Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
O'zone
Globalni moderator

#5526 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Ovi u RS- u imaju svoje ideje kako zaustaviti neodgovorne koji izlaze iz samoizolacije
Od danas stupa na snagu odluka da ukoliko neko prekši mjere kućne izolacije biće objavljeni njegovi lični podaci i biće smješten u šatorski karantin.
demagog

#5527 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by demagog »

O'zone wrote: 22/03/2020 14:05
demagog wrote: 22/03/2020 13:58
O'zone wrote: 22/03/2020 13:56

Ja koliko sam razumio odnosi se na ove koje do sad nisu našli na adresama a ne ako se ponovi
Zakon se ne moze primjenjivati retroaktivno. :-)
Opet..ovo nije normalno stanje
Da, ali uzusi pravne drzave su toliko duboko usadjeni u svijest bosanskog covjeka da ih se ne moze osloboditi ni u najekstremnijim situacijama.
:D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#5528 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by izvrsni direktor »

malakh wrote: 22/03/2020 13:41
Janjicar wrote: 22/03/2020 13:31
malakh wrote: 22/03/2020 13:15

da, ali kada virus dođe na nivo blaže prehlade i gripe, do tada je i njima cilj da bude što manje zaraženih.

ima i opcija da bi virus sam mogao nestati do 1 juna, odnosno kada temperature budu iznad 25 stepeni. tako nekako je nestao i sata, a spadaju u istu skupinu virusa.

sve su to insinuacije stručnjaka, ali ne treba zaboraviti da su isti ti stručnjaci na početku tvrdili da bi do sada trebalo biti zaraženih skoro 3 miliona, uzimajući u obzir brzinu širenja virusa na početku...
Odkud da se siri po Africi ? Zar tamo nije temperatura iznad 25C ?
za afriku ne znam, ali za arapske zemlje, gdje je trenutacno preko 25 stepeni, prvenstveno za kuvajt i uae, provjereno znam da je uvezen i da se proširio medju porodicom onih koji su ga uvezli i broj zaraženih jako jako sporo raste.

kod njih je virus došao 15 dana prije nego što je došao na balkan i imaju jako malo zaraženih.

s tim da su oni uveli katarinu 14 dana, odnosno do prvog aprila.

ponavljam, i ja sam pročitao teoriju da virus ne opstaje na temperaturi iznad 25 stepeni, što je jedna u nizu teroija koje svaki dan čitamo.
Jesi li ti licno isao provjeriti ili imas svoje hamale koji su isli da provjere?
JThomas

#5529 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

ne može retroaktivno. upitno je može li uopšte uredbom, a i da može, ima već djelo u krivičnom zakonu istog opisa s manjom kaznom, i uvijek mora ići primjena blažeg zakona. pa ne može derogirati opšta pravila i razloge za pritvor. i tako dalje. ja kontam da je njima najzanimljivije ovo širenje lažnih informacija. a oni sami kažu - solak ujutro jedno, popodne drugo, radončić treće a vlada četvrto.
Last edited by JThomas on 22/03/2020 14:15, edited 1 time in total.
bunk

#5530 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bunk »

O'zone wrote: 22/03/2020 14:13 Ovi u RS- u imaju svoje ideje kako zaustaviti neodgovorne koji izlaze iz samoizolacije
Od danas stupa na snagu odluka da ukoliko neko prekši mjere kućne izolacije biće objavljeni njegovi lični podaci i biće smješten u šatorski karantin.
I jos ga kazniti novcano,zestoko.
kakavdanakneiskustvu

#5531 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

šta je tačno klaster kad se priča o ovom virusu?
al-em

#5532 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by al-em »

Koliko su ovi iz rs-a aktivniji i ozbiljniji po pitanju korone.
1Dante1

#5533 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by 1Dante1 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 22/03/2020 14:18 šta je tačno klaster kad se priča o ovom virusu?
Grupa ljudi medju kojim cirkulise virus ako se ne varam.
demagog

#5534 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by demagog »

kakavdanakneiskustvu wrote: 22/03/2020 14:18 šta je tačno klaster kad se priča o ovom virusu?
Zariste.

Grupa zarazenih koji su medjusobno povezani.
O'zone
Globalni moderator

#5535 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

al-em wrote: 22/03/2020 14:19 Koliko su ovi iz rs-a aktivniji i ozbiljniji po pitanju korone.
Po čemu tačno?
Sanabija

#5536 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanabija »

Nulti pacijent i svi njegovi kontakti
Nivelacija

#5537 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

O'zone wrote: 22/03/2020 14:13 Ovi u RS- u imaju svoje ideje kako zaustaviti neodgovorne koji izlaze iz samoizolacije
E ovo su prave mjere a ne zbog njih i migranata kaznjavati savjesne ljude policijskim casom koji je u suprotnosti sa preporukama WHO koje mi ne provodimo i radimo kontra kao i za testiranje.
dječak sa šibicama

#5538 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Fahrudin Solak ko da je retardiran

novinarka: gospodine Solak, trebaju li uzvanici proslave u Konjicu nekako odgovarati?

Fahro: ma to se svakome moglo dogoditi, nije to jedino, ima jos slucajeva (inace, vec danima imamo klaster u Tesnju, Gorazdu danas Novom Travniku, derneka Fadila i ekipe u Konjicu)

novinarka: gdine Solak, zasto je u BiH tako malo testiranja?

Fahro: pa hajmo se svi testirati sad, i sta onda?

novinarka: dobro, sta predlazete koje mjere mozemo ocekivati dalje?

Fahro: razmatramo i rigoroznije mjere vezano za kretanje gradjana

debil, notorni debil, on samo zna reci "budite kuci"

za to vrijeme RS vlada veceras uvodi mjere restrikcije kupovanja, dali su primjer da jedan kupec moze kupiti samo 10 kg brasna ne vise... eto, sumska republika pa imaju logicnije mjere, ovaj stao ko advokat Fadilov
Mogy87

#5539 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

malakh wrote: 22/03/2020 13:41
Janjicar wrote: 22/03/2020 13:31
malakh wrote: 22/03/2020 13:15

da, ali kada virus dođe na nivo blaže prehlade i gripe, do tada je i njima cilj da bude što manje zaraženih.

ima i opcija da bi virus sam mogao nestati do 1 juna, odnosno kada temperature budu iznad 25 stepeni. tako nekako je nestao i sata, a spadaju u istu skupinu virusa.

sve su to insinuacije stručnjaka, ali ne treba zaboraviti da su isti ti stručnjaci na početku tvrdili da bi do sada trebalo biti zaraženih skoro 3 miliona, uzimajući u obzir brzinu širenja virusa na početku...
Odkud da se siri po Africi ? Zar tamo nije temperatura iznad 25C ?
za afriku ne znam, ali za arapske zemlje, gdje je trenutacno preko 25 stepeni, prvenstveno za kuvajt i uae, provjereno znam da je uvezen i da se proširio medju porodicom onih koji su ga uvezli i broj zaraženih jako jako sporo raste.

kod njih je virus došao 15 dana prije nego što je došao na balkan i imaju jako malo zaraženih.

s tim da su oni uveli katarinu 14 dana, odnosno do prvog aprila.

ponavljam, i ja sam pročitao teoriju da virus ne opstaje na temperaturi iznad 25 stepeni, što je jedna u nizu teroija koje svaki dan čitamo.
Problem je sto ni naucnici ne znaju kako se virus ponasa jer je ova mutacija covida nova. Ne znamo kako ne njega djeluju visoke temperature, mada podaci sa juzne hemisfere ne djeluju obecavajuce sto se tice virusa i toplijih dana. 25 stepeni sigurno nije ta granica. Ono sto je dobra vijest je da je virus envelopirani (tj. ima ovojnicu). S obzirom na to da se ovojnica sastoji od masnoce takvi virusi su osjetljiviji na visoke temperature. Kako god vrijeme ce pokazati.
Last edited by Mogy87 on 22/03/2020 14:43, edited 1 time in total.
dezurni_ucenik

#5540 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dezurni_ucenik »

dječak sa šibicama wrote: 22/03/2020 14:23 Fahrudin Solak ko da je retardiran

novinarka: gospodine Solak, trebaju li uzvanici proslave u Konjicu nekako odgovarati?

Fahro: ma to se svakome moglo dogoditi, nije to jedino, ima jos slucajeva (inace, vec danima imamo klaster u Tesnju, Gorazdu danas Novom Travniku, derneka Fadila i ekipe u Konjicu)

za to vrijeme RS vlada veceras uvodi mjere restrikcije kupovanja, dali su primjer da jedan kupec moze kupiti samo 10 kg brasna ne vise... eto, sumska republika pa imaju logicnije mjere, ovaj stao ko advokat Fadilov
Nista licno ali kako imas zivaca svake minute pisati komentare?
Prpa.ba

#5541 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Prpa.ba »

JThomas wrote: 22/03/2020 14:14 ne može retroaktivno. upitno je može li uopšte uredbom, a i da može, ima već djelo u krivičnom zakonu istog opisa s manjom kaznom, i uvijek mora ići primjena blažeg zakona. pa ne može derogirati opšta pravila i razloge za pritvor. i tako dalje. ja kontam da je njima najzanimljivije ovo širenje lažnih informacija. a oni sami kažu - solak ujutro jedno, popodne drugo, radončić treće a vlada četvrto.
Prijedlog koji je postavljen na Klixu je jako sirok sto se tice definicije opsega "laznih informacija", pa se moze jako kreativno tumaciti. Naravno, siroke narodne mase jedva docekale da drzava pokaze "misice", zazeljelo se zakonodavstva iz vremena SFRJ. :)
JThomas

#5542 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

dječak sa šibicama wrote: 22/03/2020 14:23 Fahrudin Solak ko da je retardiran

pa šta biste vi uradili, otkazali janjad i berina. eto šta biste vi uradili.
dječak sa šibicama

#5543 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Klaster ti je ono kad eksplodira kasetna bomba pa se zvoncici raspu okolo i pocine masakr

najbolji opis
AmirBaa

#5544 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

U Mercatoru lozionicka nema voca/povrca, brasna, germe, ulja :bih: zena otisla da kupi starijoj komsinici iz zgrade i niceg nema. Bravo vlast, bravo sugradjani :bih: :bih: :bih:
dezurni_ucenik

#5545 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dezurni_ucenik »

I ja sam primjetio da nema germe.
pepeljara

#5546 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pepeljara »

dezurni_ucenik wrote: 22/03/2020 14:29 I ja sam primjetio da nema germe.
germe nema nigdje...strahota,. a jos se nije zahuktalo
dječak sa šibicama

#5547 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

AmirBaa wrote: 22/03/2020 14:28 U Mercatoru lozionicka nema voca/povrca, brasna, germe, ulja :bih: zena otisla da kupi starijoj komsinici iz zgrade i niceg nema. Bravo vlast, bravo sugradjani :bih: :bih: :bih:
Pa vikend, ko je vidio vikendom raditi dostavu.

Nadam se da je samo do vikenda, ne bi me cudilo da mi nemamo vise nicega na lageru.

I u Konzumu je slicno, nema nicega od voca i povrca, samo gajba krastavaca i par kila banana. Ulje pri kraju, ostalo neko Rial i ono skupo mediteransko kao mjesavina maslinovog i suncokretovog. Brasna nema vise nikako, vec danima, germe takodje.

Radnice na pitanje kad dolazi, slijezu ramenima.

Za to vrijeme Klas brasno u Njemackoj ide za 4 marke. Kupuj domace :bih:
hadzinicasa

#5548 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hadzinicasa »

Iz rjecnika: Naziv klaster potiče od engleske reci „clusters”, što znači skup, grupa, buket, grozd, svežanj, jato.
NediM17

#5549 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NediM17 »

AmirBaa wrote: 22/03/2020 14:28 U Mercatoru lozionicka nema voca/povrca, brasna, germe, ulja :bih: zena otisla da kupi starijoj komsinici iz zgrade i niceg nema. Bravo vlast, bravo sugradjani :bih: :bih: :bih:
Ničeg više nema...
https://www.youtube.com/watch?v=27mqi9-vlBY
Logovan

#5550 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Logovan »

MUP KS: Ako i dalje idete na posao, ove dokumente morate imati kod sebe

https://www.klix.ba/vijesti/bih/mup-ks- ... /200322072
Locked