ma probavam se sjetit nekije rodjaka u italiji i spaniji i njemackoj ...Milenkov buraz wrote: ↑21/03/2020 15:16Sva sreća nemam takvim stvari pa jedna briga manje.RtrnOfSalisbury wrote: ↑21/03/2020 15:15 morebit da nije primjereno al: jel ko razmisljo o testamentukako pravno to izgleda, ko nasljedjuje i sta, kak se dijeli, sta je sa tajnim racunima
![]()
kome ce to ostat, kako pronac tajne racune ako hin ima![]()
![]()
![]()
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
RtrnOfSalisbury
#10451 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- pizarro
#10452 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ja jos uvijek tvrdim da iza svega stoje mlinaripiupiu wrote: ↑21/03/2020 15:05Propadoše teorije zavjere o farmaceutskim kompanijama. Koja je sljedeća?Mogy87 wrote: ↑21/03/2020 15:01I Roche i Bayer doniraju, postavila sam linkove par stranica ranije. Sve zli farmaceutiMilenkov buraz wrote: ↑21/03/2020 14:59 Kompanija Novartis donirat će lijek hidroksiklorokin za liječenje koronavirusa![]()
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/komp ... /200321059![]()
![]()
- oaza85
#10453 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Klaun i egomanijak, populizmom izmanipulisao polupismen svijet fejsbukom i tviterom, i sad imamo budalu koja nam kroji sudbinu.
Od sve je hoax da njemu naude, do nisam ja, ne znam, bice sve ok, maga.
Bullshit za bullshitom.
- Ramzess Veliki
#10454 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da, dobar komentar. Azija je naucila na primjeru Kine a i na primjeru Japana koji je zestoko pogodjen.GAU8 wrote: ↑21/03/2020 15:22
Primijetio sam da je daleki istok mnogo discipliniraniji. Eto ne mormo brojati Kinu, jer ona nije "demokracko" drustvo, ali Tajvan, J.Koreja, Hong Kong, Singapur, .... i drze ljudi stvar pod kontrolom fenomenalno! Uprkos uskim vezama sa Kinom, i geografskoj blizini ka istoj.
Ne treba pametovati pretjerano, vec samo prekopirati njihove mjere.
Odnosno trebalo je od pocetka kopirati njihove mjere...
.....
Da su svi ovo radili od pocetka, kostalo bi mnogo manje nego posljedice koje cemo imati sada. I virus bi se najvjerovatnije potpuno zaustavio.
WHO je zasrao momacki, Kina da ne govorimo, ali i sve zapadne vlade koje si oklijevale.
Japan je jako gusto naseljen i napravili su sebi uzasnu gresku jer su vecinu maski i medicinske opreme donirali Kini misleci da ih kao otocnu zemlju nece dohvatiti virus. Japan je stara nacija kao i italijani tako da se ocekuje velik porast smrtnosti.
- Riddle
#10455 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da hoce organizovati nekoliko onih masovnih skupova sad za sve one kojima je rekao da je ovo hoax.
-
freelancerBIH
#10456 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Suzbit ce se ovo ljudi izmedju perioda, pazite sad: 1.4 i 15.4 (April).
Cim Italija - Njemacka - Spanija i ove ostale zemlje dodju do svog peaka, alarmanstno stanje ce prestat. Evo neka uradi neko quote mog posta.
Naucnici su mislili da ce se ovo govno od virusa rasirit do kraja februara - i da ce broj zarazenih biti blizu 300 miliona (samo do kraja februara) - pa broj zarazenih nije ni blizu onoga sto su govorili da ce biti...
Prvo su govorili da je stepen sirenja oko 7 (da u prosjeku 1 osoba zarazi 7 ljudi) - sada je ta brojka oko 2.2 (a ja mislim da je i manja od ovoga - samo sto se nisu ranije poduzele dobre mjere da se ova gnjida od virusa suzbije) ...
Shvatite ljudi da sto vise ucimo o ovom virusu, nove informacije pristizu, a vjerujte mi ovo haoticno stanje ce se zavrsiti prije nego sto svi mislimo
Posto je BiH preduzela ove mjere karantine prije nekih 4-5 dana, a malo jace tek ovih dana.. Stabilizaciju cekujem oko 10. Aprila...
Zivi bili pa vidjeli, evo neka neko uradi quote ovog mog posta kada se to desi
P.S. Budimo zajedno svi u ovome, pratimo upute, postujmo pravila i upute donesene od svih kriznih stabova, pratimo svjetsku zdravstvenu organizaciju - sta i kako ciniti. Ne krsite pravila, jer cemo tako spasiti zivota, uskoro ce se ovo sve zavrsiti i smiriti .
Cim Italija - Njemacka - Spanija i ove ostale zemlje dodju do svog peaka, alarmanstno stanje ce prestat. Evo neka uradi neko quote mog posta.
Naucnici su mislili da ce se ovo govno od virusa rasirit do kraja februara - i da ce broj zarazenih biti blizu 300 miliona (samo do kraja februara) - pa broj zarazenih nije ni blizu onoga sto su govorili da ce biti...
Prvo su govorili da je stepen sirenja oko 7 (da u prosjeku 1 osoba zarazi 7 ljudi) - sada je ta brojka oko 2.2 (a ja mislim da je i manja od ovoga - samo sto se nisu ranije poduzele dobre mjere da se ova gnjida od virusa suzbije) ...
Shvatite ljudi da sto vise ucimo o ovom virusu, nove informacije pristizu, a vjerujte mi ovo haoticno stanje ce se zavrsiti prije nego sto svi mislimo
Posto je BiH preduzela ove mjere karantine prije nekih 4-5 dana, a malo jace tek ovih dana.. Stabilizaciju cekujem oko 10. Aprila...
Zivi bili pa vidjeli, evo neka neko uradi quote ovog mog posta kada se to desi
P.S. Budimo zajedno svi u ovome, pratimo upute, postujmo pravila i upute donesene od svih kriznih stabova, pratimo svjetsku zdravstvenu organizaciju - sta i kako ciniti. Ne krsite pravila, jer cemo tako spasiti zivota, uskoro ce se ovo sve zavrsiti i smiriti .
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#10457 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
iz tvog posta u bozije usi...freelancerBIH wrote: ↑21/03/2020 15:32 Suzbit ce se ovo ljudi izmedju perioda, pazite sad: 1.4 i 15.4 (April).
Prvo su govorili da je stepen sirenja oko 7 (da u prosjeku 1 osoba zarazi 7 ljudi) - sada je ta brojka oko 2.2 ...
Zivi bili pa vidjeli, evo neka neko uradi quote ovog mog posta kada se to desi![]()
-
freelancerBIH
#10458 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Amin brate, hoce sigurno vjeruj mi, samo se svi trebamo kolektivno drzati pravila i prestat ce ovaj haos.pici wrote: ↑21/03/2020 15:33iz tvog posta u bozije usi...freelancerBIH wrote: ↑21/03/2020 15:32 Suzbit ce se ovo ljudi izmedju perioda, pazite sad: 1.4 i 15.4 (April).
Prvo su govorili da je stepen sirenja oko 7 (da u prosjeku 1 osoba zarazi 7 ljudi) - sada je ta brojka oko 2.2 ...
Zivi bili pa vidjeli, evo neka neko uradi quote ovog mog posta kada se to desi![]()
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#10459 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
japan je trenutačno na hiljadu oboljelih i oko tridesetak umrlih i oni su to uspjeli spriječiti. uveli su karantine za sve, ograničili kretanje i sada liječe one koji su zaraženi. kada je virus pogodio kinu i južnu koreju, uporedo je pogodio i japan i oni su odmah sve obustavili i negdje sam pročitao da je kina iskoristila model japana i tako spriječila ekspanziju virusa.Ramzess Veliki wrote: ↑21/03/2020 15:27
Da, dobar komentar. Azija je naucila na primjeru Kine a i na primjeru Japana koji je zestoko pogodjen.
Japan je jako gusto naseljen i napravili su sebi uzasnu gresku jer su vecinu maski i medicinske opreme donirali Kini misleci da ih kao otocnu zemlju nece dohvatiti virus. Japan je stara nacija kao i italijani tako da se ocekuje velik porast smrtnosti.
to je isti model kojeg i naši koriste i koji se pokazao kao najdjelotvorniji.
- Ramzess Veliki
#10460 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jeste, bez totalne izolacije nema lijeka. Ali nije Kina iskoristila model Japana, to je fula ... japanci su se poceli sami zatvarati bez ikakvih naredbi, takvi su, kao vojska ... od mog cimera sestra je u japanu pa odatle imam te informacije.malakh wrote: ↑21/03/2020 15:36japan je trenutačno na hiljadu oboljelih i oko tridesetak umrlih i oni su to uspjeli spriječiti. uveli su karantine za sve, ograničili kretanje i sada liječe one koji su zaraženi. kada je virus pogodio kinu i južnu koreju, uporedo je pogodio i japan i oni su odmah sve obustavili i negdje sam pročitao da je kina iskoristila model japana i tako spriječila ekspanziju virusa.Ramzess Veliki wrote: ↑21/03/2020 15:27
Da, dobar komentar. Azija je naucila na primjeru Kine a i na primjeru Japana koji je zestoko pogodjen.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#10461 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Van pameti je prediti bilo koju naciju sa Japancima. Oni su jako disciplinovan narod i rade za dobro zajednice, kod njih je poslušnost vrlina a i dan danas je najveća čast u Japanu položiti žrtvu za dobrobit naroda i zemlje.
- Point.
#10462 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Slažem se u potpunosti sa tobom.O'zone wrote: ↑21/03/2020 12:58Pazi, kao što je jedan dio forumaša naveo ovdje da se čude čemu tolika pompa oko bolesti i ja sam na tom fonu.
Niti je corona jedina smrtonosna bolest niti je bolest sa najvećim smrtnim ishodom ali je opet dignuta tolika hajka, panika, da to nije normalno.
Sa druge strane da se pustilo da se raširi na principu floskule "ovo je obična gripa" vjerujem da bi situacija bila dosta gora nego sada.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#10463 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I previše ljudi je gledalo apokaliptične holivudske filmove gdje se neko samo nakašlje ili kihne u tvom pravcu i za dva sata se pretvoriš u zombija koji jede žive... 
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#10464 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
znam da su poceli koristiti samoizolaciju, ali ne znam kako i na koji nacin. sada znam da je to bilo samoincijativna volja gradjana. to je odgovorna i disciplinirana nacija i sve mogu pobijediti.Ramzess Veliki wrote: ↑21/03/2020 15:40Jeste, bez totalne izolacije nema lijeka. Ali nije Kina iskoristila model Japana, to je fula ... japanci su se poceli sami zatvarati bez ikakvih naredbi, takvi su, kao vojska ... od mog cimera sestra je u japanu pa odatle imam te informacije.malakh wrote: ↑21/03/2020 15:36japan je trenutačno na hiljadu oboljelih i oko tridesetak umrlih i oni su to uspjeli spriječiti. uveli su karantine za sve, ograničili kretanje i sada liječe one koji su zaraženi. kada je virus pogodio kinu i južnu koreju, uporedo je pogodio i japan i oni su odmah sve obustavili i negdje sam pročitao da je kina iskoristila model japana i tako spriječila ekspanziju virusa.Ramzess Veliki wrote: ↑21/03/2020 15:27
da druze, kina jeste pocela koristiti model japana. rekoh ti, u kini, sjevernoj koreji i japanu se virus skoro pa u isto vrijeme pojavio. u kini i koreji je uzeo maha, a u japanu se u startu sve sprijecilo. zvanicno ili nezvanicno se doslo do saznanja da se u japanu koristi model samoizolacije i onda se to prenijelo na kinu i u koreju.
https://www.worldometers.info/coronavirus/
unazad mjesec dana pratim tu stranicu i jos od vremena kada su prve tri po broju zarazenih bili kina, sjeverna koreja i mislim italija. i nisam vidio da se u japanu virus puno sirio. trenutacno su na 1007 zarazenih i za danas se nije povecao broj.
- Diwan
-
bumerangss
#10466 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Novi Grad Sarajevo vec 2 puta danas ostaje bez struje, zbog kvara na trafo-stanicama!
Očito da je preopterečenje u pitanju jer svi smo u kućama na kompjuterima, laptopima, lijepo vrijeme pa upaljene veš mašine, usisava se, kuha se hrana... a tek sutra sta nas ceka kad je nedjelja jeftina struja a stiže zahlađenje pa ce se dodatno paliti klime, grijalice...
Očito da je preopterečenje u pitanju jer svi smo u kućama na kompjuterima, laptopima, lijepo vrijeme pa upaljene veš mašine, usisava se, kuha se hrana... a tek sutra sta nas ceka kad je nedjelja jeftina struja a stiže zahlađenje pa ce se dodatno paliti klime, grijalice...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#10467 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Konferencija bila 18.10.2019
Prvi pacijent racunaju od 19.11.2019
- kokuz_sa
#10468 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jedan smrtni slucaj u BiH od Korone 
- animals
- GAU8
#10470 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Razbijanje Fake News-a
Za one koji ne razumiju, ukratko u Njemackoj kapacitet trenutno slobodnih mjesta za intenzivnu njegu Korona pacijenata je 14.000.
Ako se uzme u obzir da vjestacko disanje traje u prosjeku 7 dana, a otprilike 5% inficiranih ima potrebu za vjestackim disanjem, dobije se cifra od oko 40.000 novih zarazenih u jednom danu kod koje njemacki zdravstveni sistem ostaje bez slobodnih kreveta i pocinje trijaza.
Dakle Njemacka moze podnijeti maksimalno 40.000 novih infekcija u jednom danu.
Ako porast nastavi ovim tempom, ta brojka ce se dostici za 9 dana od danas.
Stoga se nadati, da ce mjere ogranicenja kretanja poceti da daju rezultate.
- GAU8
#10471 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da i ja podapisem.. i necu baksuzat.pici wrote: ↑21/03/2020 15:33iz tvog posta u bozije usi...freelancerBIH wrote: ↑21/03/2020 15:32 Suzbit ce se ovo ljudi izmedju perioda, pazite sad: 1.4 i 15.4 (April).
-
bojiboji1
#10472 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Svi su svjetski mediji prenijeli vijest o francuskoj studiji koja je potvrdila da kombinacija lijekova hidroksiklorokina, kojim se liječe oboljeli od malarije, i antibiotika azitromicina, postiže fantastične učinke u liječenju oboljelih od koronavirusa. Valja podsjetiti da je azitromicin, inače antibiotik indiciran za infekcije dišnih puteva i mekih tkiva, otkriven u Zagrebu, u tadašnjem istraživačkom centru tada još hrvatske farmaceutske tvrtke Plive, 1980. godine!
U nas je lijek temeljen na tom spoju poznatiji kao Sumamed, a čak je i Donald Trump ovih dana zatražio da se ova kombinacija lijekova odmah stavi na raspolaganje pacijentima!
Vijest da lijek temeljen na hrvatskom antibiotiku ima sjajan učinak puno je veću pažnju izazvala u Srbiji nego u Hrvatskoj, naročito nakon što je ugledni srbijanski genetičar s Harvarda dr. Miodrag Stojković na Twitteru objavio:
- Poslije kineskih, i znanstvenici iz Francuske tvrde da lijek protiv malarije kod 70 posto pacijenata oboljelih od Covida-19 dovodi do izlječenja - poslije šest dana terapije. Kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom azitromicinom, uspješnost je 100 posto, napisao je Stojković.
Vijest je sada prenio i Bloomberg, upozorivši, dakako, da se s lijekovima ne smije eksperimentirati bez preporuke liječnika i da duplo veće doze ovih kombinacija lijekova (i to samo dva grama umjesto jednoga) mogu čovjeka - ubiti. Francuska je u međuvremenu odobrila opsežna klinička ispitivanja ovih lijekova u borbi protiv virusa, a iz američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) poručili su da će njihovi stručnjaci temeljito sve ispitati i dati svoje mišljenje.
Medical workers wearing protective masks and suits walk in an intensive care unit at the Oglio Po hospital in Cremona | Autor: FLAVIO LO SCALZOfoto: FLAVIO LO SCALZO
- To su ohrabrujući podaci i vjerujem da će se koristiti sve više u bolnicama. Nakon korištenja kod većeg broja oboljelih moći ćemo znati točne podatke. No, to nije magični lijek koji nas štiti od virusa, ali odgađa pojavu simptoma i umnožavanje virusa. Jasno, ne smije se dopustiti korištenje tih lijekova izvan bolnica nekontrolirano jer još ne znamo pravi učinak ili moguće posljedice kod različitih bolesnika - komentirao je studiju ugledni hrvatski znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić iz Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.
foto: Davor Puklavec/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
S njim se slaže i virolog dr. sc. Igor Jurak sa Odjela za biotehnologiju Zavoda za molekularnu i sistemsku biomedicinu Sveučilišta u Rijeci koji kaže kako se nada da će epidemija ipak ostati ograničena na mali broj ljudi, ali da je uvijek dobro imati lijek ili kombinaciju lijekova.
- U Kini i širom svijeta provode se brojne kliničke studije kojima se pokušava utvrditi koji od postojećih lijekova bi mogao imati značajniji učinak na sprečavanje infekcije s SARS-CoV-2, a time i na ishod, odnosno težinu bolesti. Prve studije, iako na ograničenom broju pacijenata, pokazale su potencijal lijekova koji se primjenjuju kod liječenja malarije (hydroxychloroquine) i ebole (Remdesivir). S druge strane istraživanja su pokazala slabu učinkovitost lijekova koji se primjenjuju kod infekcija s HIV-1 (Lopinavir/Ritonavir) iako su polagane velike nade i u tu skupinu lijekova. Za očekivati je da će uskoro (tijekom travnja) biti više dokaza o efikasnosti različitih lijekova, međutim već sada je jasno da će neki od njih moći donijeti određeno olakšanje za cijeli svijet - kazao je dr. Jurak.
foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), ključna ustanova koja u SAD-u odobrava korištenje lijekova i daje preporuke, kazala je da će njezini stručnjaci temeljito ispitati hidroksiklorokin i tek tada dati svoje mišljenje o njemu.
Azitromicin je rezultat je rada hrvatskih stručnjaka koji su ga u Plivi sintetizirali 1980. godine pod nazivom Sumamed. Tim koji je smislio taj lijek bili su danas pokojni dr. Slobodan Đokić i Zrinka Tamburašev te Gorjana Radoboja Lazarevski i Gabrijela Kobrehel.
Gabrijela Kobrehel nije htjela komentirati vijest o tomu da bi spoj na čijem je otkriću radila s kolegama mogao spasiti mnoge živote. Studija francuskih stručnjaka koju su proveli na 30 pacijenata oboljelih od virusa COVID - 19 nastala je nakon kineske studije gdje su upravo ovom kombinacijom lijekova uspješno skratili trajanje bolesti.
Capsule for drug delivery. 3D rendering | Autor: polesnoyfoto: polesnoy
Među oboljelima bilo je šest pacijenata koji nisu imali nikakve simptome pa im nisu ni davali lijekove, 22 pacijenta koji su imali simptome bolesti u gornjem dišnom sustavu te osam onih s tegobama donjeg dišnog sustava. Od 30 oboljelih, njih 20 dobilo je terapiju. Iako se hidroksiklorokin pokazao učinkovit kad su ga davali zasebno i bio je efikasan u 70 posto slučajeva, u kombinaciji s azitromicinom značajno je skratio trajanje bolesti na samo šest dana.
U nas je lijek temeljen na tom spoju poznatiji kao Sumamed, a čak je i Donald Trump ovih dana zatražio da se ova kombinacija lijekova odmah stavi na raspolaganje pacijentima!
Vijest da lijek temeljen na hrvatskom antibiotiku ima sjajan učinak puno je veću pažnju izazvala u Srbiji nego u Hrvatskoj, naročito nakon što je ugledni srbijanski genetičar s Harvarda dr. Miodrag Stojković na Twitteru objavio:
- Poslije kineskih, i znanstvenici iz Francuske tvrde da lijek protiv malarije kod 70 posto pacijenata oboljelih od Covida-19 dovodi do izlječenja - poslije šest dana terapije. Kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom azitromicinom, uspješnost je 100 posto, napisao je Stojković.
Vijest je sada prenio i Bloomberg, upozorivši, dakako, da se s lijekovima ne smije eksperimentirati bez preporuke liječnika i da duplo veće doze ovih kombinacija lijekova (i to samo dva grama umjesto jednoga) mogu čovjeka - ubiti. Francuska je u međuvremenu odobrila opsežna klinička ispitivanja ovih lijekova u borbi protiv virusa, a iz američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) poručili su da će njihovi stručnjaci temeljito sve ispitati i dati svoje mišljenje.
Medical workers wearing protective masks and suits walk in an intensive care unit at the Oglio Po hospital in Cremona | Autor: FLAVIO LO SCALZOfoto: FLAVIO LO SCALZO
- To su ohrabrujući podaci i vjerujem da će se koristiti sve više u bolnicama. Nakon korištenja kod većeg broja oboljelih moći ćemo znati točne podatke. No, to nije magični lijek koji nas štiti od virusa, ali odgađa pojavu simptoma i umnožavanje virusa. Jasno, ne smije se dopustiti korištenje tih lijekova izvan bolnica nekontrolirano jer još ne znamo pravi učinak ili moguće posljedice kod različitih bolesnika - komentirao je studiju ugledni hrvatski znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić iz Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.
S njim se slaže i virolog dr. sc. Igor Jurak sa Odjela za biotehnologiju Zavoda za molekularnu i sistemsku biomedicinu Sveučilišta u Rijeci koji kaže kako se nada da će epidemija ipak ostati ograničena na mali broj ljudi, ali da je uvijek dobro imati lijek ili kombinaciju lijekova.
- U Kini i širom svijeta provode se brojne kliničke studije kojima se pokušava utvrditi koji od postojećih lijekova bi mogao imati značajniji učinak na sprečavanje infekcije s SARS-CoV-2, a time i na ishod, odnosno težinu bolesti. Prve studije, iako na ograničenom broju pacijenata, pokazale su potencijal lijekova koji se primjenjuju kod liječenja malarije (hydroxychloroquine) i ebole (Remdesivir). S druge strane istraživanja su pokazala slabu učinkovitost lijekova koji se primjenjuju kod infekcija s HIV-1 (Lopinavir/Ritonavir) iako su polagane velike nade i u tu skupinu lijekova. Za očekivati je da će uskoro (tijekom travnja) biti više dokaza o efikasnosti različitih lijekova, međutim već sada je jasno da će neki od njih moći donijeti određeno olakšanje za cijeli svijet - kazao je dr. Jurak.
Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), ključna ustanova koja u SAD-u odobrava korištenje lijekova i daje preporuke, kazala je da će njezini stručnjaci temeljito ispitati hidroksiklorokin i tek tada dati svoje mišljenje o njemu.
Azitromicin je rezultat je rada hrvatskih stručnjaka koji su ga u Plivi sintetizirali 1980. godine pod nazivom Sumamed. Tim koji je smislio taj lijek bili su danas pokojni dr. Slobodan Đokić i Zrinka Tamburašev te Gorjana Radoboja Lazarevski i Gabrijela Kobrehel.
Gabrijela Kobrehel nije htjela komentirati vijest o tomu da bi spoj na čijem je otkriću radila s kolegama mogao spasiti mnoge živote. Studija francuskih stručnjaka koju su proveli na 30 pacijenata oboljelih od virusa COVID - 19 nastala je nakon kineske studije gdje su upravo ovom kombinacijom lijekova uspješno skratili trajanje bolesti.
Među oboljelima bilo je šest pacijenata koji nisu imali nikakve simptome pa im nisu ni davali lijekove, 22 pacijenta koji su imali simptome bolesti u gornjem dišnom sustavu te osam onih s tegobama donjeg dišnog sustava. Od 30 oboljelih, njih 20 dobilo je terapiju. Iako se hidroksiklorokin pokazao učinkovit kad su ga davali zasebno i bio je efikasan u 70 posto slučajeva, u kombinaciji s azitromicinom značajno je skratio trajanje bolesti na samo šest dana.
- GAU8
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#10474 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
eto jednim udarcem 12 lijecnika van stroja... to je to... kaze kona moraju mi djeca na sunce, icemo kasnije na trebevic... reko samo hajte a sto ne odes do majke i babe na selo djeca se uzelila nane i dede... prc usuti...
-
Milenkov buraz
#10475 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dobre vijesti samo molim Vas kada obajvljujete ovakve stvari stavite link.bojiboji1 wrote: ↑21/03/2020 16:33 Svi su svjetski mediji prenijeli vijest o francuskoj studiji koja je potvrdila da kombinacija lijekova hidroksiklorokina, kojim se liječe oboljeli od malarije, i antibiotika azitromicina, postiže fantastične učinke u liječenju oboljelih od koronavirusa. Valja podsjetiti da je azitromicin, inače antibiotik indiciran za infekcije dišnih puteva i mekih tkiva, otkriven u Zagrebu, u tadašnjem istraživačkom centru tada još hrvatske farmaceutske tvrtke Plive, 1980. godine!