To ti je cvaja, ne brini.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
statixx
-
Cortado
#8602 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To je onaj nas glupi seljacki mentalitet. "Ta ce meni neko govoriti sta da ja radim, ja radim ono sto ja hocu". Zbog takvih se mrtvi broje u hiljadama!Zeleni12 wrote: ↑18/03/2020 20:33Vidi na piku kod onih sto dolaze kuci sisati. Pretpostavljam da ce se sad frizeri fokusirati na kucne posjete.dječak sa šibicama wrote: ↑18/03/2020 20:29 To je ok, zatvorite butike i sve to, ali supermaketi da rade.
Sta je sa frizerskim salonima, ja bi se morao sisati![]()
- xoklix
#8603 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ima li ko statistiku broja umrlih od prošle i ove godine u Januaru i Februaru za Kanton Sarajevo?
- MorningStar
#8604 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Rimski institut pregledao je medicinsku dokumentaciju za oko 18 posto smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom, prilikom čega je otkriveno da samo tri žrtve, odnosno, 0,8 posto od ukupnog broja, nisu imale prethodnu patologiju. Skoro polovina žrtava je patila od najmanje tri prethodna oboljenja, a otprilike četvrtina njih je imala jedna ili dva prethodna zdravstvena stanja.
- GAU8
#8605 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pricat cemo za 10 dana...dacha bosanac wrote: ↑18/03/2020 20:11Eto, ima. Pogledaj smrtnost. Po čemu je to ovaj korona opasniji? Kod njega većinom umiru stariji, a vamo su umirali i mlađi. Ja pitam u čemu je poenta oko podizanja ovakvog bedema?
Za tvoju informaciju sarađujem sa ljudima iz Kine poslovno oko nekih stvari, i jasno su mi rekli da ni blizu onoga što je predstavljeno u medijima nije tačno.
Sa druge strane, prije neki dan sam imao priliku da pričam sa jedim Brazilcem koji živi u glavnom gradu Amazonije, Manausu. Čovjek govori o bukvalnom spinovanju medija o požarima u Amazoniji i da nije ni blizu onoga što su objavljivali.
-
Milenkov buraz
#8606 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
18% je mali uzorak za neki definitivan zaključak.MorningStar wrote: ↑18/03/2020 21:14Rimski institut pregledao je medicinsku dokumentaciju za oko 18 posto smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom, prilikom čega je otkriveno da samo tri žrtve, odnosno, 0,8 posto od ukupnog broja, nisu imale prethodnu patologiju. Skoro polovina žrtava je patila od najmanje tri prethodna oboljenja, a otprilike četvrtina njih je imala jedna ili dva prethodna zdravstvena stanja.
- GAU8
#8607 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jeste, upravu si, sve je ovo pi.kin dim zavjera "onih" da resetuju svjetski poredak finalni put.MorningStar wrote: ↑18/03/2020 21:14Rimski institut pregledao je medicinsku dokumentaciju za oko 18 posto smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom, prilikom čega je otkriveno da samo tri žrtve, odnosno, 0,8 posto od ukupnog broja, nisu imale prethodnu patologiju. Skoro polovina žrtava je patila od najmanje tri prethodna oboljenja, a otprilike četvrtina njih je imala jedna ili dva prethodna zdravstvena stanja.
- dječak sa šibicama
#8608 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Znaci, tamo u maju junu, svi cemo biti ko bitlsi, do jula ko pecinski ljudi
Od ponedeljka se ocekuje snijeg i u primorju, dakle 10ak cm u Sarajevu. Ako ne omane, veselo.
Od ponedeljka se ocekuje snijeg i u primorju, dakle 10ak cm u Sarajevu. Ako ne omane, veselo.
- GAU8
#8609 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hajd dobro. Koliko imas u blizoj i daljoj porodici ljudi sa "jednim ili dva prethodna stanja" Bi li bio spreman da ih hladno ostavis u kuci da polako umiru od nedostatka kisika?MorningStar wrote: ↑18/03/2020 21:14Rimski institut pregledao je medicinsku dokumentaciju za oko 18 posto smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom, prilikom čega je otkriveno da samo tri žrtve, odnosno, 0,8 posto od ukupnog broja, nisu imale prethodnu patologiju. Skoro polovina žrtava je patila od najmanje tri prethodna oboljenja, a otprilike četvrtina njih je imala jedna ili dva prethodna zdravstvena stanja.
To se trenutno desava u Italiji. Ljudi "sa jedan ili dva prethodna zdravstvena stanja" se uopste ne primaju.
- animals
#8610 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja samo znam, da ovako nesto nisam dozivjeo..
u stvari, kod mene je sve normalno..imam tv, radim, internet, kao i donedavno..
ali kad to sve ukljucis, onda je sve to drugacije..
kad izadjes napolje, onda vidis da nista vise nije isto..
sve je drugacije..i vise nikada nece biti isto..
u stvari, kod mene je sve normalno..imam tv, radim, internet, kao i donedavno..
ali kad to sve ukljucis, onda je sve to drugacije..
kad izadjes napolje, onda vidis da nista vise nije isto..
sve je drugacije..i vise nikada nece biti isto..
-
palermo
#8611 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Tri prethodna oboljemja mogu znaciti i da su imali secer, visok tlak i masnoce...a znas li koliko ljudi u nekim godinama ima toMorningStar wrote: ↑18/03/2020 21:14Rimski institut pregledao je medicinsku dokumentaciju za oko 18 posto smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom, prilikom čega je otkriveno da samo tri žrtve, odnosno, 0,8 posto od ukupnog broja, nisu imale prethodnu patologiju. Skoro polovina žrtava je patila od najmanje tri prethodna oboljenja, a otprilike četvrtina njih je imala jedna ili dva prethodna zdravstvena stanja.
Iliti ko je to savrseno zdrav da bi mogao reci da ne bi potpào pod kategoriji rizicnih
-
Cortado
#8612 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
dacha bosanac wrote: ↑18/03/2020 20:11Eto, ima. Pogledaj smrtnost. Po čemu je to ovaj korona opasniji? Kod njega većinom umiru stariji, a vamo su umirali i mlađi. Ja pitam u čemu je poenta oko podizanja ovakvog bedema?
Za tvoju informaciju sarađujem sa ljudima iz Kine poslovno oko nekih stvari, i jasno su mi rekli da ni blizu onoga što je predstavljeno u medijima nije tačno.
Sa druge strane, prije neki dan sam imao priliku da pričam sa jedim Brazilcem koji živi u glavnom gradu Amazonije, Manausu. Čovjek govori o bukvalnom spinovanju medija o požarima u Amazoniji i da nije ni blizu onoga što su objavljivali.
Postoje 2 vrste glupih ljudi, glup i gluplji! Ovi prvi su spremni siriti teorije zavjere, strah od americke invazije, ili ce koronu pripisivati farmaceutskoj industriji, dok ovi drugi, poseban podtip budala, samoprozvani strucnjaci koji ce po ko zna koji put porediti broj umrlih u sezoni gripe i COVID-19 i svijetu dokazivati da je COVID-19 bolest koju su stvorili mediji, da je korona pickin dim, da su vektori paketi iz kine i kinesko kinder jaje. Ne smijem zaboraviti ni to da ce nam pokusati na balanan nacin prikazati strah oko korone bezrazlozan. Ti druze, bez ljutnje, pripadas ovoj potonjoj skupini.
-
coco1
#8613 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
e, vidis, na carsiji ti supci, ugostitelji, za pp od cca 40 m2 placaju 2,500 KM mjesecne kirije i za ljetnu bastu od 12 m2 530 KM mjesecno opstini. 3 radnika mjesecno bruto izadju cca 3.000 KM i + imaju svaki radni dan 10 KM toplog obroka. na ovo dodaj nabavku robe (koja ti treba da bi radio) knjigovodju, pdv, struju, vodu, komunalno, amus, odrzavanje fiskalne, internet, direktne, indirektne poreze... pa skontaj gdje je "gazda" na kraju svega toga u ovakvoj situaciji.dječak sa šibicama wrote: ↑18/03/2020 20:10 Ako drzava pogura firme, nece biti masovnih otpustanja.
Sektor usluznih djelatnosti se opcenito najbolje oporavi od krize, oni ne bi trebali paniciti ali poznavajuci bih gazde i koji su to supci, radnici ce najebati.
Problem je sa proizvodnim sektorom, naravno da su oni sebi dozvolili da vec imaju krizu sa repromaterijalom, nema hrane za pilice, a sto bi i bilo kad domaci proizvodjac vecinom uvozi radioaktivno meso iz pizdica.
Sve kad tad dodje na naplatu, bosanski javasluk.
ovo ti govorim iz licnog iskustva i evo ti ponuda. meni isplacuj 1.500 KM mjesecno, a evo ti radnja i vodi je, pa zaradi sebi x6 ili, makar, q5. mislim da je postena ponuda. radnja je na samoj bascarsiji, sto se lokacije tice, nemas fule.
- MorningStar
#8614 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Niko svi zdraviGAU8 wrote: ↑18/03/2020 21:25Hajd dobro. Koliko imas u blizoj i daljoj porodici ljudi sa "jednim ili dva prethodna stanja" Bi li bio spreman da ih hladno ostavis u kuci da polako umiru od nedostatka kisika?MorningStar wrote: ↑18/03/2020 21:14Rimski institut pregledao je medicinsku dokumentaciju za oko 18 posto smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom, prilikom čega je otkriveno da samo tri žrtve, odnosno, 0,8 posto od ukupnog broja, nisu imale prethodnu patologiju. Skoro polovina žrtava je patila od najmanje tri prethodna oboljenja, a otprilike četvrtina njih je imala jedna ili dva prethodna zdravstvena stanja.
To se trenutno desava u Italiji. Ljudi "sa jedan ili dva prethodna zdravstvena stanja" se uopste ne primaju.
A nebi ostavio - snasao bi se ja i obezbijedio i dva respiratora a ti crkni od muke
- MorningStar
#8615 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To se zove lako je tudjim k**cem gloginje mlatit. Pretezno su takvi koji su nesposobni da pokrenu biznis pa ocekuju socijalu od gazde.coco1 wrote: ↑18/03/2020 21:32e, vidis, na carsiji ti supci, ugostitelji, za pp od cca 40 m2 placaju 2,500 KM mjesecne kirije i za ljetnu bastu od 12 m2 530 KM mjesecno opstini. 3 radnika mjesecno bruto izadju cca 3.000 KM i + imaju svaki radni dan 10 KM toplog obroka. na ovo dodaj nabavku robe (koja ti treba da bi radio) knjigovodju, pdv, struju, vodu, komunalno, amus, odrzavanje fiskalne, internet, direktne, indirektne poreze... pa skontaj gdje je "gazda" na kraju svega toga u ovakvoj situaciji.dječak sa šibicama wrote: ↑18/03/2020 20:10 Ako drzava pogura firme, nece biti masovnih otpustanja.
Sektor usluznih djelatnosti se opcenito najbolje oporavi od krize, oni ne bi trebali paniciti ali poznavajuci bih gazde i koji su to supci, radnici ce najebati.
Problem je sa proizvodnim sektorom, naravno da su oni sebi dozvolili da vec imaju krizu sa repromaterijalom, nema hrane za pilice, a sto bi i bilo kad domaci proizvodjac vecinom uvozi radioaktivno meso iz pizdica.
ovo ti govorim iz licnog iskustva i evo ti ponuda. meni isplacuj 1.500 KM mjesecno, a evo ti radnja i vodi je, pa zaradi sebi x6 ili, makar, q5. mislim da je postena ponuda. radnja je na samoj bascarsiji, sto se lokacije tice, nemas fule.
- sve_ovo_ja
#8616 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Najveća razlika ovog sranja i bolesti/virusa prije 10, 100 ili 1000 godina je internet i društvene mreže. 5 najjačih medija ili klinaca neka postavi neku vijest, 3 milijarde ljudi će pročitati.
- GAU8
#8617 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudi su istovremeno uplaseni i ljuti... A ne vide neprijatelja. Od nas niko nije dozivio nesto slicno ovome. Rat je bio lokalno mnogo gore iskustvo, i istovremeno par stotina kilometara dalje, svijet je isao normalnim dosadnim tokom dalje.Cortado wrote: ↑18/03/2020 21:28dacha bosanac wrote: ↑18/03/2020 20:11Eto, ima. Pogledaj smrtnost. Po čemu je to ovaj korona opasniji? Kod njega većinom umiru stariji, a vamo su umirali i mlađi. Ja pitam u čemu je poenta oko podizanja ovakvog bedema?
Postoje 2 vrste glupih ljudi, glup i gluplji! Ovi prvi su spremni siriti teorije zavjere, strah od americke invazije, ili ce koronu pripisivati farmaceutskoj industriji, dok ovi drugi, poseban podtip budala, samoprozvani strucnjaci koji ce po ko zna koji put porediti broj umrlih u sezoni gripe i COVID-19 i svijetu dokazivati da je COVID-19 bolest koju su stvorili mediji, da je korona pickin dim, da su vektori paketi iz kine i kinesko kinder jaje. Ne smijem zaboraviti ni to da ce nam pokusati na balanan nacin prikazati strah oko korone bezrazlozan. Ti druze, bez ljutnje, pripadas ovoj potonjoj skupini.
Ali ovo je globalnih razmjera, do sada nevidjeno i nepoznato. Ne znamo koliko ce trajati, i sve to nas tjera da trazimo razna objasnjenja koja nam se cine logicnim.
A u sustini je virus sam po sebi zbilja samo "malcice opasniji" od standardne klike koja nas svake zime posjecuje. Ali dovoljno da sve izvrne za 180 stepeni. Covjecanstvo nije bilo spremno. Vidjet cemo kako cemo se prilagoditi.
Last edited by GAU8 on 18/03/2020 21:39, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#8618 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jadni privatnici, prayfor
Talijani su objavili da su izloijecili starijeg covjeka sa lijekom remdesivir. Lijek je za ebolu ako sam dobro shvatio.
Talijani su objavili da su izloijecili starijeg covjeka sa lijekom remdesivir. Lijek je za ebolu ako sam dobro shvatio.
- Kinaski
#8619 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jedna stvar me zanima, kakve posljedice ostavi corona na tijelo. Kako izgleda izlijecen covjek, da li trajno unisti pluca u smislu da se smanji aerobni kapacitet da ga poslije ne mozes vratiti u stanje u kojem je bio ranije ?
- GAU8
#8620 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da da, taj lijek se nalazi u testnoj fazi vec za COVID19 ima petnaestak dana.dječak sa šibicama wrote: ↑18/03/2020 21:39 Jadni privatnici, prayfor![]()
Za ebolu nije bio nesto, ali na Covid "merebit bidne, merebit nebidne" rezultati jos nisu sigurni
- MorningStar
#8621 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije to nadljudi nego malo dic g**icu i potruditi se a pa i viditi da ne padaju pare sa neba firmama a da svaki gazda pliva u parama ono rahatluk i to .. barem ne u bih definitivno. Najlakse pametovati - ajde onda de pokazi djelom - otvoris firmu pa u ovakoj situaciji posaljes 15 ljudi na placeno odsustvo i primjenis tu superpamet kako onda zaraditi pare.sherbett wrote: ↑18/03/2020 21:37Pa nisu svi nadljudi ko tiMorningStar wrote: ↑18/03/2020 21:34To se zove lako je tudjim k**cem gloginje mlatit. Pretezno su takvi koji su nesposobni da pokrenu biznis pa ocekuju socijalu od gazde.coco1 wrote: ↑18/03/2020 21:32
e, vidis, na carsiji ti supci, ugostitelji, za pp od cca 40 m2 placaju 2,500 KM mjesecne kirije i za ljetnu bastu od 12 m2 530 KM mjesecno opstini. 3 radnika mjesecno bruto izadju cca 3.000 KM i + imaju svaki radni dan 10 KM toplog obroka. na ovo dodaj nabavku robe (koja ti treba da bi radio) knjigovodju, pdv, struju, vodu, komunalno, amus, odrzavanje fiskalne, internet, direktne, indirektne poreze... pa skontaj gdje je "gazda" na kraju svega toga u ovakvoj situaciji.
ovo ti govorim iz licnog iskustva i evo ti ponuda. meni isplacuj 1.500 KM mjesecno, a evo ti radnja i vodi je, pa zaradi sebi x6 ili, makar, q5. mislim da je postena ponuda. radnja je na samoj bascarsiji, sto se lokacije tice, nemas fule.![]()
- GAU8
#8622 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zavisi.
Ako nisi plaho star, za par godina se pluca mogu regenerisati poprilicno, i nakon gadnih upala
- Kinaski
#8623 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- O'zone
- Globalni moderator
#8624 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Izliječen prvi Italijan tretiran eksperimentalnim lijekom za virus korona
Pacijent koji je zaražen virusom korona ozdravio je nakon što je primio eksperimentalni lijek "remdesivir".
"Imamo prvu osobu koja je ozdravila nakon što je bila tretirana eksperimentalnim lijekom", rekao je primarijus klinike za infektivne bolesti bolnice San Martino u Đenovi Mateo Baseti, prenosi "Večernji list".
Kako se navodi, liječenje 79-godišnjeg pacijenta započelo je 7. marta, a već je na dva testiranja bio negativan na virus korona.
Pacijent će se uskoro vratiti u Lombardiju, kazao je Baseti i naglasio da su svi ljekari jako zadovoljni jer se čini da je taj lijek uspješan.
Baseti je dodao kako imaju još pacijenata koje liječe istim lijekom.
Italijansko ministarstvo zdravlja odobrilo je u srijedu testiranje na životinjama prve vakcine protiv virusa korona, javlja novinska agencija ANSA.
Probna vakcina nastala je u laboratorijima kompanije "Takis", a prema svemu sudeći, riječ je o prvoj probnoj vakcini u Evropi.ma
-
coco1
#8625 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
mah, zna se ko sebi moze priustiti te nekakve bijesne aute, vile, garderobu... i cime se bavi pored ugostiteljstva. to mu je, maltene, samo paravan.MorningStar wrote: ↑18/03/2020 21:34To se zove lako je tudjim k**cem gloginje mlatit. Pretezno su takvi koji su nesposobni da pokrenu biznis pa ocekuju socijalu od gazde.coco1 wrote: ↑18/03/2020 21:32e, vidis, na carsiji ti supci, ugostitelji, za pp od cca 40 m2 placaju 2,500 KM mjesecne kirije i za ljetnu bastu od 12 m2 530 KM mjesecno opstini. 3 radnika mjesecno bruto izadju cca 3.000 KM i + imaju svaki radni dan 10 KM toplog obroka. na ovo dodaj nabavku robe (koja ti treba da bi radio) knjigovodju, pdv, struju, vodu, komunalno, amus, odrzavanje fiskalne, internet, direktne, indirektne poreze... pa skontaj gdje je "gazda" na kraju svega toga u ovakvoj situaciji.dječak sa šibicama wrote: ↑18/03/2020 20:10 Ako drzava pogura firme, nece biti masovnih otpustanja.
ja mirno spavam i rahat docekam inspekciju, jer ne mutim, a opet svaki put nesto nadju. ja ga jebem ko ima sve po ps po njihovim pravilima. jednom, kad nisu nista nasli, pisali kaznu sto mi grb BiH ne stoji na propisnom mjestu.
radnicima, do sada, plata dana nije kasnila. ako ovo potraje, od 01.04. na biro momci, nije do mene. uredno je placano osiguranje od nezaposlenosti, svi su preko 2 godine kod mene i mislim da bi po pola godine primali onu naknadu. kad se posao zavrti, bujrum nazad. nisam se ja, svojevremeno, zavalio 20-tak hiljada KM da bih bio socijalni radnik, nego da pokusam sebi solidnu platu obezbjedit i pokusat sta ustedit, a istovremeno biti posten prema radnicima i placati ih na vrijeme. meni je zao svakoga ko ostane bez posla, al mi, nekako, najvise mene samog zao.
supak? neka sam. nek svako proba, pa nek djeli kvalifikacije ljudima.
Last edited by coco1 on 18/03/2020 21:50, edited 1 time in total.