I obicna gripa bi za vecinu njih bila kobna?
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Zeleni12
-
Ermin ZM
#9427 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo za lijekove sve u jednom, sta jenkoristeno, kakve rezultate je dalo itdCortado wrote: ↑19/03/2020 20:20 Mozda je vrijeme da se malo "zauzdaju konji" na ovoj temi. Stranice i komentari se nizu daleko brze neko se moze citati, previse je neprovjerenih informacija, laznih vijesti, prepirki oko engleskog, pa cak i bosanskog jezika. Danas makar nije tesko provjeriti vjerodostojnost informacije, ali cinjenica je da i ovdje ima ljudi koji nastoje plasirati lazne vijesti. Ali ako vec nesto objavljujete, sto iole lici na neku senzaciju, dajte molim vas, navedite izvor i link na to sto objavljujete. Mene to zanima sa strucne strane.
Zahvaljujem.
https://www.thesun.co.uk/news/11206632/ ... virus/amp/
-
Drug Clan
#9428 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vraćaju se iz inostranstva i lumpuju uz Šabanove hitove
- Man of steel
#9429 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moglo bi se na kraju ispostaviti da ce ekonomski slom uslijed suzbijanja virusa napraviti trostruko vecu stetu od samog virusa.
- Logovan
- asurbanipal
#9431 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Facebookom se šire lažne fotografije lijesova stradalih od COVID-19 u Italiji
https://faktograf.hr/2020/03/19/faceboo ... u-italiji/
- Logovan
-
itekako
-
daddy-kool
- piupiu
#9435 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije neprovjerena nebuloza. Samo treba pratiti malo širi krug ozbiljnijih izvora, na primjer naučnih. Dakle, evo i ja da kažem po peti put na ovoj temi (rekli su i drugi jedno pet puta, sve sa izvorima), Australija je testovima potvrdila da je kombinacija dva lijeka, jednog za malariju i jednog za HIV pacijente, djelotvorna u potpunom ubijanju virusa u epruveti. Onda su ih probali na malom broju pacijenata, a sad će raditi kliničko ispitivanje u 50 bolnica. Kinezi su već primjenjivali ova dva lijeka na svojim pacijentima, uspješno.mO k3 wrote: ↑19/03/2020 20:08BoldiranoBenjo34 wrote: ↑19/03/2020 18:41 Zaista je neodgovorno od mnogih ovdje što najčešće pišu neprovjerene nebuloze i tako šire paniku, npr, jučer sam napisao da postoje lijekovi koji izgleda pomažu u liječenju, ali većina nije obratila pažnju, bitno da se nakačimo svi na samo loše vijesti od kojih mnoge nisu tačne.
Ponovo se vraćamo na Italiju, virus im ušao u bolnice i zbog toga je ovoliki broj umrlih, prešao je na bolesnike koji uglavnom imaju više teških oboljenja, pri tome i staro stanovništvo, ne zaboravite da su to bolnice sa kapacitetima od 500,600 bolesnika pa i više. Smirivanje se može očekivati tek krajem sljedeće sedmice kada će i doći do izražaja mjere, mnogo su vremena izgubili i mnogo propusta napravili. Zbog toga se trebaju u Mostaru najstrožije kaznit oni koji su doveli do propusta. Jer su napravili isti propust kao i Italijani.Lijekovi koji “izgleda” pomažu jeli i to neprovjerena nebuloza ??
“We’re now ready to begin patient trials with the drugs, one of which is an HIV medication and the other an anti-malaria drug,” Professor Paterson said.
“Prior to the clinical trials going ahead, the medications were given to some of the first Australian patients infected with COVID-19, and all have completely recovered without any trace of the virus left in their system.
“These medications have the potential to be a real cure for all, unlike the random anecdotal experiences of some people.”
Professor Paterson said the researchers want to start a large clinical trial involving 50 hospitals across Australia to determine the best way to use the drugs.
https://www.uq.edu.au/news/article/2020 ... virus-cure
- kokuz_sa
#9436 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Na koji br. Prijaviti nekoj inspekciji firmu sa 20 zapislenih koja radi i pored odluke o zatvaranju?
- O'zone
- Globalni moderator
- kokuz_sa
#9438 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Samo navedeni rade..
A firma koju bi prijavio nema veze ni sa cim od toga..
Al je gazdarica rekla da je ona Bog i da moraju svi doci na posao..
- farenhajt983
#9439 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
de nek im javi neko za satore, ako su u pitanju iz nase zemlje
mozda se atmosfera promijeni,
mada ni ovo nije lose u neku ruku za njih, ako su duze vrijeme proveli u busu, moraju na neki nacin skrenuti misli sa problema,
jos ako su iz nekog zarista dosli,
Last edited by farenhajt983 on 19/03/2020 21:11, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#9440 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
piupiu wrote: ↑19/03/2020 20:55
Nije neprovjerena nebuloza. Samo treba pratiti malo širi krug ozbiljnijih izvora, na primjer naučnih. Dakle, evo i ja da kažem po peti put na ovoj temi (rekli su i drugi jedno pet puta, sve sa izvorima), Australija je testovima potvrdila da je kombinacija dva lijeka, jednog za malariju i jednog za HIV pacijente, djelotvorna u potpunom ubijanju virusa u epruveti. Onda su ih probali na malom broju pacijenata, a sad će raditi kliničko ispitivanje u 50 bolnica. Kinezi su već primjenjivali ova dva lijeka na svojim pacijentima, uspješno.
https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Document ... nt_ENG.pdf
To je sada standardni pristup liječenju pacijenata od Covid-19, koliko se sjećam i naši su izašli sa tim preporukama danas.
- O'zone
- Globalni moderator
#9441 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma meni se sutra zakomplikovala situacija sa poslom i sad sam u dilemi dal da idem raditi ili ne. Trebala mi je neka roba stići, trebam ja otići po neku robu, pa onda nešto isporučiti što je naručeno...i eto sad sam zapeo dal da idem ili ne
Ništa moram čekati jutro pa da vidim hoće li ovi ostali raditi
-
radostan dan
#9442 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
vidiš, ovo boldirano što si napisao...Billy The Pljuc wrote: ↑19/03/2020 19:11radostan dan wrote: ↑19/03/2020 18:59
trenutno sam u modu polne bolesti...teškog oboljenja spolnog organa.
ne vidim drugačiji model adekvatnog odnosa spram date situacije.
jal će kačiti, jal neće, ne pitam se ja tu puno.
gledam to sa vedrije strane...djeca ne idu u skolu, žena izmišlja neke đakonije u kuhinji, za koje ranije nije imala vremena od posla...
odavno nismo ovako bili skupa, porodično. baš sad sam joj predložio da vratimo jelku iz podruma i okitimo je.![]()
![]()
![]()
To, samo pozitiva, ionako malo toga zavisi od nas, koliko god se ja čuvao toliko me drugi mogu ukanaliti.
Čini mi se vječnost da smo već u samoizolaciji a ono mi na vrata dolazili kojekakvi "prijatelji" po nazovi kratkoročne pozajmice, danas lik umire od kašlja došao vodu uredno da naplati, itd.
Ja ovamo hanumu terorišem svaki odlazak i povratak sa posla sa dezinfekcijom pa mi nešto krivo dođe danas.
Pišaj ga, šta bude biti će.![]()
čemu onda sekiracja, ako se ne može uticati na situaciju?
čemu jed, ako nije do tebe, ako nisi kriv?
treba ovo iskoristiti za prepoznavanje nekih..ne prepoznavanje nego podsjećanje na neke stvari koje su daleko vrednije od onih za kojim smo do juče trčali, zbog kojih smo patili, ljutili se, nervirali...pomaziti djecu, poljubiti. dati im, kupiti ono sto si im branio, oduzimao, zbog ocjene, nestasluka, bezobrazluka.
ispuniti obecanja koja nisi stigao da im ispunis ili obecao da im neces ispuniti jer su đavoli na kvadrat.
ženu pogledati kao druga, saputnika i saborca, staroj majci uputiti blag pogled, pogled njenog djeteta, onog kojeg ona pamti i za kojim pati od kako postao punoljetan, kad su te od nje oteli vino, žene i kafane, škola, posao...
na neki lud način, ja sam počeo da hvatam sebe u misli i osjećanju da sam počeo da iskorišćavam ovu situaciju, i da uživam u njoj.
ps.
svaku noc setamo zajedno, porodično, što nikad nismo radili,ni kad smo bili mlađi, ni kad su djeca bila mala. i tako, ona konstatuje kako je malo ljudi, kako niceg nema, maksumčad da je sve tako čudno...
i onda ja počnem kao -

e ovako vam je bilo 76-77 godine, nema kafica svaki na metar jedan od drugog, kaldionica, igraonica, trznih centara, kurac palaca...nema džabalebarenja i blejanja u leru.
par kafana đe idu ozbiljni i stariji, par prodavnica sto rade do 19.00, tri hašišara pred dragstorom i to je to. radni narod što je došao sa posla odmara uz tv gledajuci sedmoricu mladih il pozoriste u kući, spavanje u 22.00.
normalna stvar.
Last edited by radostan dan on 19/03/2020 21:18, edited 1 time in total.
-
Milenkov buraz
#9443 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovaj dokument je baš dobar, valjda inaši znaju za ovo. Hope sodaddy-kool wrote: ↑19/03/2020 21:10piupiu wrote: ↑19/03/2020 20:55
Nije neprovjerena nebuloza. Samo treba pratiti malo širi krug ozbiljnijih izvora, na primjer naučnih. Dakle, evo i ja da kažem po peti put na ovoj temi (rekli su i drugi jedno pet puta, sve sa izvorima), Australija je testovima potvrdila da je kombinacija dva lijeka, jednog za malariju i jednog za HIV pacijente, djelotvorna u potpunom ubijanju virusa u epruveti. Onda su ih probali na malom broju pacijenata, a sad će raditi kliničko ispitivanje u 50 bolnica. Kinezi su već primjenjivali ova dva lijeka na svojim pacijentima, uspješno.
![]()
https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Document ... nt_ENG.pdf
To je sada standardni pristup liječenju pacijenata od Covid-19, koliko se sjećam i naši su izašli sa tim preporukama danas.
-
aerodinamika
#9444 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
to je kultura, izmedu ostalog i evropskaPoint. wrote: ↑19/03/2020 11:25Davno sam ja govorio da se treba kineski zid postaviti oko cijele Kine. Jebote, od ovoliko domaćih životinja oni meze jebenog šišmiša, mravojeda i pitaj kakve još čudne životinje i još ih trpaju sve na jedno mjesto. Pa kakva psiha moraš biti da ti uopšte na pamet padne da pojedeš šišmiša ili pašće ili pacova. Nevjerovatno. I evo šta bude.TomANDJerry wrote: ↑19/03/2020 11:05Po toj logici, zasto zatvoriti ubojicu u zatvor ... hoce li to vratiti onoga koga je ubio ??
Korona nece nestati, ali ce se pojaviti druga za 5-10 godina ako se ne izvrsi pritisak (da ne govorim usput da je Kineska vlada od pocetka lagana o samom virusu). Ovo je vec DRUGI put da se ovaj virus (ili jako slican) pojavljuje, samo sto se prvi put zaustavilo.
Dakle svijet bi trebao da ceka i treci put da ceka sta ce se desiti kada neko od njih pojede kengura, koji je prije toga bio u kavezu za anakondom, iznad koje se nalazi divlja svinja iz urala itd itd
I nece sami nista promijeniti, takav rezim boli briga za ljudske zivote --- pogotovo ako izadju ekonomski jaci iz ovoga
https://en.wikipedia.org/wiki/Bat_as_food
uostalom sta se sve jede i po nasim krajevima-malo ljudi znaIn the sixteenth century Italian naturalist Ulisse Aldrovandi refers in his treatise Ornitologia that bats have a white meat, edible, and excellent flavor
In the past it has been recorded the custom of the peasants of Costozza (in the province of Vicenza, Italy) to eat bats,[30] especially horseshoe bats.[31][13] After World War II the bats of Costozza's caves were almost extinct "for the ruthless hunting that the natives make of them, at the time of the grape, in order to assimilate them with the most tasty little birds."[32] In 1959 it was reported that "in some places [of Italy], for example in Liguria and Veneto regions, the bats are or were used as food."
-
daddy-kool
#9445 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Neki sigurno da znaju.Milenkov buraz wrote: ↑19/03/2020 21:15
Ovaj dokument je baš dobar, valjda inaši znaju za ovo. Hope so
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#9446 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Policiji se prijavljuje
-
high_volume
#9447 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
...
Last edited by high_volume on 19/03/2020 21:28, edited 1 time in total.
- sve_ovo_ja
#9448 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znam u kojem si gradu, ali u Minhenu se može svega naći, svaki dan se dopunjuje i brašno i riža i ostala hrana, od Rewea, Edeke i sl. Lidl mi je dalje od kuće pa rjeđe tamo odem ali tamo se brže rasproda pretpostavljam, isto i za Aldi važi. Toalet papir i dalje fali u većini radnji, ali ako otvaraju DM u 8 ujutro, naći ćeš ga tad sigurno ili pitaj kada će dopuniti opet. Neka se najede i govana i papira ko god uzima na kile, neka stoka nauči i vodu koristiti. Tjestenina isto neće se svaki dan jesti (ko ne mora) niti će prodavnice biti zatvorene, baš sekunde mjesta panici nema što se toga tiče.ćiribiribela wrote: ↑19/03/2020 19:22 Danas obisla tri supermarketa, nema brasna, rize, tjestenine, t. papira i nikakvog oblika maramica. I sad me zbog toga hvata neka panika, boli me k za virusom i cinjenicom da postoji ta neka minimalna sansa da sam zarazena. Imam osjecaj da je onaj govor od sinoc samo pogorsao situaciju sto se tice panike i nebuloznog kupovanja po 20kg tjestenine odjednom. Parkovi su puni, ljudi setaju ulicom, supermarketi su puni.... ko je pisao ovdje kako su nijemci disciplinovani?
Za skupljanje u parkovima se slažem, svakakve stoke ime.
-
Nadzorna_ploca
#9449 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Selam raja, ima li sta nova?
- piupiu
#9450 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Treba ih pitati javno. Svaki drugi dan intervjuišu ja l' Seku, ja l' nekog drugog. Svaki dan Krizni štab, fino postaviti pitanje. U interesu je javnosti. Prvo, da se smiri panika, drugo, imamo pravo i tražiti i znati.daddy-kool wrote: ↑19/03/2020 21:17Neki sigurno da znaju.Milenkov buraz wrote: ↑19/03/2020 21:15
Ovaj dokument je baš dobar, valjda inaši znaju za ovo. Hope so