Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
daddy-kool

#7901 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

https://science.sciencemag.org/content/ ... NpwaTMKTe4

We estimate 86% of all infections were undocumented (95% CI: [82%–90%]) prior to 23 January 2020 travel restrictions.

This high proportion of undocumented infections, many of whom were likely not severely symptomatic, appears to have facilitated the rapid spread of the virus throughout China. Indeed, suppression of the infectiousness of these undocumented cases in model simulations reduces the total number of documented cases and the overall spread of SARS-CoV2 (Fig. 2). In addition, the best-fitting model has a reporting delay of 9 days from initial infectiousness to confirmation; in contrast line-list data for the same 10–23 January period indicates an average 6.6 day delay from initial manifestation of symptoms to confirmation (17). This discrepancy suggests pre-symptomatic shedding may be typical among documented infections.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#7902 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

ORONAVIRUS U HRVATSKOJ
Danas Hrvatska donosi najstrože mjere dosad, naši životi će se značajno promijeniti
odeeeeeeee sve u MP3
sumirprimus

#7903 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

sherbett wrote: 18/03/2020 00:23
sumirprimus wrote: 18/03/2020 00:20
sherbett wrote: 18/03/2020 00:16

Jesi ti zatvoren?
Nisam.nego smanjeno kretanje pa zujim ko pcelica
Ja vec dogovorila s bakom da ce me ucit kuhat.
Mogla bi naucit i heklat i strikat

A mogla bi i kod strina da me nauce jufke valjat.

Ugl vec radim popis
Tisina 4 zida i strik nisu bas dobitna kombinacija :lol:
denimb

#7904 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by denimb »

sherbett wrote: 18/03/2020 00:08
MMM1977 wrote: 18/03/2020 00:03 Ali kad (nema više ako) bukne u Indiji i okolnim zemljama (Bangladeš, Pakistan, Afganistan) gdje živi gotovo 2 milijarde ljudi u katastrofalnim uslovima to će biti baš katastrofa. Kina je svjetlosnim godinama ispred po pitanju zdravstva, organizacije društva its
Ma dobro ke, Indija ima oko 150 zarazenih 1 smrtni slucaj
Sta ce ih zaraziti u Indiji, plivaju sa raspalim lesevima u istoj rijeci...
breba

#7905 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

denimb wrote: 18/03/2020 00:31
MMM1977 wrote: 18/03/2020 00:03 Ali kad (nema više ako) bukne u Indiji i okolnim zemljama (Bangladeš, Pakistan, Afganistan) gdje živi gotovo 2 milijarde ljudi u katastrofalnim uslovima to će biti baš katastrofa. Kina je svjetlosnim godinama ispred po pitanju zdravstva, organizacije društva its
Nisam bio u Indiji, ali to je isto ko da kazes sta ce ih zaraziti u Kini, jedu zive sismise. :-D
denimb

#7906 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by denimb »

breba wrote: 18/03/2020 00:33

Nisam bio u Indiji, ali to je isto ko da kazes sta ce ih zaraziti u Kini, jedu zive sismise. :-D
Ne moras ni biti, niti ti zelim da odes, iskreno...ali realno ono sto rede se kosi sa svakom pamecu.
denimb

#7907 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by denimb »

sherbett wrote: 18/03/2020 00:34

Uh, lajkam ovaj level politicke nekorektnosti :mrgreen:
Je li stoji gdje u nicku da sam korektan, mislim jesam inace, ali samo prema ljudima :D
Bluemore

#7908 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Josip321 wrote: 18/03/2020 00:05
Bluemore wrote: 17/03/2020 23:42
zippoo87 wrote: 17/03/2020 22:46

koje starosne skupine umiru,ima li neko te podatke ?
umiru li mladji od corone ?
Kako koga zalomi
U ovakvom vremenu kada su ljudi uplašeni i tjeskobni, svatko mora preuzeti na sebe dio odgovornosti. Pa to znači i neširenje panike neprovjerenim vijestima i podatcima.
Preksinoć ili izapreksinoć sam u Google upisao koronavirus. I među prvim vijestima što mi je izbacilo bila je i tablica hrv zav za jav zdravstvo. U njoj su bile navedene zemlje u prvom stubu, u drugom stubu broj oboljelih a treći stub broj umrlih. Tablica je bila za europske zemlje. I ja upalio digitron. Izračuno da je u Italiji smrtnost 6,7 %. A za Njemačku (ne sjećam se točno, mislim da je za nju jer sam samo računao za 5-6 zemalja sa većim brojem oboljelih) smrtnost je bila 0,6%.
I to mi je bilo malo čudno.
Inače, koliko znam o epidemiologiji, smrtnost je još i manja. Jer nije svaki zaraženi nije i evidentiran.

Pokušati ću opet naći tu tablicu pa okačiti link.
Trazis provjeren izvor? Ili samo se pravis pametan
Ako te zanima evo svakodnevni Update ima
[yt]https://www.ndr.de/nachrichten/info/15- ... 54608.html[/yt]
denimb

#7909 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by denimb »

sherbett wrote: 18/03/2020 00:38
denimb wrote: 18/03/2020 00:36
sherbett wrote: 18/03/2020 00:34
Uh, lajkam ovaj level politicke nekorektnosti :mrgreen:
Je li stoji gdje u nicku da sam korektan, mislim jesam inace, ali samo prema ljudima :D
:lol:

Ok sad te se vec bojim :lol:

Pa ljudima jbg, za mene to nije neko ko zamota oca vlastitog u krpe i baci ga u rijeku, a ujutro dodje tu da se kupa i pere zube :D Kao sveta rijeka, jeste kako da ne, kanalizacija klasicna, samo sa tim lesevima :D

I sta da se bojis, razmisljam evropski :lol:
King Theoden

#7910 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by King Theoden »

Jbm li ga, kako biti pametan kad nas stalno bombarduju kontradiktornim informacijama?!
Predsjednik svjetskog udruženja doktora smatra da karantena nije rješenje i da je ograničavanje kretanja ljudi pogrešan potez :?

https://m.bild.de/news/inland/news-inla ... la69460352
ladacoko

#7911 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ladacoko »

King Theoden wrote: 18/03/2020 01:40 Jbm li ga, kako biti pametan kad nas stalno bombarduju kontradiktornim informacijama?!
Predsjednik svjetskog udruženja doktora smatra da karantena nije rješenje i da je ograničavanje kretanja ljudi pogrešan potez :?

a sve kontam ovo govno ako se vrati na jesen a sto je slucaj bio u proslosti s pandemijama onda smo bas najebali.

Jbt moj dept nas salje na rotacije 1 sedmicu od kuce a 1 u bolnici,podrzavmo clinicke aplikacije i hardware.Prvi put ovo da dozivimo, cak pominju rotacije med sestara.Ocito da imaju neki long term plan spreman. 13000 radnika sistem ima samo u ova dva kampusa u mom gradu od toga 4000 medicinskog osoblja a plan je imat 1000 ukupno na dva kampusa,s ovim rotacijama a biznis useri ce svakako remotely radit.

da pomenem 400 korona testova rade po danu
Nadzorna_ploca

#7912 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nadzorna_ploca »

Koliko sviranja qrcu i histerije i kvazi znanja i prosipanja pameti od kako postoji ova bolestina - nesto sto dunjaluk nije zapamtio. Gasite forum da pocrkamo svi u miru.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#7913 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Razvoj nauke opcenito, a unutar nje i medicinske nauke, je poodavno narusila najbolji put za razvoj i opstanak najzdravijih pojedinica i zajednica svih vrsta, a to je prirodna selekcija.

Jbga, meni sve ovo izgleda kao da je proradio prirodni imunoloski sistem,prirodna anti-tijela uoblicena u korona virusu, da se odbrani od najveceg parazita u prirodi - ljudske vrste. :-?
Guadalajara

#7914 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Guadalajara »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 18/03/2020 05:22 Razvoj nauke opcenito, a unutar nje i medicinske nauke, je poodavno narusila najbolji put za razvoj i opstanak najzdravijih pojedinica i zajednica svih vrsta, a to je prirodna selekcija.

Jbga, meni sve ovo izgleda kao da je proradio prirodni imunoloski sistem,prirodna anti-tijela uoblicena u korona virusu, da se odbrani od najveceg parazita u prirodi - ljudske vrste. :-?
:thumbup:
dert

#7915 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dert »

ma sve je ovo p..dim :D sta ako zaglavis izolaciju a Herka s tobom ........jedno mora pisati testament :D jebeeeeeeno
noviclan

#7916 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by noviclan »

itekako wrote: 17/03/2020 19:08
noviclan wrote: 17/03/2020 18:43 Koji su to simptomi korona virusa
povišena temperatura, suhi kašalj, kratak dah, bol u mišićima, glavobolja, gubitak apetita, kihanje, šmrcanje... u nekim slučajevima moguće je 'izgubiti' čula okusa i mirisa...
https://avaz.ba/vijesti/bih/555308/mini ... -testirana
:-)

Ja se osjecam isto k'o ministar samo sto mi je dosta dosta niza placa i moram da radim da bih je zaradio, pa jevem im i oca i majku ima li gdje taj test (platiti pa platiti 20-30 nebitno 50km) da vidim je li moram na bolovanje i ko i kako ce me lijeciti jer svaki mjesec uredno odbijaju lijepu sumu za zdravstveno ili cu preboliti koronu u radnom okruzenju hvala lijepo
PeppermintSA

#7917 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by PeppermintSA »

King Theoden wrote: 18/03/2020 01:40 Jbm li ga, kako biti pametan kad nas stalno bombarduju kontradiktornim informacijama?!

Prećutno su iznjedrena dva odnosa prema Koroni. Nigdje se to zvanično ne ističe, ali kada se detaljno prate dešavanja u svijetu, postaje očito. Prvi odnos je izolacija i zaustavljanje širenja virusa, a drugi je stvaranje kolektivne imuniteta. Amerikanci, Englezi, a izgleda i Švabe zagovaraju ovo drugo - nek se sto vise ljudi zarazi, kako bi se stvorio kolektivni imunitet, a ko u procesu odapne - odapne. Boris Johnson je upravo to najavio, a kako javlja Guardian, NHS odbija da testira ljekare - kao da ih je halalio.

Mene od svega najvise plasi činjenica da ne znamo kakve dugotrajne posljedice oboljenje nosi. Sama činjenica da mnogi testovi pokazuju da navodno izliječeni nemaju antitijela te da se oboljeli liječi HIV terapijom mi ukazuje da tu ima nešto što nam ne govore.
Bluemore

#7918 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

ladacoko wrote: 18/03/2020 03:39

a sve kontam ovo govno ako se vrati na jesen a sto je slucaj bio u proslosti s pandemijama onda smo bas najebali.

Jbt moj dept nas salje na rotacije 1 sedmicu od kuce a 1 u bolnici,podrzavmo clinicke aplikacije i hardware.Prvi put ovo da dozivimo, cak pominju rotacije med sestara.Ocito da imaju neki long term plan spreman. 13000 radnika sistem ima samo u ova dva kampusa u mom gradu od toga 4000 medicinskog osoblja a plan je imat 1000 ukupno na dva kampusa,s ovim rotacijama a biznis useri ce svakako remotely radit.

da pomenem 400 korona testova rade po danu
USA je podobro kasnila sa pocetkom testiranja
Bluemore

#7919 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

PeppermintSA wrote: 18/03/2020 06:13

Prećutno su iznjedrena dva odnosa prema Koroni. Nigdje se to zvanično ne ističe, ali kada se detaljno prate dešavanja u svijetu, postaje očito. Prvi odnos je izolacija i zaustavljanje širenja virusa, a drugi je stvaranje kolektivne imuniteta. Amerikanci, Englezi, a izgleda i Švabe zagovaraju ovo drugo - nek se sto vise ljudi zarazi, kako bi se stvorio kolektivni imunitet, a ko u procesu odapne - odapne. Boris Johnson je upravo to najavio, a kako javlja Guardian, NHS odbija da testira ljekare - kao da ih je halalio.

Mene od svega najvise plasi činjenica da ne znamo kakve dugotrajne posljedice oboljenje nosi. Sama činjenica da mnogi testovi pokazuju da navodno izliječeni nemaju antitijela te da se oboljeli liječi HIV terapijom mi ukazuje da tu ima nešto što nam ne govore.
Ako ozdravljeni nemaju neki!! Antitijela
Imuni sistem je porazio virus na drugom polju!!!!
Bluemore

#7920 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

„You hear a lot about old people—oh, it’s only old people,” the nurse said. “There was a 20-year-old, no medical history coming in with a 103 fever and rash and an x-ray of his lungs that looks similar to a 60-year-old’s. This is really happening."
Nisrin

#7921 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nisrin »

Svi svjetski strucnjaci smatraju da se virus vise NE MOZE zaustaviti, samoizolacije ga mogu dobrkle samo usporiti!!Ali svi ce oboljeti pa cemo se nacekati dok svi ne obole kako se ne bi zdravstveni sistem odjednom opteretio!

Ovo gasenje, paraliza, zatvaranje svega bojim se da ce vecinu ljudi ostaviti bez posla/plata i pitam se kako ce mnogi platiti kredite, hranu, rezije narednih mjeseci?!!
Vise ce ljudi umirati od gladi nego od virusa... jadni mi sta nas ceka!

U 15-30 dana se nece nista promijeniti, najgore od svega!
GAU8

#7923 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Ako ti je Bild.de mjerilo, idi odmah čitaj i srpski Informer
GAU8

#7924 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

PeppermintSA wrote: 18/03/2020 06:13

Ne izmisljaj. Niko više ne pomišlja na ovo drugo. To je bio stav par idiota poput trumpa, Johnsona, i slično prije 7 dana. Sada se cijeli svijet gasi.
Cortado

#7925 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

Nisrin wrote: 18/03/2020 06:40 Svi svjetski strucnjaci smatraju da se virus vise NE MOZE zaustaviti, samoizolacije ga mogu dobrkle samo usporiti!!Ali svi ce oboljeti pa cemo se nacekati dok svi ne obole kako se ne bi zdravstveni sistem odjednom opteretio!

Ovo gasenje, paraliza, zatvaranje svega bojim se da ce vecinu ljudi ostaviti bez posla/plata i pitam se kako ce mnogi platiti kredite, hranu, rezije narednih mjeseci?!!
Vise ce ljudi umirati od gladi nego od virusa... jadni mi sta nas ceka!

U 15-30 dana se nece nista promijeniti, najgore od svega!
15-30? Probaj 45-60!n (u najbioljem slucaju!)
Last edited by Cortado on 18/03/2020 07:29, edited 1 time in total.
Locked