Mogy87 wrote: ↑21/03/2020 12:30
Hakiz wrote: ↑21/03/2020 12:25
spreca wrote: ↑21/03/2020 12:16
Naravno da izolacija pocne na psihu djelovati ali kako kazu ...."strpljen spasen"
Samo što ti iz iskustva mogu reći da ne utičeš ti na svoju psihu. Ako ćeš pući, pasti u depresiju itd, ne možeš to spriječiti. Dogodiće se sigurno. I u ovakvoj situaciji kada je teško doći do bilo koje druge vrte medicinske njege osim korone, ljudi će, neki brzo neki polako, sve dublje tonuti u depresije i psihoze. I ako žele da se obrate za pomoć, teško će je dobiti, nisu hitni slučajevi.
A onda spektakl.
Tako da je "strpljen-spašen" super u teoriji, ali u praksi ne ide to baš tako.
Ovo sto sam napisala je bukvalno efekat koji statisticari prilikom kreiranja modela sirenja epidemije uzimaju u kalkulaciju. Znaci psiholozi kazu desit ce se. Mozda ne meni i tebi, ali nekom labilnom da.
Da se razumijemo ja sam za totalni karantin 100%. Ali mora biti totalni da bi djelovao, a ne da se razvlaci na dva mjeseca. Jer onda se desava ovo sto sam navela.
Ne osporavam ja ništa rečeno, samo kažem kao neko ko je proživio epizode depresije i neke druge da to strpljen spašen ne radi. Ni jedan ludak nije želio da poludi i da je mogao spriječiti, spiječio bi. Te se stvari dogode bez upozorenja, iznenada i ne mogu se spriječiti, mogu se samo liječiti kada se dogode.
A neko ko je dugo u izolaciji i pukne i ne dobije na vrijeme pomoć, a neće je u ovoj situaci dobiti na vrijeme, ko zna šta može napraviti. Od bezazlenog pravljenja buke, mokrenja sa balkona, preko samoubistva do upotrebe stvarnih pušaka i bombi protiv imaginarnog neprijatelja po porodici koja je sa njim u zatvoru, mahali i naselju, komšiluku, patrolama na ulici itd.
Eh, kad sam već se raspisao. Svi smo upoznati sa tim kako su u Kini rigoroznom izolacijom riješili (ako su) problem.
Ono šta nikada nećemo saznati je, kada su skinuli varove sa zavarenih ulaznih vrata stanova ili zgrada, šta su sve iza njih našli. To kinezi nikada neće objaviti.
Samo hoću reći da ne treba donositi zaključke bez potpunih informacija.
A to postavlja pitanje. Koliku cijenu smo spremni platiti i da li kada se sve oduzme i sabere cilj opravdava sredstvo? Ako opravdava, da znamo ubuduće kada se neko pobuni kako se prema pojedincu odnosi vlast, gazde itd. Da ukinemo ljudska, radnička itd prava ako cilj opravdava sredstvo.
Korona i kako se sa njom nosimo će, postaviti neka pitanja. A Žižek ih, na primjer, već postavlja.