Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Korisničkoime

#2901 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Korisničkoime »

Chmoljo wrote: 16/03/2020 21:47
Vitezanin wrote: 16/03/2020 21:46 A sveca vam poljubim, i ovdje i na FB ljudi pišu "vidio sam ovog doš'o iz Njemačke, vidio sam ovu iz Italije došla, hoda po gradu", pa je li vam stalo do djece, do vas, do ove pišljive drzave na kraju krajeva, pa imate brojeve, prijavljujte ljude, zarazit će vam čitavo selo, stare mame i tate vam mogu umrijeti.

Šta mi imamo od toga što pišete da ih viđate po gradu, a bojite se jeb... broj telefona okrenuti? U ovakvim situacijama građani odrađuju pola posla, ako ne i više, drzava ne moze toliki broj ljudi koji su došli iz inozemstva drzati pod kontrolom bez naše intervencije.
a ne, sad ide ona: a za šta platu primaju?
Ne mozemo se bas pouzdat u taj mahala sistem, u Gradacca cu covjeka prijavili da je obolio tj.da ima sve simptome al da krije te da je dosao iz Italije, tim epid.sluzbe izasao na teren s skafanderima ko u si-fi filmovima, murija, covjeka u Tz, testiranje, covjek negativan, ispade nije ni vidio Italije bio u Makedoniji i nije se krio nego uredno bio u samoizolaciji kod kuce, nije izlazio sto je mahala protumacila da je obolio pa zato ne izlazi jer inace bi bio kafa, cevapi itd.
Problem je taj sto mi nemam 150 timova epid.sluzbe da mogu na svaku sumnju kone Mevlide lecati po TK-a a nas narod voli plaho biti pametan.
hadzinicasa

#2902 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hadzinicasa »

Image

Mjere sprjecavanja prevencije
Gud dzab dzinijus.
Max Bunker

#2903 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Max Bunker »

U životu nikada nisam volio šmekere i cinkere ali ima nešto što se zove patriotska dužnost.

Član 226
Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije

Ko za vrijeme epidemije kakve zarazne bolesti ne postupi po naredbama ili odlukama
donesenim na osnovu propisa nadležnog organa kojim se određuju mjere za suzbijanje ili
sprečavanje epidemije, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Prvi mi na pamet danas pade onaj Zukanović.
Ne znam kako je on mogao doći iz Italije a da ne mora biti u nekoj samoizolaciji (ili mu je možda prošao rok od 14 dana).
studiorum_tuzlaensis

#2904 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by studiorum_tuzlaensis »

Skaka je mjera za gradonačelnika Sarajeva, taman po uzusima vladajuće inteligencije.

Ako mislite da će sljedeći biti bolji, varate se, jer je ovdje već desetak godina zavjesa spuštena. Samo SDA, i djeca po studijima u Beču i Grazu.

Što se dopisa tiče, vidjela žaba da se konji potkivaju pa digla nogu.
tandmand

#2905 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tandmand »

Vitezanin wrote: 16/03/2020 21:46 A sveca vam poljubim, i ovdje i na FB ljudi pišu "vidio sam ovog doš'o iz Njemačke, vidio sam ovu iz Italije došla, hoda po gradu", pa je li vam stalo do djece, do vas, do ove pišljive drzave na kraju krajeva, pa imate brojeve, prijavljujte ljude, zarazit će vam čitavo selo, stare mame i tate vam mogu umrijeti.

Šta mi imamo od toga što pišete da ih viđate po gradu, a bojite se jeb... broj telefona okrenuti? U ovakvim situacijama građani odrađuju pola posla, ako ne i više, drzava ne moze toliki broj ljudi koji su došli iz inozemstva drzati pod kontrolom bez naše intervencije.
Pa da, za šta primaju platu? Masa auta sa Njemačkim tablicama ... policija treba da priđe, kontroliše mu dokumenta, kada je došao i ima li ga u sistemu izolacije. Trebali su javnosti dostaviti neki kontakt broj, E_mail ... za prijavu takvih slučajeva. Gdje su im ljudi u civilu, koji će šetati gradom, pratiti.

Evo i ovi šatori na granici, ništa još od toga. Koliko će ih još zaraženih proći koji ne poštuju samoizolaciju? Neće građani samoinicijativno postavljati izolatorij.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2906 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Chmoljo »

tandmand wrote: 16/03/2020 22:10

Pa da, za šta primaju platu? Masa auta sa Njemačkim tablicama ... policija treba da priđe, kontroliše mu dokumenta, kada je došao i ima li ga u sistemu izolacije. Trebali su javnosti dostaviti neki kontakt broj, E_mail ... za prijavu takvih slučajeva. Gdje su im ljudi u civilu, koji će šetati gradom, pratiti.

Evo i ovi šatori na granici, ništa još od toga. Koliko će ih još zaraženih proći koji ne poštuju samoizolaciju? Neće građani samoinicijativno postavljati izolatorij.
i onda ljudi očekuju da nam uhljebi budu bolji...

kako?
cLo

#2907 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cLo »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Ova tema dođe kao parodija na onu drugu ( ne usudim se napisati - pravu :D).
Ovdje provala na provali. :lol:
Tamo je stanje ozbiljnije. :D
Ali ova je lokalna, ona je globalna, tako da ne iznenađuje, mi smo šoV i kabare u svakom pogledu!
ćiribiribela

#2908 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

Ja stvarno ne razumijem koliko glup moras biti pa da u ovakvoj situaciji putujes u Bosnu ili bilo gdje, hajd eto sve i da ti je hitno pa da moras, koliko retardiran moras biti da ne postujes izolaciju i sam procijenis svoje zdr. stanje. Kako je moguce da su ljudi takva sebicna govna?!
statixx

#2909 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

Mozda nemamo dovoljno testova, ali imamo jaku mahalu. :mrgreen:
Chmoljo

#2910 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Chmoljo »

Korisničkoime wrote: 16/03/2020 22:01 Ne mozemo se bas pouzdat u taj mahala sistem, u Gradacca cu covjeka prijavili da je obolio tj.da ima sve simptome al da krije te da je dosao iz Italije, tim epid.sluzbe izasao na teren s skafanderima ko u si-fi filmovima, murija, covjeka u Tz, testiranje, covjek negativan, ispade nije ni vidio Italije bio u Makedoniji i nije se krio nego uredno bio u samoizolaciji kod kuce, nije izlazio sto je mahala protumacila da je obolio pa zato ne izlazi jer inace bi bio kafa, cevapi itd.
Problem je taj sto mi nemam 150 timova epid.sluzbe da mogu na svaku sumnju kone Mevlide lecati po TK-a a nas narod voli plaho biti pametan.
ne vidim u čemu je problem. hvala Bogu pa nije zaražen, ali očito da prijavljivanje pije vode jer dolaze.

neki dan gledam klip, ne znam je li ovdje na forumu ili na FB, komšije čule pomaganje i kuknjavu, zvali policiju. naravno, ljudi došli, lik ispred uredno gumu mijenja na autu, kaže murija imamo prijavu. lik se nasmija i donese papigu koja je zapomagala i kukala. svi se lijepo nasmijali i svak svojim putem. nikakva šteta učinjena, komšijama desetka za savjest i građansku reakciju.

kad su prebijali Smaju Ćesira, gdje je mahala bila? kad su ga ubili, svi se ibretili. otkud? valjda nisu htjeli nikoga zvati dok nisu bili sigurni da se ne zamjere komšijama.

tom liku je možda taj dan bila zajebancija, ali nije mu kruna sa glave pala, a mahali u toj situaciji svaka čast. jer jednom će biti. vidjelo se koliko je malo zaraženih dovoljno da napravi havariju kao u Italiji. zato treba reagovati i na sumnjivo.
tandmand

#2911 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tandmand »

ćiribiribela wrote: 16/03/2020 22:12 Ja stvarno ne razumijem koliko glup moras biti pa da u ovakvoj situaciji putujes u Bosnu ili bilo gdje, hajd eto sve i da ti je hitno pa da moras, koliko retardiran moras biti da ne postujes izolaciju i sam procijenis svoje zdr. stanje. Kako je moguce da su ljudi takva sebicna govna?!
Ima i ovoga, nisu oni baš za sve krivi, ali trebala je država staviti izolatorije na granici:
S gašenjem žičara i ključem u bravu hotela na austrijskim skijalištima, u problemu se našla brojna armija hrvatskih sezonaca u toj zemlji, piše Slobodna Dalmacija.

Točnog podatka o njihovom broju nema, ali će upućeniji reći kako se on računa u desecima tisuća.

Jedna od posrednica u njihovom odlasku uoči posljednje zimske sezone bila je i Istranka Aleksandra Bertelt. Njezina je agencija hotelu po najprestižnijim skijalištima u Tirolu, ali i ostatku Austrije 'uhljebila' 200 ljudi.

Kad ju je list danas kontaktirao, odmah je znala da je zovu zbog pandemije i situacije koja je snašla hrvatske sezonce.

Neki od njih, naime, medijima su ispričali da su im poslodavci doslovce dali dva sata da spakiraju svoje stvari i krenu put Hrvatske.

- Odluka o zatvaranju skijališta i hotela nije bila do njihovih vlasnika, već su je donosile pokrajinske i državne vlasti - pojašnjava Bertelt.
ćiribiribela

#2912 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

Vec smo pisali o tome zasto su izolatori na granici losa ideja... diamond princess.

Svjesna sam da ima hitnih slucajeva, ali onda treba biti savjestan i ne biti egoisticno djubre, pa provesti tih 14 dana kod kuce.
tandmand

#2913 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tandmand »

Policija je intervenisala zbog 10 građana koji su došli iz rizičnih zemalja u općinu Prozor-Rama, a nisu se pridržavali samoizolacije, potvrdio je za Klix.ba Pero Kovačević, šef Civilne zaštite općine Prozor-Rama.
"Jučer smo imali 10 novopridošlih građana, koji su tokom dana današnjeg stavljeni u samoizolaciju uz asistenciju policije'', kazao je Kovačević.

Ističe kako se radi o mladim osobama koje su radile u rizičnim zemljama i koje se nisu javile u Dom zdravlja za samoizolaciju jer nisu bile upoznate sa procedurom.

''Prijavili su ih savjesni građani, a mi smo naravno odmah pozvali sanitarnu inspekciju koja je intervenisala, te uz asistenciju policije su se svi prijavili u Dom zdravlja, te su dobili rješenje o samoizolaciji i zdravstvenom nadzoru'', pojasnio je Kovačević.
Novoizolirane osobe su došle iz Njemačke, Austrije , Italije i Švedske, gdje su bili na radu, a naglašava Kovačević utvrđeno je da nisu znali proceduru o samoizolaciji pri dolasku u BiH.

''S obzirom na to da kod nas dosta omladine radi u Njemačkoj, Italiji, Austriji, oni svakodnevno dolaze. Posebno je sada kako se u Austriji zatvaraju hoteli, skijališta i mjestima gdje su oni bili uposleni, pa ostaju bez posla i dolaze svojim kućama. Problem je što mnogi od njih nisu upućeni u proceduru o samoizolaciji, pa smo bili primorani intervenisati na ovaj način'', ističe Kovačević

Određeno im je 14 dana samoizolacije, te su se obavezni javljati svome liječniku putem telefona svaki dan i govoriti kakve simptome imaju, kako ne bih došlo do neželjenih posljedica.

Uz 10 navedenih osoba koje su u samoizolaciju smještene uz asistenciju policije, na podruju Općine Prozor-Rama je samoizolacija naložena za 36 osoba, od kojih je za 4 osobe istekla mjera samoizolacije od 14 dana.

Stanovništvo se poziva na slušanje svih preporuka koje se objavljuju putem javnih medija. Posebno se još jednom apelira da se svi koji dolaze iz zemalja i područja koja su označena kao ugrožena korona virusom na poštivanje samoizolacije.
Korisničkoime

#2914 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Korisničkoime »

Chmoljo wrote: 16/03/2020 22:18
Korisničkoime wrote: 16/03/2020 22:01 Ne mozemo se bas pouzdat u taj mahala sistem, u Gradacca cu covjeka prijavili da je obolio tj.da ima sve simptome al da krije te da je dosao iz Italije, tim epid.sluzbe izasao na teren s skafanderima ko u si-fi filmovima, murija, covjeka u Tz, testiranje, covjek negativan, ispade nije ni vidio Italije bio u Makedoniji i nije se krio nego uredno bio u samoizolaciji kod kuce, nije izlazio sto je mahala protumacila da je obolio pa zato ne izlazi jer inace bi bio kafa, cevapi itd.
ne vidim u čemu je problem. hvala Bogu pa nije zaražen, ali očito da prijavljivanje pije vode jer dolaze.

neki dan gledam klip, ne znam je li ovdje na forumu ili na FB, komšije čule pomaganje i kuknjavu, zvali policiju. naravno, ljudi došli, lik ispred uredno gumu mijenja na autu, kaže murija imamo prijavu. lik se nasmija i donese papigu koja je zapomagala i kukala. svi se lijepo nasmijali i svak svojim putem. nikakva šteta učinjena, komšijama desetka za savjest i građansku reakciju.

kad su prebijali Smaju Ćesira, gdje je mahala bila? kad su ga ubili, svi se ibretili. otkud? valjda nisu htjeli nikoga zvati dok nisu bili sigurni da se ne zamjere komšijama.

tom liku je možda taj dan bila zajebancija, ali nije mu kruna sa glave pala, a mahali u toj situaciji svaka čast. jer jednom će biti. vidjelo se koliko je malo zaraženih dovoljno da napravi havariju kao u Italiji. zato treba reagovati i na sumnjivo.
Nije covjeku nista falilo nije se ni zalio, nije u tome poenta, ali sta mislis koliko mi timova epid.sluzbe imamo, koliko vozila hitne pomoci, dobijes 150 dojava u jednom trenutku sta onda, kuda, na koju izaci, kako odluciti kad znas da nasi ljudi prijavljuju kako im se neka stvar digne.
Ovdje mahala nije imala nikakve osnove, covjek bio u Makedoniji i radio ono sto su mu rekli, bio u samoizolaciji zakljucak mahale - bolestan.
To je problem objesne prijave vezu ti kapacitete koji su ti i ovako mali.
Chmoljo

#2915 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Chmoljo »

šbb kbb. sumnja, ljudi posumnjali, onaj ko je zaprimio poziv procijenio da postoji mogućnost i to je to.

bolje da su zvali sada kada nije frka.
daddy-kool

#2916 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

ćiribiribela wrote: 16/03/2020 22:21 Vec smo pisali o tome zasto su izolatori na granici losa ideja... diamond princess.

Svjesna sam da ima hitnih slucajeva, ali onda treba biti savjestan i ne biti egoisticno djubre, pa provesti tih 14 dana kod kuce.
Nažalost za većinu je mjera šator.
Korisničkoime

#2917 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Korisničkoime »

ćiribiribela wrote: 16/03/2020 22:12 Ja stvarno ne razumijem koliko glup moras biti pa da u ovakvoj situaciji putujes u Bosnu ili bilo gdje, hajd eto sve i da ti je hitno pa da moras, koliko retardiran moras biti da ne postujes izolaciju i sam procijenis svoje zdr. stanje. Kako je moguce da su ljudi takva sebicna govna?!
Pa oni upravo zele da izbjegnu karantenu, bjeze iz inostranstva jer ih strah scenarija iz Italije, zabrane izlaza i slicno, ovako zapali iz Beca u Bosnu i lagano setnja. Oni i dolaze da izbjegnu sjedenje kod kuce
Guadalajara

#2918 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Guadalajara »

[quote=ćiribiribela post_id=16350830 time=1584393148 user_id=244400]

Ja stvarno ne razumijem koliko glup moras biti pa da u ovakvoj situaciji putujes u Bosnu ili bilo gdje, hajd eto sve i da ti je hitno pa da moras, koliko retardiran moras biti da ne postujes izolaciju i sam procijenis svoje zdr. stanje. [b]Kako je moguce da su ljudi takva sebicna govna?![/b]

[/quote]

Ti kao da si se jucer rodila :izet:
Last edited by Guadalajara on 16/03/2020 22:57, edited 1 time in total.
Logovan

#2919 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Logovan »

hadzinicasa wrote: 16/03/2020 22:04 Image

Mjere sprjecavanja prevencije
Gud dzab dzinijus.
Hahahahahahahahahahahah :lol: :run:
Guadalajara

#2920 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Guadalajara »

Pa ja...bolje da se dobro prosiri... :lol:
tap3ah75

#2921 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tap3ah75 »

Nije zjbancija ali ima li prvog u Bošnjaka, gospodina Izetbegovića u javnosti ovih dana?
Ne vidim nijednu vijest/članak o njemu.
high_volume

#2922 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

tap3ah75 wrote: 17/03/2020 00:05 Nije zjbancija ali ima li prvog u Bošnjaka, gospodina Izetbegovića u javnosti ovih dana?
Ne vidim nijednu vijest/članak o njemu.
Treba provjeriti podrum Centralne banke...
Tambure

#2923 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

Nejma signala u trezoru
Filadendron96

#2924 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Filadendron96 »

Zna li neko mogu li se pronaći u apotekama one FFP2, FFP3, N95 maske? Izgleda na olx-u rasprodane!!!
Locked