod mnogih.
Jebo firmu bolan, do juče sam i ja bio radnik i čekao platu, stavim se u njihovu poziciju. Ako sve propadne, šta ćeš, gradit ćemo ponovo.
Mnogi radnici iz branše su otišli za Njemačku, Hrvatsku ili Sloveniju prije ove krize, praktično su zajebavali ove koji su ostali a sada će biti suprotno. Kad oni nisu meni okrenuli leđa, neću ni ja njima.
- CikCikCikPogodi
#311 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
BiH kao drzava nece nikakve mjere poduzeti. Ovo ce trajati mjesecima, ali morat ce se prezivljavati kako god ko moze .MMM1977 wrote: ↑22/03/2020 15:27 Posla sve manje ima, troškovi održavanja proizvodnje prevazilaze prihode. Takva je situacija kod mnogih.
- MMM1977
#312 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Znam i spreman sam na taj scenario.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 15:52BiH kao drzava nece nikakve mjere poduzeti. Ovo ce trajati mjesecima, ali morat ce se prezivljavati kako god ko moze .MMM1977 wrote: ↑22/03/2020 15:27 Posla sve manje ima, troškovi održavanja proizvodnje prevazilaze prihode. Takva je situacija kod mnogih.
- ExNihilo
#313 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Dobit prethodnog perioda? Šta kada biro prestane isplaćivati razliku? Koliko vas ima u firmi?MMM1977 wrote: ↑22/03/2020 15:27 Posla sve manje ima, troškovi održavanja proizvodnje prevazilaze prihode. Takva je situacija kod mnogih.
-
aldinjo
#314 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Dokle god budu držali Sarajevo u blokadi ne može se očekivati nikakav napredak. A ova priča da Vlada mora nešto ili treba nešto je smiješna. Ne moraju oni ništa a narod obični mora šta god mu se kaže.
- CikCikCikPogodi
#315 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Evo vidis cim su se slucajevi pojavili u Sarajevu racunaj jos 14 dana od dana potvrdenog slucaja i jos 14 dana predostroznosti da se ne pojavi novi, to znaci tek za 28 dana uz puno srece.
-
mosa rajvosa
#316 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
PametnoMMM1977 wrote: ↑22/03/2020 15:27 Posla sve manje ima, troškovi održavanja proizvodnje prevazilaze prihode. Takva je situacija kod mnogih.
Drzava nek preuzme na sebe doprinose i smanjit ce otpustanja za 50 % sigurno, a s obzirom da to nece uraditi nek se ne iznenade kad u sljedecih mjesec dana na birou zavrsi 50 mija ljudi.
-
aldinjo
#317 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa ti si čovječe neki vrlo dobar stručnjak.CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 18:03Evo vidis cim su se slucajevi pojavili u Sarajevu racunaj jos 14 dana od dana potvrdenog slucaja i jos 14 dana predostroznosti da se ne pojavi novi, to znaci tek za 28 dana uz puno srece.
-
TomANDJerry
#318 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Mislim da ne vezano za medicinski aspekt, ali vise od 2 mjeseca ni u Sjevernoj Koreji nebi mogao drzati ljude u kuci pod kljucem. Ne vezano za virus ili bilo sta, to je nemoguce .... lako je pricati samoizolacija i ostalo prvih 2, mozda 3 sedmice ... sacekaj da krenu otkazi, ludost zbog boravka u kuci, itd itd ... Ljudi ce jednostavno izaci kada bi napolju dinosaursi hodali ...
Zato je potrebno za tih mjesec dana sto se moze izdraziti smisliti plan za nastavak zivota
Zato je potrebno za tih mjesec dana sto se moze izdraziti smisliti plan za nastavak zivota
- CikCikCikPogodi
#319 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
E jesi naso pricati. Azijati su vrlo disciplinovani, njima kada se kaze nesto oni ce to uraditi.TomANDJerry wrote: ↑22/03/2020 18:22 Mislim da ne vezano za medicinski aspekt, ali vise od 2 mjeseca ni u Sjevernoj Koreji nebi mogao drzati ljude u kuci pod kljucem. Ne vezano za virus ili bilo sta, to je nemoguce .... lako je pricati samoizolacija i ostalo prvih 2, mozda 3 sedmice ... sacekaj da krenu otkazi, ludost zbog boravka u kuci, itd itd ... Ljudi ce jednostavno izaci kada bi napolju dinosaursi hodali ...
Otkaza ce sigurno biti. Jucer sam procitao da ce nesto ispod milion Amerikana sljedece sedmice u Petak dobiti otakze. To nece zaobici ni BiH.
-
TomANDJerry
#320 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Eto vidjet cemo 22.04.2020 kakvo ce stanje biti ....CikCikCikPogodi wrote: ↑22/03/2020 18:26E jesi naso pricati. Azijati su vrlo disciplinovani, njima kada se kaze nesto oni ce to uraditi.TomANDJerry wrote: ↑22/03/2020 18:22 Mislim da ne vezano za medicinski aspekt, ali vise od 2 mjeseca ni u Sjevernoj Koreji nebi mogao drzati ljude u kuci pod kljucem. Ne vezano za virus ili bilo sta, to je nemoguce .... lako je pricati samoizolacija i ostalo prvih 2, mozda 3 sedmice ... sacekaj da krenu otkazi, ludost zbog boravka u kuci, itd itd ... Ljudi ce jednostavno izaci kada bi napolju dinosaursi hodali ...
Otkaza ce sigurno biti. Jucer sam procitao da ce nesto ispod milion Amerikana sljedece sedmice u Petak dobiti otakze. To nece zaobici ni BiH.
- MMM1977
#321 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Da, dobit iz prethodnih godina, ima nas 25.ExNihilo wrote: ↑22/03/2020 17:44Dobit prethodnog perioda? Šta kada biro prestane isplaćivati razliku? Koliko vas ima u firmi?MMM1977 wrote: ↑22/03/2020 15:27 Posla sve manje ima, troškovi održavanja proizvodnje prevazilaze prihode. Takva je situacija kod mnogih.
- ExNihilo
#322 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Sretno.MMM1977 wrote: ↑22/03/2020 18:30Da, dobit iz prethodnih godina, ima nas 25.ExNihilo wrote: ↑22/03/2020 17:44Dobit prethodnog perioda? Šta kada biro prestane isplaćivati razliku? Koliko vas ima u firmi?MMM1977 wrote: ↑22/03/2020 15:27 Posla sve manje ima, troškovi održavanja proizvodnje prevazilaze prihode. Takva je situacija kod mnogih.
-
printy4911
#323 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Plan je dobar, zasniva se na realnim pretpostavkama. I ja čekam da vidim hoće li država otpisati doprinose, ako ne platiti ću ovaj mjesec što moram i na biro. Ja osobno, prije pandemije sam morao odraditi 300 sati mjesečno (što priprema za rad, što sam rad, razno) i kad odbijem troškove da bi mi izašla neto plaća nekoga na budžetu. U nekim osnovnim školama i javnim poduzećima bolje biti čistaćica, nego nakav obrtnik sa ovakvim troškovima, konstantnim ulaganjima da bi se posao održao i pritiskom raznih inspekcija sa posljedičnim kaznama zbog recimo neistaknute neke obavijesti ili grba itd.MMM1977 wrote: ↑22/03/2020 15:27 Posla sve manje ima, troškovi održavanja proizvodnje prevazilaze prihode. Takva je situacija kod mnogih.
Svaki rad nakon vanrednog stanja, bez otpisa doprinosa i parafiskalnih nameta bio bi sulud, jer da se ponovno pokrenu poslovi i javna potrošnja, trebat će dugo dugo. Valjda je vlastodršcima sasvim jasno da i onaj komunistički dio ekonomije (svakome prema potrebama) mora snositi dio tereta. Obzirom da ništa nisu uložili u posao, i da mnogi od tih poslova su nebitni, trebali bi razmisliti ... jer kada je Titanic tonuo, pvo su se potopile mašine ali ni orkestar nije ostao.
-
Benjo34
#324 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nije sporno da ce svjetska ekonomija stati, ali ce se i pokrenuti, trebat ce par mjeeseci da se ponovo stanje normalizuje koliko toliko ali to samo u ozbiljnim državama, žao mi je mnogih poslodavaca jer u nas država neće stati iza njih ako nisu stranački tajkuni. Žalosno
-
Škobo Habu
#325 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ako se ovakav scenarij dogodi onda je socijalni bunt posve izvjestan. Kao da će armija nezaposlenih sjediti kući, trošiti zalihu, gledati turske sapunice i uzdati se u "inšalah" rahmetli Alije?Johnny_x wrote: ↑22/03/2020 11:56 Ovi nasi iz vlasti nisu u stanju nikakav plan osmisliti, nesposobni su. Otkazi su vec krenuli, medjutim narod se dosta toga nakupovo, zalihe hrane su obezbjedjenje, pa ce tu mozda biti vise novca od PDV, ali kada dodje april i kada narod bude manje kupovo(ima zaliha od ovog mjeseca), kada bude manje novca od poreza prihoda, e onda ide neki kredit od MMF-a, da bi se pokrio deficit tj. da bi se mogle isplatit plate i regresi(ipak je ljeto, trebaju drzavni radnici otici na egzoticnu destinaciju). Para od poreza ce biti manje, a onda ce nam eksperstki timovi sastavljeni od Novalica, Viskovica i Tageltije predociti revolucionarno rjesenje za spas BH ekonomije, a to je povecanje PDV-a, prvo ce nam objasnjavati kako ce te pare ici u razvoj preduzetnistva, kako ce novac koristen za pomoc malim firmama, a u realnosti ici ce na plate i regrese. Samo ne znam kada ce povecanje PDV-a ici, da li prije izbora ili poslije, vjerovatno poslije. U nedjelju bi bili izbori, a vjerujem da ce se ovi u vec u utorak okupiti kako bi izglasali povecanje PDV-a.