Ovi koji dolete avionom idu u hangareinvincible1921 wrote: ↑20/03/2020 20:03 Da li u satore idu svi pa i gradjanj BiH, koji avionom dodju?
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- bosan
#10051 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- dobojlija81
#10052 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
kao npr. svekrvesadie_forever wrote: ↑20/03/2020 19:49 Bogami ovdje se ljudi vec plase krize koja tek dolazi,kazu moguca nezaposlenost do 40% pa se pitaju -Jel vrijedi? nije korona kolera,lepra ili kuga...vec virus koji je rizican samo za posebne grupacije
- GAU8
#10053 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A slusaj, nije moguce da je bas citav svijet toliko glup. Vjerovatno je ovo sto se trenutno radi manje od dva zla.sadie_forever wrote: ↑20/03/2020 19:49 Bogami ovdje se ljudi vec plase krize koja tek dolazi,kazu moguca nezaposlenost do 40% pa se pitaju -Jel vrijedi? nije korona kolera,lepra ili kuga...vec virus koji je rizican samo za posebne grupacije
-
NediM17
#10054 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Gospoda će imati čast da budu prvi gosti državnog zatvora u Lukavici. Na otvaranju pjeva Berin Buturović.invincible1921 wrote: ↑20/03/2020 20:03 Da li u satore idu svi pa i gradjanj BiH, koji avionom dodju?
- sadie_forever
#10055 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vidjet cemo,to cemo tek vidjet.GAU8 wrote: ↑20/03/2020 20:06A slusaj, nije moguce da je bas citav svijet toliko glup. Vjerovatno je ovo sto se trenutno radi manje od dva zla.sadie_forever wrote: ↑20/03/2020 19:49 Bogami ovdje se ljudi vec plase krize koja tek dolazi,kazu moguca nezaposlenost do 40% pa se pitaju -Jel vrijedi? nije korona kolera,lepra ili kuga...vec virus koji je rizican samo za posebne grupacije
Evo recimo Danska zatvorila granica i sve zablokirala ,Svedska radi suprotno,vode se politikom "oprezno ali ne zaustavljat drustvo"..vidjet cemo ko je bio u pravu.Pandemiju ne mozes zaustavit,stat ce sama kad dovoljan broj ljudi bude imun,tako kazu eksperti..sad kako je bolje docekat je,ne znam
-
noviclan
-
invincible1921
#10057 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
NediM17 wrote: ↑20/03/2020 20:07Gospoda će imati čast da budu prvi gosti državnog zatvora u Lukavici. Na otvaranju pjeva Berin Buturović.invincible1921 wrote: ↑20/03/2020 20:03 Da li u satore idu svi pa i gradjanj BiH, koji avionom dodju?![]()
Ne fkt pitam dal se to odnosi i na nase koji su turisticki negdje?
-
daddy-kool
#10058 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Talijane ne treba potcjenjivati, pametni, uređeni, organizovani, bogati. Naravno da imaju i ovih negativnih južnjačkih osobina, kao i mi, ali naravno da njihovi ljekari znaju šta rade. Problem je što nisu uozbiljili karantin do maksimuma, to prvo. Drugo, ova statistika je tačna samo za broj mrtvih. Broj kritičnih se vrti oko jedne te iste cifre jer je to broj koji mogu smjestiti u bolnice, a stvaran broj kritičnih je možda i duplo veći - samo su ljudi kod kuće. Stvarno zaraženih je moždai preko 150k-200k, ali je većina sa slabijim simptomima ili čak i bez simptoma i oni su opasni jer se virus i dalje širi. Ključno za talijane je sada uvesti strogi karantin, ako treba variti im ulaze.sadie_forever wrote: ↑20/03/2020 20:03 [/spoiler]Mislim da se ne vodi u ovom trenutku statistika izljecenih,medjutim ako im je ova smrtnost,italijani ozbiljno nesto ne rade kako trebaavetinja wrote: ↑20/03/2020 19:53 Ne znam šta da mislim.
Italija ima 60 miliona stanovnika, od toga broja je 40 hiljada oboljelih, to je 0,7% ukupne populacije. Da se ne griješim, to nije veliki procenat, ali je postotak izliječenih i umrlih: 45% umrlih i 55% izliječenih, što je vrlo ozbiljno. Ovo mi se ne čini kao gripa, nego kao nešto ozbiljnije.
Ne znam ima li novih vijesti u vezi lijeka, svi govore drugo.![]()
-
Ermin ZM
#10059 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da me ne shvatite pogresno, ne osporavam ozbiljnost i tragicnost situacije u Italiji. Ono sto ja mislim da je razlog ovako visokog procenta smrtnosti u Italiji, to da je realan broj zarazenih, pogotovo onih sa blagim simptomima mnogostruko veci, ali ne ulazi u statiatiku jer nije poznat. Tako da mislim da je njima realna stopa smrtnosti u odnosu zarazene/umrle nekoliko puta manja nego sto sad statistika kaze. Mozda oko 2-3 posto. Kazu Kina manipulise podacima, moze bit al imate masu drugih drzava J. Koreja, Japan itd koji vec neko vrijeme se bore sa kurona-virusom i stopa smrtnoati im u rangu sa Kinom pa i manjasadie_forever wrote: ↑20/03/2020 20:03 [/spoiler]Mislim da se ne vodi u ovom trenutku statistika izljecenih,medjutim ako im je ova smrtnost,italijani ozbiljno nesto ne rade kako trebaavetinja wrote: ↑20/03/2020 19:53 Ne znam šta da mislim.
Italija ima 60 miliona stanovnika, od toga broja je 40 hiljada oboljelih, to je 0,7% ukupne populacije. Da se ne griješim, to nije veliki procenat, ali je postotak izliječenih i umrlih: 45% umrlih i 55% izliječenih, što je vrlo ozbiljno. Ovo mi se ne čini kao gripa, nego kao nešto ozbiljnije.
Ne znam ima li novih vijesti u vezi lijeka, svi govore drugo.![]()
-
probook
#10060 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kažu 1. zaraženi u Mostaru u teškom stanju, naglo mu se pogoršalo. Danas čitao na portalima.bosan wrote: ↑20/03/2020 19:58U Austriji od ponedeljka prijavljeno 97500 nezaposlenihsadie_forever wrote: ↑20/03/2020 19:49 Bogami ovdje se ljudi vec plase krize koja tek dolazi,kazu moguca nezaposlenost do 40% pa se pitaju -Jel vrijedi? nije korona kolera,lepra ili kuga...vec virus koji je rizican samo za posebne grupacije![]()
Takođe on nema nikakve druge prethodne bolesti ili terapije.
Last edited by probook on 20/03/2020 20:15, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#10061 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Uvjeren sam da će Švedska promijeniti pristup najkasnije za 7 dana.sadie_forever wrote: ↑20/03/2020 20:09Vidjet cemo,to cemo tek vidjet.GAU8 wrote: ↑20/03/2020 20:06A slusaj, nije moguce da je bas citav svijet toliko glup. Vjerovatno je ovo sto se trenutno radi manje od dva zla.sadie_forever wrote: ↑20/03/2020 19:49 Bogami ovdje se ljudi vec plase krize koja tek dolazi,kazu moguca nezaposlenost do 40% pa se pitaju -Jel vrijedi? nije korona kolera,lepra ili kuga...vec virus koji je rizican samo za posebne grupacije
Evo recimo Danska zatvorila granica i sve zablokirala ,Svedska radi suprotno,vode se politikom "oprezno ali ne zaustavljat drustvo"..vidjet cemo ko je bio u pravu.Pandemiju ne mozes zaustavit,stat ce sama kad dovoljan broj ljudi bude imun,tako kazu eksperti..sad kako je bolje docekat je,ne znam
-
NediM17
#10062 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa na sve, ovo sa zatvorom je bila Fahrina ideja, svakako prdi prazan, ali mislim da ih još uvijek puštaju kućama u samoizolaciju. Znam dečka koji je u utorak sletio iz Njemačke svaki dan ga policija obilazi.invincible1921 wrote: ↑20/03/2020 20:12NediM17 wrote: ↑20/03/2020 20:07Gospoda će imati čast da budu prvi gosti državnog zatvora u Lukavici. Na otvaranju pjeva Berin Buturović.invincible1921 wrote: ↑20/03/2020 20:03 Da li u satore idu svi pa i gradjanj BiH, koji avionom dodju?![]()
dobar...
Ne fkt pitam dal se to odnosi i na nase koji su turisticki negdje?
-
zposao
#10063 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
sadie_forever wrote: ↑20/03/2020 19:49 Bogami ovdje se ljudi vec plase krize koja tek dolazi,kazu moguca nezaposlenost do 40% pa se pitaju -Jel vrijedi? nije korona kolera,lepra ili kuga...vec virus koji je rizican samo za posebne grupacije
Nije istina da je opasan samo za posebne grupacije.
Dosad se špekuliralo, ali sam danas prvi put čuo od autoriteta i stručnjaka da ovaj virus i za onoga ko ga preboli (opravi se) ostavlja TRAJNE POSLJEDICE.
Specijalist infektolog je rekao da ovaj virus ostavlja posljedice kao i SARS, oštećenje pluća i da profesionalni sportaši koji ga prebole najvjerovatiniije neće moći nastaviti sa sportom....
Znači ovo NIJE prehlada. Ovo NIJE gripa. Ovo NIJE obicna upala pluca. Ovo je jeben dosad nepoznat virus koji se širi nenormalno i ostavlja TRAJNE POSLJEDICE i za one sretnike koji ne razviju teške oblike.
Poslušajte izjave naših doktora koji rade u Italiji. Poslušajte doktoricu Nelu Sršen. Žena samo što ne plače, kaže da umiru i mlađi ljudi. Momka od 25 godina, prethodno zdravog stavljaju na reapirator. Djevojka od 38 godina neki dan im umrla, bez prethodne bolesti.
Ne zavaravajte se. Po svim pokazateljima ovo treba uzeti puno ozbiljnije nego dosad. Ljudi ginu svakodnevno a vroj zarazenih raste eksponencijalno.
Čuvajmo jedni druge. Čuvajmo i sebe i sve oko sebe svojim odgovornim ponašanjem.
- avetinja
#10064 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nego, je li moguće da neko ovo preživi samo sa laganim simpotmima?Ermin ZM wrote: ↑20/03/2020 20:14 Da me ne shvatite pogresno, ne osporavam ozbiljnost i tragicnost situacije u Italiji. Ono sto ja mislim da je razlog ovako visokog procenta smrtnosti u Italiji, to da je realan broj zarazenih, pogotovo onih sa blagim simptomima mnogostruko veci, ali ne ulazi u statiatiku jer nije poznat. Tako da mislim da je njima realna stopa smrtnosti u odnosu zarazene/umrle nekoliko puta manja nego sto sad statistika kaze. Mozda oko 2-3 posto. Kazu Kina manipulise podacima, moze bit al imate masu drugih drzava J. Koreja, Japan itd koji vec neko vrijeme se bore sa kurona-virusom i stopa smrtnoati im u rangu sa Kinom pa i manja
-
zposao
#10065 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
sadie_forever wrote: ↑20/03/2020 20:09Vidjet cemo,to cemo tek vidjet.GAU8 wrote: ↑20/03/2020 20:06A slusaj, nije moguce da je bas citav svijet toliko glup. Vjerovatno je ovo sto se trenutno radi manje od dva zla.sadie_forever wrote: ↑20/03/2020 19:49 Bogami ovdje se ljudi vec plase krize koja tek dolazi,kazu moguca nezaposlenost do 40% pa se pitaju -Jel vrijedi? nije korona kolera,lepra ili kuga...vec virus koji je rizican samo za posebne grupacije
Ko garantuje imunost?
Još niko nema pojma mogu li se ljudi više puta zaraziti i stječe li se doživotna imunost jednom kad preboliš.
A vec sam u prethodnom kometaru napisao da doktori kažu da ovaj virus ostavlja TRAJNE POSLJEDICE na zdravlju pojedinca bez obzira imao imunost ili ne imao...
-
Ermin ZM
#10066 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
80 posto ljudi(testiranih) je pokazalo jako blage simptome. Odredjen broj u toj grupi skoro nikakve. Upravo je to jedan od razloga brzog sirenja, jer dosta ljudi nije uopste svjesno da je zarazeno a siri virus.avetinja wrote: ↑20/03/2020 20:18Nego, je li moguće da neko ovo preživi samo sa laganim simpotmima?Ermin ZM wrote: ↑20/03/2020 20:14 Da me ne shvatite pogresno, ne osporavam ozbiljnost i tragicnost situacije u Italiji. Ono sto ja mislim da je razlog ovako visokog procenta smrtnosti u Italiji, to da je realan broj zarazenih, pogotovo onih sa blagim simptomima mnogostruko veci, ali ne ulazi u statiatiku jer nije poznat. Tako da mislim da je njima realna stopa smrtnosti u odnosu zarazene/umrle nekoliko puta manja nego sto sad statistika kaze. Mozda oko 2-3 posto. Kazu Kina manipulise podacima, moze bit al imate masu drugih drzava J. Koreja, Japan itd koji vec neko vrijeme se bore sa kurona-virusom i stopa smrtnoati im u rangu sa Kinom pa i manja
Kod djece ako se nije sta promijenilo, hem niska stopa zarazenoati hem od 0-9 godina nijedan smrtni slucaj hvala Bogu. Ni naucnicima nije slroz jasno sto, imaju odredjene teorije
- Raigor Stonehoof
#10067 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Koji doktori? Sereš, izmišljaš, lažeš. Paničarska pičko.zposao wrote: ↑20/03/2020 20:21sadie_forever wrote: ↑20/03/2020 20:09Vidjet cemo,to cemo tek vidjet.
Ko garantuje imunost?
Još niko nema pojma mogu li se ljudi više puta zaraziti i stječe li se doživotna imunost jednom kad preboliš.
A vec sam u prethodnom kometaru napisao da doktori kažu da ovaj virus ostavlja TRAJNE POSLJEDICE na zdravlju pojedinca bez obzira imao imunost ili ne imao...
- cvrčak_na_hedonizmu
#10068 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Koji doktori, postavi linkove izjava i linkove istrazivanja oko posljedica i koji sportisti imaju ostecenja organizma.zposao wrote: ↑20/03/2020 20:21sadie_forever wrote: ↑20/03/2020 20:09Vidjet cemo,to cemo tek vidjet.
Ko garantuje imunost?
-
AmirBaa
#10069 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Potpisujem. Gore pise da je dokazano kako ostavlja trajne posljedice na pluca i da sportisti se nece moci nastaviti baviti sportom kad ozdrave. TO NIJE ISTINA! Je li vrijeme da se pocnu banovati ovi sto sire ovakve gluposti?Raigor Stonehoof wrote: ↑20/03/2020 20:26Koji doktori? Sereš, izmišljaš, lažeš. Paničarska pičko.zposao wrote: ↑20/03/2020 20:21sadie_forever wrote: ↑20/03/2020 20:09
Vidjet cemo,to cemo tek vidjet.
Ko garantuje imunost?
-
RtrnOfSalisbury
#10070 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
mislim da je svaki komentar bresmislen, ovo je davno pripremato i davati su nam tajni signali ali niko nije vjerovo. sad se kupaj muzafere
https://www.youtube.com/watch?v=YvPRbkQCb8M
virus je medj nama odavno
https://www.youtube.com/watch?v=YvPRbkQCb8M
virus je medj nama odavno
- sadie_forever
#10071 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Jako pametno wow,rizikovati da se prosiri da bi ti znao jesil nesto imao ili ne wtf.Ni na zapadu ne testiraju svakoga vec rizicne slucajevesplinter wrote: ↑12/03/2020 11:49Šta imaš? Simptome jel?sumirprimus wrote: ↑12/03/2020 11:48imam.jesam.splinter wrote: ↑12/03/2020 11:47
Što ćeš se testirati ?? Ionako nemamo testova i kitova za potrebna testiranja, nešto malo se skrpilo, tek sad treba da dođe malo veći kontingent. Jesi bio u Italiji, Kini? Da li je neko od tvojih bio? Imaš li temperaturu, ostale simptome? Nije to ovo Južna Koreja. Sjedi dole ba.
Kako se osjećaš? Loše?
Onda nabaci masku i uputi se u nadležni dom zdravlja i traži da te testiraju. Ne izlazi dok ne pokleknu, Ne vidim drugi način.
- GAU8
#10072 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ko voli statistike, evo statistika od RKI (Robert Koch Instituta) za Njemacku.
Jedini "problem" je sto kasne otprilike 1 dan. Ali informacije su dobro obradjene.
https://experience.arcgis.com/experienc ... ge/page_0/
Interesantno je da je vecina inficiranih stara izmedju 35 i 60 godina.
Jedini "problem" je sto kasne otprilike 1 dan. Ali informacije su dobro obradjene.
https://experience.arcgis.com/experienc ... ge/page_0/
Interesantno je da je vecina inficiranih stara izmedju 35 i 60 godina.
Last edited by GAU8 on 20/03/2020 20:34, edited 1 time in total.
- avetinja
#10073 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja bih tebe najradije čitao jer govoriš pozitivnije, ali nekako ne znam ni sam kada pogledam sve ove smrtne slučajeve. Baš sam se nešto večeras zadubio u ovo i ne znam šta bih rekao.Ermin ZM wrote: ↑20/03/2020 20:24 80 posto ljudi(testiranih) je pokazalo jako blage simptome. Odredjen broj u toj grupi skoro nikakve. Upravo je to jedan od razloga brzog sirenja, jer dosta ljudi nije uopste svjesno da je zarazeno a siri virus.
Kod djece ako se nije sta promijenilo, hem niska stopa zarazenoati hem od 0-9 godina nijedan smrtni slucaj hvala Bogu. Ni naucnicima nije slroz jasno sto, imaju odredjene teorije
-
sumirprimus
#10074 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Drugovi i drugarice, braco i sestre u ovome smo zajedno. Sta god da bude. Glave gore, postujte upute prezivjecemo i ovo.
Jbes sve jedva cekam da se ceramo po trebini i da nas ismijavate. Niki problem

Jbes sve jedva cekam da se ceramo po trebini i da nas ismijavate. Niki problem
-
biglebovski
#10075 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
baš tako @sadie_forever svi uzeli neki pravac, vidjet ćemo ko je upravu. Kod nas,meni se ćini da bi trebalo da izađe predsjedništvo, ne znam neko drugi, premijer, fadil, bakir, svi zajedno, nemam pojma, i objasni narodu ove mjere, ulije sigurnost, motiviše mlađe da budu obazriviji i pomognu starima u momentu kada su oni u lockdown-u i malo smiri situaciju, te i zaprijeti ako treba visokim kaznama. Treba da objasne narodu kako se ponašati u kriznim situacijama a ne prepustiti medijima da orgijaju.
Kako ovi naši nisu ćini mi se organizovali volontere ili tako šta, mi svi bi sada trebali pomoći ovima 65plus, samcima i starijim parovima pogotovo, sretneš nekog penzića u stubištu, pozdraviš kroz vrata, dadneš do znanja da si tu ako mu šta zatreba i to je to. Ako šta treba, kafa, ulje, riža, hljeb, odeš i kupiš kad sebi kupuješ i super.
Kako ovi naši nisu ćini mi se organizovali volontere ili tako šta, mi svi bi sada trebali pomoći ovima 65plus, samcima i starijim parovima pogotovo, sretneš nekog penzića u stubištu, pozdraviš kroz vrata, dadneš do znanja da si tu ako mu šta zatreba i to je to. Ako šta treba, kafa, ulje, riža, hljeb, odeš i kupiš kad sebi kupuješ i super.