Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Billy The Pljuc

#4126 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Billy The Pljuc »

shape of despair wrote: 19/03/2020 19:30 OVAKO IDE.
SUMNJATE NA ZARAZU, PRIJAVITE SE NA NEKI BROJ DAT NA INTERNETU(EPIDEMIOLOŠKO) TU VAS ZAPILJEŽE I PREPORUČE IZOLACIJU 14 DANA.
TO JE SVE, NEMA TESTIRANJA NIKAKVOG. JA SAD OPET ZVAO PORODIČNOG LJEKARA I KAŽU DA TO TAKO IDE.
ZNAČI BUDI KLICONOŠA I ŠUTI. ZA 15 DANA KAD SVE BUKVE VIDJET ĆETE SRANJA(NADAM SE DA NEĆE).
ZNAČI U SARAJEVU JE VJEROVATNO TONA ZARAŠENIH, NE TESTIRA SE NIKO, SAMO ONAJ KAKO EPIDEMIOLOŠKO ODLUČI
Iskreno žao mi je što prolaziš kroz ovo, čini mi se da i forumaš @sumirprimus prolazi kroz isto, ko zna možda nas sve sutra isto čeka. Ovi vlastodršci su izgleda napravili "sistem" koji samo njima odgovara i da će svi raspoloživi kapaciteti biti na uslugu samo njima i njihovim bližnjima. U tom slučaju ja se iskreno nadam da će oni koji prežive sve ovo znati adekvatno odgovoriti kad dođe vrijeme za to.

Tebi i @sumirprimus želim da prođete kroz ovo "neokrznuti" i da se sve dobro završi.
Ali_G

#4127 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

SUMNJATE NA ZARAZU, PRIJAVITE SE NA NEKI BROJ DAT NA INTERNETU(EPIDEMIOLOŠKO) TU VAS ZAPILJEŽE I PREPORUČE IZOLACIJU 14 DANA.
TO JE SVE, NEMA TESTIRANJA NIKAKVOG. JA SAD OPET ZVAO PORODIČNOG LJEKARA I KAŽU DA TO TAKO IDE.
ZNAČI BUDI KLICONOŠA I ŠUTI. ZA 15 DANA KAD SVE BUKVE VIDJET ĆETE SRANJA(NADAM SE DA NEĆE).
ZNAČI U SARAJEVU JE VJEROVATNO TONA ZARAŠENIH, NE TESTIRA SE NIKO, SAMO ONAJ KAKO EPIDEMIOLOŠKO ODLUČI
Jesil bio u nekom od zarista i kada? Jesi bio u bliskom kontaktu sa nekim iz zarista i kada? Koje simptome imas?
Kako mislis da se testira ogroman broj ljudi kad nema toliko kitova? I kad dodje sljedecih 1000, opet nece moci svi.
shape of despair

#4128 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shape of despair »

Ali_G wrote: 19/03/2020 19:40
Jesil bio u nekom od zarista i kada? Jesi bio u bliskom kontaktu sa nekim iz zarista i kada? Koje simptome imas?
Kako mislis da se testira ogroman broj ljudi kad nema toliko kitova? I kad dodje sljedecih 1000, opet nece moci svi.
IGMAN KONJIC, BIOOOOOOOOOOOOOOOO PRIJE 3 DANAAAAAAAAAAAAAAAA
kakavdanakneiskustvu

#4129 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

u zenickoj bolnici od prekjuce dermatolozi ne primaju pacijente,onkolozi danas ista stvar,zenicani znaju da je izolatorij na drugom kraju grada,ne kontam sto onokolog danas ne moze primiti pacijena kojem je danas termin za kontrolu,karcinom je u pitanju ,a dermatologu treba dijdte koje ima gljivicnu infekciju
Milenkov buraz

#4130 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Zna li ko šta je bilo na sastanku ovom danas neko iz EU, Čović, Dodik i Izetbegović?
Ali_G

#4131 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

@shape of despair
Koje simptome imas? Koliko si star? Imas li komorbiditeta?
Last edited by Ali_G on 19/03/2020 19:44, edited 1 time in total.
purgatorio

#4132 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by purgatorio »

I to je u redu. Ne mogu se svi testirati. Ako se unutar perioda preporučene izolacije pojave sipmtomi, onda se testira.
dječak sa šibicama

#4133 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Pa da, sad bolesnici nece moci doci do ljekara, znam kako je kad imas onkoloskog bolesnika, tom covjeku treba konstantna terapija.

I kad ljudi pocnu umirati, bice "pokosio ga korona".

Ali ne cudi me, nisam ni ocekivao organizaciju u ovakvoj poludrzavi. Bitno da su oni tramvaje i trole zaustavili.
Bosanski_kralj

#4134 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bosanski_kralj »

Momak, taksista iz Bihaća kojem je danas potvrđen koorona virus je u težem zdravstvenom stanju. Radi se o mlađoj osobi, porijeklom iz Bos. Krupe, oženio se prije pola godine i od tad živi u Bihaću.

Na molbu osoblja KB Bihać da ga prime na UKSC dobio se odgovor: "Snalatize se sami"

Hvala Bakire, hvala Sebija, za ovo danas a i za pare od jučer koje ste poslali Krajniji.
purgatorio

#4135 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by purgatorio »

KCUS u Sarajevu odbija primiti pozitivnog pacijenta iz KB Bihać teške kliničke slike. KB Bihać ima ukupno 5 respiratora i nedovoljno su opemljeni za bilo što. Neće ovo na dobro.
kakavdanakneiskustvu

#4136 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

dječak sa šibicama wrote: 19/03/2020 19:44 Pa da, sad bolesnici nece moci doci do ljekara, znam kako je kad imas onkoloskog bolesnika, tom covjeku treba konstantna terapija.

I kad ljudi pocnu umirati, bice "pokosio ga korona".

Ali ne cudi me, nisam ni ocekivao organizaciju u ovakvoj poludrzavi. Bitno da su oni tramvaje i trole zaustavili.
a u krug bolnice mozes uci kako hoces,dodjes do odjela dermatologije,pita te doktorica kako ste vi usli ,pa reko pjeske,niko me nije ni pitao na kapiji gdje cu
NediM17

#4137 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NediM17 »

Ja sam ove konjOVe vidio na Kobiljoj Glavi prošle hefte, stoje pored ceste, pasu. More bit su iz Hlivna stigli, a izvoz za Italiju stao. :(
Sad skontah, konji na Kobiljoj Glavi,moRe bit lakše bi joj ušli sazad. :lol:
freelancerusk

#4138 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerusk »

Bosanski_kralj wrote: 19/03/2020 19:44 Momak, taksista iz Bihaća kojem je danas potvrđen koorona virus je u težem zdravstvenom stanju. Radi se o mlađoj osobi, porijeklom iz Bos. Krupe, oženio se prije pola godine i od tad živi u Bihaću.

Na molbu osoblja KB Bihać da ga prime na UKSC dobio se odgovor: "Snalatize se sami"

Hvala Bakire, hvala Sebija, za ovo danas a i za pare od jučer koje ste poslali Krajniji.

I KRAJINA JE DIO BiH? Sarajevo odbija da primi pacijente zaražene koronavirusom iz Bihaća

Muškarac iz Bihaća druga je osoba pozitivna na koronavirus u ovom gradu, što je potvrđeno današnjim testiranjem u KCU u Sarajevu. Direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću Hajrudin Havić istakao je kako je pacijent H0SPITALIZIRAN u IZ0LAT0RIJU ODJELA ZA INFEKTIVNE B0LESTI.

– Danas nam je potvrđen i drugi pozitivan slučaj na koronavirus. Pacijent je razvio težu kliničku sliku i ostaje u izolatoriju Kantonalne bolnice u Bihaću do daljnjeg. Pod konstantnim je nadzorom ljekarskog tima i to je sve što u ovom trenutku možemo reći, kazao je je direktor Kantonalne bolnice Hajrudin Havić.
PROMOCIJA

Na pitanje da li će se zaražena osoba, koja je u teškom stanju, izmjestiti u Sarajevo, direktor Havić kaže da Sarajevo ne želi razgovarati na ovu temu:

– Danas smo stupili u kontakt sa Sarajevom, ali glavni grad naše države odbija da razgovara na tu temu. Kako su nam kazali, USK ima svoj izolatorij i da se sami o sebi brinemo. Sarajevo je puno bolje opremljeno nego mi, čak su uvršteni na listu Vlade FBiH novčane pomoći od 30 miliona KM, a podsjećam da naša bolnica nije. Jasno smo kazali da nismo opremljeni za ovakvu situaciju jer imamo samo pet respiratora, ali oni ne žele da razgovaraju na ovu temu, kaže direktor Havić.

biscani.net

U jedinstvu je snaga.
made_in_sarajevo

#4139 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by made_in_sarajevo »

Sta je sa javnim prevozom sad, na klixu pise prijedlog naredbe, na nekim drugim.mjestima pise da je to uvedeno vec. Jel ima ili nema tramvaja sutra?
shbc

#4140 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shbc »

dječak sa šibicama wrote: 19/03/2020 18:21 Ostanite kuci ostanite kuci, jesu li ovi retardirani, sta je sa ljudima koji rade.

Ja debila u pm.
Ovo je meni najsmjesnije. Odredjeni sektori su prinudno zatvoreni (i to je ok), ostalima na volju poslodavca. Znam bruku sto javnih, sto privatnih firmi i institucija u kojima poslodavac (ukljucujuci i mog) nije apsolutno nikakve izmjene uveo. Radi se kao i do sada. A realno, vecina tih firmi i institucija nisu bas neophodne za funkcionisanje drzave u ovom trenu. Ni moja firma nije nesto bitna, pravo da kazem.

I tu dolazi do kontakata, i tu se moze zaraza siriti. Ne samo po kaficima. Do vlasti je da i njima ZABRANI. Ocigledno nece na svoju ruku obustaviti rad.
dorkcic

#4141 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dorkcic »

made_in_sarajevo wrote: 19/03/2020 19:52 Sta je sa javnim prevozom sad, na klixu pise prijedlog naredbe, na nekim drugim.mjestima pise da je to uvedeno vec. Jel ima ili nema tramvaja sutra?
I mene interesuje. Šta sa ljudima koji moraju na posao?
TheRealist

#4142 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

made_in_sarajevo wrote: 19/03/2020 19:52 Sta je sa javnim prevozom sad, na klixu pise prijedlog naredbe, na nekim drugim.mjestima pise da je to uvedeno vec. Jel ima ili nema tramvaja sutra?
Ovo se moralo bolje odraditi. Pa većina ljudi koji radi u trgovinama koje su ostale otvorene koriste javni prevoz i nemaju sredstva za taksi i slično. Kako misle da oni dolaze na posao? Moglo se pripremiti nešto u vidi autobusa koji će samo kritično osoblje prevoziti, makar po ovim glavnim linijama. Pa ako hoće da im jedan dio ljudi radi, ljudi koji su bitni da koliko toliko nešto funkcioniše, nemoj im otežavati sve.

I zar se ne može odluka donijeti dva dana ranije, da se ljudi pripreme.
dječak sa šibicama

#4143 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Po svemu sudeci, ko nema auto, a mora na posao, i takvih je na hiljade samo u Sarajevo, pjesacenje.

Dakle pune ulice ljudi, dakle odlicna mjera izolacije, bravo gospodine Solak.

A Fahrudin ce na Bjelasnicu u sluzbenom dzipu.
Milenkov buraz

#4144 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

dječak sa šibicama wrote: 19/03/2020 19:56 Po svemu sudeci, ko nema auto, a mora na posao, i takvih je na hiljade samo u Sarajevo, pjesacenje.

Dakle pune ulice ljudi, dakle odlicna mjera izolacije, bravo gospodine Solak.

A Fahrudin ce na Bjelasnicu u sluzbenom dzipu.
Zajebano jeste ali kontam bolje pune ulice ljudi nego puni tramvaji, autobusi i trolejbusi. Od dva zla biraš manje zlo.
dječak sa šibicama

#4145 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Nisam siguran.

Licno, nemam problem sa gradskim prevozom jer mi ne treba, ali znam kamaru ljudi koji zive u starom gradu, rade u novom gradu i slicno, da ne spominjem radnice u marketima koje listom na posao idu gradskim prevozom. Sta ce te nesretne zene sada, jedino neka organizacija da voze jedna drugu ako neka ima auto.
lacrima

#4146 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by lacrima »

O'zone wrote: 19/03/2020 19:35 Potvrđena zaraza kod direktorice Ginexa iz Goražda. Bila u Konjicu sa ostalom ekipom.

Konjic će da napravi popriličnu pometnju

Kako je Fadila promašilo još mi nije jasno
Mozda ga je stvarno promasilo. Ali ono sto treba napomenuti je da PCR test kojim se "otkriva" SARS-COV2 nije dovoljjno senzitivan, i da imamo puno lazno negativnih rezultata. To kod nas ne spominju, da bi i oni sa negativnim inicijalnim testom a sa pozitivnom epidemioloskom anamnezom trebali ic u izolaciju.
Neke studije sugerisu da je u pocetnim fazama bolesti dosta senzitivniji CT. Izvor:
Ai, Tao; Yang, Zhenlu (26 February 2020). "Correlation of Chest CT and RT-PCR Testing in Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) in China: A Report of 1014 Cases". Radiology. Radiological Society of North America: 200642. doi:10.1148/radiol.2020200642. PMID 32101510.
Milenkov buraz

#4147 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

A objavili su da je Turska poslala Americi 500.000 testova :shock: kontam zar Bakir i ovi naši džamisjki miševi nisu mogli apelovati na Tursku da nam pošalje 10.000 komada? Zar su toliko nesposobni ili ih niko ne jebe ni 2%?

https://www.reddit.com/r/Coronavirus/co ... e_usa_and/
dječak sa šibicama

#4148 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

To pitanje treba postaviti onima koji masu turskim zastavama.

Citam genijalne prijedloge, kaze neka firme obezbjede prevoz radnicima. Pa kako jebote, ako je zabranjeno, koja razlika udje li 20 radnika neke firme u tramvaj ili u minibus koji je firma organizovala.
Schlauf2

#4149 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Schlauf2 »

Pozdrav svima,

Za Ze-Do Kanton, da li se i na koji nacin (npr. broj telefona) moze prijaviti/zakazati testiranje na korona virus u Zenicko-dobojskom Kantonu?

Koliko sam vidio, prije nije postojao jedinstven broj, pa bih htio vidjeti je li se sta promijenilo.

Ako je vec na ovo odgovoreno nekome prije, izvinjavam se, ali stvarno nisam vidio i volio bih da me se na odgovor preusmjeri ukoliko ga ima.

Hvala
dječak sa šibicama

#4150 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

U naslovu teme imas odgovor, POGLEDATI PRVI POST
Locked