Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Ermin ZM

#10076 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ermin ZM »

avetinja wrote: 20/03/2020 20:30
Ermin ZM wrote: 20/03/2020 20:24 80 posto ljudi(testiranih) je pokazalo jako blage simptome. Odredjen broj u toj grupi skoro nikakve. Upravo je to jedan od razloga brzog sirenja, jer dosta ljudi nije uopste svjesno da je zarazeno a siri virus.
Kod djece ako se nije sta promijenilo, hem niska stopa zarazenoati hem od 0-9 godina nijedan smrtni slucaj hvala Bogu. Ni naucnicima nije slroz jasno sto, imaju odredjene teorije
Ja bih tebe najradije čitao jer govoriš pozitivnije, ali nekako ne znam ni sam kada pogledam sve ove smrtne slučajeve. Baš sam se nešto večeras zadubio u ovo i ne znam šta bih rekao.
Hvala na komentaru, fali nam malo pozitive :)
Ja ne pripadam nijednom taboru, ne panicim, al shvatam dozu ozbiljnosti. Da je belaj, jest. Da ce poslije bit posljedica, prvenstveno ekonomskih bice. Al ovo je prvenstveno borba za starije i nemocne. Pogledaj u Italiji prosjecnu dob preminulih, 80 godina. A ekonomija ce se oporavit, poslije svjetskih ratova je se oporavila isto.
Trenutno 3-4 lijeka su pokazala djelovanje na virus, brzo ce izbacit jos. U Kini otvaraju fabrike, sin od radne kolegice ima udio u firmi u Kini, kaze prije par dana pokrenuli proizvodnju.
Ermin ZM

#10077 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ermin ZM »

zposao wrote: 20/03/2020 20:21
sadie_forever wrote: 20/03/2020 20:09
GAU8 wrote: 20/03/2020 20:06

A slusaj, nije moguce da je bas citav svijet toliko glup. Vjerovatno je ovo sto se trenutno radi manje od dva zla.
Vidjet cemo,to cemo tek vidjet.

Evo recimo Danska zatvorila granica i sve zablokirala ,Svedska radi suprotno,vode se politikom "oprezno ali ne zaustavljat drustvo"..vidjet cemo ko je bio u pravu.Pandemiju ne mozes zaustavit,stat ce sama kad dovoljan broj ljudi bude imun,tako kazu eksperti..sad kako je bolje docekat je,ne znam

Ko garantuje imunost?

Još niko nema pojma mogu li se ljudi više puta zaraziti i stječe li se doživotna imunost jednom kad preboliš.

A vec sam u prethodnom kometaru napisao da doktori kažu da ovaj virus ostavlja TRAJNE POSLJEDICE na zdravlju pojedinca bez obzira imao imunost ili ne imao...
O trajnim poslijedicama se spekulise kod tezih slucajeva.
Sto se tice imunosti do sad samo 2 slucaja ponovne infekcije, i to jako brzo sa blagim simptomima prebolovalo sto dokazuje da ostaju antitijela neko vrijeme. Novi je virus, kad se nas organizam navikne, postace malo jaca gripa tremutno nije. Primjer svinjske gripe, sjecas li se panike i haosa na pocetku, a trenutno je samo jedan od tipova influenze koji kruzi od koje svake godine oboli velik broj ljudi.
A sto se tice taktike grupnog imuniteta, jako je efikasna al neeticna i nemoralna. Realno, sa ekonomske strane je bilo za drzave najbolje pustit da ovaj virus pokosi ugrozenu kategoriju, starije i nemocne, max 5 posto stanovnistva i cao, al nijedna zemlja se nije na to odlucila jer smo ljudi jbg ima neka empatija
Last edited by Ermin ZM on 20/03/2020 20:54, edited 1 time in total.
Dozer

#10078 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

mO k3 wrote: 20/03/2020 16:33 Dame čitaš skontao bi odakle se javljam , ali ti i tvoji postovi su važniji od svih drugih ..... čitaj mal pažljivije post od drugih članova foruma
Moke ba...ne pamtim svakoga ko napise odakle je. To mi je prilicno irelevantan podatak u zivotu. Vise se pamtim bitnije stvari od necije lokacije. Ako ces reci - reci, ako neces - nemoj. Ha ja...

Edit: OK, vidio naredni post. Njemacka.
GAU8

#10079 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

biglebovski wrote: 20/03/2020 20:38 baš tako @sadie_forever svi uzeli neki pravac, vidjet ćemo ko je upravu. Kod nas,meni se ćini da bi trebalo da izađe predsjedništvo, ne znam neko drugi, premijer, fadil, bakir, svi zajedno, nemam pojma, i objasni narodu ove mjere, ulije sigurnost, motiviše mlađe da budu obazriviji i pomognu starima u momentu kada su oni u lockdown-u i malo smiri situaciju, te i zaprijeti ako treba visokim kaznama. Treba da objasne narodu kako se ponašati u kriznim situacijama a ne prepustiti medijima da orgijaju.

Kako ovi naši nisu ćini mi se organizovali volontere ili tako šta, mi svi bi sada trebali pomoći ovima 65plus, samcima i starijim parovima pogotovo, sretneš nekog penzića u stubištu, pozdraviš kroz vrata, dadneš do znanja da si tu ako mu šta zatreba i to je to. Ako šta treba, kafa, ulje, riža, hljeb, odeš i kupiš kad sebi kupuješ i super.
Prvo treba upast u sve senzacionalisticke medijske i novinske kuce i zamandaliti ih.
Katkad pomislim da Kinezi znaju sta rade
sumirprimus

#10080 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Dozer wrote: 20/03/2020 20:50
mO k3 wrote: 20/03/2020 16:33 Dame čitaš skontao bi odakle se javljam , ali ti i tvoji postovi su važniji od svih drugih ..... čitaj mal pažljivije post od drugih članova foruma
Moke ba...ne pamtim svakoga ko napise odakle je. To mi je prilicno irelevantan podatak u zivotu. Vise se pamtim bitnije stvari od necije lokacije. Ako ces reci - reci, ako neces - nemoj. Ha ja...

Edit: OK, vidio naredni post. Njemacka.
Dozer care. Vecina ovde su omladina i u ovakvim vremenima treba im podrska, vjetar u ledja, pozitiva.jbo ga ti. Moke je stariji al ostali.podrska na iskustvo care :kiss: :bih:
Johnny_x

#10081 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Johnny_x »

Ermin ZM wrote: 20/03/2020 20:50

Evo recimo Danska zatvorila granica i sve zablokirala ,Svedska radi suprotno,vode se politikom "oprezno ali ne zaustavljat drustvo"..vidjet cemo ko je bio u pravu.Pandemiju ne mozes zaustavit,stat ce sama kad dovoljan broj ljudi bude imun,tako kazu eksperti..sad kako je bolje docekat je,ne znam

Ko garantuje imunost?

Još niko nema pojma mogu li se ljudi više puta zaraziti i stječe li se doživotna imunost jednom kad preboliš.

A vec sam u prethodnom kometaru napisao da doktori kažu da ovaj virus ostavlja TRAJNE POSLJEDICE na zdravlju pojedinca bez obzira imao imunost ili ne imao...
Sto se tice imunosti do sad samo 2 slucaja ponovne infekcije, i to jako brzo sa blagim simptomima prebolovalo sto dokazuje da ostaju antitijela neko vrijeme. Novi je virus, kad se nas organizam navikne, postace malo jaca gripa tremutno nije. Primjer svinjske gripe, sjecas li se panike i haosa na pocetku, a trenutno je samo jedan od tipova influenze koji kruzi od koje svake godine oboli velik broj ljudi.
A sto se tice taktike grupnog imuniteta, jako je efikasna al neeticna i nemoralna. Realno, sa ekonomske strane je bilo za drzave najbolje pustit da ovaj virus pokosi ugrozenu kategoriju, starije i nemocne, max 5 posto stanovnistva i cao, al nijedna zemlja se nije na to odlucila jer smo ljudi jbg ima neka empatija
Druze svi doktori kazu da virus ostavlja trajne posljedice, znaci svako ko oboli bi u buducnosti imao neke zdravstvene probleme, sto ti je opet udar na zdravstveni fond.
sadie_forever

#10082 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sadie_forever »

Ko garantuje imunost?

Izgleda da su se svedjani i englezi za to odlucili onda :D
Cortado

#10083 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

neki wrote: 20/03/2020 17:35 “Braća” Arapi Hrvatskoj donirali 11,5 tona maski a nama će vjerujem donirati zbirke dova, kao i ‘93.
I bosnjo ih i dalje zove braćom..
Kakvi ba arapi, pa i u ratu smo od njih imali vise stete nego koristi.
sumirprimus

#10084 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Ostavite se posljedica niste kompetentni vecina. Postujte upute i sta nam bog da s obzirom na obzir.podjite od sebe, nemojte vi biti prenosnik. Ostanite kuci lezite uzivajte.ako ne morate radit i bit vani.
Snaga je u disciplini :thumbup:
high_volume

#10085 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

"Ljudska rasa je ugrožena", kaže dr. Hadžić iz Brescie večeras na FACE TV
Dozer

#10086 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Ermin ZM wrote: 20/03/2020 20:24 80 posto ljudi(testiranih) je pokazalo jako blage simptome. Odredjen broj u toj grupi skoro nikakve. Upravo je to jedan od razloga brzog sirenja, jer dosta ljudi nije uopste svjesno da je zarazeno a siri virus.
Kod djece ako se nije sta promijenilo, hem niska stopa zarazenoati hem od 0-9 godina nijedan smrtni slucaj hvala Bogu. Ni naucnicima nije slroz jasno sto, imaju odredjene teorije
I upravo radi ovoga vec 10 dana ponavljam da je potpuni karantin jedino rjesenje.
Nema kretanja nikome osim onima koji moraju,a i to samo sa zastitom. 15-20 dana tako, a mozda i 30, da se bude 100% sigurno ako je to uopste moguce, i to je to.

Sva parcijalna rjesenja i mjere su sranje.
palermo

#10087 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

GAU8 wrote: 20/03/2020 20:28 Ko voli statistike, evo statistika od RKI (Robert Koch Instituta) za Njemacku.

Jedini "problem" je sto kasne otprilike 1 dan. Ali informacije su dobro obradjene.

https://experience.arcgis.com/experienc ... ge/page_0/

Interesantno je da je vecina inficiranih stara izmedju 35 i 60 godina.
sto zapravo znaci da su uapjesmo zastitili starije? dakle najugrozeniju populaciju
zposao

#10088 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

AmirBaa wrote: 20/03/2020 20:27
Raigor Stonehoof wrote: 20/03/2020 20:26
Koji doktori? Sereš, izmišljaš, lažeš. Paničarska pičko.
Potpisujem. Gore pise da je dokazano kako ostavlja trajne posljedice na pluca i da sportisti se nece moci nastaviti baviti sportom kad ozdrave. TO NIJE ISTINA! Je li vrijeme da se pocnu banovati ovi sto sire ovakve gluposti?

Lažem? Serem? Paničarim? Pička sam?
Ok.

Kažem da sam danas slušao press konferenciju iz mostara i u jednom trenutku neki novinar pita ovog glavnog infektologa u HNK da li ostavlja traga na profesionalne sportaše koji prebole virus.

Trebalo mi je sada vremena da prekopam youtube i nađem najkvalitetniji snimak da se čuje i vidi jer ih ima dosta snimano mobitelom pa se ništa ne čuje.
Čak sam morao veći dio konferencije ponovo odslušat, da bi vama servirao tačan trenutak da se vi ne bi mučili pahuljice.
Nije mi bilo teško da to uradim.

Ako laže ovaj glavni infektolog u HNK, lazem i ja.
Na 20m27s počinje

https://m.youtube.com/watch?v=sFj6XtCuK ... e&t=20m27s
Cortado

#10089 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

avetinja wrote: 20/03/2020 20:18
Ermin ZM wrote: 20/03/2020 20:14 Da me ne shvatite pogresno, ne osporavam ozbiljnost i tragicnost situacije u Italiji. Ono sto ja mislim da je razlog ovako visokog procenta smrtnosti u Italiji, to da je realan broj zarazenih, pogotovo onih sa blagim simptomima mnogostruko veci, ali ne ulazi u statiatiku jer nije poznat. Tako da mislim da je njima realna stopa smrtnosti u odnosu zarazene/umrle nekoliko puta manja nego sto sad statistika kaze. Mozda oko 2-3 posto. Kazu Kina manipulise podacima, moze bit al imate masu drugih drzava J. Koreja, Japan itd koji vec neko vrijeme se bore sa kurona-virusom i stopa smrtnoati im u rangu sa Kinom pa i manja
Nego, je li moguće da neko ovo preživi samo sa laganim simpotmima?
Da, cak i potpuno bez simptoma, ali sve zavisi od mase individualnih faktora. Za sada se znaju grupe koje su pod najvecim rizikom. Vjerovatno nekad kad sve ako Bog da prodje, i kad se kompletira statistika, koja na zalost nikad nece biti potpuna, naci ce se i razlog zasto su neki prebolovali koronu "u hodu".
Dozer

#10090 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Zna li neko sta je ovo bilo na Otoci maloprije...?
Cini mi se kod Velepekare. Murija, hitna, sirene...nekoga iznesose iz zgrade i odose...
Last edited by Dozer on 20/03/2020 21:05, edited 1 time in total.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#10091 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sime_cipol »

Joj panike Tito dragi.
Corona Virus je pickin dim za malariju, pa nisam vidio da se na istu neko previše osvrce. Malarija ubije 1 000 000 ljudi godišnje. Svake godine. I?
Ovu Coronu ce prebolovati vecina stanovništva, kroz godinu dvije. Organizam ce se navici i idemo dalje.
Treba biti oprezan, cuvati se, ali ovakav vid panike :roll:
Negdje sam pročitao, kaze prosle godine u martu u ITA umrlo 58 000 ljudi starijih od 65 godina.
Ove godine sa Coronom ce biti oko 60 000. O čemu pričamo?
Ermin ZM

#10092 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ermin ZM »

Johnny_x wrote: 20/03/2020 20:58

Ko garantuje imunost?

Druze svi doktori kazu da virus ostavlja trajne posljedice, znaci svako ko oboli bi u buducnosti imao neke zdravstvene probleme, sto ti je opet udar na zdravstveni fond.
Ja jos nisam nasao da doktori tvrde da ostavlja trajne posljedice. Nasao sam da se "spekulise" da kod tezih stanja moze ostaviti trajne posljedice. De mi koji link o tome gdje doktori tvrde da ostavlja trajne posljedice, da se malo informisem
neko_sa_strane

#10093 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

zposao wrote: 20/03/2020 20:17
sadie_forever wrote: 20/03/2020 19:49 Bogami ovdje se ljudi vec plase krize koja tek dolazi,kazu moguca nezaposlenost do 40% pa se pitaju -Jel vrijedi? nije korona kolera,lepra ili kuga...vec virus koji je rizican samo za posebne grupacije

Nije istina da je opasan samo za posebne grupacije.

Dosad se špekuliralo, ali sam danas prvi put čuo od autoriteta i stručnjaka da ovaj virus i za onoga ko ga preboli (opravi se) ostavlja TRAJNE POSLJEDICE.
Specijalist infektolog je rekao da ovaj virus ostavlja posljedice kao i SARS, oštećenje pluća i da profesionalni sportaši koji ga prebole najvjerovatiniije neće moći nastaviti sa sportom....

Znači ovo NIJE prehlada. Ovo NIJE gripa. Ovo NIJE obicna upala pluca. Ovo je jeben dosad nepoznat virus koji se širi nenormalno i ostavlja TRAJNE POSLJEDICE i za one sretnike koji ne razviju teške oblike.

Poslušajte izjave naših doktora koji rade u Italiji. Poslušajte doktoricu Nelu Sršen. Žena samo što ne plače, kaže da umiru i mlađi ljudi. Momka od 25 godina, prethodno zdravog stavljaju na reapirator. Djevojka od 38 godina neki dan im umrla, bez prethodne bolesti.

Ne zavaravajte se. Po svim pokazateljima ovo treba uzeti puno ozbiljnije nego dosad. Ljudi ginu svakodnevno a vroj zarazenih raste eksponencijalno.

Čuvajmo jedni druge. Čuvajmo i sebe i sve oko sebe svojim odgovornim ponašanjem.
Ja sam takođe čitao da ostavlja trajne posljedice po vitalne organe uključujući pluća, bubrege i jetru. Meni je upala pluća koju sam preležao sa 5 godina ostavila ožiljak na plućima. Dvije godine poslije zaradio sam bronhitis koji mi se vratio 2 godine nakon preseljenja iz Mostara u Sarajevo. Upala pluća je ništa prema ovom virusu. Iako nemam većih zdravstvenih problema osim bronhitisa koji se aktivira nakon prehlade i danima tokom kojih sam neispavan ne mogu reći da me nije strah.
Hiran

#10094 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hiran »

Prva tri slučaja koronavirusa u Sarajevu! Zaražene još tri osobe u Tešnju i Goraždu

https://www.klix.ba/vijesti/bih/prva-tr ... /200320174
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#10095 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

UKUPNO 89 ZARAŽENIH
Prva tri slučaja koronavirusa u Sarajevu! Zaražene još tri osobe u Tešnju i Goraždu
znaci ipak cengic vila ono danas
neko_sa_strane

#10096 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

sime_cipol wrote: 20/03/2020 21:05 Joj panike Tito dragi.
Corona Virus je pickin dim za malariju, pa nisam vidio da se na istu neko previše osvrce. Malarija ubije 1 000 000 ljudi godišnje. Svake godine. I?
Ovu Coronu ce prebolovati vecina stanovništva, kroz godinu dvije. Organizam ce se navici i idemo dalje.
Treba biti oprezan, cuvati se, ali ovakav vid panike :roll:
Negdje sam pročitao, kaze prosle godine u martu u ITA umrlo 58 000 ljudi starijih od 65 godina.
Ove godine sa Coronom ce biti oko 60 000. O čemu pričamo?
Ako nemaš zdravstvenih problema ne moraš se sekirati.
Cortado

#10097 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

Raigor Stonehoof wrote: 20/03/2020 20:26

Ko garantuje imunost?

Koji doktori? Sereš, izmišljaš, lažeš. Paničarska pičko.
Sta ti je covjece, smiri se ba. Covjek je u pravu, korona ostavlja kod odredjenog broja pacijenata trajna ostecenja plucnog tkiva koje se ne vidi na RTG snimcima i moguce ih je uociti samo koristenjm CT-a ili MRI.
Dozer

#10098 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Prva 3 slucaja u Sarajevu...

AAAAAAAAAAAAAAA!!! AAAAAAAAA!!! Sta cemo?! Aaaaaajjjj!

Jel' ovo dovoljno panicno?

Jebla vas panika ba. Moze li se ista reci u ozbiljnijem tonu, upitati, komentrisati, a da nije "panika"...?

Jbt, napisem nesto normalno i realno - Panicis...
Napisem neku zajebanciju - sto se zajebavas...!?
Napisem neko misljenje - ti najpametniji, teorija zavjere...

Hajte se ba u pm...Sta i kako da vam se pise, a da tome odmah ne udarite etiketu?
Last edited by Dozer on 20/03/2020 21:11, edited 1 time in total.
zlo zlo

#10099 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zlo zlo »

neko_sa_strane wrote: 20/03/2020 21:06

Ja sam takođe čitao da ostavlja trajne posljedice po vitalne organe uključujući pluća, bubrege i jetru. Meni je upala pluća koju sam preležao sa 5 godina ostavila ožiljak na plućima. Dvije godine poslije zaradio sam bronhitis koji mi se vratio 2 godine nakon preseljenja iz Mostara u Sarajevo. Upala pluća je ništa prema ovom virusu. Iako nemam većih zdravstvenih problema osim bronhitisa koji se aktivira nakon prehlade i danima tokom kojih sam neispavan ne mogu reći da me nije strah.
što jest jest, Mostar je odličan za nas bronhitičare..čist zrak, nema vlage, lake zime..ja od kad živim u Mo, problemi s bronhitisom su mi minimalni kakvi mi bili.
Vrati se ti..što tamo :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#10100 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

UKUPNO 89 ZARAŽENIH
Image
Locked