Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moderator: O'zone
-
Piklic
#226 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moje misljenje je da ce drzava sada morati srezati drzavni aparat, da ce doci do povecanja nezaposlenosti i da nece doci do planiranog povecanja minimalne plate.
-
coco1
#227 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
nece, nece...
https://www.klix.ba/biznis/finansije/fe ... /200319166
ako zafali za javnu potrosnju, lako je prebacit sa "kapitalnih" projekata. nije problem podici pdv (sto se vec stidljivo provlacilo kroz usi), povecati akcize, namisliti nove namete...
moramo biti svjesni da je taj drzavni aparat glasacka baza. ako bude znacajnog otpustanja, nema dovoljno glasova na izborima, sto dovodi do gubitka vlasti i pristupa lovi...
podavit ce sve oko sebe, prije nego se odreknu ovoga sto imaju
-
Piklic
#228 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nisam ja vidio za to zaduzenje. Kako god mi u realnome naj*ali smo ga.coco1 wrote: ↑19/03/2020 18:30nece, nece...
ako zafali za javnu potrosnju, lako je prebacit sa "kapitalnih" projekata. nije problem podici pdv (sto se vec stidljivo provlacilo kroz usi), povecati akcize, namisliti nove namete...
moramo biti svjesni da je taj drzavni aparat glasacka baza. ako bude znacajnog otpustanja, nema dovoljno glasova na izborima, sto dovodi do gubitka vlasti i pristupa lovi...
-
mali jomu
#229 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ako usvoje prijedlog da se zaustavi javni prevoz... bit ce nam davljenje.
- jalijas74
#230 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Sutra od ponoći GRAS staje
- MaksprotivMarksa
#231 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
E moj gazda, pa kako tako na drzavu i birokratiju kao da si Ludvig fon Mises licno, a zazivas spas tvog malog preduzeca drzavnim fimansijama, naravno i ti si zagovornik anarhistickog modela samoupravljanja pa te "momci razumiju" i podrzavaju u tvom naumu, valjda drzava spasi naseg koka, zdusno navija svakoliko forumsko pucanstvo.coco1 wrote: ↑19/03/2020 18:30nece, nece...
Kad biste znali koliko su vase ideje sizofrene i pobrkane sami biste se prijavili za ture leponexa, cisto da se to malo smiri.
-
coco1
#232 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
za pocetak, nisam nikakav gazda, jer i ja gulim u toj radnji. u mojem pisanju ne vidim nista anarhisticko, ne pozivam na revolucije, skidanje glava, pobune... samo gledam da sebi olaksam izlazak iz ove krize koliko god je to moguce. napisah vec, od ove i ovakve drzave i vlasti nista ne ocekujem i moram brinuti sam o sebi, kao i 80% drugog stanovnista BiH. to me je naucilo svih ovih 25 godina nakon rata i niko me ne moze ubjediti u drugacije poglede na to.MaksprotivMarksa wrote: ↑19/03/2020 20:27E moj gazda, pa kako tako na drzavu i birokratiju kao da si Ludvig fon Mises licno, a zazivas spas tvog malog preduzeca drzavnim fimansijama, naravno i ti si zagovornik anarhistickog modela samoupravljanja pa te "momci razumiju" i podrzavaju u tvom naumu, valjda drzava spasi naseg koka, zdusno navija svakoliko forumsko pucanstvo.coco1 wrote: ↑19/03/2020 18:30nece, nece...
Kad biste znali koliko su vase ideje sizofrene i pobrkane sami biste se prijavili za ture leponexa, cisto da se to malo smiri.
sam prema sebi sam ispao supak sto nisam lovu, koju sam ulozio u posao, dao za posao u kakvoj drzavnoj firmi. prihodi mi bili tu negdje, a daleko manje rizika, slobodni vikendi, praznici, regres... al, jbg, sad je kasno.
sto se dijagnoza tice, sve je moguce. u ovako (ne)uredjenom sistemu, ne samo kada su ovakve situacije, najbolje je imati kakvu sifru. propuh u glavi, pa se sve lakse podnosi. nisi ni svjestan stvarnosti oko tebe.
jel taj leponex moze pomoci da se resetujem, pa da skontam kako zivim u bajnom uredjenju i da sam zadnje dvije decenije bio u zabludi?
-
Zeleni12
- MaksprotivMarksa
#234 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
@coco1
Druze, prije svega, zelim ti da opstanes.
Pominjanje anarhizma je zbog toga sto si pomenuo da odluke donosis u konsultaciji sa radnicima, to podsjeca na samoupravljanje, a samoupravljanje je u osnovi anarhisticki model.
Interesantno je kako nijedan gazda nije gazda, nisam ja protiv gazdi, ja bih samo volio da vidim da oni postanu zaposlenici ili suvlasnici svojih dobara.
Dalje, sizofreniju sam pomenuo kao nespojive mjere i rjesenja koja su predlagana na ovoj temi, tvoja kritika birokratije je produkt jednog sistema, a rjesenja i mjere koje zelis da vidis su produkt drugog, to je nesto sto izbija iz vecine postova na ovoj temi.
Lepi je kidanje.
Ja ti se izvinjavam ako sam te uznemirio u ovim teskim vremenima, malo sam i sladostrasan jer sam znao da ce doci do ovakvih apela za spasavanje privatnih dobara, istim onim novcem ciji iznos svaki gazda koji nije gazda nastoji umanjiti ili izbjeci placanje istog.
Svako dobro, nadam se da ce tvoj relikt samoupravljanja opstati u ovim teskim vremenima za sve nas.
Pominjanje anarhizma je zbog toga sto si pomenuo da odluke donosis u konsultaciji sa radnicima, to podsjeca na samoupravljanje, a samoupravljanje je u osnovi anarhisticki model.
Interesantno je kako nijedan gazda nije gazda, nisam ja protiv gazdi, ja bih samo volio da vidim da oni postanu zaposlenici ili suvlasnici svojih dobara.
Dalje, sizofreniju sam pomenuo kao nespojive mjere i rjesenja koja su predlagana na ovoj temi, tvoja kritika birokratije je produkt jednog sistema, a rjesenja i mjere koje zelis da vidis su produkt drugog, to je nesto sto izbija iz vecine postova na ovoj temi.
Lepi je kidanje.
Ja ti se izvinjavam ako sam te uznemirio u ovim teskim vremenima, malo sam i sladostrasan jer sam znao da ce doci do ovakvih apela za spasavanje privatnih dobara, istim onim novcem ciji iznos svaki gazda koji nije gazda nastoji umanjiti ili izbjeci placanje istog.
Svako dobro, nadam se da ce tvoj relikt samoupravljanja opstati u ovim teskim vremenima za sve nas.
-
Tambure
#235 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ko ce vratiti lovu za kupone 
-
Zeleni12
-
Tambure
#237 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ovo kako je krenulo sve ce pozatvarat.
-
neko_sa_strane
#238 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ako oporavak privrede bude dugo trajao mogli bi GRAS - ovi tramvaji napuniti i 40 godina. Mogli bi bar vrata servisirati i češće oprati.
-
mali jomu
#239 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
AUTOBUSI, TRAMVAJI...
Federalni štab civilne zaštite danas je donio naredbu o obustavi javnog saobraćaja na području cijele Federacije BiH. Ova naredba stupa na snagu sutra od ponoći, dakle sa petka na subotu.
Sav linijski, vanlinijski i željeznički saobraćaj u ostatku FBiH također će biti u funkciji još sutra.
Građanima će na raspolaganju ostati taxi prijevoznici s obzirom da su oni izuzeti iz ove naredbe.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/javni-s ... /200319210
Federalni štab civilne zaštite danas je donio naredbu o obustavi javnog saobraćaja na području cijele Federacije BiH. Ova naredba stupa na snagu sutra od ponoći, dakle sa petka na subotu.
Sav linijski, vanlinijski i željeznički saobraćaj u ostatku FBiH također će biti u funkciji još sutra.
Građanima će na raspolaganju ostati taxi prijevoznici s obzirom da su oni izuzeti iz ove naredbe.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/javni-s ... /200319210
-
neko_sa_strane
- banjaluka078
#241 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ovi jedva dočekali da formiraju novi fond. Opuhali Escrow račun, nikad marke nisu vratili.
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će globalno privreda pretrpiti velike štete usljed virusa korona i najavila da će Srpska preduzeti set mjera, među kojima je formiranje fonda za pomoć privredi u Srpskoj.
“To će podrazumijevati mobilizaciju određenih sredstava koja su prikupljena iz domaćih izvora i međunarodnih finansijskih organizacija”, rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem, srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom.
Cvijanovićeva je poručila građanima i privrednim subjektima da će institucije biti uz njih, te da znaju da već mnogi trpe štetu.
“Biće moratorijum na plaćanje kredita, kako za građane, tako i za privredne subjekte”, navela je Cvijanovićeva.
Ona je istakla da su u novonastaloj situaciji nadležne institucije pravovremeno reagovale, posebno zdravstvene institucije.
https://www.capital.ba/cvijanovic-bice- ... ebbMluOGxo
-
aerodinamika
#242 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
realno treaba trazit umanjenje cijene za 20%, njima je veca frka, vec iznose stvari, ocito im trebaju im pare, inace bi ostali u kuci a ne prelazili sa konja na magarca tj u manji stan, moze se ovo dobro iskoristit, isutat ih dok su na zemljiKing Theoden wrote: ↑19/03/2020 13:58Da sam na tvom mjestu, revidirao bih ugovor i gledao da tu svotu podijelim na dva dijela.
Jbg, kriza je. 20% sad, 20% za tri mjeseca.
-
statixx
#243 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Opuhao se i klirinski dug, a dobro bi dosao sad. Slicno je bilo i za vrijeme poplava kad su otkrili da u fondu nema marke.
- shape of despair
#244 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Registracija auta? Imal o tome spomena? Ističe mi sad nekad
-
coco1
#245 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
nakucah duzi post, ali mi pobjeze.MaksprotivMarksa wrote: ↑19/03/2020 21:11 @coco1
Lepi je kidanje.
da ne duzim. hvala na zeljama za opstankom i nisi me uznemirio.
ja cu opstati, 100%. dvaput do sada padao, treci put necu.
i, ja sam jedinka, sasvim sitna, koju trziste ne osjeti, bio ja na njemu ili ne. stvar je u hiljadama ljudi cija su radna mjesta sada upitna, u dijaspori koja ce biti prva na udaru za otkaze i gdje ce, nego ovamo, u onim hiljadama nasih ljudi koji su sezonski radili na jadranu i drugim destinacijama...
i ovako, bez ovog belaja, nam je nezaposlenost prevelika, povecavati taj broj nije nimalo dobro.
ali, eto, imaju ljudi koji trebaju misliti o tome. valjda nesto skontaju.
i tebi, svako dobro.
- Fudo Bosna
#246 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
___
Last edited by Fudo Bosna on 21/03/2020 16:07, edited 1 time in total.
- iceman ze
#247 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Mozda da uzmes policu osiguranja ako mozes.shape of despair wrote: ↑19/03/2020 21:54 Registracija auta? Imal o tome spomena? Ističe mi sad nekad
- Kikibombona
#248 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ja se vodim drugom logikom, idem kupovati dok je kriza. Prodavac je smeksao sa cijenom iz nekog razloga.King Theoden wrote: ↑19/03/2020 12:29Zašto se ne povučeš?
U vremenu u kojem je svima potreban keš, nije pametno ulagati u mrtvi kapital.
A ovo sranje nece dugo, 2-3 mjeseca maksimalno...
- King Theoden
#249 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Tako se i radi.
Ono što ne znamo jeste to kada će kriza biti na vrhuncu.
Isto tako, kakve će posljedice ostaviti
Mene duša boli što sam ulagao u februaru. Al et, da je pamet do kadije kao od kadije...
-
jahh
#250 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Hoce li parlamentarci, skupstina i ostala beskorisna birokratija isplatiti sebi plate za ovaj mjesec?