Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MarlboroGold

#8726 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Pitanje za feministice - kako gledate na reproduktivna prava muskaraca i u cemu se ogledaju? Pogotovo me interesuje kad su u pitanju nezeljena trudnoca i abortus, pa i starateljstvo nakon razvoda.
Škobo Habu

#8727 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

Connaisseur Karlin wrote: 16/03/2020 09:26

doticna lezbejka fmminstiinja je vjerovatno zlo-upotrijebila novu teoriju evoulcije: :D

https://phys.org/news/2016-05-female-se ... -male.html

P.S> ako volis fiziku, odlicna stranica ( pratim je dugo) :P
Hoćeš li ti i jedan upis imati da je čitak, pobogu?

Svi pravimo greške u kucanju, al' kod tebe je to prešlo u akutno stanje.

Što se tiče fizike - volim je samo u krevetu. Baš kao i ti. :per:
hadzinicasa

#8728 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

MarlboroGold wrote: 16/03/2020 13:05 Pitanje za feministice - kako gledate na reproduktivna prava muskaraca i u cemu se ogledaju? Pogotovo me interesuje kad su u pitanju nezeljena trudnoca i abortus, pa i starateljstvo nakon razvoda.
ne znam kako da ti odgovorim na ovo pitanje :)
za dijete je potrebna muska i zenska spolna celija. jedno ne moze bez drugoga. tu pocinju sva prava i obaveze koja se odnose na plod, a koja su - sto se mene tice - jednaka.
kod nezeljene trudnoce stvari se kompliciraju - iako je odgovornost za (ne)zacece na oboma. Tu sam zestoko protiv - napravio mi je dijete. ospem se na tu izjavu.
Istina je da zena nosi to dijete u svom tijelu, jednako da ima pravo da sa svojim tijelom radi sta hoce i tu su muskarci na neki nacin zakinuti. iako se radi o njihovom genetskom materijalu, ne mogu bas mnogo utjecati sta ce se s istim dogoditi (ukoliko zena odluci da rodi ili ne rodi) i tu ipak dolazimo do onoga da svako treba preuzeti odgovornosti za svoje (ne)odgovorne postupke, bez obzira na to ima li utjecaja na ishod - jer je kiksao na uzroku. ovo se odnosi i na zene i na muskarce jednako.

sto se tice starateljstva nakon razvoda - pa dijete je zajednicko i oboje treba da se ravnopravno brinu za njega. koliko god dijete treba majku treba i oca. i tu nemam nikakvu dilemu. naravno govorim o normalnim slucajevima ukljucenog roditeljstva.
Last edited by hadzinicasa on 16/03/2020 14:14, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#8729 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

hadzinicasa wrote: 16/03/2020 13:55
MarlboroGold wrote: 16/03/2020 13:05 Pitanje za feministice - kako gledate na reproduktivna prava muskaraca i u cemu se ogledaju? Pogotovo me interesuje kad su u pitanju nezeljena trudnoca i abortus, pa i starateljstvo nakon razvoda.
ne znam kako da ti odgovorim na ovo pitanje :)
za dijete je potrebna muska i zenska spolna celija. jedno ne moze bez drugoga. tu pocinju sva prava i obaveze koja se odnose na plod, a koja su - sto se mene tice - jednaka.
kod nezeljene trudnoce stvari se kompliciraju - iako je odgovornost za (ne)zacece na oboma. Tu sam zestoko protiv - napravio mi je dijete. ospem se na tu izjavu.
Istina je da zena nosi to dijete u svom tijelu, jednako da ima pravo da sa svojim tijelom radi sta hoce i tu su muskarci na neki nacin zakinuti. iako se radi o njihovom genetskom materijalu, ne mogu bas mnogo utjecati sta ce se s istim dogoditi (ukoliko zena odluci da rodi ili ne rodi) i tu ipak dolazimo do onoga da svako treba preuzeti odgovornosti za svoje (neodgovorne) postupke, bez obzira na to ima li utjecaja na ishod - jer je kiksao na uzroku. ovo se odnosi i na zene i na muskarce jednako.

sto se tice starateljstva nakon razvoda - pa dijete je zajednicko i oboje treba da se ravnopravno brinu za njega. koliko god dijete treba majku treba i oca. i tu nemam nikakvu dilemu. naravno govorim o normalnim slucajevima ukljucenog roditeljstva.
I ja nekako tako gledam na reproduktivna prava muškaraca. Činjenica je da smo u neku ruku zakinuti ukoliko prilikom neželjene trudnoće žena želi abortirati, a muškarac to ne želi. Njena se ipak pika. Obrnuto muškarac se opet ne pita i ne može se odreći očinstva i alimentacije ukoliko ona želi to dijete zadržati. Mislim da bi se borba za jednakopravnost i ravnopravnost trebala posvetiti i ovome. Koje bi moglo biti riješenje ovog problema? Možda da se eventualno muškarac, a koji ne želi dijete, ima pravo izjasniti da se odriče očinstva sve u roku do kad se može poduzeti abortus u obrnutom slučaju? Ne znam... nisam pametan. Žene danas svakako mogu roditi i pomoću epruvete ako to zaista žele...
AleksoMKD

#8730 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

MarlboroGold wrote: 16/03/2020 14:09 Možda da se eventualno muškarac, a koji ne želi dijete, ima pravo izjasniti da se odriče očinstva sve u roku do kad se može poduzeti abortus u obrnutom slučaju? Ne znam... nisam pametan. Žene danas svakako mogu roditi i pomoću epruvete ako to zaista žele...
Fer. Ako vec zena moze odlucivati o zivotu, muskarac treba imati pravo odlucivati dali da finansira.
Niemand

#8731 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Kad das nekoj jedinki punu slobodu da radi sta hoce to vodi tome da je u interkaciji sa prvom neka druga jedinka uskracena za slobodu. Da bi svako od nas uzivao kolko tolko u slobodama i pravima, oni se moraju ograniciti.

Postavka stvari dje zena ima potpunu slobodu i pravo da sa svojim tijelom radi sta hoce znaci da se drugoj strani uskracuje da se ista pita kad govorimo o abortusu. Dvije odrasle osobe, koje svojom voljom i svjesno udju u seksualne odnose, bi trebale biti svjesne eventualne trudnoce, jer iako ljudi vole ponavljati onako s visoka jednu divnu floskulu "treba se obrazovati o kontracepciji!", cinjenica je da ne postoji kontracepcija koja moze garantovati da nece doci do trudnoce.

Fino je ako se ljudi mogu sloziti na kraju oko toga, al ako ne mogu, ako zena zeli roditi to dijete a muskarac ne, obicno se prica o nekom idiotu koji je zeni sklepo dijete i sad nece da preuzme odgovornost il je monstrum koji misli da posjeduje njeno tijelo pa bi joj cupo zivot iz istog; a ako zena ne zeli roditi to dijete a muskarac ga zeli, onda je opet idiot koji nju dozivljava ko neku fabriku za radjanje djece i jel, misli da posjeduje njeno tijelo.

Dati potpunu slobodu nekom da odlucuje o stvarima koje se ticu i nekog drugog vodi ovome. Nemam ja nista protiv samog abortusa, uostalom moze spasiti zivot u odredjenim situacijama, al imam protiv citavog tog koncepta "ja sa svojim tijelom radim sta ja hocu", jer mi tu vise ne pricamo o tvom tijelu vec necijem djetetu. Silovanje i jos neki drugi izuzeci su logicno druga stvar.

A u ovim godinama fascinantno mi je gledati posljedice nekih nepromisljenih stvari il bolje reci posljedice zabijanja glave u pijesak i ignorisanja, a jos fascinantnije da je dovoljno samo malo spretne lingvistike da ljudi ignorisu sve i svasta. Jedan obican primjer-koitus, vodjenje ljubavi, seks i jebanje, samo zadnja rijec izaziva nesto drugo od prve tri; i kad spermu pocnes nazivati materijalom a oceve donorima, onda i ljudi pocnu na sve to gledati kao obicno dostignuce nauke i imaju vrlo jasnu distancu izmedju donora i oca.

Samo sto se plodovi ne slazu s tim. Teznja osoba zacetih na taj nacin da saznaju ko im je otac (genealogical bewilderment) je jaca od spretne lingvistike, i onog momenta kad su zbog te teznje donori shvatili da nekad u studentskim danima kad si za malo para prodo spermu ti nisi posto neki apstraktni donor neg otac, odjednom su stvari komplikovane. Npr https://www.bbc.com/news/health-34113080 samo 9 ljudi pristalo biti donor nakon sto ti vise nisi neki anonimni darovatelj materijala vec otac koji je zaceo dijete i koje ima pravo znati ko mu je otac, sve i kad eto nema zakonskih obaveza prema tom djetetu.

A koliko je to samo materijal se lijepo vidi i na ovom primjeru:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cecil_Jacobson

Kad tvoj naruceni materijal odjednom postane doktor koji je masturbirao nedje iza zastora haman se lampice malo upale pa se zapravo i upitas jel sin od komsinice koji je zaljubljen u moju kcerku mozda njen brat jer smo isle istom doktoru.

Surogat majcinstvo je opet prica za sebe i najlicemjernije jesu feministkinje kad je rijec o istom jer prve zensko tijelo svode na obicni inkubator, i dok je vecina bogatijih zapadnih zemalja svom stanovnistvu zabranila da budu surogati, uredno se ide po sirotinjskim zemljama iznajmljivati sebi inkubatore. Ovo ne radi patrijarhat, za ovo se uredno izlazi na feministicke proteste, jer jadnim bogatim zenama i ostatku njihove druzbe koji ne mogu imati djecu zatucano drustvo uskracuje da sebi iznajme siromasnog roba da im izigrava inkubator. A ljudi se samo vole i zele imati djecu.

Mogla bih o svim ovim budalastinama do sutra, i u potpunosti mi je jasno da je u 2020.godini ovo konzervativan stav, i oke, mene sto se tice neka je, al smatram postenijim stvari nazivati pravim imenima i ne lagati sebe sa malo lingvistike. Bez obzira sta ja mislila licno o necemu il neko drugi o meni, ne moze se zivjeti bez ikakvog reda i teziti anarhiji a na kraju to sve gledati u cudu i sa pokojim uzdahom reci "komplikovan je ovo svijet".

Pa i ne bio. :skoljka:
Connaisseur Karlin

#8732 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

Škobo Habu wrote: 16/03/2020 13:40
Connaisseur Karlin wrote: 16/03/2020 09:26

doticna lezbejka fmminstiinja je vjerovatno zlo-upotrijebila novu teoriju evoulcije: :D

https://phys.org/news/2016-05-female-se ... -male.html

P.S> ako volis fiziku, odlicna stranica ( pratim je dugo) :P
Hoćeš li ti i jedan upis imati da je čitak, pobogu?

Svi pravimo greške u kucanju, al' kod tebe je to prešlo u akutno stanje.

Što se tiče fizike - volim je samo u krevetu. Baš kao i ti. :per:
ma znam , akutno stanje neodgovornosog ponasnja , kriva sam :)

a tekst jeste zanimljiv :-D

aaa fizika u krevetu , to mi je prioritet u zivotu, iako volim i ovu fiziku sa linka :lol: :kiss:
Connaisseur Karlin

#8733 Re: Danasnji "feminizam"

AleksoMKD wrote: 16/03/2020 14:24
MarlboroGold wrote: 16/03/2020 14:09 Možda da se eventualno muškarac, a koji ne želi dijete, ima pravo izjasniti da se odriče očinstva sve u roku do kad se može poduzeti abortus u obrnutom slučaju? Ne znam... nisam pametan. Žene danas svakako mogu roditi i pomoću epruvete ako to zaista žele...
Fer. Ako vec zena moze odlucivati o zivotu, muskarac treba imati pravo odlucivati dali da finansira.
a kad su sesksali, zaboravili se dogovoriti, sto ako se desi :D

znaci, neodgovornost obje osobe je uzajmna od pocetka :thumbup:

djete ne bi trebalo trpiti nemanje normlanih uslova za zivot, jer otac ne zeli placati alimentaciju , to je malo okrutno , a takvih primjera imamo oko sebe :-?
saint_mirad

#8734 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Ako dete ima oba roditelja, ima li majka pravo samoinicijativno prekinut trudnoću? Šta otac može uraditi u situaciji u kojoj on želi zadržati dete, dok majka želi abortus?
MarlboroGold

#8736 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote: 16/03/2020 16:07

djete ne bi trebalo trpiti nemanje normlanih uslova za zivot, jer otac ne zeli placati alimentaciju , to je malo okrutno , a takvih primjera imamo oko sebe :-?
Okrutno je i kad žena abortira iako je on htio dijete, a on se ne pita ništa. Meni je ovo još okrutnije.
Connaisseur Karlin

#8737 Re: Danasnji "feminizam"

MarlboroGold wrote: 16/03/2020 17:22

Okrutno je i kad žena abortira iako je on htio dijete, a on se ne pita ništa. Meni je ovo još okrutnije.
pa nije dijete obicni predmet, pa da se svadjate u vezi istog :-)

ako od pocetka trudnoce do perioda za legalan abortus ne znate, ne zelite da se dogovorite, a mozete i MORATE donjeti kompromis, tad je jdina opcija da ste oboje zakonskim putem odgovorni za isto djete :)

abortus nije za svaku zenu,a uvijek se pise kako je abortus rijesenje, e pa nije , to nije tako lagana odluka :thumbup:

ako zena odluci abortus , a on zeli djete , treba issti postupak ozakoniti,, znaci, otici kod advokata i poptisati doumente, eh da vidim , koliko bi ih tad pristalo na samostalno ocivnstvo :D
MarlboroGold

#8738 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote: 16/03/2020 17:33
MarlboroGold wrote: 16/03/2020 17:22

pa nije dijete obicni predmet, pa da se svadjate u vezi istog :-)

ako od pocetka trudnoce do perioda za legalan abortus ne znate, ne zelite da se dogovorite, a mozete i MORATE donjeti kompromis, tad je jdina opcija da ste oboje zakonskim putem odgovorni za isto djete :)

abortus nije za svaku zenu,a uvijek se pise kako je abortus rijesenje, e pa nije , to nije tako lagana odluka :thumbup:

ako zena odluci abortus , a on zeli djete , treba issti postupak ozakoniti,, znaci, otici kod advokata i poptisati doumente, eh da vidim , koliko bi ih tad pristalo na samostalno ocivnstvo :D
Pa ko tu gleda na dijete kao obični predmet? Valjda ona strana koja traži abortus pobogu.
Što muškarac koji hoće dijete ne bi pristao na samostalno očinstvo? Potcjenjuješ muškarce i sve očeve koji jesu samohrani roditelji i to ne malo.
Niemand

#8739 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Ja bi to diktatorski :D , jer ne vidim ni kako drugacije urazumiti ljude oba spola koji samo trabunjaju o slobodi ovoj i onoj bez da uopste sagledaju moguce posljedice jer eto, teske su to teme, lets hev fan.

Ako oboje zele abortus neka ga i urade, ako jedno zeli abortus a drugo ne, neka se rodi dijete, jer nije isto snositi posljedice za svoje nepromisljene odluke i nekom maltene ubiti dijete da bi se ti eto izvuko od nezeljene odgovornosti.

Dakle, ako zena zeli dijete a muskarac ne, ona ima prednost a njegovo je da preuzme odgovornost za ucinjeno. Ako zena ne zeli dijete a muskarac da, on ima prednost i njeno je da preuzme odgovornost za ucinjeno.

To znaci i da zena ne bi mogla izvrsiti abortus bez da navede dal je muskarac koji je ucestvovao u tom zacecu (dna test je moguce uraditi od 7 sedmice trudnoce, a abortus do 24 sedmice) upoznat sa abortusom i dal se slaze s istim. Ostatak, tj bilo kakvo krsenje ovog bi rjesavali sudovi, ko i sve drugo.

A slucajevi poput silovanja, dje jedna strana nije svakako ni pristala na odnos, maloljetne osobe jer svakako sto se zakona tice nisu u stanju ni shvatiti posljedice puno manjih stvari kamoli ovog, i slicni slucajevi, to bi bili izuzeci. Al ono, upoznala pijana lika i ne sjecam se ni kako se zove, snosi posljedice. Prva grupa ovih sto vole iskljucitit mozak i uzivati u zivotu bez da se bavi tim kompleksnim svijetom bi logicno najgore prosla, medjutim, vjerujem da bi ostali, pouceni njihovim primjerom, ako nista makar se zapitali neke stvari.

Ne svidja vam se? Nemojte se ni j*****, sta da vam kazem. :skoljka: Il et, back to reality, zahvalite Bogu sto nemam nikakve ovlasti i niko me ne pita nista. :mrgreen:

:run:
MarlboroGold

#8740 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Niemand wrote: 16/03/2020 17:46 Dakle, ako zena zeli dijete a muskarac ne, ona ima prednost a njegovo je da preuzme odgovornost za ucinjeno. Ako zena ne zeli dijete a muskarac da, on ima prednost i njeno je da preuzme odgovornost za ucinjeno.
To i jeste najbolje.
Niemand

#8741 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

MarlboroGold wrote: 16/03/2020 17:51
Niemand wrote: 16/03/2020 17:46 Dakle, ako zena zeli dijete a muskarac ne, ona ima prednost a njegovo je da preuzme odgovornost za ucinjeno. Ako zena ne zeli dijete a muskarac da, on ima prednost i njeno je da preuzme odgovornost za ucinjeno.
To i jeste najbolje.
Ovisi, ne zaboravi i onu grupu sto uredno pita a jel iko pito dijete zelil se ono roditi? :|

Ovaj zivot posto isto neka americka komedija. :D :lol:
dale cooper

#8742 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Treba sve sterilizovati. :mrgreen: Stop reproducing, walk hand in hand into extinction - one last midnight, brothers and sisters opting
out of a raw deal.
Niemand

#8743 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

dale cooper wrote: 16/03/2020 18:01 Treba sve sterilizovati. :mrgreen: Stop reproducing, walk hand in hand into extinction - one last midnight, brothers and sisters opting
out of a raw deal.
Hvala kuperu, kraj tvojih prijedloga zvucim haman ko liberal. :| :D
dale cooper

#8744 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Niemand wrote: 16/03/2020 18:21
dale cooper wrote: 16/03/2020 18:01 Treba sve sterilizovati. :mrgreen: Stop reproducing, walk hand in hand into extinction - one last midnight, brothers and sisters opting
out of a raw deal.
Hvala kuperu, kraj tvojih prijedloga zvucim haman ko liberal. :| :D
Pa rekoh kad se već bacate prijedlozima o ograničavanju sloboda... :mrgreen:
Niemand

#8745 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

dale cooper wrote: 16/03/2020 18:22
Sve sto dopustis moras i ograniciti :diva:
MarlboroGold

#8746 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Niemand wrote: 16/03/2020 17:58
MarlboroGold wrote: 16/03/2020 17:51
To i jeste najbolje.
Ovisi, ne zaboravi i onu grupu sto uredno pita a jel iko pito dijete zelil se ono roditi? :|

Ovaj zivot posto isto neka americka komedija. :D :lol:
Još kad se ubace i oni sa liste od 100 različitih gendera... :mrgreen:
dale cooper

#8747 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Niemand wrote: 16/03/2020 18:24
dale cooper wrote: 16/03/2020 18:22
Sve sto dopustis moras i ograniciti :diva:
Zavisi...
Niemand

#8748 Re: Danasnji "feminizam"