Bošnjaci u WW1 i WW2?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Sanjarko

#101 Re: Bošnjaci u WW1 i WW2?

Post by Sanjarko »

Moj deda sa partizanima poslije prebjega iz domobrana gdje je regrutovan prisilno spasio s partizanima Americkog pilota.

Sad ne znam je li istinu govorio jer orden za to nije nikad dobio. On dobio od tog pilota kasiku sa US oznakom.

Imali smo je ali ne znam gdje smo je izgubili.

Busaju se cetnici da su oni spasavali Americke i saveznicke pilote a sta je sa partizanima koji su isto to radili?
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#102 Re: Bošnjaci u WW1 i WW2?

Post by Woody »

Image

Serbian prisoners
Photograph shows Serbian men, possibly civilians, taken prisoner at Kreka, near Tuzla, Austro-Hungarian Empire (now in Bosnia-Herzogovina) during World War I.

(Source: Flickr Commons project, 2012)

between 1914 and ca. 1915

Bain News Service, publisher

Library of Congress Prints and Photographs Division Washington, D.C
Grean

#103 Re: Bošnjaci u WW1 i WW2?

Post by Grean »

Interesantno je da su jedino Crnogorci vodili oruzanu borbu protiv srpske okupacije nakon I. svjetskog rata sve tamo do 1928.
desni

#104 Re: Bošnjaci u WW1 i WW2?

Post by desni »

Woody wrote: 20/03/2020 14:43 Image

Serbian prisoners
Photograph shows Serbian men, possibly civilians, taken prisoner at Kreka, near Tuzla, Austro-Hungarian Empire (now in Bosnia-Herzogovina) during World War I.

(Source: Flickr Commons project, 2012)

between 1914 and ca. 1915

Bain News Service, publisher

Library of Congress Prints and Photographs Division Washington, D.C
Baš si lEpu sliku pronašao, fesovi na glavama, Kreka, blizu Tuzle, jasno svEdočanstvo o Bošnjacima u Prvom svjetskom ratu.
Samo što su Bošnjaci tad imali moć da utiču na odluke ko Srbi u Mostaru poslije ovog rata.
Inače, Ameri su naprimjer bezmalo sve potomke doseljenika iz Japana, uključujući i njihovu djecu za vrijeme Drugog svjetskog rata držali u svojevrsnim zatočeničkim kampovima.
https://express.24sata.hr/life/planovim ... losti-3247
TouringBiker
Grijem se na: Struju

#105 Re: Bošnjaci u WW1 i WW2?

Post by TouringBiker »

Ovo bi svi trebali procitati (ima i bosanski prijevod), engleska verzija se moze skinuti sa interneta kao pdf:

Image
Grunt-SA

#106 Re: Bošnjaci u WW1 i WW2?

Post by Grunt-SA »

Genocid nad Muslimanima Vladimir Dedijer Antun Miletić
https://www.docdroid.net/iRHfyus/genoci ... iletic-pdf

Četnički zločini nad muslimanima
https://globalanalitika.com/mladi-su-zr ... ojedinaca/
Grunt-SA

#107 Re: Bošnjaci u WW1 i WW2?

Post by Grunt-SA »

GENOCID NAD BOSNJACIMA U 2 SVJETSKOM RATU
https://www.docdroid.net/fLbVzzR/genoci ... m-ratu-pdf
Piaty

#108 Re: Bošnjaci u WW1 i WW2?

Post by Piaty »

TouringBiker wrote: 30/05/2021 20:33 Ovo bi svi trebali procitati (ima i bosanski prijevod), engleska verzija se moze skinuti sa interneta kao pdf:

Image
Ima i bosanska verzija kao pdf.

Odlična knjiga
Rejhana

#109 Re: Bošnjaci u WW1 i WW2?

Post by Rejhana »

HODŽA HASAN KEBO I NJEGOVIH PET SINOVA

"Šta je ono, efendija, eno ti sinovi po Domanovićima hodaju s francuzicama na glavi?"
"Ne znam ja ništa, niti im šta mogu reći, niti zabraniti", govorio je Hasan, a istina je da ih je maksimalno podržavao, možda čak i nagovorio. Francuzica je bila znak pripadnosti komunističkom pokretu.
Hodža je na Bivolju Brdu, gdje su tada živjeli, spasio mnoge Srbe od ustaških jama i mnoge Hrvate od četničkog noža.
Ovaj krajnje lijevo je Hamo, politički komesar u svojoj jedinici, u januaru 1945. pita oca:
"Babo, ovi moji hoće da me šalju u Moskvu, da se školam za generala".
Kaže Hasan: 'Sačekaj da rat završi, evo samo što nije'.
I fakat, rat brzo završava. Ali šestog aprila, kad je Sarajevo već oslobođeno, zalutali njemački metak, jedan od posljednjih ispaljenih, pogađa Hamu kod Kiseljaka i on na mjestu gine.
Munib Kebo prošao je Sutjesku. U jednom trenutku nosi na ramenima ranjenog druga, a Nijemci ih stižu, već se čuje lavež potjernih pasa. Drug mu kaže: 'Munibe, ne možemo im pobjeći ovako. Mene ubij, a ti se bar spasi'. Munib ne može da puca u čovjeka i ostavlja mu pištolj, a sam bježi. Ali i njega uskoro stižu. Sakrije se pod jedan žbun, pet puta manji od njega. I Nijemci i psi prođu kraj žbuna, maltene ga okrznu, a ne vide Muniba. On to shvati kao Allahovu milost i godinama nakon rata umjesto partiji posveti se najljepšoj džamiji na svijetu, onoj u Podhumu, te je održava u savršenom stanju sve do 1993. godine, kada je minirana tako stručno da od nje ni kamen na kamenu nije ostao. On to nije mogao preživjeti.
Musair, ugledni sudija, poslije oslobođenja je vozio jednog od prvih 'Opel Rekord'-a u Mostaru. 'Opel' je uvijek mirisao drukčije od ostalih auta i taj mi je miris i danas u nozdrvama.
Afan je bio lovac i vatrogasac, ko god je ikada prošao kroz Bivolje Brdo pamti njegovu kafanu 'Bijeli Bagrem'. Ujutro je u šest sati na gramofonu puštao pjesmu Mladena Tomića 'Dođi Dala, vrati, Dala, pjesmi igri čar...' Kad je umro, ispod Šarića harema kolege dotjerali vatrogasna kola. U trenutku spuštanja sanduka u zemlju, vatrogasci su upalili sirenu koja se u tišinu mostarskog popodneva urezala tako oštro da bi i kamen proplakao.
A ovaj najmanji, s puškom u ruci, to je moj otac Alija. Kad je završio rat Hasan mu je dao ozbiljan zadatak, da iz Mostara odvede kravu na Bivolje Brdo. Trinaestogodišnji Alija je od Mostara do Bune išao s kravom, a od Bune do na vrh Gubavice fino je uzjahao.
Ima toga još. Moja tetka, mamina sestra, Zdenka Karačić, poginula je, također 1945., u samom finišu, kao sedamnaestogodišnja partizanka, bolničarka, spašavajući ranjenog druga u priči koja zaslužuje makar film. Davno sam ovdje postavio fotku zajedničkog spomenika tamo negdje na obroncima Bjelašnice, mada je oficijelno mjesto pogibije Ivan Sedlo.

Image

Izvor:

Post Reply