Sirija vol. 2
-
invincible1921
#138376 Re: Sirija vol. 2
Da bar dvije trecine naroda nisu za Assada davno bi on otiso...takodjer opozicija je postala mall nakon pocetka rata takva da je odbila i neke koji ne vole asada.
-
The 51st State
#138377 Re: Sirija vol. 2
Gluposti, iranske paramilicje ga drze na aparatima sa afganima, pakistancima, iracanima, sad su se tooiko uskurcili da i asadovce povremeno napadaju, a i ovo sto kontrooise malo malo neki napad i stanovnistvo je utjerano strahom i terorom uposlusnost no i pored toga ipak uvijek neki incidentni, zaboravljate da vise od pola populacine sirije nije pod asadovom cizmom.
- dragma
- Vozim: Pješe
#138378 Re: Sirija vol. 2
The 51st State wrote: ↑18/03/2020 15:35 Gluposti, iranske paramilicje ga drze na aparatima sa afganima, pakistancima, iracanima, sad su se tooiko uskurcili da i asadovce povremeno napadaju, a i ovo sto kontrooise malo malo neki napad i stanovnistvo je utjerano strahom i terorom uposlusnost no i pored toga ipak uvijek neki incidentni, zaboravljate da vise od pola populacine sirije nije pod asadovom cizmom.
O ovome ti govorim moj Teodone. A ovaj podatak kako više od polovice stanovništva Sirije ne živi pod Assadovom čizmom ne bih da komentarišem jer mi je potpuna nepoznanica matematička radnja kojom se kolega koristio kako bi došao do ovakvog zaključka.
-
The 51st State
#138379 Re: Sirija vol. 2
Sdf, rebelske teritoriej, izbjeglice vise od pola, ovi rekoncilirani sigurno ga nisu napraeno poceli obozavati, tako da manjina stanovnistva zeli assada, samo ruski avioni i iranske sektaske horde ga drze na vlasti.
- dragma
#138380 Re: Sirija vol. 2
Ma to možemo samo nagađati. Rebelski teritorij je područje Idliba, nisam siguran koliko je trenutno u tom dijelu Sirije naroda nastanjeno, valjda 2-3 miliona, ne znam stvarno. Pod kontrolom SDF-a je uglavnom pustinjski dio Sirije bogat naftom. Poznato je da je velika većina stanovništva skoncentrisana u gradovima. E sad, ko koga tu podržava ili ne, ne znam, jer kao što rekoh, i jedni i drugi ćete naći "dokaze" koji vama odgovaraju i koji idu u korist vašoj tezi. Vrijeme će pokazati.The 51st State wrote: ↑18/03/2020 16:31 Sdf, rebelske teritoriej, izbjeglice vise od pola, ovi rekoncilirani sigurno ga nisu napraeno poceli obozavati, tako da manjina stanovnistva zeli assada, samo ruski avioni i iranske sektaske horde ga drze na vlasti.
Izbjeglice više od pola!?
Niđe veze. Opet pusto nagađanje bez ikakvog realnog osnova i relevantnog pokazatelja. Kako kome odgovara. Baš kao i sve ostalo i što opet potvrđuje ono o čemu sam "prićao" sa Theodonom.
-
The 51st State
#138381 Re: Sirija vol. 2
Nije samo idlib, imas i podrucke eufratskog stifa, pod sdfom imas dosta relativno velikih gradova, eto nek se ne ide u tacan broj ali procenat od 50 posto je realan i nesporan, skupa sa izbjeglicama kao sto je i cinjenica da se radi o rezimu koji ovisi o ruskoj i iranskoj sili i pomoci.dragma wrote: ↑18/03/2020 17:48Ma to možemo samo nagađati. Rebelski teritorij je područje Idliba, nisam siguran koliko je trenutno u tom dijelu Sirije naroda nastanjeno, valjda 2-3 miliona, ne znam stvarno. Pod kontrolom SDF-a je uglavnom pustinjski dio Sirije bogat naftom. Poznato je da je velika većina stanovništva skoncentrisana u gradovima. E sad, ko koga tu podržava ili ne, ne znam, jer kao što rekoh, i jedni i drugi ćete naći "dokaze" koji vama odgovaraju i koji idu u korist vašoj tezi. Vrijeme će pokazati.The 51st State wrote: ↑18/03/2020 16:31 Sdf, rebelske teritoriej, izbjeglice vise od pola, ovi rekoncilirani sigurno ga nisu napraeno poceli obozavati, tako da manjina stanovnistva zeli assada, samo ruski avioni i iranske sektaske horde ga drze na vlasti.
Izbjeglice više od pola!?
Niđe veze. Opet pusto nagađanje bez ikakvog realnog osnova i relevantnog pokazatelja. Kako kome odgovara. Baš kao i sve ostalo i što opet potvrđuje ono o čemu sam "prićao" sa Theodonom.
Uostalom ako pratis vidis da ni osnovne zivotne namirnice ne mogu stanovnistvu obezbjediti, sta se ima dalke pricati. Dakle nema tu vise ni siriji ni drzace nego samo patronirani dominioni kako je koga zapalo. Tako kad se "navija" vise se ne navija za rezim, rebele nego za tursku, rusiju, usa ili iran pa ko sta preferira.
- Čitalac
#138382 Re: Sirija vol. 2
Kada je reč o podršci koju je Asad uživao na samom početku sukoba, tu može da pomogne istraživanje koje je u januaru 2012. obavila britanska kompanija YouGov. Anketu je naručio i platio Katar, u to vreme već glavni zagovornik vojne intervencije u Siriji. Čak i takvo istraživanje pokazalo je da Asada podržava 55 odsto ispitanika u Siriji, pri čemu polovina Asadovih pristalica “očekuje sprovođenje slobodnih izbora u bliskoj budućnosti”. Dakle, stvari nisu toliko jednostavne i bilo bi dobro videti postoji li bilo kakav pouzdan izvor koji bi potvrdio da je sirijska opozicija u bilo kom trenutku uživala većinsku podršku stanovništva.
**
Što se tiče broja ljudi koji danas žive na teritoriji pod kontrolom vlade, švedsko ministarstvo odbrane je u decembru 2018. godine objavilo knjižicu Syria's Civil War u kojoj se navodi da na teritoriji pod vladinom kontrolom živi 73 odsto preostalog stanovništva. Prema podacima humanitarne organizacije Mercy Corps, na teritoriji pod kontrolom pobunjenika živi 17 odsto stanovništva, a u oblasti SDF-a 10 odsto stanovništva.
Naravno, do nekog ozbiljnog i temeljnog popisa, nećemo imati definitivne podatke. Dok se to ne dogodi, evo i lepe vesti. Prema zvaničnim podacima o vakcinaciji, na prostoru pod kontrolom sirijske vlade živi blizu 3 miliona dece mlađe od 5 godina.
**
Što se tiče broja ljudi koji danas žive na teritoriji pod kontrolom vlade, švedsko ministarstvo odbrane je u decembru 2018. godine objavilo knjižicu Syria's Civil War u kojoj se navodi da na teritoriji pod vladinom kontrolom živi 73 odsto preostalog stanovništva. Prema podacima humanitarne organizacije Mercy Corps, na teritoriji pod kontrolom pobunjenika živi 17 odsto stanovništva, a u oblasti SDF-a 10 odsto stanovništva.
Naravno, do nekog ozbiljnog i temeljnog popisa, nećemo imati definitivne podatke. Dok se to ne dogodi, evo i lepe vesti. Prema zvaničnim podacima o vakcinaciji, na prostoru pod kontrolom sirijske vlade živi blizu 3 miliona dece mlađe od 5 godina.
- dragma
#138383 Re: Sirija vol. 2
Kao što rekoh, vrijeme će pokazati. Mi možemo samo nagađati i iznositi neprovjerene "činjenice" koje nama odgovaraju.
A taj detalj o nemogućnosti da vlada podmiri stanovništvo osnovnim životnim namirnicama ništa ne dokazuje. Zemlja opustošena, porušena i u ratu, zar tebi to nije logično!?
Osim toga, primjera radi, kod nas je rat stao prije 24 godine pa smo i dalje ovisni o stranim investicijama, uvozu, donacijama i kreditima sa odgodom plaćanja.
-
The 51st State
#138384 Re: Sirija vol. 2
Ok, vrijeme ce pokazati.dragma wrote: ↑18/03/2020 18:14Kao što rekoh, vrijeme će pokazati. Mi možemo samo nagađati i iznositi neprovjerene "činjenice" koje nama odgovaraju. I to o nemogućnosti da vlada podmiri stanovništvo osnovnim životnim namirnicama ništa ne dokazuje, zemlja opustošena, porušena i u ratu!?
Osim toga, primjera radi, kod nas je rat stao prije 24 godine pa smo dalje ovisni o uvozu, donacijama i kreditima sa odgodom plaćanja.
Govorimo o obicnom hljebu, a ne o naprednoj ekonomiji tako da taj rezim i pored kontrole i podrske rusije i irana ne moze da to obezbjedi, sta se ima dalje pricati, a istovrmeno se kupuju neboderi po moskvi i dubajiu, nema sirijcima naprijed pod rezimom pa kooiko god podrzavaoci rezima farbali pricu i argumentirali podrskom strahom od dzihadista i al kaide sto je isto relevantno ko supalj sir nakon ovih 9 godina rata.
- dragma
#138385 Re: Sirija vol. 2
Sa jedne strane nema hljeba (Sirija nikad nije bila žitnica, vazda je ovisila o uvozu brašna i ostalih prehrambenih proizvoda), kupuju se neboderi, valuta devalvira, elita se bogati i sl, a opet sa druge strane grade se bolnice, otvaraju škole, obnavlja infrastruktura, fabrike...i u pravu i jedni i drugi, kako kome odgovara.
Ma idi bježi...
Ma idi bježi...
-
The 51st State
#138386 Re: Sirija vol. 2
Dva bulodzera na cesti igradi se nemilice, neka bolan, vidi na guglet familiju maktuf i koliko su zagrabili.
Taj sektaski rezim je u osnovi zlocinacki samo naivni padaju na njihovu propagandu, najnovija ilustracija sektaske prirode rezima je informacija da top 40 generala necega sto se neosnovano naziva saa su svi aleviti.
Ono sto je kuriozitrtno u zadnjuh par dana jesu prebjeze skoro na dnevnom nivou, nisu neke brojke ali je ilustrativno, vjerovatno nasilno mobilisani i slagani rekomcilirani rebeli.
Taj sektaski rezim je u osnovi zlocinacki samo naivni padaju na njihovu propagandu, najnovija ilustracija sektaske prirode rezima je informacija da top 40 generala necega sto se neosnovano naziva saa su svi aleviti.
Ono sto je kuriozitrtno u zadnjuh par dana jesu prebjeze skoro na dnevnom nivou, nisu neke brojke ali je ilustrativno, vjerovatno nasilno mobilisani i slagani rekomcilirani rebeli.
- dragma
#138387 Re: Sirija vol. 2
I koliko vidim sve to potkrepljeno neoborivim dokazima, argumentima, relevantnim linkovima i sl
Nije da ti ne vjerujem ali još samo da aki i saxxx sve to potvrde pa da budem 100% siguran.
Nije da ti ne vjerujem ali još samo da aki i saxxx sve to potvrde pa da budem 100% siguran.
-
The 51st State
#138388 Re: Sirija vol. 2
Ne moras meni vjerovati, istrazi malo ako te interesuje. Znas gdje su info oko sirijskog rata.
Ok, podrzavas rezim, nije problem imas svoje razloge ali ne moras usam sebi stvarati laznu sliku da ssebi lakse opravdas podrzavanje istog.
Ok, podrzavas rezim, nije problem imas svoje razloge ali ne moras usam sebi stvarati laznu sliku da ssebi lakse opravdas podrzavanje istog.
- dragma
#138389 Re: Sirija vol. 2
Ti si moj zemljak, istu prošlost imamo, istu budućnost čekamo, zajedničkom suncu se radujemo....prema tome, bitniji si mi ti, salik, cheli, kiki, aki, saxxx, theodon itd, nego i Assad i rebelsi plus Amerika, Putin, Rusija, Trump, Erdogan, Iran, EU i svi ostali zajedno. Toliko o tome koga ja podržavam.The 51st State wrote: ↑18/03/2020 19:33 Ne moras meni vjerovati, istrazi malo ako te interesuje. Znas gdje su info oko sirijskog rata.
-
The 51st State
#138390 Re: Sirija vol. 2
To je jasno, nego ovako deklartivno tokom godina sto se diskutuje, prepire i to, tu su pozicije zauzete.dragma wrote: ↑18/03/2020 19:46Ti si moj zemljak, istu prošlost imamo, istu budućnost čekamo, zajedničkom suncu se radujemo....prema tome, bitniji si mi ti, salik, cheli, kiki, aki, saxxx, theodon itd, nego i Assad i rebelsi plus Amerika, Putin, Rusija, Trump, Erdogan, Iran, EU i svi ostali zajedno. Toliko o tome koga ja podržavam.The 51st State wrote: ↑18/03/2020 19:33 Ne moras meni vjerovati, istrazi malo ako te interesuje. Znas gdje su info oko sirijskog rata.
- dragma
#138391 Re: Sirija vol. 2
Hiljadu ljudi, hiljadu ćudi. Ne bi ni valjalo da smo svi isti i da svi isto mislimo. Bilo bi dosadno a i ovaj forum nebi imao ikakvu svrhu...
- husein_kapetan
#138392 Re: Sirija vol. 2
Dragma drug moj..reagujes na mentalnu onaniju dobro znanu kao da si od juce ovdje..nemoj..kada jednom napisu jednu suvislu sav respekt svijeta ce imati..ovako ispadas gori od njih.. ne treba ti to drug..
A ti kako hoces..
-
The 51st State
#138393 Re: Sirija vol. 2
O mrco aka kapetan uso, sta kaje mentalna onanija, a ono jeste tako kad ti se fakti ne dopadaju pa moras vrsiti istu ne bi li satrapiju simpatiso.
-
The 51st State
#138394 Re: Sirija vol. 2
to je to manje zlo.
- Čitalac
#138396 Re: Sirija vol. 2
Ukoliko su prve informacije sa terena tačne, danas se dogodio prvi napad ogranka Al Kaide (Hurras al-Din) na turske snage u Idlibu.
Hurras al-Din negira umešanost i za napad optužuje "režim ili Isil".
Hurras al-Din negira umešanost i za napad optužuje "režim ili Isil".
- King Theoden
#138398 Re: Sirija vol. 2
Neka se turska povuče. Ono, pod plaštom brige o sigurnosti vlastitih vojnika, turska bi se mogla povući iz sirije.
Pa da vidimo kako će ti šupljoglavci izaći na kraj sa asadom i rusima.
Pa da vidimo kako će ti šupljoglavci izaći na kraj sa asadom i rusima.
- dragma
#138399 Re: Sirija vol. 2
Ušljive nakaze, samo im je ubijanje na pameti. Kad nemaju koga onda se ubijaju međusobno ili napadaju one koji ih brane. Da nije bilo Turske od Idliba ne bi ništa ostalo,
Dvojica turskih vojnika koji su danas poginuli u zasjedi smrdljivih pavijana, (odnosno plemenitih filantropa kakvim ih smatraju forumske naivčine).
Tel Abyad, plaćenici u štrajku:
Dvojica turskih vojnika koji su danas poginuli u zasjedi smrdljivih pavijana, (odnosno plemenitih filantropa kakvim ih smatraju forumske naivčine).
Tel Abyad, plaćenici u štrajku:
-
The 51st State
#138400 Re: Sirija vol. 2
Kad se rokaju iranske milicjje sa asadistima po zoru to nista
Inace ovo bi mogla biti diverzija, hts je svjestan da je na infuziji od turaka tako da mi je to realnije..
Inace ovo bi mogla biti diverzija, hts je svjestan da je na infuziji od turaka tako da mi je to realnije..