Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
dječak sa šibicama

#7301 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Ovi po granapima panice jer kolaju poluinformacije, recimo jedna koju cujem svakog trena "bice nam zabranjeno da iz kuce izadjemo, znaci nema mrdanja iz kuce 21 dan"... to neko ili zlonamjerno plasira ili nije shvatio poentu izolacije.

Recimo da su ljudi neupuceni.

Mnogi ne kontaju zasto Italija toliko puno mrtvih, a zasto Koreja nema, ili Njemacka. Ne mozes ti svakome objasniti talijanski sistem zivota, ulazak virusa kroz bolnicu, ne mozes vise ni gripu spomenuti (samo kao poredjenje, sto i ljekari rade jer je korona slicna gripi, po simptomima, po nacinu sirenja, djelovanja) odmah te neko napadne da umanjujes problem...

Bato radim za SOA zato cuvaj se :D
Sara03

#7302 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sara03 »

Lajavikrelac wrote: 16/03/2020 20:06 Da se i ja kao predstavnik sedme sile oglasim :licka:
Zašto ti, kao predstavnik te iste sile, koja snosi odgovornost da objektivno informira javnost i ne dezavuiše istu, uzimaš demantiranu informaciju kao vjerodostojnu. Konkretno, onu vezanu za uticaj ibuprofena na oboljele.

Šta da zaključimo iz toga?
Dozer

#7303 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

statixx wrote: 17/03/2020 13:32
Dozer wrote: 17/03/2020 13:28
@statixx Nisam citao komplet studiju, ali onda to u stidiji nije u skladu s tabelom. Tabela pokazuje daleko vece godisnje cifre.
Uzeo si pogrsnu tabelu, vec sam ti napisao.
During the study period, an average of 5,290,000 (range4,542,000–6,299,000) ILI cases were estimated in Italy.

Using the Goldstein index, the total number of excess deaths attributable to influenza in the 4-season study period was 68,068. The average annual mortality excess rate (MR) ranged from 11.6 to 41.2 per 100,000. Most of the influenza-associated deaths per year were among elderly individuals (≥65 years) (Table 3).
U pravu si, izvinjavam se. :thumbup:
Ali, opet imamo trocifrene dneve brojeve umrlih od gripe tokom 6 sezonskih mjeseci. Recimo, 2016/17 to je 139 dnevno.
Last edited by Dozer on 17/03/2020 13:44, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#7304 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

OVO SU PRIMJERI
|
Kineski ljekari smatraju da njihove kolege u Evropi ponavljaju greške iz Wuhana

ako se širenje koronavirusa svakim danom povećava u zemljama Evrope, kineski ljekari smatraju da njihove kolege ponavljaju greške iz Wuhana koji se smatra centrom zaraze.
Kako piše Bloomberg, naveli su da je jedna od ključnih grešaka zapravo neadekvatna zaštita medicinskih radnika, što dovodi do visoke stope zaraze među ljekarima i medicinskim sestrama. Kao primjer su kineski ljekari naveli situaciju u Wuhanu gdje je na početku januara, kada se počeo širiti koronavirus u Kini, zaraženo hiljade zdravstvenih radnika dok su liječili pacijente. Od tog broja njih 46 je umrlo.

"Naše kolege u Evropi su svakodnevno izložene koronavirusu i obolijevaju od njega i ta situacija zapravo podsjeća na onu u Wuhanu. Također, još uvijek moramo zaštititi i svoje medicinsko osoblje", rekao je Wu Dong, profesor gastroenterologije u Univerzitetskoj bolnici Peking Union Medical.

Nabavka zaštitne opreme je nešto što dodatno komplikuje rad medicinskih radnika s obzirom na to da od Italije do SAD-a države prijavljuju manjak potrebnog materijala, dok s druge strane, broj zaraženih nadvladava njihove kapacitete. Također, zaraza koronavirusom je brzorastuća, a infekcija je moguća i preko očiju.

To je jedan od razloga zbog čega su bili zaraženi ljekari koji rade na odjelu Otorinolaringologije (uho, grlo, nos) u Univerzitetskoj bolnici Peking Union Medical u Wuhanu.

"Smatram da su se te kolege prije i u većoj mjeri zarazile za razliku od onih koji rade na drugim odjelima, jer su zaista bili u bliskom kontaktu s pacijentima i s organima koji su najveći prenosioci koronavirusa. Zbog toga je bitno obrazovanje kako bi ljekari shvatili na koji način da se ispravno zaštite", naveo je Du Bin, direktor jedinice za intenzivnu njegu u Univerzitetskoj bolnici Peking Union Medical.

Broj zaraženih koronavirusom je porastao na više od 183.000 na globalnom nivou i zabilježeno je više od 7.000 smrtnih slučajeva. Iako je epidemija u Kini značajno usporena i u utorak je zabilježen samo 21 novi slučaj zaraze, situacija postaje zabrinjavajuća u Evropi i SAD-u uzimajući u obzir da je najveći broj umrlih do sada zabilježen u Italiji koja je najviše pogođena ovim virusom od svih evropskih zemalja.

U Kini gdje sada stanovništvo oprezno nastavlja svakodnevne aktivnosti, smrt istaknutih ljekara tokom krize izazvala je veliki gnjev javnosti prema vladi zbog njihove reakcije. Naime, Li Wenliang (34) je među prvim ljekarima koji je preminuo od zaraze koronavirusom i njegova smrt je ostavila najsnažniji utisak s obzirom na to da je on u decembru, kada su bilježeni tek prvi slučajevi zaraze u Kini, bio najglasniji ukazujući na to da će nastupiti velika epidemija, međutim, u tom periodu ga je vlast "ušutkala".

Ljekari u Kini su naveli da je sve izvjesnije da je epidemiji koronavirusa u ovoj državi došao kraj, ali da i dalje svi trebaju biti oprezni. Sada pomažu i drugim zemljama koje su najviše pogođene koronavirusom. Prošle sedmice je u Italiju sletio kineski avion s medicinskim radnicima i oko 30 tona sanitetskog materijala.

"Svaka država se na svoj način bori sa situacijom u vezi s koronavirusom i ne smatramo da bi trebalo strogo slijediti primjere iz Kine. Međutim, potrebno je da budu maksimalno oprezni i da svi ozbiljno shvate ovu situaciju tako što će u skladu s njom mijenjati ponašanje i biti odgovorni", zaključio je Wu Dong, profesor gastroenterologije u Univerzitetskoj bolnici Peking Union Medical.

nema dalje to je to...
daddy-kool

#7305 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

People with blood type A may be more vulnerable to Coronavirus - Research in Wuhan and Shenzhen indicates patients with the blood group had higher rate of infection and tended to get more severe symptoms.. Those with type O ‘had a significantly lower risk for the infectious disease.’

https://www.scmp.com/news/china/society ... hina-study
King Theoden

#7306 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by King Theoden »

statixx wrote: 17/03/2020 13:32 Uzeo si pogrsnu tabelu, vec sam ti napisao.
Pa i po tvojim brojevima je opasan mortalitet kod 70+ populacije.
dječak sa šibicama

#7307 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Sad kad je vanredna situacija, ja bi vojsku digao, dizi satore na granicnim prijelazima neka svi koju ulaze borave u njima bar desetak dana ili dvije sedmice.

Zatvaraj kafice, kina, teretane, bazene, restorani da rade samo kucnu dostavu, u prodavnicama sistem bez guranja, pustaj po 5 unutra. Napravi red ispred, odstojanje da se drzi, nabavi maske, Bosnalijek i slicne aktivirati da podhitno proizvode sto vecu kolicinu antibakterioloskih sredstava, Violetu angazovati da stanca wc papir samo za domace trziste, dati poticaje takvim firmama, ko mora da radi neka radi izdavati dozvole pojedinacno za kretanje, uvesti i policijski sat od 20 h do 6 ujutro. Ko mora u tom vremenu na posao ili slicno, traziti dozvolu. Organizovati mobilne punktove za izdavanje dozvola.

Dici na noge civilnu zastitu, TO ako postoji, rezervnu policiju, vojsku vec rekoh, dezinfekcija svih javnih povrsina tipa autobusi GRAS-a i to na bazi smjene, po mogucnosti vise puta na dan. Prati ulice cesce.

Raditi reklame kao u Srbiji sto vec rade, stancati reklame dan noc na javnom servisu, upute penzionerima, mladima, kako se ponasati, sta raditi.

One koji krse karantin i idu na cevape ili minglaju medju ljudima, kazniti zatvorom mjesec dana minimalno. Nece vise.
sale07

#7308 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sale07 »

Meni nije jedna stvar jasna, sad svi budemo u izolaciji mjesec dnaa, virus se smiri i mi nastavimo zivjeti opet normalnim tempom.
Pojavi se jedna osoba s virusom i ponovo počne siroti, Jel to znaci da onda opet sve moramo zatvoriti i tkao u krug?
Dozer

#7309 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Ja sam A+...Jesam li gotov...? Da se izljubimo i oprostimo...? :sad:
OldMayor

#7310 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by OldMayor »

pici wrote: 25/02/2020 22:25
EPIDEMIJA SE ŠIRI
Koronavirus odnio već 11 života u Italiji, broj zaraženih porastao na 322
polaHko al sigurno...
Onako forum mi izbaci ovu stranicu i ugledah ovaj komentar - datum 25/02/2020 23:25

Eto stanje tog datuma u Italiji, te stanje danas
17.3 - zarazeni 27,980 umrli 2,158

S tim da ce tek updateovai danas iza podne sto znaci sigurno jos puno vece brojke.
daddy-kool

#7311 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

sale07 wrote: 17/03/2020 13:45 Meni nije jedna stvar jasna, sad svi budemo u izolaciji mjesec dnaa, virus se smiri i mi nastavimo zivjeti opet normalnim tempom.
Pojavi se jedna osoba s virusom i ponovo počne siroti, Jel to znaci da onda opet sve moramo zatvoriti i tkao u krug?
Neće se život vratiti u normalan kolosijek dok se ne desi nešto od sljedećeg:

-pronađe se lijek koji će smanjiti smrtnost na nivo gripe
-pronađe se vakcina
-stekne se kolektivni imunitet
zforumas

#7312 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zforumas »

Dozer wrote: 17/03/2020 13:46 Ja sam A+...Jesam li gotov...? Da se izljubimo i oprostimo...? :sad:
Nemoj nikog ljubiti, idi kopaj sebi rupu i lezi, neko ce zatrpati :mrgreen:
statixx

#7313 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

King Theoden wrote: 17/03/2020 13:39
statixx wrote: 17/03/2020 13:32 Uzeo si pogrsnu tabelu, vec sam ti napisao.
Pa i po tvojim brojevima je opasan mortalitet kod 70+ populacije.
Nije bila rijec o tome.
Zox

#7314 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

neko_sa_strane wrote: 17/03/2020 13:34 Na klixu piše da Italijani koriste 3D štampače za štampanje respiratora
Ne, isprinatli su samo jedan ventil koji im je falio na respiratoru.
MorningStar

#7315 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

sale07 wrote: 17/03/2020 13:45 Meni nije jedna stvar jasna, sad svi budemo u izolaciji mjesec dnaa, virus se smiri i mi nastavimo zivjeti opet normalnim tempom.
Prema izjavama par politicara i epidemiologa (omaklo se i angeli) - 70ak procenata populacije ce se zaraziti - ove mjere su da nebi doslo do nagle zaraze i kolapsa zdravstvenog sistema tako i povecane smrtnosti - nego da se uspori zaraza da se mogu lijeciti teski slucajevi bez da se preopterete kapaciteti bolnica. A logikom zatvori se 14 dana pa svi napolje kao sto kazes ... i onda dodje odnekle jedan zarazeni i ajmo opet i tako do zauvijek.

Trazite po googleu ne postavljao linkove. :D
Hiran

#7316 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hiran »

Dozer wrote: 17/03/2020 13:38
statixx wrote: 17/03/2020 13:32
Dozer wrote: 17/03/2020 13:28
@statixx Nisam citao komplet studiju, ali onda to u stidiji nije u skladu s tabelom. Tabela pokazuje daleko vece godisnje cifre.
Uzeo si pogrsnu tabelu, vec sam ti napisao.
During the study period, an average of 5,290,000 (range4,542,000–6,299,000) ILI cases were estimated in Italy.

Using the Goldstein index, the total number of excess deaths attributable to influenza in the 4-season study period was 68,068. The average annual mortality excess rate (MR) ranged from 11.6 to 41.2 per 100,000. Most of the influenza-associated deaths per year were among elderly individuals (≥65 years) (Table 3).
U pravu si, izvinjavam se. :thumbup:
Ali, opet imamo trocifrene dneve brojeve umrlih od gripe tokom 6 sezonskih mjeseci. Recimo, 2016/17 to je 139 dnevno.
Ti se vrtiš u krug.
mO k3

#7317 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

sherbett wrote: 17/03/2020 13:32
plain vanilla wrote: 17/03/2020 13:30
sherbett wrote: 17/03/2020 13:21

Nemam pici
Nemam ni zalihe brasna, a nisam ni voditeljica na TV

:razz:
Saljem ti flasu Aseptola, moci ces da biras kojeg hoces momka :mrgreen:
Hvala vanilla, i vrijeme mi je da se udam :lol:
Ma ti si mačka u najboljim godinama :) eh da ....
OldMayor

#7318 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by OldMayor »

Poenta izolacije jeste da se broj zarazenih, najvaznije broj kriticnih slucajeva ne povecava drasticno.

Dakle, procjene su da ce svako od nas kad-tad doci u kontakt s virusom. Ali ne moramo svi odjednom. Vremenom ce i virus oslabiti.

Umrlih ce biti nazalost, tako je kako je. Ali ne moraju svi umrijeti u mjesec dana. Jer ako to rasporedis tokom vise mjeseci, dobit ce kvalitetniju zdravstvenu uslugu, bice koji respirator viska i sl. Pa ce neki tezi slucajevi i prezivjeti.
Last edited by OldMayor on 17/03/2020 13:52, edited 2 times in total.
dječak sa šibicama

#7319 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Ne, u sustini virus se ne moze zaustaviti bioloski je nemoguce. Jednostavno nema nacina, aerosolan je odnosno prenosi se zrakom, ne postoji nacin da zrak iz nase republike sprijecis da se mijesa sa zrakom iz njihove republike.

Poenta ovih mjera je da se uspori sirenje virusa, prakticno receno bolje imati 1000 oboljelih u rasponu mjesec dana nego u rasponu dva dana, mozes ih lijeciti a i ionako vecina njih preboli sve kod kuce.

Kupuje se vrijeme ukratko, dok se ne nadje protulijek i dok ljudi ne izgrade obrambeni sistem na virus, kao sto ga ljudsko tijelo ima na ostale viruse.
splinter

#7320 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

dječak sa šibicama wrote: 17/03/2020 13:43 Sad kad je vanredna situacija, ja bi vojsku digao, dizi satore na granicnim prijelazima neka svi koju ulaze borave u njima bar desetak dana ili dvije sedmice.

Zatvaraj kafice, kina, teretane, bazene, restorani da rade samo kucnu dostavu, u prodavnicama sistem bez guranja, pustaj po 5 unutra. Napravi red ispred, odstojanje da se drzi, nabavi maske, Bosnalijek i slicne aktivirati da podhitno proizvode sto vecu kolicinu antibakterioloskih sredstava, Violetu angazovati da stanca wc papir samo za domace trziste, dati poticaje takvim firmama, ko mora da radi neka radi izdavati dozvole pojedinacno za kretanje, uvesti i policijski sat od 20 h do 6 ujutro. Ko mora u tom vremenu na posao ili slicno, traziti dozvolu. Organizovati mobilne punktove za izdavanje dozvola.

Dici na noge civilnu zastitu, TO ako postoji, rezervnu policiju, vojsku vec rekoh, dezinfekcija svih javnih povrsina tipa autobusi GRAS-a i to na bazi smjene, po mogucnosti vise puta na dan. Prati ulice cesce.

Raditi reklame kao u Srbiji sto vec rade, stancati reklame dan noc na javnom servisu, upute penzionerima, mladima, kako se ponasati, sta raditi.

One koji krse karantin i idu na cevape ili minglaju medju ljudima, kazniti zatvorom mjesec dana minimalno. Nece vise.
Otprilike to bi bilo to. Ovo sam sve predložio. Popis svih domaćih proizvođača sanitarne, medicinske, zaštitne opreme ali i farmaceutskih kuća ošajdari radi i u 3 smjene. Popis svih eksperata i stručnjaka iz svih oblasti a posebice zdravstva, javnog zdravstva i sl. te njihovo uključivanje i angažovanje, po potrebi i neka vrsta mobilizacije istih
Ograničavanja kretanja maskimalno, dezinfekcija javnih površina, prije svega apoteka, prodavncia, haustora . . .
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#7321 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

POZIVA NA ODGOVORNOST

ŠEF REBRA LJUTIT NA SVOJE LIJEČNIKE 'Preko vikenda su bili na skijanju u Austriji, nisu ništa prijavili i sada je zbog njih 140 ljudi u izolaciji!'

to je to na sta i kinezi upozoravaju... medicinska struka je sad prva borbena linija i treba tako da se ponasaju a ne da guzeljaju s kafe na kafu, pauze od par sati, gleda jesil poklon donio itd... radite svoj posao pizda vam materina...
statixx

#7322 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

Image
sale07

#7323 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sale07 »

daddy-kool wrote: 17/03/2020 13:48
Neće se život vratiti u normalan kolosijek dok se ne desi nešto od sljedećeg:

-pronađe se lijek koji će smanjiti smrtnost na nivo gripe
-pronađe se vakcina
-stekne se kolektivni imunitet
Ja tu opet ne vidim rjesenje
1. Smrtnost je mozda i manja nego kod gripe a mozda i veca, to je nemoguce potvrditi, jer se ne testira citava populacija
2. I kad se pronadje vakcina ona nece biti dostupna cijelom čovječanstvu, o vakcini se moze pricati samo kao preventivnom sredstvu za buduće generacije
3. Kolektivni imunitet se moze stvoriti samo kolektivnom zarazom
sale07

#7324 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sale07 »

statixx wrote: 17/03/2020 13:54
Image
Al problem je ovdje jer se virus siri za vrijeme inkubacije koja kako kazu traje i do 14 dana, u današnjem vremenu za 14 dana jedna osoba može zaraziti hiljade ljudi
splinter

#7325 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

dječak sa šibicama wrote: 17/03/2020 13:51
Ne, u sustini virus se ne moze zaustaviti bioloski je nemoguce. Jednostavno nema nacina, aerosolan je odnosno prenosi se zrakom, ne postoji nacin da zrak iz nase republike sprijecis da se mijesa sa zrakom iz njihove republike.

Poenta ovih mjera je da se uspori sirenje virusa, prakticno receno bolje imati 1000 oboljelih u rasponu mjesec dana nego u rasponu dva dana, mozes ih lijeciti a i ionako vecina njih preboli sve kod kuce.

Kupuje se vrijeme ukratko, dok se ne nadje protulijek i dok ljudi ne izgrade obrambeni sistem na virus, kao sto ga ljudsko tijelo ima na ostale viruse.
Zaustaviti se može, ali se ne može istrijebiti. Međutim sjetimo se malo Sarsa koji se pojavio u decembru 2011., čini mi se, izolovan je 2012.godine, a posljednji slučaj prijavljen je 2014. godine. Od tada se više nije nikad zabilježen ni jedan slučaj bilo gdje u svijetu.
Ovaj Coronavirus kao i Sars i Mers je virus koji je prešao a svog prirodnog is talnog domaćina (sliejpog miša) na čovjeka, vjerovatno je ljuskavac bio međudomaćin, K
ao nekakv jeb.eni poznavalc oblasti da se tako izrazim smatram, da je virus nestabilan i da još nije dovoljno mutirao da čovjek kao vrsta preuzme ulogu stalnog domaćina. Zbog toga kad se prekine lanac virus će se povuči u svoje prirodno stanište na svog prirodnog domaćina.
Locked