Drugari, jel vas strah?

Moderator: O'zone

Locked
MorningStar

#51 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by MorningStar »

Blixen wrote: 18/03/2020 10:11 samo zaustavite dijasporu
nema dolaska, nema problema
Bolje mozda odmah ubijati - "nema covjeka nema problema". Usput udijeli koju marku ovim doktorima po raskrsnicama oni su prosli karantin cisti ko suza svi do jednog.
MorningStar

#52 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by MorningStar »

stachu wrote: 18/03/2020 10:38 Virusa, licno ni sekunde. Strah me da ne prenesem na starije... :roll:
Posao, samo daj PC i internet i sve OK!
Al' ovo ce se zestoko odraziti na nasu ekonomiju al ono bas, e toga me vec strah... :sad:
Rovit kontejnere - ali sa maskom i rukavicama molim lijepo.
stachu

#53 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by stachu »

MorningStar wrote: 18/03/2020 10:40
stachu wrote: 18/03/2020 10:38 Virusa, licno ni sekunde. Strah me da ne prenesem na starije... :roll:
Al' ovo ce se zestoko odraziti na nasu ekonomiju al ono bas, e toga me vec strah... :sad:
Ne sluti... :oops:
MorningStar

#54 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by MorningStar »

stachu wrote: 18/03/2020 10:42
Sta imam slutiti kad gledamo razvoj takvog scenarija zbog manijaka mahnitih kojim je jedina mjera zatvori. Pricaju o kini kako je zatvorila pa da upitam koji im je to komercijalni grad bio zatvoren ? Sangaj Shenzen .... ? Nasa ekonomija zivi od prvog do prvog a ovi kao kopiraju mjere njemacke italije i slicno.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#55 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by W0rM »

Ma jok, samo opusteno, laganica, nikakv stres i naprezanje
Nadzorna_ploca

#56 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by Nadzorna_ploca »

Inace nam je ekonomija jaca strana. I nemojte samo ono kakva god da je sad ce biti jos i gora. Mi vec imamo ekonomski masakr, pa naucili smo zivjeti i sa tim.
Blixen

#57 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by Blixen »

MorningStar wrote: 18/03/2020 10:39
Blixen wrote: 18/03/2020 10:11 samo zaustavite dijasporu
nema dolaska, nema problema
Bolje mozda odmah ubijati - "nema covjeka nema problema". Usput udijeli koju marku ovim doktorima po raskrsnicama oni su prosli karantin cisti ko suza svi do jednog.
“Najveći izazov biće šatorski karantini koje ćemo raditi sa Oružanim snagama BiH, kao i izmjena zakona o javnim nabavkama, što je traženo iz Federacije BiH. O tome ćemo se tek izjašnjavati”, rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kako je naveo, sve osobe koje budu željele ući u BiH morat će provesti 14 dana u šatorskom naselju, odnosno šatorskom karantenu na državnoj granici.

bombardovati dijasporu informacijama o satorskim naseljima
nema meso, kafana i muzika
nego u sator 14 dana sa ostalima

dijaspora stay in dijaspora
tenutno niste potrebni BiH
Nadzorna_ploca

#58 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by Nadzorna_ploca »

Znamo, nije ni velikoj vecini nas BiH sad potrebna.
Pa na ljeto da vam punimo budzete. :kiss:
Last edited by Nadzorna_ploca on 18/03/2020 11:03, edited 1 time in total.
Milenkov buraz

#59 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by Milenkov buraz »

MorningStar wrote: 18/03/2020 10:44

Sta imam slutiti kad gledamo razvoj takvog scenarija zbog manijaka mahnitih kojim je jedina mjera zatvori. Pricaju o kini kako je zatvorila pa da upitam koji im je to komercijalni grad bio zatvoren ? Sangaj Shenzen .... ? Nasa ekonomija zivi od prvog do prvog a ovi kao kopiraju mjere njemacke italije i slicno.
Ekonomija se prilagođava ljudima a ne ljudi ekonomoji u vrijeme pandemije. Dakle ekonomija će se oporaviti a ako izgubiš ljude kako ćeš onda, čekati da se rode nove generacije?
jazzer

#60 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by jazzer »

Iskreno, uzasnu mi nervozu pravi ovo stanje. Roditelji blizu 70 godina, brinem za njih. Za sebe ne, bar sto
se korone kao virusa koji me moze zaraziti tice.

Tesko je gledati ljude koji samo sto se ne potuku za vrecu brasna, litar ulja. Te scene mi uzasnu nervozu
stvaraju, rekao bih i strah.

Bio sam vojnik Armije BiH, jebi ga, znas protiv koga se boris, kakva takva organizacija je bila. Znao
si sta ti je raditi, svi smo, manje vise, u istom sranju bili.

Halalio si zivot pa ako prezivis, prezivio si.

Sada imam porodicu, dijete, moje je da se pobrinem za njih. A nemam predstave na sta ovo sve moze izaci
i da li je dovoljno sve sto radim u ovo vrijeme. I kakva nas iskusenja jos cekaju. I to me cini uzasno nervoznim.

Brinem za njih dvoje, sam sebi nisam ni kraj pameti, tralo je mene i gore od ovog virusa.

Pokusavam sto manje citati vijesti sa portala jer je skoro svaka slijedeca vijest gora od one prethodne.

Mozda zvuci malo panicno ovo sto pisem ali jbg, to je moje razmisljanje.
dobar osjecaj

#61 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by dobar osjecaj »

Ja se poslije iskustva rata i nekih neizbrisivih promjena nikad nisam opustila u ovom životu koji živim i nikad više ništa nisam doživljavala kao sigurno ni trajno. U tom smislu se sad osjećam ok. Fokusirana sam samo na trenutne potrebe sebe i bližnjih. Njegujem zdrav razum i čuvam zdravlje koliko je do mene. Ne uznemiruju me vijesti ni informacije koje prenose mediji.
Bila sam danima u kancelariji s likom koji se vratio iz Italije u jeku epidemije, i koji je i nakon neke djelimične kvazi-samoizolacije i povratka na posao nenamjerno nastavio imati bliske socijalne kontakte s drugim ljudima za koje se ispostavilo da su se vratili iz Italije nakon njega a neki od njih nisu nikome govorili danima odakle su se vratili.
Pošto sam u radnom okruženju svakodnevno okružena raznim samoživim sociopatama koji se u svemu ponašaju okrutno, godi mi raditi od kuće i ne viđati te ljude. Smirenija sam i bolje razgovaram s porodicom za koju od svakodnevnog stresa često nisam imala strpljenja. Kafu ne pijem već par sedmica i godi mi bez kafe kao i bez ljudi koji su mi svakodnevnom dernjavom i senzacionalističkim povicima, histerijom unosili nemir u svakodnevnicu.
Nabasala sam na roman Station Eleven iz 2014 koji mi je sad zanimljivo štivo. Nikad prije nisam imala interes čitati knjige koje se bave apokaliptičnim dešavanjima i životima poslije apokalipse ali ovo mi je sad zanimljivo. Ne uznemiruju me misli o najgorim mogućim ishodima jer na to nemam nikakav uticaj osim svega dobrog što radim i sad i inače. Imam bolesnog roditelja kojeg izbjegavam vidjeti iako mu se stanje ovih dana bilo pogoršalo i djelovalo je jako opasno. Znam da nije dobro da se približavam starijim ljudima nakon svega čemu sam ja bila izložena.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#62 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by plain vanilla »

Nadzorna_ploca wrote: 18/03/2020 10:57 Inace nam je ekonomija jaca strana. I nemojte samo ono kakva god da je sad ce biti jos i gora. Mi vec imamo ekonomski masakr, pa naucili smo zivjeti i sa tim.
Hello Europe.
Ne zaebavaj, ni ne zivis ovdje.
Evo danas naredili da se sve zgrade svakodnevno dezinfikuju. Od drzave samo naredjenje.
Drzava ne zna da nema sredstava za dezinfekciju, a da su firme koje se bave time na izmaku snaga i zaliha.
Nosite maske, a u apotekama mjesec dana nema maske. Nema ih dovoljno ni za zdravstvene radnike.
Nadzorna_ploca

#63 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by Nadzorna_ploca »

plain vanilla wrote: 18/03/2020 11:57
Nadzorna_ploca wrote: 18/03/2020 10:57 Inace nam je ekonomija jaca strana. I nemojte samo ono kakva god da je sad ce biti jos i gora. Mi vec imamo ekonomski masakr, pa naucili smo zivjeti i sa tim.
Hello Europe.
Ne zaebavaj, ni ne zivis ovdje.
Evo danas naredili da se sve zgrade svakodnevno dezinfikuju. Od drzave samo naredjenje.
Drzava ne zna da nema sredstava za dezinfekciju, a da su firme koje se bave time na izmaku snaga i zaliha.
Nosite maske, a u apotekama mjesec dana nema maske. Nema ih dovoljno ni za zdravstvene radnike.
Ti ces mi reci gdje zivim. Ne vuci me za jezik molim te, sad si presla granicu.
Tambure

#64 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by Tambure »

nop ... ovo kako doslo tako ce samo jedan dan prestati medijsko izvjestavanje, vracanje na migrante bakira dodika itd.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#65 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by izvrsni direktor »

Tambure wrote: 18/03/2020 12:18 nop ... ovo kako doslo tako ce samo jedan dan prestati medijsko izvjestavanje, vracanje na migrante bakira dodika itd.
Nije me strah, sta ce meni neko zabranjivati hpsanje, kakva izolacija, sta ste se prepali, nece bosnji nista, prezivio sam rat, sta pravite paniku, obicni virus, amerikanci zarazili...

A kad se pojavi problem onda ce biti: treba drzava nesto d'uradi!
neko_sa_strane

#66 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by neko_sa_strane »

Meni se čini da će se određene privredne grane prilagoditi isključivo na online poslovanje a pojedine djelimično. Zamišljam već dostavu hrane autonomnim vozilima bez kontakta sa dostavljačem.
L u c i f e r

#67 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by L u c i f e r »

Predostroznost 90%
Strah 0%
neko_sa_strane

#68 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by neko_sa_strane »

Mene je strah stare jer izlazi iz stana. Mislim ne hoda po gradu već od tačke A do tačke B ali moraju se paziti sestrini klinci. Do sada se prečesto događalo da se prehlade i da pređe njoj. Još nakon ovog slučaja u bolnici na Bijelom Brijegu baš se mora paziti. Ja je pokušavam odvratiti i isprepadati da je u rizičnoj grupi ali ne djeluje. Kao da s djetetom pričam. Volio bih zaista da se donese mjera o zabrani izlaska za starije od 65 godina.
Lalena

#69 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by Lalena »

Isti problem...
Oba roditelja su mi hronični bolesnici, spadaju u visoko rizičnu skupinu, plus u godinama su...
Žive na selu, mogu se super izolovati...
Očekivala bih da mi kažu da nigdje ne izlazim sa djetetom, ali neeee..., zovu - zašto ne dođemo?!
plain vanilla

#70 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by plain vanilla »

Nadzorna_ploca wrote: 18/03/2020 12:14
Ti ces mi reci gdje zivim. Ne vuci me za jezik molim te, sad si presla granicu.
Pa ti rece da zivis vani. Ako sam fulala, sorry.
plain vanilla

#71 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by plain vanilla »

Joj sad sam bila u bolnici, takva me klaustrofobija uhvatila u podrumskim hodnicima, tacno me podsjetilo ba Variolu veru.
I sto bi malo zaboravio, kad vidis da su svi s maskama..
saabsa

#72 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by saabsa »

MorningStar wrote: 18/03/2020 10:44

Da, bili su blokirani i Sangaj i Shenzehn (mada su to dva imena za jedan grad :D ) i Guangzhou, uprkos tome što su od Wuhana udaljeni skoro 1000 km.
Naša ekonomija je na aparatima, i ovo bi mogla biti teta korona koja je došla da ih izgasi.
Nije me strah bolesti, strah me za starije da ne bi sebi cijeli život prebacivao da sam ubio nekog od svojih svojom nepažnjom, i strah me da ekonomski idemo u tri lijepe materine.
Prvi put u životu zavidim budžetlijama jer njima će plata biti kako god da okrenu makar se država morala zadužiti i na račun naših praunuka,ni brige ni pameti odoše na "zasluženi" odmor...
freelancerBIH

#73 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by freelancerBIH »

Drzava ni nakoji nacin ne pomaze narodu. Umjesto da smanje akcize na gorivo i stjeraju ga na 1.5 KM gdje mu i jest mjesto ,ovi se posutarili. Trebalo bi da ukinu porez na dobit za ova 3 najkriticnija mjeseca: mart, april i maj ,i da u tom periodu sufinansiraju plate.

Sve ostalo je velika laz i obmanjivanje naroda od strane ovih grmalja da ce im "pomoci"!
O'zone
Globalni moderator

#74 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by O'zone »

Strah od bolesti - nako, nije baš...ne znam
Strah od "šta dolazi poslije ovoga" - prilično prisutan posebno jer znam gdje živim.
banjaluka078
Moderator

#75 Re: Drugari, jel vas strah?

Post by banjaluka078 »

O'zone wrote: 18/03/2020 15:34 Strah od bolesti - nako, nije baš...ne znam
Strah od "šta dolazi poslije ovoga" - prilično prisutan posebno jer znam gdje živim.

Ista stvar.
Locked