Reglan wrote: ↑19/03/2020 09:52
Ugostitelji vec daju otkaze, komplet jedan poznati lokal na Carsiji dao otkaz radnicima.
A šta mu preostaje. Izolacija će trajati najmanje 30 dana, obuhvata dva mjeseca. I poslije, dugo vremena neće biti prometa. Vlada ni mukajet da će oprostiti doprinose. Jedan radnik sa doprinosima košta otprilike 1000 KM i vlasnik sam sebi košta toliko + stalni troškovi: banka, smeće, voda, struja, knjigovođa, internet, komunalna taksa, vatrogasna taksa, amus, kirija, održavanje fiskalne kase, sanitarne knjižice, sanitarno uzorkovanje, ...
I svi će reći plati TI moje račune i usluge ali molim te budi human prema radnicima.
Konkretno u ugostiteljstvu su ti radnici od danas do sutra, čak i u jačim strukama, kao što je metalna. Kada lijepo uložiš u radnika, platiš mu edukaciju, istrpiš uhodavanje, samo jednoga dana dođe i kaže "odoh ja u xxx".
Nema tu niko prema nikome obzira a pogotovu u situaciji kada se ne radi, ko kome može iz đepa davati 1000 KM `nako.
Da imam radnike i vlasnik sam uslužnog objekta, jednostavno bih radnike i radnju odjavio, i na biro po mjesečnu nadoknadu za nezaposlene.
Eto, hoćemo i mi na budžet, a ne samo oni koji i kad ne rade imaju platu i savjetuju realnom sektoru kako treba biti human.