Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
itekako

#7426 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by itekako »

AmirBaa wrote: 17/03/2020 15:15
itekako wrote: 17/03/2020 15:06
statixx wrote: 17/03/2020 14:58 U Venetu sa 3 000 testova prelaze na 10 000 dnevno. Mi se ne trebamo zamarati ciframa jer nemamo takve kapacitete, inace bi pola ovih sto su jucer usli vec bilo testirano. Mozemo brojati do zvanicnih 500 ili 1 000, sto ce u stvarnosti znaciti 5 000 - 10 000, a onda je sigurno da ce 50% populacije biti zarazeno. Pitanje je samo kojom brzinom. Uz ove mjere to ce potrajati i nadam se da zdravstveni sistem nece krahirati.
nažalost, naše mjere su većinom samo na papiru.
ulice su pune, kao i parkovi, ljudi i dalje idu na posao... samoizolacija se ne poštuje....

treba biti realan, nećemo se dobro provesti. dajem nam još maksimalno desetak do petnaestak dana ako ne i manje.
Ljudi i dalje idu na posao? Jok, sami ce ostati kuci pa ih nece ubiti virus nego glad.
nikoga ne optužujem što ide na posao. ovo je bila samo konstatacija.
da optužujem, u Državu bi uperio prstom.
mO k3

#7427 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

sherbett wrote: 17/03/2020 15:32
Dozer wrote: 17/03/2020 15:28 Jedina cinjenica je da ce(mo) svi umrijeti. I da, zapravo, sa sobom ne nosimo nista. Ukoce nam se ruke. I snaga nas napusti, nekako...malo malaksamo kad smo mrtvi :lol:
Sta kazes, postotak smrtnosti je mali al za one koji umru je 100%
Pa to je to u biti :)
MorningStar

#7428 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

sherbett wrote: 17/03/2020 15:32
Dozer wrote: 17/03/2020 15:28 Jedina cinjenica je da ce(mo) svi umrijeti. I da, zapravo, sa sobom ne nosimo nista. Ukoce nam se ruke. I snaga nas napusti, nekako...malo malaksamo kad smo mrtvi :lol:
Sta kazes, postotak smrtnosti je mali al za one koji umru je 100%
Nista zaustaviti smrt.
daddy-kool

#7429 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

channel10 wrote: 17/03/2020 15:24
daddy-kool wrote: 17/03/2020 15:20
piupiu wrote: 17/03/2020 15:17

Kaže Seka u intrevjuu za O kanal da imaju samo 300 kompletnih testova, a da čekaju da Who isporuči još 500. A juče sam mislila da je rekla da KCUS već ima 800. Znači, suština je rano i puno testirati, a mi nismo u mogućnosti ni testirati više od 300 trenutno. A virus je u gradu 1000%, svi su vani, sjede po kafanama, šetaju po prodavnicama, migranti na regularnim kotama... :|
Čitava BiH je imala 1000 testova, dobiće još 1000 od WHO.
Sto dalje znaci da ovaj broj od 27 nista ne znaci jer zarazenih ima kolkko hoces, samo sto ih vecina misli da ima obicnu gripu i niko se ne testira nego sjede/leze u kuci, hodaju po gradu, ispijaju kafe po kaficima i trznim centrima itd... Kod nas ce samo jednom buknuti i to pod uslovom da budemo imali testova, a ne sumnjam da ce gospoda sve uraditi da ih imamo sto manje.. Taktika i nista vise...
Tako je, sada se treba ponašati kao da je svaki 5 na ulici zaražen.

Ali nismo mi jedini takvi, nigdje u Evropi se ne testira dovoljno. U Švedskoj samo kritične slučajeve u bolnici testiraju. U Njemačkoj samo slučajeve sa izraženim simptomima i epidemiološkim kriterijima.

Zato je dobro da se kod nas uvode ove mjere, što jače i što brže - to bolje.
O'zone
Globalni moderator

#7430 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Jedino ovi Crnogorci ispadoše ljudine u okruženju

https://www.6yka.com/novosti/crna-gora- ... -komsijama
Dozer

#7431 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Stvar ugla ledanja. I racunanja.
Ako se racuna smrtnost od ukupnog broja zarazenih, onda je 3.5%
Ako se racuna smrtnost od oporavljenih i umrlih, onda je 7%.
Ako se racuna iz vizure umrlih, onda je 100%. :D
MorningStar

#7432 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Arslan_11 wrote: 17/03/2020 15:19
Dozer wrote: 17/03/2020 15:18
Arslan_11 wrote: 17/03/2020 15:14 Maloprije u liftu sa zenom koja radi u firmi preko puta mene. Fino se ispricali ledjima okrenuti, mada sam joj prvo htio uteci s liftom. Jbg ne treba se zajebavat.
Meni svi u kuci nulta krvna grupa. Iako kazu da djecu ne pogadja toliko ovaj virus, mene za malca najvise strah.
Svi u kuci nulta? I ti i zena i djeca?
da, i mama.
Rece lav :D nego kako ide to po krvnim grupama , jedno naznaka da je moguce da grupa A vise fasuje odmah se sve skontalo sta koja krvna grupa ... kako prolazi B+ :D
Last edited by MorningStar on 17/03/2020 15:38, edited 1 time in total.
MUNAFIK

#7433 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MUNAFIK »

Raigor Stonehoof wrote: 17/03/2020 15:26
MUNAFIK wrote: 17/03/2020 01:08
Raigor Stonehoof wrote: 17/03/2020 00:03

Image :-) :roll:

Sve se dešava sa Božijom voljom i Božijim odredjenjem, a proživljenje poslije smrti je istina...

Svi koji su rodjeni ce i umrjeti, a sa sobom nose samo dobra i loša djela pa tako i ovaj rahmetlija.
:lol: primitivizam i renesansa
Nekom iskušenje, a nekom kazna... Ako te ne interesuje religijsko tumacenje pojava u svijetu i kako vjernici to doživljavaju onda nemij ni komentarisat iste jer bas ces sam sebe uvesti u grupu PRIMITIVNIH...

Svakom njegovo... Na kraju umrijeti se mora :thumbup:
Dozer

#7434 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Jedina stvar koja se mora. Al' se nista ne nosi sa sobom :D
Last edited by Dozer on 17/03/2020 15:37, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#7435 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

Dozer wrote: 17/03/2020 15:28 Jedina cinjenica je da ce(mo) svi umrijeti. I da, zapravo, sa sobom ne nosimo nista. Ukoce nam se ruke. I i snaga nas napusti, nekako...malo malaksamo kad smo mrtvi :lol:
ne znam zate al mene ceka 70 djevica

Dozer

#7436 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

@pici Prebaci 2-3 jaranu. Dam ti koji metak :D
MUNAFIK

#7437 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MUNAFIK »

Dozer wrote: 17/03/2020 15:35 Stvar ugla ledanja. I racunanja.
Naravno ovi zarazeni su samo oni koji su testirani, a postoji puno onih koji nisu opste testirani, a zarazeni su i nece nikad ni bit testirani jer imaju jako blage simtome... Dakle smrtnost je manja od 3.7 jer je broj stvarno zarazenih puno veci.
Last edited by MUNAFIK on 17/03/2020 15:42, edited 1 time in total.
MorningStar

#7438 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Dozer wrote: 17/03/2020 15:38 @pici Prebaci 2-3 jaranu. Dam ti koji metak :D
Kako zeni objasnit jbmu :lol:
GAU8

#7439 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Ako se budemo kurcili, :D umirati ćemo ko muhe. Tj. ko Talijani :roll:
Treba usporiti širenje i razvući onu krivulju.
skafiskafsnjak

#7440 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Eto ga i kod braaataaaa...

U Mostaru potvrđen novi slučaj zaraze koronavirusom!
http://www.klix.ba/clanak/200317141
statixx

#7441 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

MUNAFIK wrote: 17/03/2020 15:38
Naravno ovi zarazeni su samk testirani, a postoji puno onih koji nisu opste testirani, a zarazeni su i nece nikad ni bit testirani jer imaju jako blage simtome... Dakle smrtnost je manja od 3.7...
Niko ne zna kolika je smrtnost i to je osnovni razlog zbog kojeg vlade panice.

Iako je tacno da je broj zarazenih veci pa je stopa smrtnosti sigurno manja od 3,7%, nisu svi zarazeni jos uvijek prebolovali virus i mnogi su u kriticnom stanju, tako da nije poznat konacan broj umrlih na trenutni broj zarazenih.
channel10

#7442 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

daddy-kool wrote: 17/03/2020 15:34
channel10 wrote: 17/03/2020 15:24
daddy-kool wrote: 17/03/2020 15:20

Čitava BiH je imala 1000 testova, dobiće još 1000 od WHO.
Sto dalje znaci da ovaj broj od 27 nista ne znaci jer zarazenih ima kolkko hoces, samo sto ih vecina misli da ima obicnu gripu i niko se ne testira nego sjede/leze u kuci, hodaju po gradu, ispijaju kafe po kaficima i trznim centrima itd... Kod nas ce samo jednom buknuti i to pod uslovom da budemo imali testova, a ne sumnjam da ce gospoda sve uraditi da ih imamo sto manje.. Taktika i nista vise...
Tako je, sada se treba ponašati kao da je svaki 5 na ulici zaražen.

Ali nismo mi jedini takvi, nigdje u Evropi se ne testira dovoljno. U Švedskoj samo kritične slučajeve u bolnici testiraju. U Njemačkoj samo slučajeve sa izraženim simptomima i epidemiološkim kriterijima.

Zato je dobro da se kod nas uvode ove mjere, što jače i što brže - to bolje.
Slabe su mjere jer danas ulazim zgradu i na prizemlju covjek ocitava brojila. Nema ni rukavica ni maske. Znaci on ce danas ko zna koliko zgrada obici i moze mene ili nekog drugog zaraziti jer u ja ne nosim masku i obratno, da ja ili neko drugi njega zarazimo. Postare sam neki dan vidio i jedan je nosio i masku i rukavice, drugi nista. Ljudi koji rade u prodavnicama vecinom nemaju nista, osim onih na kasi i to ne svi.

Znaci, oni su svi prvi na listi za dobijanje korone i u tome im pomazu njihove firme. Eto tih mjera u ovoj nakaradnoj drzavi umjesto da se sve zaustavi na 15 dana, oa onda vidjeti sta dalje. Ostaviti samo dezurne prodavnice, benzinske pumpe, apoteke i sve poslati u izolaciju...
GAU8

#7443 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Vjerojatno je većina vidjela, ali za one koji nisu:

https://www.washingtonpost.com/graphics ... simulator/
black

#7444 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by black »

Do mnogih, nažalost, kako vidimo proteklih dana, nije doprla ozbiljnost situacije koja se događa na planeti, a tiče se pandemije COVID-19.

Mnogi se ne pridržavaju samoizolacije, policija i vlade diljem svijeta bori se s "pametnicama" koje ne poštuju pravila, kreću se nonšalantno, zaboravljajući da mlađe osobe možda ni neće dobiti simptom infekcije, ali će zato brojni stari ljudi umrijeti.

Apeli, brojni, molbe da ostanemo kući, kao da prolaze mimo tih osoba.

No, viralna poruka jednog zdravstvenog radnika s našeg podneblja ukazala je na svu ozbiljnost i alarmantnost situacije.

Ne trebamo paničiti, jasno, ali evo zašto MORAMO poštivati svaku uputu relevantnih izvora. Pa kaže ovako:

"Allora...
Rođaci, ne znam kako da vam kažem drugačije, no moram sirovo da biste uferčli težinu situacije i zašto je potrebno da ne dirate previše.

Prožvakali smo da je najveći problem tzv. R0 koji je poprilično visok (googlajte) što za posljedicu ima sljedeće:

• To da će u tilt poslati veliki broj osoba u ekstremno kratkom vremenu a koji da bi preživjeli moraju biti tretirani u intenzivnim jedinicama. Znači, zamislite da presipate naglo i brzo vino, iz jedne boce u drugu a da pri tome koristite malen ljevak. Logično, prosipa se.

• Sirovo rečeno, ako mi dođe 20 pacijenata istovremeno, a imam na raspolaganju 15 mjesta neko mora raditi trijažu. Neko mora umrijeti. Trijaža nije za*ebancija, nije vic. Trijaža je odlučiti na licu mjesta ko živi, a ko umire. Pojednostavljeno i sirovo izgleda ovako.

• Imaš, šta znam 30 godina. Mlad, u punoj snazi. Đir'o si okolo, a rekli ti da je epidemija. "Ma nije to ništa", veliš i odmahneš rukom. "Gripica". Došao si kući, izljubio onu mater svoju koja pak ima, šta znam, recimo nekih 60 godina. Drži se, mlada još uvijek

• Možda ima hipertenziju, astmu, ko zna kakvu boljku...Je*iga, život. Pokupi se svašta nešto usput.
Prolaze dani, nije vam dobro...
Dovoze vas oboje i oboje morate biti intubirani.
Mjesto je samo jedno.
Neće ga biti za tvoju mater.
Tebe, seronju, spašavamo.

SJEDI KUĆI, NE MRDAJ!"
Arslan_11

#7445 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Arslan_11 »

GAU8 wrote: 17/03/2020 15:22
Dozer wrote: 17/03/2020 15:18
Arslan_11 wrote: 17/03/2020 15:14 Maloprije u liftu sa zenom koja radi u firmi preko puta mene. Fino se ispricali ledjima okrenuti, mada sam joj prvo htio uteci s liftom. Jbg ne treba se zajebavat.
Meni svi u kuci nulta krvna grupa. Iako kazu da djecu ne pogadja toliko ovaj virus, mene za malca najvise strah.
Svi u kuci nulta? I ti i zena i djeca?
Šta ste se sada počeli šicati krvnim grupama. Opet neki fake ili nefake news?
Ma ne sicam se drug. Naletih na ovaj gore link. Nulta ili ne, stalno se nesto dezinfikujem, perem ruke 100 puta dnevno(prije ovog sam 50puta dnevno prao :mrgreen: ), izbjegavam guzve itd. uglavnom pridrzavam se uputa strucnjaka.
Milenkov buraz

#7446 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Evo jučer smo o ovome i danas polemisali pa vi vidite kako ne treba karantin ni za one koji su prebolovali. :oops:

Čovjek iz Japana koji je prethodno bio zaražen, a potom se oporavio, ponovo je pozitivan na Covid-19. Ovo je drugi takav slučaj zabilježen u Japanu, dok iz Kine stižu navodi o osobama koje su ponovo oboljele.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/japa ... /200317143
zigzag

#7447 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zigzag »

black wrote: 17/03/2020 15:47
Do mnogih, nažalost, kako vidimo proteklih dana, nije doprla ozbiljnost situacije koja se događa na planeti, a tiče se pandemije COVID-19.

Mnogi se ne pridržavaju samoizolacije, policija i vlade diljem svijeta bori se s "pametnicama" koje ne poštuju pravila, kreću se nonšalantno, zaboravljajući da mlađe osobe možda ni neće dobiti simptom infekcije, ali će zato brojni stari ljudi umrijeti.

Apeli, brojni, molbe da ostanemo kući, kao da prolaze mimo tih osoba.

No, viralna poruka jednog zdravstvenog radnika s našeg podneblja ukazala je na svu ozbiljnost i alarmantnost situacije.

Ne trebamo paničiti, jasno, ali evo zašto MORAMO poštivati svaku uputu relevantnih izvora. Pa kaže ovako:

"Allora...
Rođaci, ne znam kako da vam kažem drugačije, no moram sirovo da biste uferčli težinu situacije i zašto je potrebno da ne dirate previše.

Prožvakali smo da je najveći problem tzv. R0 koji je poprilično visok (googlajte) što za posljedicu ima sljedeće:

• To da će u tilt poslati veliki broj osoba u ekstremno kratkom vremenu a koji da bi preživjeli moraju biti tretirani u intenzivnim jedinicama. Znači, zamislite da presipate naglo i brzo vino, iz jedne boce u drugu a da pri tome koristite malen ljevak. Logično, prosipa se.

• Sirovo rečeno, ako mi dođe 20 pacijenata istovremeno, a imam na raspolaganju 15 mjesta neko mora raditi trijažu. Neko mora umrijeti. Trijaža nije za*ebancija, nije vic. Trijaža je odlučiti na licu mjesta ko živi, a ko umire. Pojednostavljeno i sirovo izgleda ovako.

• Imaš, šta znam 30 godina. Mlad, u punoj snazi. Đir'o si okolo, a rekli ti da je epidemija. "Ma nije to ništa", veliš i odmahneš rukom. "Gripica". Došao si kući, izljubio onu mater svoju koja pak ima, šta znam, recimo nekih 60 godina. Drži se, mlada još uvijek

• Možda ima hipertenziju, astmu, ko zna kakvu boljku...Je*iga, život. Pokupi se svašta nešto usput.
Prolaze dani, nije vam dobro...
Dovoze vas oboje i oboje morate biti intubirani.
Mjesto je samo jedno.
Neće ga biti za tvoju mater.
Tebe, seronju, spašavamo.

SJEDI KUĆI, NE MRDAJ!"

Jel ovo medicinski brat napisao?
OldMayor

#7448 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by OldMayor »

GAU8 wrote: 17/03/2020 15:46 Vjerojatno je većina vidjela, ali za one koji nisu:

https://www.washingtonpost.com/graphics ... simulator/
Fino je to sve izracunati danas i predstaviti graficki.

Medjutim, matematika je jedno, virus je drugo. Milion drugih faktora treba uzeti u obzir od samih brojeva i matematike.

Npr.
U Njemačkoj 15. februara bilo 16 pozitivnih danas 8.084
U Italiji 15. februara bilo 3 pozitivnih, danas 27.980

I gdje sad tu matematika?
MorningStar

#7449 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Milenkov buraz wrote: 17/03/2020 15:50 Evo jučer smo o ovome i danas polemisali pa vi vidite kako ne treba karantin ni za one koji su prebolovali. :oops:

Čovjek iz Japana koji je prethodno bio zaražen, a potom se oporavio, ponovo je pozitivan na Covid-19. Ovo je drugi takav slučaj zabilježen u Japanu, dok iz Kine stižu navodi o osobama koje su ponovo oboljele.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/japa ... /200317143
Ocito se nije oporavio , a ako tijelo ne gradi imunitet na zarazu kako onda svi ne pomru - de malo logika ovo i ono - a moze i panika - preporucujem da prodajete stanove i bjezite na planine - sta da se jeftino potkaci :D
black

#7450 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by black »

zigzag wrote: 17/03/2020 15:52 Jel ovo medicinski brat napisao?
naletih na FB, a ko je pisao ne znam :-D
Locked