SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

vjeshalica

#37001 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

sime_cipol wrote: 20/03/2020 09:30 Tako je. Provlacile se izmedju ograde i stanice, nisu isle na pjesacki. Bukvalno su mu banule pred auto. Maslo je cini mi se vozio oko 70.
Nije tako
Prema navodima optužnice, on je dana kada je izvršio krivično djelo oko 19:55 sati vozio brzinom od 93 kilometra na sat (dozvoljena brzina je 60 kilometara na sat) lijevom saobraćajnom trakom ulice Zmaja od Bosne. Kretao se u pravcu raskrsnice od Pofalića do Dolac-Malte, gdje se saobraćaj odvija pojačanim intenzitetom, te svjesno nije prilagodio brzinu, zbog čega je ugrozio javni saobraćaj.

Maslo je maloljetnicu udario prednjim lijevim dijelom vozila, a potom je prednjim desnim dijelom vozila udario i Josipu Knežević, majku sedmero djece, koju je od siline udara odbacio naprijed, nakon čega je pala na cestu. Nesretna žena zadobila je teške povrede, rascijepile su joj se grudna i bubrežne arterije, polomljena joj je grudna kost i rebra s desne i lijeve strane, nagnječena tkiva pluća, slomljena stidna kost i baza lobanje, a nagnječeno joj je bilo i moždano tkivo.

Bogat prekršajni dosje

Knežević je zbog jakog krvarenja preminula iste noći, dok je maloljetna E. H. zadobila težak prijelom karlične kosti.

Inače, optuženi je samo tokom 2013. i 2014. godine 15 puta zaveden u prekršajnoj evidenciji. To su uglavnom bili prekršaji prekoračenja brzine, zbog čega su mu više puta bile izrečene i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom, i to 2007. (u trajanju od 30 dana) i tri iste mjere u 2013. godini, od kojih jedna 2. augusta 2013. u trajanju od 60 dana i dvije zabrane upravljanja za isti dan, i to od 7. jula 2013. godine, u trajanju od po 30 dana.
Naslovnica

#37002 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Image
Image
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#37003 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Izvinjavam se, pisao sam po sjećanju, ne po googlanju.
mistek

#37004 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mistek »

Pa nije daleko, samo promašena brzina :) Maslo je vozio 30 brže od dozvoljenog, ali su žene prelazile na crveno, nije bježao i odmah pokazao kajanje. Odslužio je skoro 4 godine i onda pušten :)

Bio je i slučaj Mustafe Isakovića, On je u Mula Mustafe Bašeskije usmrtio nekog čovjeka koji je iz kafane izletio na cestu, pijan, a ovaj bio u okviru dozvoljene brzine, ništa neregularno. Dobio 2 godine uslovno čini mi se.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#37005 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Jimmy McNulty »

Moj komšija dobio godinu uslova iako mu je dijete bukvakno skočilo pod auto, lik vozio po ograničenju, zaustavio auto, nazvao hitnu, sačekao policiju.

Još dijete majka vodila za ruku po trotoaru i taman kad je ovaj baksuz prolazio mali se otrgne od majke i pokuša pretrčat cestu jer je na drugoj strani vidio neku mačku koju voli :-) i hop pod auto.

Ne razumijem čemu uslov, što nije predvidio takav razvoj situacije? Još nedo Bog da dijete nije preživilo.
vjeshalica

#37006 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

mistek wrote: 20/03/2020 10:47 Pa nije daleko, samo promašena brzina :) Maslo je vozio 30 brže od dozvoljenog, ali su žene prelazile na crveno, nije bježao i odmah pokazao kajanje. Odslužio je skoro 4 godine i onda pušten :)

Bio je i slučaj Mustafe Isakovića, On je u Mula Mustafe Bašeskije usmrtio nekog čovjeka koji je iz kafane izletio na cestu, pijan, a ovaj bio u okviru dozvoljene brzine, ništa neregularno. Dobio 2 godine uslovno čini mi se.
I ranije je pokazivo kajanje radi bijesne voznje
BadBoy

#37007 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Ovo sudske prakse što ja znam, jako rijetko se u saobraćajkama sa teškim tjelesnim povredama ili smrtnim ishodom, prolazi bez osuđujuće presude. Ovaj slučaj kamiondžije na Stupu je jedan od rijetkih gdje je bila oslobađajuća.
JThomas

#37008 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ako si životno sve uradio normalno, dobiješ uslov. a takvi ljudi se više i sami sekiraju i jedu nego ove džukele k'o sefić koje su ašćare krive...
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#37009 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Jimmy McNulty »

JThomas wrote: 20/03/2020 12:32 ako si životno sve uradio normalno, dobiješ uslov. a takvi ljudi se više i sami sekiraju i jedu nego ove džukele k'o sefić koje su ašćare krive...
Drug mi tu noć radio noćnu smjenu, policajac. Kaže za ovog komšu iz posta da je čitavu noć preplak'o, nisu ga mogli utješit.
JThomas

#37010 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

normalnog čovjeka to prati do kraja života i kad objektivno možda ne bi trebalo. a konjoglavci se kaju, al' ne priznaju. ja se kajem, ali nije to baš tako bilo. i neka su ga odrali kad misli da je pametan. da je priznao sve dobio bi jedno 9-10. a ovako tri i po godine tjera mak na konac okolnosti bitne u omjeru od možda tri i po posto...i fljas sedamnaest i po.
sparky

#37011 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sparky »

vjeshalica wrote: 20/03/2020 11:15
mistek wrote: 20/03/2020 10:47 Pa nije daleko, samo promašena brzina :) Maslo je vozio 30 brže od dozvoljenog, ali su žene prelazile na crveno, nije bježao i odmah pokazao kajanje. Odslužio je skoro 4 godine i onda pušten :)

Ne opravdava njega niko. Kriv je jer je vozio brze od dozvoljenog. Vjerovatno bi se isto desilo i da je vozio 60. Ja ne znam jesi li vozac ali bi trebao/la znati da se auto ne moze ukopati u mjestu ni kad vozis 50. Njegovi prekrsaji od prije nemaju nikakav znacaj osim u tekstovima polunovinara. Svako ko vozi pravi prekrsaje, manje ili vece. Zbog toga i jesu prekrsajne kazne a ne krivicna djela. Desava se svima. Drugo je tvoj debilni pristup vecini rasprava na ovom forumu, ali ne vrijedi objasnjavati. Uzivaj
Naslovnica

#37012 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

sparky wrote: 20/03/2020 12:57

Ne opravdava njega niko. Kriv je jer je vozio brze od dozvoljenog. Vjerovatno bi se isto desilo i da je vozio 60. Ja ne znam jesi li vozac ali bi trebao/la znati da se auto ne moze ukopati u mjestu ni kad vozis 50. Njegovi prekrsaji od prije nemaju nikakav znacaj osim u tekstovima polunovinara. Svako ko vozi pravi prekrsaje, manje ili vece. Zbog toga i jesu prekrsajne kazne a ne krivicna djela. Desava se svima. Drugo je tvoj debilni pristup vecini rasprava na ovom forumu, ali ne vrijedi objasnjavati. Uzivaj
Njegovi prijašnji prekršaji itekako imaju značaj.
Debil je očito volio da vozi brže od maksimalne dozvoljene brzine i kao takav je predstavljao potencijalnogu ubicu na cesti, višđestruko opasnijeg nego nekoga ko prilagodi vožnju ograničenjima i trenutnim uslovima.
Ko će, statistički, prije zgaziti pješaka - ja koji za četvrt vijeka vozačkog iskustva imam saobraćajnih kazni da se mogu prebrojati na prste dvije ruke, ili neko ko uspije za 2-3 godine nabrati kazni za brzu vožnju, crveno, ovo-ono, što većina normalnih neće uspjeti za čitav svoj život (optuženi je i prekršajno kažnjavan više puta u posljednje dvije godine te su mu iste godine izrečene tri mjere zabrane upravljanja vozilom. Tokom 2013. godine kažnjen je 11 puta dok je tokom 2014. kažnjen još tri puta.)
Naravno da je veća šansa da će debil koji je "dobar čo'ek ali volio malo brže voziti" prije izazvati belaj nego neko ko vozi normalno.
Naravno, može se desiti svima da im izleti pješak, ali će daleko više opasnih situacija po druge i po sebe imati on nego ja.
JThomas

#37013 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

realno, u ovoj državi te u saobraćajnom prekršaju uhvate jednom od sto-dvjesto puta kad ga napraviš u stvarnosti. ko ima desetine kazni - jasno je šta radi i kako se ponaša.
sparky

#37014 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sparky »

Naslovnica wrote: 20/03/2020 13:29
Debil je očito volio da vozi brže od maksimalne dozvoljene brzine i kao takav je predstavljao potencijalnogu ubicu na cesti, višđestruko opasnijeg nego nekoga ko prilagodi vožnju ograničenjima i trenutnim uslovima.
Ko će, statistički, prije zgaziti pješaka - ja koji za četvrt vijeka vozačkog iskustva imam saobraćajnih kazni da se mogu prebrojati na prste dvije ruke, ili neko ko uspije za 2-3 godine nabrati kazni za brzu vožnju, crveno, ovo-ono, što većina normalnih neće uspjeti za čitav svoj život (optuženi je i prekršajno kažnjavan više puta u posljednje dvije godine te su mu iste godine izrečene tri mjere zabrane upravljanja vozilom. Tokom 2013. godine kažnjen je 11 puta dok je tokom 2014. kažnjen još tri puta.)
Naravno da je veća šansa da će debil koji je "dobar čo'ek ali volio malo brže voziti" prije izazvati belaj nego neko ko vozi normalno.
Naravno, može se desiti svima da im izleti pješak, ali će daleko više opasnih situacija po druge i po sebe imati on nego ja.
Druze da skratim. Dakle, kriv je. Nemam pojma ko je lik. Samo sam komentarisao poređenje njega i ovog sto je zgazio dvije djevojke i pobjegao.
Statistika u saobracaju je validna ko horoskop. Znam ljude koji se vode pod "uredan vozac, sve po psu" a dobijali su ogromne kazne zbog trenutka nepaznje. Znam par osoba koje imaju i duzi vozacki staz od tebe ali im fali kilometara pa su u saobracaju veca opasnost nego ti sto voze malo brze. Ne podrzavam jurcanje po gradu, ali laze ko kaze da nije nikad pretjerao. Pitanje je samo ko je kaznjen ili kome se desio veci problem zbog toga. Over and out(nadam se)
Naslovnica

#37015 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

sparky wrote: 20/03/2020 14:19
Druze da skratim. Dakle, kriv je. Nemam pojma ko je lik. Samo sam komentarisao poređenje njega i ovog sto je zgazio dvije djevojke i pobjegao.
Statistika u saobracaju je validna ko horoskop. Znam ljude koji se vode pod "uredan vozac, sve po psu" a dobijali su ogromne kazne zbog trenutka nepaznje. Znam par osoba koje imaju i duzi vozacki staz od tebe ali im fali kilometara pa su u saobracaju veca opasnost nego ti sto voze malo brze. Ne podrzavam jurcanje po gradu, ali laze ko kaze da nije nikad pretjerao. Pitanje je samo ko je kaznjen ili kome se desio veci problem zbog toga. Over and out(nadam se)
Porediti onog sandžačkog vola koji je pobjegao i Maslu koji je ostao na mjestu nesreće nije baš na mjestu.
Nevezano za to, opet ponavljam, a nisam jedini koji je to ovdje rekao...
Ako ti u roku od 3 godine nekoliko puta oduzmu vozačku, ako te kažnjavaju u prosjeku jednom mjesečno (a mene jednom u dvije godine minornom kaznom), nije valjda da tvrdiš da je statistički podjednaka mogućnost da ćemo napraviti belaj neke vrste, pogotovu belaj sa gaženjem pješaka?!
Naprosto, nema šanse da je tako.
BadBoy

#37016 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

JThomas wrote: 20/03/2020 12:39 normalnog čovjeka to prati do kraja života i kad objektivno možda ne bi trebalo. a konjoglavci se kaju, al' ne priznaju. ja se kajem, ali nije to baš tako bilo. i neka su ga odrali kad misli da je pametan. da je priznao sve dobio bi jedno 9-10. a ovako tri i po godine tjera mak na konac okolnosti bitne u omjeru od možda tri i po posto...i fljas sedamnaest i po.
Imaju Amerikanci dobru izreku za takve: "They're sorry they got caught, not that they did it".
sparky

#37017 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sparky »

Naslovnica wrote: 20/03/2020 14:33
sparky wrote: 20/03/2020 14:19
Porediti onog sandžačkog vola koji je pobjegao i Maslu koji je ostao na mjestu nesreće nije baš na mjestu.
Nevezano za to, opet ponavljam, a nisam jedini koji je to ovdje rekao...
Ako ti u roku od 3 godine nekoliko puta oduzmu vozačku, ako te kažnjavaju u prosjeku jednom mjesečno (a mene jednom u dvije godine minornom kaznom), nije valjda da tvrdiš da je statistički podjednaka mogućnost da ćemo napraviti belaj neke vrste, pogotovu belaj sa gaženjem pješaka?!
Naprosto, nema šanse da je tako.
Pa kad bi se statistika mogla primjeniti kao u nekim drugim oblastima, onda bi kod nas ti "odranije poznati" gazili dnevno po pet ljudi. To sto ti govoris ima veze sa zdravim razumom i oprezom. Veliki problem je sto do nas obicno dolaze informacije o tim ljudima koji su vec imali belaje, a to sto su nam zatvori puni ljudi koji leze zbog saobracaja, ali nije se culo, jer su gazili po nekim selima ili daleko od ociju javnosti, to nema veze. Za belaj u saobracaju je potrebno vrlo malo. Ako svojim pristupom ne cinis sve da ga sprijecis onda je normalno da je mogucnost veca, kao i svemu ostalom. Dovoljno je samo jednom da se podudare okolnosti i kraj. Nema vise veze sto nikad nisi prekoracio ogranicenje. Jedan pogled na navigaciju ili radio(sto nije zabranjeno) i cao. Kazu vozio 30 na sat, ubio troje... desava se
JThomas

#37018 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

to kao priča svi su ubijali u ratu. i jesu, ali su brojevi, okolnosti, namjere i planovi bili vrlo različiti.
JThomas

#37019 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

mislim svi znamo da država u prosjeku slabo funkcioniše. ako nekoga svejedno redovno hvataju, apsolutno je realno zaključiti da on stalno krši propise. i povećava mogućnost da do nesreće dođe. a i da dobije veću kaznu, i da mu se teže braniti ako dođe.
vjeshalica

#37020 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

sparky wrote: 20/03/2020 12:57

Tebi je sve debilno sta tebi ne odgovara pa prozivas
Meni licno si nebitan sa svojim izlaganjem a vjerujem i vecini sellammm
Raigor Stonehoof

#37021 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Raigor Stonehoof »

Sta je dobio onaj debilcic s Hajata, sin gazde Metropolisa, sto ubi covjeka na tramvajskoj kod predsjednistva? Ne mogu da se sjetim
Naslovnica

#37022 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Raigor Stonehoof wrote: 21/03/2020 14:56 Sta je dobio onaj debilcic s Hajata, sin gazde Metropolisa, sto ubi covjeka na tramvajskoj kod predsjednistva? Ne mogu da se sjetim
Meščini ništa, zataškalo se?
noviclan

#37023 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Sta je ovo ba vise policije na ulicama nego kad su poginuli pokojni davor i adis
DaffyDuck

#37024 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaffyDuck »

Naslovnica wrote: 21/03/2020 14:57
Raigor Stonehoof wrote: 21/03/2020 14:56 Sta je dobio onaj debilcic s Hajata, sin gazde Metropolisa, sto ubi covjeka na tramvajskoj kod predsjednistva? Ne mogu da se sjetim
Meščini ništa, zataškalo se?
Nedzad? Platio KRVARINU :twisted:
Pisalo se o tome na forumu... sto je najgore porodica dede pristala da uzme pare, a da ga ne gone krivicno... a sad sto je policija i tuzilastvo koje je bilo duzno da po sluzbenoj duznosti postupa....
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#37025 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

represija
Post Reply