Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
geralt

#3951 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

shape of despair wrote: 19/03/2020 12:51
shape of despair wrote: 19/03/2020 12:51
daddy-kool wrote: 19/03/2020 12:50

Zašto misliš da si zaražen?
Bio u Igmanu neki dan
Ne na proslavi,poslovno
Kao sto rekose ljudi, uvedi sebi najstrozu samoizolaciju bez kontakta sa drugim ljudima, ako ti treba hrana vidi da ti neko donosi na vrata i ostavlja pred ulazom. Ako zivis sa jos ljudi, izolacija vazi za sve.

Drugo, nazovi broj telefona sa prve stranice ove teme.

Trece, pokusaj se malo opustiti. Ljudi bez simptoma su manje zarazni od ljudi sa simptomima, a studije su pokazale da je u prosjeku potrebno da kliconosa bude u tvom drustvu oko 15 minuta da bi te zarazio. Ako si redovno prao ruke, ako nisi bio ni s kim previse blizak, i ako ti niko nije kasljao direktno nad glavom, dobre su sanse da nisi zarazen.
kakavdanakneiskustvu

#3952 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

O'zone wrote: 19/03/2020 13:02
dezurni_ucenik wrote: 19/03/2020 12:59
kakavdanakneiskustvu wrote: 19/03/2020 12:58 šta znaci tacno ovo oko moratorija na plaćanje kredita za fizicke i pravne osobe u fbih?
Moratorij (kasnolat.), vremensko je razdoblje u kojem se odgađa izvršavanje svih legalnih obveza i otplate duga.

To je mjera državnih vlasti kojom na određeno ili neodređeno vrijeme odgađa plaćanje svih dugova ili samo dugova određene vrste. Ova mogućnost katkad postoji i u sudskoj praksi da odgodi pojedinačna plaćanja.

Koristi se samo u određenim (teškim) vremenima kada je zbog objektivnih razloga otplata duga nemoguća većem broju dužnika, poput teških gospodarskih kriza, ratova i sl. U širem smislu odustanak od provedbe neke odluke i sl.
Narodnim jezikom svi su oslobođeni plaćanja rata kredita minimalno 90 dana po isteku vandrednog stanja.

S tim da je ovo dogovoreno nije još potpisano pa ja sve držim na rezervi dok ne bude zvanično.

I ovo je dogovoreno između predstavnika FBIH i predstavnika banka u FBIH te agencije za bankarstvo FBIH.

Nije spomenut mikrokreditni sektor tako da ne znam šta će biti sa time
hvala
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3953 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

bersK wrote: 19/03/2020 13:02 Panika oko namirnica mi je nejasna. Sav planirani izvoz domaćih kompanija prebacuje se na domaće tržište. A naše tržište spram stranog za izvoznike je takvo da će te sirovine koje su planirane u jednom valu da se sprovedu u inostranstvo - proći tri i više ciklusa prodaje ovdje (čitaj Violeta). Solana, mlinovi, pekare, mlijeko. Sve te firme postoje u BiH i imaju ogroman kapacitet da hrane BiH makar dva-tri mjeseca.

Na mjesečnom nivou, BiH izveze 12 miliona maraka hrane (SAMO HRANE). 12 miliona koje će ili koje bi trebale ostati ovdje da ih umjesto Švabe i Italijana - Bošnjo potroši. Italijani jedu manje od nas? Čisto sumnjam.
nije panika za namirnice nego da se sto manje izlazi po namirnice... zasto da idem u red i kupim samo hljeb kad imam brasna i ispecem sebi za mjesec-dva... prvo smanjit cu opasnost da cu pokupit virus i da cu zaraziti ukucane... trenutno stanje to nalaze...
Tambure

#3954 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

pinkman wrote: 19/03/2020 12:05
Tambure wrote: 19/03/2020 11:31 Drzava kasni kako i uvijek, naredili da cijene moraju ostati kao i do sada. A ne kontrolisu nabavne cijene i to da su dobavljači prema distributerima iste digli. Cijene ce dakle ostati iste ali za proizvode kojih neće biti.

Evo preporuka agencije za bankarstvo da se na 90 dana uvede moratorij na otplatu kredita. Dakle banke nece imati priliv, upitna je i likvidnost, jos ako se dovede do panike pa narod nahrli da dize novac, onda se zaključak sam izvlači.

Kako god najebali smo, nema nam ko pomoći a sami ne možemo uspjeti.
Likvidnost banke nije upitna. U bankama je puno novca, a stopa adekvatnosti kapitala iznosi 18% dok je zakonski minimum 12%. Ne znam koliko se razumjes i znas li sta ovo znaci..
stoji to sve, ali u slučaju panike, racionalno ponašanje i ekonomski zakoni vise ne vaze.
dječak sa šibicama

#3955 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Ali dzaba sto dostavljaju, grabe i grabe.

Cim brasno dodje, nema ga vise.

Koji je kurac ovom narodu, a pune rafe hljeba, pa kupi 20 kila ne treba ti vise jebote otac gramzivi.
daddy-kool

#3956 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

bersK wrote: 19/03/2020 13:02 Panika oko namirnica mi je nejasna. Sav planirani izvoz domaćih kompanija prebacuje se na domaće tržište. A naše tržište spram stranog za izvoznike je takvo da će te sirovine koje su planirane u jednom valu da se sprovedu u inostranstvo - proći tri i više ciklusa prodaje ovdje (čitaj Violeta). Solana, mlinovi, pekare, mlijeko. Sve te firme postoje u BiH i imaju ogroman kapacitet da hrane BiH makar dva-tri mjeseca.

Na mjesečnom nivou, BiH izveze 12 miliona maraka hrane (SAMO HRANE). 12 miliona koje će ili koje bi trebale ostati ovdje da ih umjesto Švabe i Italijana - Bošnjo potroši. Italijani jedu manje od nas? Čisto sumnjam.
Hrane ima dovoljno, a protok robe sigurno neće stati.
Nestašica neće biti.
dječak sa šibicama

#3957 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/republi ... /200319078

nadam se da ce i FBiH ovako, koliko sutra

dosta vise panicara i reko mi sura od zaovine teticne izmisljotina
daddy-kool

#3958 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Neće kod nad, ovdje je demokratija i slobodna misao. :D
cancel

#3959 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cancel »

Magarece_godine wrote: 18/03/2020 09:54 Firma Ledo u Rajlovcu ograđena žutom trakom !? Ljudi ne mogu izaći, u karantenu. Kažu da je neko zaražen.
Neka nova informacija o ovome iz Leda? Ne vidim nigdje na internetu o tome, jos.
daddy-kool

#3960 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

palermo wrote: 19/03/2020 13:04
...
Kakva je situacija?
palermo

#3961 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

daddy-kool wrote: 19/03/2020 13:16
palermo wrote: 19/03/2020 13:04
...
Kakva je situacija?
l
u kom smislu mislis ? Ma u principu nista sto vec ne znas.
Ironman_88

#3962 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironman_88 »

Ne mogu da vjerujem ovo oko šatora na granici. Mislim da govna traže jednostavno novi, po mogućnosti kompliciran proces da se u tim svim logističkim i ogranizacijskim zavrzlamama opere koja sitna kinta i strpa u svoj džep, inače ovo nema baš nikakvog smisla.
Na stranu što to niko drugi nije uradio (ponavo: nema smisla), troškovi su ogromni, treba ti čitava mobilna jedinica medicinara, opreme i sve moguće logistike i da na uskom prostoru skita veliki broj zaraženih, nezaraženih, medicinskog i policijskog osoblja.

Zašto ne zatvoriti granicu skroz za putnički promet na neko vrijeme kao svako normalan?
shape of despair

#3963 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shape of despair »

Zvao,izeli podatke, sad kazu zovi epidemiolosko, A NJIH JE NEMOGUCE DOBITI ILI SE NENJAVLJAJU, IMAJU DVA BROJA
dzipalo

#3964 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dzipalo »

Mislim da nijedna drzava nije uvela blokadu na uvoz hrane, higijenskih preparata i ostalog. Ko god uvede zabranu kretanja izuzetak su kamioni i oni mogu voziti samo ide strozija kontrola upravo zbog ovoga sto sam naveo.
Najveci problem je sto se te stvari moraju proizvoditi, znaci firme koje imaju i po 500 ljudi na jednom mjestu i dalje moraju raditi a to se kosi sa svim ovim pravilima za izolaciju, distancu i slicno.
daddy-kool

#3965 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Ironman_88 wrote: 19/03/2020 13:25
Zašto ne zatvoriti granicu skroz za putnički promet na neko vrijeme kao svako normalan?
Kao država smo obavezni primiti svoje državljane kakva god bila situacija.
Imamo mnogo naših državljana na privremenom radu u žarišnim zonama Evrope.
Kao država smo ih u mogućnosti proceuirati na ovakav način da ograničimo mogućnost unošenja zaraze.
daddy-kool

#3966 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

shape of despair wrote: 19/03/2020 13:31 Zvao,izeli podatke, sad kazu zovi epidemiolosko, A NJIH JE NEMOGUCE DOBITI ILI SE NENJAVLJAJU, IMAJU DVA BROJA
Možda se i ne javljaju, oni su do sada i pobudalili.
U svakom slučaju budi uporan i odgovoran.
Ako nemaš simptoma izduraj samoizolaciju i super.
pinkman

#3967 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinkman »

Ironman_88 wrote: 19/03/2020 13:25 Ne mogu da vjerujem ovo oko šatora na granici. Mislim da govna traže jednostavno novi, po mogućnosti kompliciran proces da se u tim svim logističkim i ogranizacijskim zavrzlamama opere koja sitna kinta i strpa u svoj džep, inače ovo nema baš nikakvog smisla.
Na stranu što to niko drugi nije uradio (ponavo: nema smisla), troškovi su ogromni, treba ti čitava mobilna jedinica medicinara, opreme i sve moguće logistike i da na uskom prostoru skita veliki broj zaraženih, nezaraženih, medicinskog i policijskog osoblja.

Ne moze se drzavljanima BIH zabraniti ulazak u drzavu. Oni mogu bez pasosa doci na granicu i reci da su drzavljani i da ih se pusti.

Cilj satora je da vide kakvi su uzasni uslovi pa da ostanu tamo gdje jesu. Dok ne prodje.
Ironman_88

#3968 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironman_88 »

daddy-kool wrote: 19/03/2020 13:33
Ironman_88 wrote: 19/03/2020 13:25
Kao država smo obavezni primiti svoje državljane kakva god bila situacija.
Imamo mnogo naših državljana na privremenom radu u žarišnim zonama Evrope.
Kao država smo ih u mogućnosti proceuirati na ovakav način da ograničimo mogućnost unošenja zaraze.
Država je obavezna izbaviti/primiti svoje državljane koji su zapeli negdje i žele da se vrate kući, to ferca kod drugih i pored zatvorenih granica.
Meni se to dosta razlikuje od recimo nekog ko svakog vikenda gore-dole putuje, pretežno iz razloga što je navikao da bude u BiH svaki vikend.
daddy-kool

#3969 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Ironman_88 wrote: 19/03/2020 13:39

Država je obavezna izbaviti/primiti svoje državljane koji su zapeli negdje i žele da se vrate kući, to ferca kod drugih i pored zatvorenih granica.
Meni se to dosta razlikuje od recimo nekog ko svakog vikenda gore-dole putuje, pretežno iz razloga što je navikao da bude u BiH svaki vikend.
Pa prihvatićemo, kako nećemo.
Samo se mora proći kroz proceduru obavezne karantine.
Heller

#3970 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Heller »

Citavih 12 miliona, pa to je, pa to je, 4 KM po čovjeku. Čitave.
Ironman_88

#3971 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironman_88 »

pinkman wrote: 19/03/2020 13:34
Ironman_88 wrote: 19/03/2020 13:25 Ne mogu da vjerujem ovo oko šatora na granici. Mislim da govna traže jednostavno novi, po mogućnosti kompliciran proces da se u tim svim logističkim i ogranizacijskim zavrzlamama opere koja sitna kinta i strpa u svoj džep, inače ovo nema baš nikakvog smisla.

Ne moze se drzavljanima BIH zabraniti ulazak u drzavu. Oni mogu bez pasosa doci na granicu i reci da su drzavljani i da ih se pusti.

Cilj satora je da vide kakvi su uzasni uslovi pa da ostanu tamo gdje jesu. Dok ne prodje.
Razumijem ja to, ali treba da se zna red. Ne možeš u ovoj situaciji isto tretirati osobu koja recimo izbije na granicu sa obrazloženjem da se je vratila kući jer joj je BiH baza i tu ostaje i osobu koja je unatoč svim upozorenjima navratila malo preko vikenda da obiđe rodbinu i popije koju sa prikama.

Prvima bih naravno ulaz bio dozvoljen uz jasano definisano procesiranje što se tiče karantina itd., za sve ostale putnike granicu bih zatvorio.
Koji naš državljanin se pravi pameten i konta da može zajebati i ispariti se dva dana kasnije, zna se kad je ušao u državu i gdje - udariti sočnu kaznu na granici odmah pa neće idući put.

Ovo sa šatorima je farsa.
daddy-kool

#3973 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Nema zajebancije.
bersK

#3974 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bersK »

Heller wrote: 19/03/2020 13:51

Citavih 12 miliona, pa to je, pa to je, 4 KM po čovjeku. Čitave.

24,5 je izvoz hrane i živih životinja na mjesečnom nivou. Al nevermind, moja greška. Pića i duhan 4.
pinkman

#3975 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinkman »

Ironman_88 wrote: 19/03/2020 13:54
pinkman wrote: 19/03/2020 13:34

Razumijem ja to, ali treba da se zna red. Ne možeš u ovoj situaciji isto tretirati osobu koja recimo izbije na granicu sa obrazloženjem da se je vratila kući jer joj je BiH baza i tu ostaje i osobu koja je unatoč svim upozorenjima navratila malo preko vikenda da obiđe rodbinu i popije koju sa prikama.

Prvima bih naravno ulaz bio dozvoljen uz jasano definisano procesiranje što se tiče karantina itd., za sve ostale putnike granicu bih zatvorio.
Koji naš državljanin se pravi pameten i konta da može zajebati i ispariti se dva dana kasnije, zna se kad je ušao u državu i gdje - udariti sočnu kaznu na granici odmah pa neće idući put.

Ovo sa šatorima je farsa.
Mislim da je bilo sasvim dovoljno vremena da se vrate svi koji su privremeno otisli u inostranstvo na poslovne sasanke, primjera radi. Vec danima se prica o satorima.

Moj prijatelj je isao na poslovne sastanke i uspio se vratiti. Sada je u izolaciji.
Locked