Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Dozer

#7201 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Hiran wrote: 17/03/2020 12:01 Pa je li od COVID19 globalno obolio isti broj ljudi kao od sezonske gripe? Je li pandemija COVID19 završena ?

Evo ti podaci za Italiju:

Image

http://www.biotecnologi.org/is-coronavi ... ike-a-flu/
Nije sve B&W ba...

Seoznsku gripu preboluje minimalno 70% vise ljudi nego bude registrovarno, jer se doktoru jave uglavnom oni kojim imaju teze simptome. Ja prvi ne znam da sam ikad otisao doktoru radi prehlade ili gripe. Skidaj temperaturu, pij tecnost (cajeve), i to je to.
I ovako se ponasa ogromna vecina ljudi. Samim tim je i statistika daleko manja nego je stvarno stanje.

S druge strane, radi medijske larme koja se digla oko COVID19, radi se daleko vise testiranja i puno vise ljudi sa simptomima (koji su vrlo slicni onima od gripe) javlja se doktorima. Zato sad imamo statistiku kakva jeste.

Stvarno poredjenje izmedju sezonske gripe i COVID19 cemo moci odraditi kako i rekoh - nakon istog perioda trajanja, a to je cca. 6 mjeseci.
statixx

#7202 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

Out of the G7 countries, the UK's health spending per person was until this week's financial stimulus announcement, the second-lowest, spending 2,989 pounds a person in 2017 - far behind France and Germany. This is a consequence of a decade of NHS underfunding wrapped around the auspices of austerity.

England currently has one of the lowest levels of hospital beds per 1,000 people ratio - 2.3 - according to the OECD, compared with 13 in Japan; 12 in South Korea; eight in Russia and Germany; six in France; 4.5 in Switzerland; 4.3 in China; 4.2 in Scotland, 3.8 in Australia; 3.6 in Italy; 2.97 in Spain; 2.96 in Ireland; and 2.77 in the US.

The UK now has fewer doctors and nurses per head than almost any developed country. It ranks second-worst with only 2.8 doctors and 7.9 nurses per 1,000 population - both well below the average for the 21 countries that were analysed. The average number of doctors per 1,000 population is 3.6, with Austria having 5.1, and the average number of nurses is 10.1. Switzerland has 18 nurses per 1,000 people - more than twice as many as the UK.

There are more than 4,000 intensive care beds in the UK, but about four-fifths are currently occupied, according to those OECD figures. Once all hospitals start taking patients, the NHS will be forced to cut back on various types of surgery and treatment, to relieve a little pressure on intensive care. But there is clearly a limit to how many patients can be admitted into intensive care.

The UK is currently on the same new-cases trajectory as Italy, and still it does not have a mass testing programme in place.

South Korea is testing nearly 20,000 people every day for coronavirus - more people per capita than anywhere else in the world.

Taiwan (population 24 million) has kept its coronavirus outbreak to just 49 cases with huge coordination to implement measures at the first sign of trouble, including immediate travel bans, quarantines, surveillance measures, social distancing through self-isolation and mass testing.

Yet in the UK, we still wait.

The government's approach of just crossing its fingers and hoping for the best is not good enough.

Britain is facing a ticking time bomb and has a worryingly limited window of opportunity to take the bold and decisive decisions that are now needed.
https://www.aljazeera.com/indepth/opini ... 47678.html
dječak sa šibicama

#7203 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Upravo sa prijateljem taksistom pricam na telefon, kaze odmara, nema posla, vjerovatno pola taksista ne radi vec par dana, ili se mijenjaju na standu nekim internim dogovorom,

Nema posla, turista nema, niko ne ide na autobusku, aerodrom tek poneko, dosta ljudi ne izlazi iz kuce, ne rade, u bolnicu malo ko ide, tako da eto neki zakljucak da se ljudi ipak drze neke izolacije.

Neki dan rodjak na Trebevic odveo cerku, da dijete malo dise, nema nikoga kaze. Samo u Pinu nesto ljudi, svi pricaju o virusu i stite usta sto salom sto okovratnikom sto maskama.

Panika je, to je donekle i dobro.
GAU8

#7204 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

dječak sa šibicama wrote: 17/03/2020 12:08 Upravo sa prijateljem taksistom pricam na telefon, kaze odmara, nema posla, vjerovatno pola taksista ne radi vec par dana, ili se mijenjaju na standu nekim internim dogovorom,

Nema posla, turista nema, niko ne ide na autobusku, aerodrom tek poneko, dosta ljudi ne izlazi iz kuce, ne rade, u bolnicu malo ko ide, tako da eto neki zakljucak da se ljudi ipak drze neke izolacije.

Neki dan rodjak na Trebevic odveo cerku, da dijete malo dise, nema nikoga kaze. Samo u Pinu nesto ljudi, svi pricaju o virusu i stite usta sto salom sto okovratnikom sto maskama.

Hodacemo mi od sada ko azijati s maskama cijele godine...:-(
Hiran

#7205 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hiran »

Dozer wrote: 17/03/2020 12:08
Hiran wrote: 17/03/2020 12:01 Pa je li od COVID19 globalno obolio isti broj ljudi kao od sezonske gripe? Je li pandemija COVID19 završena ?

Evo ti podaci za Italiju:

Image

http://www.biotecnologi.org/is-coronavi ... ike-a-flu/
Nije sve B&W ba...

Seoznsku gripu preboluje minimalno 70% vise ljudi nego bude registrovarno, jer se doktoru jave uglavnom oni kojim imaju teze simptome. Ja prvi ne znam da sam ikad otisao doktoru radi prehlade ili gripe. Skidaj temperaturu, pij tecnost (cajeve), i to je to.
I ovako se ponasa ogromna vecina ljudi. Samim tim je i statistika daleko manja nego je stvarno stanje.

S druge strane, radi medijske larme koja se digla oko COVID19, radi se daleko vise testiranja i puno vise ljudi sa simptomima (koji su vrlo slicni onima od gripe) javlja se doktorima. Zato sad imamo statistiku kakva jeste.

Stvarno poredjenje izmedju sezonske gripe i COVID19 cemo moci odraditi kako i rekoh - nakon istog perioda trajanja, a to je cca. 6 mjeseci.
To su sve cifre iz guzice. I svi ti ljudi koji prebolovali gripu i COVID19, a nisu zahtijevali zdravstvenu pomoć su nebitni za zdravstveni sistem. Koliko god da ih ima. Očigledno je da COVID19 izaziva komplikacije u visokom procentu slučajeva i da dravstveni sistemi puno razvijenijih zemalja ne mogu da se nose s tim.
Last edited by Hiran on 17/03/2020 12:15, edited 1 time in total.
Dozer

#7206 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Hiran wrote: 17/03/2020 12:05 Virus se više ne može zaustaviti. Mjere koje se uvode imaju za cilj da spriječe preopterećenje zdravstvenog sistema.
Tacno.
Ali, ako se zaista zeli sprijeciti preopterecenje ZS, onda je jedino funkcionalno ono sto ce sprijeciti eksponencijalno sirenje zaraze, a to znaci - potpuni karantin.
Sve mimo ovoga nije nikakvo rjesenje. Najprostija logika.
sumirprimus

#7207 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

vala mene ako ne uhvati itekako je zaustavljen.
znaci samoizolacija i vozi misko
O'zone
Globalni moderator

#7208 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

dječak sa šibicama wrote: 17/03/2020 12:08 Upravo sa prijateljem taksistom pricam na telefon, kaze odmara, nema posla, vjerovatno pola taksista ne radi vec par dana, ili se mijenjaju na standu nekim internim dogovorom,

Tačno je to sve. Jutros sam išao odraditi posla što je bilo i stvarno je pusto kasnije oko 11:00 je bilo više raje na potezu oko Vilisonovog. U Istočnom Sarajevu juče im došla obavijest da zatvaraju do 23.03. tako da tamo slabo šta radi od firmi koliko znam i Sunnyland je zatvoren
dječak sa šibicama

#7209 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Image

smrtnost po starosti

meni je donekle utjeha, nemam roditelja umrli su oboje, jedino me strah za tetke strine ujake, ali svi su oko 65 i manje pa nadam se da ono...

sebican sam :D
pemanapemani

#7210 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pemanapemani »

Ova situacija će pokazati ko je sebično govno, a ko je solidaran čovjek.

Dosad sam sreo hipten govana i malo solidarnih.

Većinom se misli samo i isključivo na svoju guzičetinu i skoro nimalo na druge ljude.

Kolegica za vikend bila u HR i hladno došla na posao.
Druga bila u Italiji i izašla iz samoizolacije za 11 dana uz opravdanje da joj je dosadno.
Kolega ima roditelje u drugom gradu i hvali kako je dobra odredba da djeca ne idu u školu, ali jebe sve po spisku što djeca ne idu u školu u Sarajevu, jer ih nema ko čuvati.
Treća kolegica laže direktora da skapava od posla, jer ne želi na godišnji.
Dio spominje Boga i praktički svrašava, jer misle da je ovo neka Božija kazna, a ako ne bude baš puno zaraženih, onda je samo upozorenje.
Drug preksinoć ušao u BiH i smatra da je samoizolacija ako posjećuješ isključivo kafane u naselju, kao - pa neću sad ići u centar grada

Stvarno nevjerovatno. :-)
Last edited by pemanapemani on 17/03/2020 12:16, edited 1 time in total.
Dozer

#7211 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Hiran wrote: 17/03/2020 12:12 To su sve cifre iz guzice. I svi ti ljudi koji prebolovali gripu i COVID19, a nisu zahtijevali zdravstvenu pomoć su nebitni za zdravstveni sistem. Koliko god da ih ima. Očigledno je da COVID19 izaziva komplikacije u visokom procentu slučajeva i da dravstveni sistemi puno razvijenijih zemalja ne mogu da se nose sa tim.
Izaziva komplikacije kod istih kategorija kod kojih i gripa. I to skoro pa iste komplikacije.

Naravno, to niposto ne znaci da se ne treba cuvati, ali koliko se neko cuva od gripe, toliko se treba cuvati i od COVIDa.
Dozer

#7212 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

pemanapemani wrote: 17/03/2020 12:15 Ova situacija će pokazati ko je sebično govno, a ko je solidaran čovjek.

Većinom se misli samo i isključivo na svoju guzičetinu i skoro nimalo na druge ljude.

Druga bila u Italiji i izašla iz samoizolacije za 11 dana uz opravdanje da joj je dosadno.
Kolega ima roditelje u drugom gradu i hvali kako je dobra odredba da djeca ne idu u školu, ali jebe sve po spisku što djeca ne idu u školu u Sarajevu, jer ih nema ko čuvati.
Dio spominje Boga i praktički svrašava, jer misle da je ovo neka Božija kazna, a ako ne bude baš puno zaraženih, onda je samo upozorenje.
Drug preksinoć ušao u BiH i smatra da je samoizolacija ako posjećuješ isključivo kafane u naselju, kao - pa neću sad ići u centar grada

Kako vec rekoh, i navedoh neke primjere - nas mentalitet.
neko_sa_strane

#7213 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Znači za otprilike 10-15 dana očekujemo da će i kod nas buknuti.
dječak sa šibicama

#7214 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

pemanapemani wrote: 17/03/2020 12:15 Ova situacija će pokazati ko je sebično govno, a ko je solidaran čovjek.

Tako je svugdje, zato treba zakonom regulisati, u nekim zemljama ne kaznjavaju novcano vec zatvorski pa ti izvoli setaj bezveze okolo a dosao si iz pi materine mozda zarazen vec.
dječak sa šibicama

#7215 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

neko_sa_strane wrote: 17/03/2020 12:17 Znači za otprilike 10-15 dana očekujemo da će i kod nas buknuti.
Ne mora znaciti, moze za 3 dana moze za 15, nije nuzno da ce biti kao u Italiji, uostalom Italija je za sada jedinstven primjer. Spanija je slijedi, ostali nemaju takvu krizu.

Vec je sto puta napisano na temi, sirenje je neminovno ali ako bude opreza i ne dopustimo da se virus zakoti u bolnicama, nece biti vecih problema.

Pod tim mislim nece biti talijanski scenario, a da ce biti mrtvih, na zalost vjerovatno hoce.
Hiran

#7216 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hiran »

Dozer wrote: 17/03/2020 12:15
Hiran wrote: 17/03/2020 12:12 To su sve cifre iz guzice. I svi ti ljudi koji prebolovali gripu i COVID19, a nisu zahtijevali zdravstvenu pomoć su nebitni za zdravstveni sistem. Koliko god da ih ima. Očigledno je da COVID19 izaziva komplikacije u visokom procentu slučajeva i da dravstveni sistemi puno razvijenijih zemalja ne mogu da se nose sa tim.
Izaziva komplikacije kod istih kategorija kod kojih i gripa. I to skoro pa iste komplikacije.

Naravno, to niposto ne znaci da se ne treba cuvati, ali koliko se neko cuva od gripe, toliko se treba cuvati i od COVIDa.
Prema podacima iz Italije od prije 6 dana:
- 10 puta više ljudi je trebalo intenzivnu njegu uslijed COVID19 u odnosu na gripu .
- 20 puta više smrtnih slučajeva od COVID19 u odnosu na gripu.

A ti nastavi da pričaš kako su gripa i COVID19 jedno te isto.
sumirprimus

#7217 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

ako bude mandatorna izolacija treba ukinut i internet onda.
ako me ne ufati corona sjebace me sve ove informacije.
ne znam sta je gore sam virus il iscekvianje i vijesti o istom :-)
neko_sa_strane

#7218 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Ja staroj ne mogu objasniti da treba manje da izlazi. Ode svakog dana kod kćerke odnosno moje sestre. Kaže da neće samo da me skine s vrata i opet ode a ja narednih mjesec i po ne želim dolaziti u posjetu u Mostar jer nisam siguran da se neko od oboljelih ne zatekne u autobusu jer svakako ne paze na udaljenost putnika. Osim ako nisu uveli mjere. Prije deset dana više od deset putnika je stajalo u busu.
Last edited by neko_sa_strane on 17/03/2020 12:25, edited 1 time in total.
statixx

#7219 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

Evo vaznog pokazatelja koji dodatno objasnjava razliku u broju umrlih izmedju Italije i J. Koreje.

Image
statixx

#7220 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

dječak sa šibicama wrote: 17/03/2020 12:19
Vec je sto puta napisano na temi, sirenje je neminovno ali ako bude opreza i ne dopustimo da se virus zakoti u bolnicama, nece biti vecih problema.

Pod tim mislim nece biti talijanski scenario, a da ce biti mrtvih, na zalost vjerovatno hoce.
Ali imamo 700 000 penzionera u BiH.
dječak sa šibicama

#7221 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Maska pomaze, ne molze 100% zaustaviti virus ali nece te ni zarazitri jedan bacil.

Plasticno gledano, to mu ga dodje kao da te napada vojska od 5000 bacila, ili 50.000, a tvoj imunitet se brani. Ako si maskom zaustavio 30 od 50 hiljada, nije malo. Organizam ce se lakse izboriti sa manje bacila.

Kako je milion puta receno, sve je do imuniteta.
TheHound

#7222 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheHound »

neko_sa_strane wrote: 17/03/2020 12:17 Znači za otprilike 10-15 dana očekujemo da će i kod nas buknuti.
Mrsko mi se vracati nazad kroz postove, ali mislim da sam prvi takav post vidio 15. Februara i prodje od tad mjesec dana, samo pomjeramo tih 10-15, svaki put je 10-15 :D
Logovan

#7223 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Logovan »

Imaju ljudi pravo da rade šta hoće. :oops: :oops:
sumirprimus

#7224 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

nema tu odbrane.
samo izolacija totalna. i da se prekine dovod novih prenosnika..
bojiboji1

#7225 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bojiboji1 »

Hiran wrote: 17/03/2020 12:21
Dozer wrote: 17/03/2020 12:15

Prema podacima iz Italije od prije 6 dana:
- 10 puta više ljudi je trebalo intenzivnu njegu uslijed COVID19 u odnosu na gripu .
- 20 puta više smrtnih slučajeva od COVID19 u odnosu na gripu.

A ti nastavi da pričaš kako su gripa i COVID19 jedno te isto.
Naravno da nisu isti. U % puno manje ljudi razvije teške simptome od gripe, dok je kod COVID-a taj % veći, puno veći oko 20 put. Ajmo reći tako, zavisi od dobne granice. Naravno da postoje ljudi koje će isto ubiti i gripa i COVID, ali postoje ljudi koje neće ubiti gripa + bronhitis +60+...dok je ovamo situacija dlakava.
Locked