imaš li dečkaćiribiribela wrote: ↑16/03/2020 22:27Kod nas su danas poslali kuci sve radnike koje imaju prekovremene sate, na citavom odjelu kojem je kapacitet oko 50- 60 kreveta, bilo je 7 pacijenata, jeziva mirnoca. I da napomenem da po smjeni imamo pravo na jednu masku, a radi se o drugoj najvecoj bolnici u Düsseldorfu.TheRealist wrote: ↑16/03/2020 22:17 Svi koji rade direktno sa pacijentima tim, ili koji će raditi ako se desi nešto govore kako se treba dobro paziti, a onda dođu ovi iza tastature i govore da je sve panika bespotrebna, da je sve zavjera, bla, bla.....
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#7001 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
TheRealist
- salik79
#7003 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.logicno.com/hrana-zdravlje/ ... anske.htmlHoće li vas „pokositi“ koronavirus? – Pogledajte statistike, uključujući talijanske
- denimb
#7004 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Diwan wrote: ↑16/03/2020 22:39Uzmi pa vrišti, možda te dovoljno ne čuju ...TheRealist wrote: ↑16/03/2020 22:17 Svi koji rade direktno sa pacijentima tim, ili koji će raditi ako se desi nešto govore kako se treba dobro paziti, a onda dođu ovi iza tastature i govore da je sve panika bespotrebna, da je sve zavjera, bla, bla.....
Sto ljudi poput tebe smaraju svakodnevno pa to je cudo jedno, cijela Evropa pred zatvaranjem ali ti imas recept, ti si sve to proucio i shvatio...de malo ba...razmakni te zavijese na prozoru pa pogledaj kako svijet izgleda izvan tvoje sobe jbt.
Last edited by denimb on 16/03/2020 23:06, edited 2 times in total.
- manuchao91
#7005 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
upravo pricam sa prvim rodjakom i komsijom zarazenog iz Tesnja ( Jelaha)
Kaze da je cijele dane samo hodo da se nije prodrzavo izolacije
Imao je kontakt s njegovim roditeljima pa ce oi sutra u bolnicu ..
- L3D3NA
#7006 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Meni je žao da je tema o teoriji zavjere nekako mrtva.
Ne znam zašto ovdje ubacuju postove vezane za tu tematiku, umjesto da je ožive gdje treba, eto ja bih se rado priključila
Lizardi, nlo, Antartik, Rihanna...
Ne znam zašto ovdje ubacuju postove vezane za tu tematiku, umjesto da je ožive gdje treba, eto ja bih se rado priključila
Lizardi, nlo, Antartik, Rihanna...
- salik79
- p206
#7008 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
pročitaj još jednomL3D3NA wrote: ↑16/03/2020 22:29eto te ujede samu sebep206 wrote: ↑16/03/2020 22:17znam šta pišem
do prije samo 70 godina, ljudi su živjeli prosječno 50-60 godina (u Rusiji je životni vijek muškaraca do prije 10 godina bio 58 godina zbog nezdravog života)
u Africi i dan danas velika većina ih jedva napuni 50
druga stvar, u ovom trenutku dok pišemo na svijetu živi najveći broj ljudi IKAD na kugli zemaljskoj...i normalno je da stariji ljudi umiru više nego ikad ranije, bilo od ovog ili onog virusa![]()
do prije Samo 70 godina...vidiš, i ti što umiru imaju Samo 45/55/65/75 godina...samo...
a eto ti ćeš povjerovati koliko je ovo opasno kada sportisti u naponu snage počnu padati mrtvi, lmfao...
no comment, aj ostaj mi zdravo![]()
- cLo
#7009 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sportisti imaju proširen respiratorni, kao i kardiovaskularni sistem uslijed intenzivnih treninga, tako da kada jednom virus (ovaj aktuelni, ili bilo koji drugi) prodre u dišne puteve i krvne sudove ima više prostora da se razbaškari, impakt je jači, kapacitet širenja i brzina sazrijevanja virusa su također izraženiji nego kod osoba sa minimalnom fizičkom aktivnosti. Isto se dešava i sa provođenjem oksigena lii bilo kojih drugih elemenata, supstanci unutar tih organa, bilo da su blagotvorni ili pogubni po zdravlje čovjeka.L3D3NA wrote:
a eto ti ćeš povjerovati koliko je ovo opasno kada sportisti u naponu snage počnu padati mrtvi, lmfao...
Last edited by cLo on 16/03/2020 23:11, edited 1 time in total.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#7010 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zar nije zarazena zenska osoba iz Tesnja?manuchao91 wrote: ↑16/03/2020 22:53 upravo pricam sa prvim rodjakom i komsijom zarazenog iz Tesnja ( Jelaha)
- Bluemore
#7011 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
evo za one koji mogu pratiti na eng...
Last edited by Bluemore on 16/03/2020 23:29, edited 1 time in total.
- denimb
#7012 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I ona...plain vanilla wrote: ↑16/03/2020 23:09Zar nije zarazena zenska osoba iz Tesnja?manuchao91 wrote: ↑16/03/2020 22:53 upravo pricam sa prvim rodjakom i komsijom zarazenog iz Tesnja ( Jelaha)
- Diwan
#7013 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja sam drug danas bio u kakvoj takvoj prirodi, na prekrasnom sunčanom danu, a ti vjerujem ne smiješ ni do wc-adenimb wrote: ↑16/03/2020 22:51Diwan wrote: ↑16/03/2020 22:39Uzmi pa vrišti, možda te dovoljno ne čuju ...TheRealist wrote: ↑16/03/2020 22:17 Svi koji rade direktno sa pacijentima tim, ili koji će raditi ako se desi nešto govore kako se treba dobro paziti, a onda dođu ovi iza tastature i govore da je sve panika bespotrebna, da je sve zavjera, bla, bla.....
Sto ljudi poput tebe smaraju svakodnevno pa to je cudo jedno, cijela Evropa pred zatvaranjem ali ti imas recept, ti si sve to proucio i shvatio...de malo ba...razmakni te zavijese na prozoru pa pogledaj kako svijet izgleda izvan tvoje sobe jbt.
- oldtajmer
-
Zizi505
#7015 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@Cortado Sjetih se da sam nekada čitala, da je prirodni interferon (ako se još igdje proizvodi) dobar za liječenje nekih virusnih oboljenja, između ostalog i gripe.
Znaš li ti ima li ikakve istine u tome, te šta misliš da li bi mogao pomoći kod oboljelih od ovog virusa?
Znaš li ti ima li ikakve istine u tome, te šta misliš da li bi mogao pomoći kod oboljelih od ovog virusa?
- L3D3NA
#7016 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
i ti, samop206 wrote: ↑16/03/2020 22:59pročitaj još jednomL3D3NA wrote: ↑16/03/2020 22:29eto te ujede samu sebep206 wrote: ↑16/03/2020 22:17
znam šta pišem
do prije samo 70 godina, ljudi su živjeli prosječno 50-60 godina (u Rusiji je životni vijek muškaraca do prije 10 godina bio 58 godina zbog nezdravog života)
u Africi i dan danas velika većina ih jedva napuni 50
druga stvar, u ovom trenutku dok pišemo na svijetu živi najveći broj ljudi IKAD na kugli zemaljskoj...i normalno je da stariji ljudi umiru više nego ikad ranije, bilo od ovog ili onog virusa![]()
do prije Samo 70 godina...vidiš, i ti što umiru imaju Samo 45/55/65/75 godina...samo...
no comment, aj ostaj mi zdravo![]()
-
daddy-kool
#7017 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
http://www.ansa.it/english/news/general ... 2983b.html
ANSA - Rome, March 16 - Over 2,000 Italian health workers, including doctors and nurses, have been infected with the coronavirus, hospital doctor union Anaao-Assomed head Carlo Palermo told ANSA Monday, saying this was a "frightful number, and this situation puts health facilities in further difficulties".
ANSA - Rome, March 16 - Over 2,000 Italian health workers, including doctors and nurses, have been infected with the coronavirus, hospital doctor union Anaao-Assomed head Carlo Palermo told ANSA Monday, saying this was a "frightful number, and this situation puts health facilities in further difficulties".
- denimb
#7018 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
E to ti sanjaj, to je problem sa ljudima kao sto si ti, uvijek i stalno imate predrasude o tome sta drugi rade...kao jao vidi, ja sam najpametniji, ovo ne smije niko osim mene...jao vidi gdje sam daj da opalim selfie...mani te price druze, smaras realno, ako te ne interesuje tema i tu si samo da dokazes drugima koliko su svi glupi dok si ti prepametan, mani se jbt, zasto da ovdje provedes 3 sata, mozes nesto takvo da radis sto ne radi niko od nas koji ne smijemo do WC-a.Diwan wrote: ↑16/03/2020 23:12Ja sam drug danas bio u kakvoj takvoj prirodi, na prekrasnom sunčanom danu, a ti vjerujem ne smiješ ni do wc-a
Rijesio si ovu misteriju korona virusa, shvatili smo to...lijepo bi bilo da javis vodjama drzava koje te iste zatvaraju, ali i ne moras, odi sad vidi sta je sa NLO projektima na grenlandu, mislim da si tu vise potreban.
- L3D3NA
#7019 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
cLo wrote: ↑16/03/2020 23:06Sportisti imaju proširen respiratorni, kao i kardiovaskularni sistem uslijed intenzivnih treninga, tako da kada jednom virus (ovaj aktuelni, ili bilo koji drugi) prodre u dišne puteve i krvne sudove ima više prostora da se razbaškari, impakt je jači, kapacitet širenja i brzina sazrijevanja virusa su također izraženiji nego kod osoba sa minimalnom fizičkom aktivnosti. Isto se dešava i sa provođenjem oksigena lii bilo kojih drugih elemenata, supstanci unutar tih organa, bilo da su blagotvorni ili pogubni po zdravlje čovjeka.L3D3NA wrote:
Poanta mog posta je
da ako i oni počnu umirati, onda virus nije samo opasan, nego je koban, pa ko živ, ko mrtav.
Banalizirati virus SAMO zato što pretežno umiru stariji ljudi je drsko i sebično, al haj...sve dok su sportisti ok, nema brige
-
Cortado
#7020 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Danas je prof. Miguel Hernán, inace profesor epidemiologije s Hardvardskog univerziteta, smatrajuci da ce uskoro stotine milion ljudi biti zarazeno korona virusom predstavio svoje strategije mitigacije problema, koje su po nekima kontroverzne i dovode u pitanje dosadasnju mitigaciju koje su pojedine zemlje preuzele:
1. Razviti vakcinu i vakcinisati (to svi iscekuju, ali proces razvoja vakcine, kao i vakcinacija populacije je prilicno slozen i spor proces)
2. Ukloniti lockdown nakon sto se akutna krivulja izravna i pustiti epidemiju da se nastavi razvijati svojim prirodnim tokom
3. Ukloniti lockdown nakon sto se akutna krivulja izravna i primjeniti sistem socijalnog distanciranja i obuzdavanje epidemije
4. Slojeviti lockdown - dozvoliti kretanje samo zdravim osobama ispod 50 godina starosti
5. Inicirati "imunitet krda" time sto ce se inficirati maksimalan broj djece i mladih (ovo je moguce u teoriji, ali s obzirom na to kako se virus ponasa, niko nema ni pribliznu predstavu kako bi ovo izgledalo u praksi)
Izvor:
1. Razviti vakcinu i vakcinisati (to svi iscekuju, ali proces razvoja vakcine, kao i vakcinacija populacije je prilicno slozen i spor proces)
2. Ukloniti lockdown nakon sto se akutna krivulja izravna i pustiti epidemiju da se nastavi razvijati svojim prirodnim tokom
3. Ukloniti lockdown nakon sto se akutna krivulja izravna i primjeniti sistem socijalnog distanciranja i obuzdavanje epidemije
4. Slojeviti lockdown - dozvoliti kretanje samo zdravim osobama ispod 50 godina starosti
5. Inicirati "imunitet krda" time sto ce se inficirati maksimalan broj djece i mladih (ovo je moguce u teoriji, ali s obzirom na to kako se virus ponasa, niko nema ni pribliznu predstavu kako bi ovo izgledalo u praksi)
Izvor:
- tandmand
#7021 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Neka đuturumi političkih i vjerskih elita izdrže.salik79 wrote: ↑16/03/2020 22:50https://www.logicno.com/hrana-zdravlje/ ... anske.htmlHoće li vas „pokositi“ koronavirus? – Pogledajte statistike, uključujući talijanske
![]()
Držimo im palčeve.
-
Cortado
#7022 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Extra pitanje, jer s obzirom da spadaju pod imunoterapiju, vrlo moguce da bi se mogli koristiti u terapiji virusa. Ali posto njih ima 17, a tek 8 ih se proizvodi farmakoloski, vjerovatno bi samo istrazivanje svih mogucih kombinacija trajalo godinama (slobodna procjena, moguce i da grijesim). Mislim da bi na ovo daleko bolje odgovorio neki molekularni biolog ako imamo takvog na forumu.zizi505 wrote: ↑16/03/2020 23:16 @Cortado Sjetih se da sam nekada čitala, da je prirodni interferon (ako se još igdje proizvodi) dobar za liječenje nekih virusnih oboljenja, između ostalog i gripe.
-
AmirBaa
#7023 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Prosjek zarazenih 60 godina, pa čovječe kao da je neko namjerno ubacivao virus u staracke domovetandmand wrote: ↑16/03/2020 23:29Neka đuturumi političkih i vjerskih elita izdrže.salik79 wrote: ↑16/03/2020 22:50https://www.logicno.com/hrana-zdravlje/ ... anske.htmlHoće li vas „pokositi“ koronavirus? – Pogledajte statistike, uključujući talijanske
![]()
Držimo im palčeve.
-
breba
#7024 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Cortado wrote: ↑16/03/2020 23:28 Danas je prof. Miguel Hernán, inace profesor epidemiologije s Hardvardskog univerziteta, smatrajuci da ce uskoro stotine milion ljudi biti zarazeno korona virusom predstavio svoje strategije mitigacije problema, koje su po nekima kontroverzne i dovode u pitanje dosadasnju mitigaciju koje su pojedine zemlje preuzele:
Izvor:
- Dozer
#7025 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nego...sta kazu vjerske zajednice...jel' nam ovaj corona virus poklon od svevisnjeg? Onog istog sto nam je svima zapisao?