Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Kikibombona

#26 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by Kikibombona »

MUNAFIK wrote: 20/03/2020 00:16U Sarajevu ima sigurno i onih koji su vec i prebolovali ovi corona gripu...

Testiraju se samo kriticni slucajevi...

Sanse za prezivljavanje nena i deda su preko 80% (sto je daleko od malog)...
Turci danas uradili 2 000 testova - 170 zarazenih. Da su uradili 200 testova bilo bi 17 zarazenih.

Problem je sto kod nas ne testiraju ljude na virus, zato se cini da situacija nije kriticna. Ako se na tom planu nesto ne desi, mogla bi uslijediti prava katastrofa. Imam osjecaj da virus buja u Sarajevu a da se ne rade testovi. Za par sedmica bi sportske dvorane, kojekakvi hangari i slicno mogli biti puni ljudi. A nemamo respiratora, nemamo nista...

...

Ovaj virus nece dugo, vjerovatno ce proci sa toplijim vremenom, ali bi mogli imati 2-3 teska mjeseca sa dugorocnim posljedicama. Za sada djelujemo kao u slucaju poplava, gledamo u nebo i tumacimo kada bi kisa mogla prestati.
MUNAFIK

#27 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by MUNAFIK »

Kikibombona wrote: 20/03/2020 01:03
MUNAFIK wrote: 20/03/2020 00:16U Sarajevu ima sigurno i onih koji su vec i prebolovali ovi corona gripu...

Testiraju se samo kriticni slucajevi...

Sanse za prezivljavanje nena i deda su preko 80% (sto je daleko od malog)...
Turci danas uradili 2 000 testova - 170 zarazenih. Da su uradili 200 testova bilo bi 17 zarazenih.

Problem je sto kod nas ne testiraju ljude na virus, zato se cini da situacija nije kriticna. Ako se na tom planu nesto ne desi, mogla bi uslijediti prava katastrofa. Imam osjecaj da virus buja u Sarajevu a da se ne rade testovi. Za par sedmica bi sportske dvorane, kojekakvi hangari i slicno mogli biti puni ljudi. A nemamo respiratora, nemamo nista...

...

Ovaj virus nece dugo, vjerovatno ce proci sa toplijim vremenom, ali bi mogli imati 2-3 teska mjeseca sa dugorocnim posljedicama. Za sada djelujemo kao u slucaju poplava, gledamo u nebo i tumacimo kada bi kisa mogla prestati.

Nadam se da respiratori nece trebati nikome...
Ali nervira me prica koja se protura kao da svima koji se zaraze coronom da bi prezivjeli treba respirator.

To nije tacno... Velikoj manjini treba respirator i to ako se stvari zakomplikuju...

I ja mislim da u Sa ima corone i da dosad nema kriticnih slucajeva hvala Bogu... Kako ce biti dalje vidjet cemo za par dana...
Secer_033

#28 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by Secer_033 »

Nisam mislila da cu ovo reci ali bravo Bosno! Skoro pa kompletni lockdown, a jako malo oboljelih. Logicna odluka jer nam je zdravstvo jako lose.
allem_77

#29 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by allem_77 »

Image
Hakiz

#30 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by Hakiz »

Neka
Last edited by Hakiz on 20/03/2020 03:40, edited 1 time in total.
Hakiz

#31 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by Hakiz »

Neka.
made_in_sarajevo

#32 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by made_in_sarajevo »

Od sinoc kontam za prevoz, a fakat nisam za teorije neke. Ukida glupan gradski prevoz, a ostavlja taxi. Sad jel tolikp glup i bezobrazan, nema osjecaja za realnost da nema svako para placati taxi svaki dan ili je zakicen od taksista da ovi zavrnu pare.

Ja se nadam da je ipak prvo i da je samo dokazao konacno da je glup i nesposoban. Ukida gradski prevoz gdje tramvaj, trola, bus dugi 15m+ i gdje nema guzve kao nekad. Dosta drzavnika ne ide na posao radi guzice, dosta raje od kuce radi, oni sto ne rade nikako sjede kuci, dakle u 7 i 15 tramvaj na pofalicima koji ide prema gradu vuce 10ak ljudi. Nedeljom ujutro bude ista cifra mozda i vise. Dakle ukida prevoz gdje ima prostora i razmaka izmedju ljudi,a ostavlja taxi i tjera ljude da od malih plata placaju taxi gdje ce sjediti jedni do drugih haman u krilu.

Jos jednom dokazuju koliko su sposobni i jos jednom dokazuju gdje nas vodi.stranacko prisvajanje kljucnih pozicija.
Koji imaju pare ce prezivjeti, ko radi za 600KM nek umre, cuj radi za 600KM mislim stvarno, sramoti nas. More raje je dobilo otkaze, sad ce i prevozom sjebati jos vise ljudi da ih jos vise dobije ili daju otkaze, ali zato ce Bogovi kako sami sebe ocigledno smatraju biti na vrhu, plata ide maksimalno do 5 u mjesecu inace belaj i to kakva plata, sluzbena auta se koriste kako hoce i gdje hoce.

Kazem opet teoriie zavjere nabijem na neku stvar, ali ovo za prevoz ili je fakat nesposoban sto se debelo nadam ili je zakicen da taxi ostavi gdje se sjedi u prostoru 2 sa 2, a ukine tramvaj u kojem lopte mozes igrati.
daddy-kool

#33 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by daddy-kool »

Slažem se, ovo za prevoz treba korigovati.
Obavezne maske, ograničen broj putnika, obavezna dezinfekcija ruku prilikom ulaska.
Kako ide nadoknada za ove što gube posao, koliko daje zavod za zapošljavanje?
statixx

#34 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by statixx »

Mislim da je 3 mjeseca po 330 KM. Uslov je da si 8 mjeseci bio prijavljen.
daddy-kool

#35 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by daddy-kool »

Trebalo bi se već djelovati sa socijalnim programom dok traje vanredno stanje.
Razmisliti za ove što su dobili otkaze da se pojača ta nadoknada.
MarlboroGold

#36 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by MarlboroGold »

Po onome što sam vidio Sarajevo ima dovoljno, pa možda i previše brašna, dok drugi gradovi ispaštaju i nemaju dovoljno.
TK ima najviše stanovnika i isti uglavnom dolaze u Tuzlu u nabavku. U Tuzli čim dovezu u market pukne za 10 minuta i nema više nikako. Ljudi u redovima čekaju na palete u skoro svakom bingu.
made_in_sarajevo

#37 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by made_in_sarajevo »

Evo radi prevoza na gradilistima vec pocela razmisljanja o gasenju svega. To giganti ugasite i ovo malo sto je ostalo raditi. Vama ce mmf dati platu, a ko ce nama dati da prezivimo debili mrtvi
emko1234

#38 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by emko1234 »

Ne trebate se sekirati, svi ćemo najebati. I veliki i mali. Ovo sranje neće nikoga zaobići, ne postoji niti jedan sektor ili grana privrede koja neće biti pogođena najstrašnije. Kolega iz srednje radi za VW u Njemačkoj, ljudi gase pogone. Na poslu ostaju samo inžinjeri koji rade na razvoju i HR koji konta s Upravom kako najbezbolnije ljude poslati kućama. Svugdje je isto. Jebena globalizacija i kapitalizam. MBSu se digne kurac u Arabiji na Putina, ja platim tank skuplje 8 maraka. E tako je i sad.
nepass1

#39 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

Secer_033 wrote: 20/03/2020 02:04 Nisam mislila da cu ovo reci ali bravo Bosno! Skoro pa kompletni lockdown, a jako malo oboljelih. Logicna odluka jer nam je zdravstvo jako lose.
Nema testova, nikog ne testiraju. Tj sad je upitno da li ce testirati i ove sa simptomima.
nepass1

#40 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

daddy-kool wrote: 20/03/2020 07:41 Slažem se, ovo za prevoz treba korigovati.
Obavezne maske, ograničen broj putnika, obavezna dezinfekcija ruku prilikom ulaska.
Nema maski, vijek trajanja hirurske maske 1h.
strucnjakdemagog

#41 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by strucnjakdemagog »

Kakvi su ti jbni testovi pa ih ne možemo nabaviti? J. Koreja dosad testirala 250.000 ljudi...
OldMayor

#42 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by OldMayor »

strucnjakdemagog wrote: 20/03/2020 09:38 Kakvi su ti jbni testovi pa ih ne možemo nabaviti? J. Koreja dosad testirala 250.000 ljudi...
AAmmm...koliko je testirao Kongo, Čad?

Mislim da je ipak red da se poredimo sa nama ravnim...
Čuj Južna Koreja...ljudi ispred nas 50 godina. :roll:

Testove trenutno možemo nabaviti samo sa Istoka. Dakle, Kina Rusija, Turska... Evropa ne da. Jer trebaju njima. A na vrijeme nismo obezbjedili.
strucnjakdemagog

#43 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by strucnjakdemagog »

OldMayor wrote: 20/03/2020 09:46
strucnjakdemagog wrote: 20/03/2020 09:38 Kakvi su ti jbni testovi pa ih ne možemo nabaviti? J. Koreja dosad testirala 250.000 ljudi...

Testove trenutno možemo nabaviti samo sa Istoka. Dakle, Kina Rusija, Turska... Evropa ne da. Jer trebaju njima. A na vrijeme nismo obezbjedili.

I šta predlažeš? Da ne testiramo i čekamo italijanski scenario. Znaš li koliko je bitno na vrijeme utvrditi ko je zaražen? To ljudima još nije jasno izgleda.
Kasnimo za Korejom, ali ne toliko da ne možemo obezbijediti više testiranja nego dosad.
Ali_G

#44 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by Ali_G »

Grdno se varate ako mislite da ce se stanje potpuno normalizovati do kraja mjeseca testirali ili ne
daddy-kool

#45 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by daddy-kool »

nepass1 wrote: 20/03/2020 09:28
Hirurška je sasvim dovoljna da bolesni ne raspršuju svoje kapljice okolo.
U ovom slučaju nije primarna funkcija da zaštiti onog koji nosi nego sve ostale.
dječak sa šibicama

#46 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Ako se budemo drzali izolacije, a ocito je da su ulice prazne, jutros jedva poneki pjesak samo automobili tumbaju okolo, ako ne bude okupljanja ljudi nece se ni virus siriti u pretjeranoj mjeri.

Talijani nisu imali nikakve mjere slicnog tipa.

Mozda nije krucijalno ali logicki je da ako vecina ljudi postuje pravila, nece biti ni masovne zaraze odjednom.

Virus zaustaviti ne mozemo ali mozemo zaustaviti masovno sirenje, dok god nemas dnevno po 5000 ili 10000 zarazenih, dobro je.
nepass1

#47 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

E ne znam kakvi su, na narucene testove se 40 dana ceka. Oko 500KM kosta testiranje jednog pacijenta.
OldMayor

#48 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by OldMayor »

strucnjakdemagog wrote: 20/03/2020 09:53
OldMayor wrote: 20/03/2020 09:46

I šta predlažeš? Da ne testiramo i čekamo italijanski scenario. Znaš li koliko je bitno na vrijeme utvrditi ko je zaražen? To ljudima još nije jasno izgleda.
Kasnimo za Korejom, ali ne toliko da ne možemo obezbijediti više testiranja nego dosad.
Covjece citas li sta pisem? I citas li generalno stanje sa terena u Evropi?

NEMA TESTOVA. NEMAŠ IH. Mnogo bogatije zemlje se otimaju za testove.

Naravno da sam za testiranje svih nas. Ali nema, nemaš testove, pa vidis li da testiraju samo hitne slucajeve. Ostale salju u izolaciju. Sta sad potrosimo 500 testova i sta onda?

Zivkaju eto Tursku da nam pomogne. Ako oni sta posalju dobro je.

Niti ti eto toplu vodu izmislio, treba sve testirati. Eto ne znaju to u ostalim evropskim zemljama.
Nema testova, Evropskim zemljama trebaju i zar mislis da ce ti ih neko dati sad u ovakvoj situaciji kakva je u Italiji, Njemackoj ili Francuskoj.

:-)

Zato ti kazem, poredis nas sa jednom Juznom Korejom koja je razvijenija od nas 60x (mislim bukvalno im je GDP veci od naseg za ŠEZDESET PUTA!). A mi se borimo evo da sklepamo sredstvo za dezinfekciju.

:-)
nepass1

#49 Re: Korona u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

daddy-kool wrote: 20/03/2020 09:56
nepass1 wrote: 20/03/2020 09:28
Hirurška je sasvim dovoljna da bolesni ne raspršuju svoje kapljice okolo.
U ovom slučaju nije primarna funkcija da zaštiti onog koji nosi nego sve ostale.
Ali nema maski, nema vise ni u dz ni apotekama.
Locked