Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- armin071
#16801 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Al mu ga je švabo šuknuo momački. Sve što je amerika napravila poslije 2 s.r. je od švaba. Dosta je više....
- MorningStar
#16802 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ne nego trazi da prvo oni "zgrabe" lijek - i zadovolje svoje potrebe za kolicinama istog jer proizvodnja i nije bas stancaj ko cackalice ocito. Mentalni sklop pobrini se za sebe prvo. Doduse mi smo poznati humanitarci , ti bi siguran sam na smrtnoj postelji posljednje cjepivo ponudio nekom drugom.... filantropi sve , barem na forumu - nego malo obidji po gradu pa budi filantrop i onim sto po kontejnerima skupljaju.dale cooper wrote: ↑16/03/2020 13:44
Riječ je o globalnoj pandemiji sposobnoj da našteti cijelom čovječanstvo i u takvim uslovima ti tražiš ekskluzivno pravo i licencu za
Ameriku. Što znači da bi, između ostaloga, bio u poziciji i da ucjenjuješ i prijetiš drugima da ćeš im uskratiti prijeko potreban lijek.
Kakav mentalni sklop ovo može opravdavati meni nije jasno.![]()
- dale cooper
#16803 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nije riječ o meni ili tebi, riječ je o milijardama ljudi. Već sada je jasno da će neke zemlje biti mnogo ugroženije od nekih drugih.MorningStar wrote: ↑16/03/2020 14:37Ne nego trazi da prvo oni "zgrabe" lijek - i zadovolje svoje potrebe za kolicinama istog jer proizvodnja i nije bas stancaj ko cackalice ocito. Mentalni sklop pobrini se za sebe prvo. Doduse mi smo poznati humanitarci , ti bi siguran sam na smrtnoj postelji posljednje cjepivo ponudio nekom drugom.... filantropi sve , barem na forumu - nego malo obidji po gradu pa budi filantrop i onim sto po kontejnerima skupljaju.dale cooper wrote: ↑16/03/2020 13:44
Riječ je o globalnoj pandemiji sposobnoj da našteti cijelom čovječanstvo i u takvim uslovima ti tražiš ekskluzivno pravo i licencu za
Ameriku. Što znači da bi, između ostaloga, bio u poziciji i da ucjenjuješ i prijetiš drugima da ćeš im uskratiti prijeko potreban lijek.
I logika i zdrav razum nalažu da se prvo pomogne njima. Amerika svakako ima bolje mehanizme za borbu sa virusom od većine
drugih zemalja i već preduzimaju odgovarajuće mjere. Ali u Evropi je situacija u pojedinim zemljama već kritična, a ko zna
kakva će biti dok se vakcina ne napravi. Moraju postojati jasni prioriteti u borbi sa ovim i dogovor svih zemalja na globalnom planu.
Trump mora shvatiti da Amerika ne živi sama u svijetu i da se moto America First ne može aplicirati kada su ovakve prijetnje po
čovječanstvo u pitanju. Jer u suprotnom ništa ni oni dobro ne mogu očekivati u budućnosti sa takvim stavom.
Ali problem Trumpa i njegovih apologeta je što se ni u putu nisi susreli sa zdravim razumom. To najbolje pokazuje na koji način je
reagovao kada se virus pojavio i kako je pokušao da ga otpiše kao nešto gotovo bezopasno.
- jeza u ledja
#16804 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pusti ga ba. Raspravlja se rasprave radi.dale cooper wrote: ↑16/03/2020 14:51Nije riječ o meni ili tebi, riječ je o milijardama ljudi. Već sada je jasno da će neke zemlje biti mnogo ugroženije od nekih drugih.MorningStar wrote: ↑16/03/2020 14:37Ne nego trazi da prvo oni "zgrabe" lijek - i zadovolje svoje potrebe za kolicinama istog jer proizvodnja i nije bas stancaj ko cackalice ocito. Mentalni sklop pobrini se za sebe prvo. Doduse mi smo poznati humanitarci , ti bi siguran sam na smrtnoj postelji posljednje cjepivo ponudio nekom drugom.... filantropi sve , barem na forumu - nego malo obidji po gradu pa budi filantrop i onim sto po kontejnerima skupljaju.dale cooper wrote: ↑16/03/2020 13:44
I logika i zdrav razum nalažu da se prvo pomogne njima. Amerika svakako ima bolje mehanizme za borbu sa virusom od većine
drugih zemalja i već preduzimaju odgovarajuće mjere. Ali u Evropi je situacija u pojedinim zemljama već kritična, a ko zna
kakva će biti dok se vakcina ne napravi. Moraju postojati jasni prioriteti u borbi sa ovim i dogovor svih zemalja na globalnom planu.
Trump mora shvatiti da Amerika ne živi sama u svijetu i da se moto America First ne može aplicirati kada su ovakve prijetnje po
čovječanstvo u pitanju. Jer u suprotnom ništa ni oni dobro ne mogu očekivati u budućnosti sa takvim stavom.
Ali problem Trumpa i njegovih apologeta je što se ni u putu nisi susreli sa zdravim razumom. To najbolje pokazuje na koji način je
reagovao kada se virus pojavio i kako je pokušao da ga otpiše kao nešto gotovo bezopasno.
- dale cooper
#16805 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ma znam, ali ne mogu da svarim da neko može ovako da razmišlja. I još to stavlja u ličnu ravan kao šta bi da ti imaš vakcinu.jeza u ledja wrote: ↑16/03/2020 15:12Pusti ga ba. Raspravlja se rasprave radi.dale cooper wrote: ↑16/03/2020 14:51Nije riječ o meni ili tebi, riječ je o milijardama ljudi. Već sada je jasno da će neke zemlje biti mnogo ugroženije od nekih drugih.MorningStar wrote: ↑16/03/2020 14:37
Ne nego trazi da prvo oni "zgrabe" lijek - i zadovolje svoje potrebe za kolicinama istog jer proizvodnja i nije bas stancaj ko cackalice ocito. Mentalni sklop pobrini se za sebe prvo. Doduse mi smo poznati humanitarci , ti bi siguran sam na smrtnoj postelji posljednje cjepivo ponudio nekom drugom.... filantropi sve , barem na forumu - nego malo obidji po gradu pa budi filantrop i onim sto po kontejnerima skupljaju.
- madner
#16806 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ne mozes shvatiti da neko zeli da spasi prvenstveno svoje gradjane naustrb drugih?
Ne pratis bas politiku, nacije se tako ponasaju u zadnjih 10 000 godina.
Pogledaj primjer poljoprivrede i sve ce ti biti jasno.
Ne pratis bas politiku, nacije se tako ponasaju u zadnjih 10 000 godina.
Pogledaj primjer poljoprivrede i sve ce ti biti jasno.
- MorningStar
#16807 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Evropa zabranila izvoz medicinskih sredstava.... iko ista ?
Nego ovi humanisti kao nesto s**uckaju a svako gleda sebe od plemenskih zajednica pa do drzava al eto sad kao.... wow kakvo iznenadjenje
- dale cooper
#16808 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ne mogu, posebno kada je na kocki sudbina cijelog svijeta. a ne samo Amerike. Ne mogu se spustiti do tog nivoa da poljuprivredu i ekonomiju
poredim sa neposrednom i stvarnom opasnošću po ljudske živote. Srušene poljuprivrede i ekonomije se mogu preživjeti (i preživljavale su se)
Ali iz ovog vjerovatno određen dio svjetske populacije neće izaći živ.
- madner
#16809 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Gledas to previse usko, sve to proizvodi posljedice po ljudske zivote i na kraju krajeva zivotni vijek, da ne spominjem ekstreme kao sto je umiranje od gladi.dale cooper wrote: ↑16/03/2020 15:49Ne mogu, posebno kada je na kocki sudbina cijelog svijeta. a ne samo Amerike. Ne mogu se spustiti do tog nivoa da poljuprivredu i ekonomiju
poredim sa neposrednom i stvarnom opasnošću po ljudske živote. Srušene poljuprivrede i ekonomije se mogu preživjeti (i preživljavale su se)
Ako USA i EU svojim programima unistavaju poljoprivredu treceg i cetvrtog svijeta, to ima neku cijenu u godinama ljudskog zivota.
- dale cooper
#16810 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
A zbog čega? Zbog toga što je najveće žarište virusa na evropskom tlu. Što nije Amerika odlučila da pomogne saveznicima u Evropi umjestoMorningStar wrote: ↑16/03/2020 15:44Evropa zabranila izvoz medicinskih sredstava.... iko ista ?
Nego ovi humanisti kao nesto s**uckaju a svako gleda sebe od plemenskih zajednica pa do drzava al eto sad kao.... wow kakvo iznenadjenje![]()
što je zatvorila granice sa istim? Ne, nego pokušava nasilnim korporativnim preuzimanjem njemačke firme da samo za sebe obezbjedi vakcine.
- MorningStar
#16811 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa zariste su virusa i evo siri se, oni svoje potrebe za medicinskim sredstvima mogu zadovoljiti jer imaju visokotehnoloske ekonomije a mi mozemo da se na*udlamo / iako po svoj prilici zaraza ce se prosiriti/prosirila se iz EU po nasem regionu - Gdje je tu solidarnost ? A Amerika treba biti solidarna pa odrzati dan otvorenih vrata.dale cooper wrote: ↑16/03/2020 15:57
A zbog čega? Zbog toga što je najveće žarište virusa na evropskom tlu. Što nije Amerika odlučila da pomogne saveznicima u Evropi umjesto
što je zatvorila granice sa istim? Ne, nego pokušava nasilnim korporativnim preuzimanjem njemačke firme da samo za sebe obezbjedi vakcine.
I ne lazi djaba procitaj taj clanak fino, oce PRVO sebi da obezbijede kolicine koje su neophodne. Naprimjer ja bih volio da zivim u drzavi koja i nogama i rukama cupa za svoje gradjane i drustvo.
- dale cooper
#16812 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ja na ovo gledam isključivo sa moralnog stanovišta.madner wrote: ↑16/03/2020 15:55Gledas to previse usko, sve to proizvodi posljedice po ljudske zivote i na kraju krajeva zivotni vijek, da ne spominjem ekstreme kao sto je umiranje od gladi.dale cooper wrote: ↑16/03/2020 15:49Ne mogu, posebno kada je na kocki sudbina cijelog svijeta. a ne samo Amerike. Ne mogu se spustiti do tog nivoa da poljuprivredu i ekonomiju
Ako USA i EU svojim programima unistavaju poljoprivredu treceg i cetvrtog svijeta, to ima neku cijenu u godinama ljudskog zivota.
Proizvodi, ali ova kriza je iminentna i zahtjeva borbu svih sada, jer kasnije će biti kasno.
Ne odobravam ni politiku USA i EU putem tih programa.
- dale cooper
#16813 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
A otkud ti znaš da mi nećemo dobiti potrebnu pomoć od EU ako je naši zatraže?MorningStar wrote: ↑16/03/2020 16:00Pa zariste su virusa i evo siri se, oni svoje potrebe za medicinskim sredstvima mogu zadovoljiti jer imaju visokotehnoloske ekonomije a mi mozemo da se na*udlamo / iako po svoj prilici zaraza ce se prosiriti/prosirila se iz EU po nasem regionu - Gdje je tu solidarnost ? A Amerika treba biti solidarna pa odrzati dan otvorenih vrata.dale cooper wrote: ↑16/03/2020 15:57
A zbog čega? Zbog toga što je najveće žarište virusa na evropskom tlu. Što nije Amerika odlučila da pomogne saveznicima u Evropi umjesto
I ne lazi djaba procitaj taj clanak fino, oce PRVO sebi da obezbijede kolicine koje su neophodne. Naprimjer ja bih volio da zivim u drzavi koja i nogama i rukama cupa za svoje gradjane i drustvo.
U članku piše:
The Trump administration has offered a German medical company “large sums of money” for exclusive access to a Covid-19 vaccine, German media have reported.
The German government is trying to fight off what it sees as an aggressive takeover bid by the US, the broadsheet Die Welt reports, citing German government circles.
The US president had offered the Tübingen-based biopharmaceutical company CureVac “large sums of money” to gain exclusive access to their work, wrote Die Welt.
According to an anonymous source quoted in the newspaper, Trump was doing everything to secure a vaccine against the coronavirus for the US, “but for the US only”.
The German government was reportedly offering its own financial incentives for the vaccine to stay in the country.
The German health minister Jens Spahn said that a takeover of the CureVac company by the Trump administration was “off the table”. CureVac would only develop vaccine “for the whole world”, Spahn said, “not for individual countries”.
Odgovor Nijemaca je da će CureVac razviti vakcinu za čitav svijet ne za individualne zemlje. Što Nijemci nisu sebični kao Amerikanci?
- MorningStar
#16814 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ko god razvije ucinkovitu vakcinu ici ce za cijeli svijet ionako, ovo je bio pokusaj da se preuzme firma koja radi na razvoju istrazivanju lijeka - po principu ko prvi ga "izumi" prvi i proizvodi - i sebe podmiruje KAO sto ce to isti ti njemci uraditi. Ili mislis ono da ce se desiti situacija amerika ima vakcinu i neda info kako da se ista proizvodidale cooper wrote: ↑16/03/2020 16:10A otkud ti znaš da mi nećemo dobiti potrebnu pomoć od EU ako je naši zatraže?MorningStar wrote: ↑16/03/2020 16:00Pa zariste su virusa i evo siri se, oni svoje potrebe za medicinskim sredstvima mogu zadovoljiti jer imaju visokotehnoloske ekonomije a mi mozemo da se na*udlamo / iako po svoj prilici zaraza ce se prosiriti/prosirila se iz EU po nasem regionu - Gdje je tu solidarnost ? A Amerika treba biti solidarna pa odrzati dan otvorenih vrata.dale cooper wrote: ↑16/03/2020 15:57
U članku piše:
The Trump administration has offered a German medical company “large sums of money” for exclusive access to a Covid-19 vaccine, German media have reported.
The German government is trying to fight off what it sees as an aggressive takeover bid by the US, the broadsheet Die Welt reports, citing German government circles.
The US president had offered the Tübingen-based biopharmaceutical company CureVac “large sums of money” to gain exclusive access to their work, wrote Die Welt.
According to an anonymous source quoted in the newspaper, Trump was doing everything to secure a vaccine against the coronavirus for the US, “but for the US only”.
The German government was reportedly offering its own financial incentives for the vaccine to stay in the country.
The German health minister Jens Spahn said that a takeover of the CureVac company by the Trump administration was “off the table”. CureVac would only develop vaccine “for the whole world”, Spahn said, “not for individual countries”.
Odgovor Nijemaca je da će CureVac razviti vakcinu za čitav svijet ne za individualne zemlje. Što Nijemci nisu sebični kao Amerikanci?
Oce pomazu vec , naprimjer zabranom izvoza medicinske opreme tako da ako krene kod nas bog dao imamo ispravnih respiratora i svega ako 100 ljudi zavrsi u bolnicama sa tezim simptomima kolaps zdravstva a nove respiratore mozemo iz zimbabwea nabaviti.
A na sve ovo.... pararelno radi koliko hoces kompanija na razvoju vakcije i po svoj prilici ameri opet vode tako da te gluposti konstantne koje se provlace protiv amerike su jednostavna neka vrsta zavisti ono kme kma uzimaju nam nesto oni su krivi za ovo i ono.
-
omar little
#16815 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
aktivirali neki emergency protokol (ne znam tacno ime, ne da mi se guglati) koji je napravljen bas za ovakve situacije. niko im se nije javio. talijanski ministar u briselu izjavio to, pitao kakva je to solidarnost i sta je ideja europske zajednice, ne izmisljam. da bi se nakon toga javili kinezi i poslali im avion sa strucnjacima i nekom opremom.
svako se o sebi zabrinuo, ali valja svijetu zivjeti kada ovo jedan dan prodje (nadam se sto prije i sa sto manje zrtava, naravno). kakve odnose ce italija imati sa eu nakon ovoga? drzave jedne s drugima?
- jeza u ledja
#16816 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Da se podsjetimo, pricamo o Trumpu, ne?
Takva sorta ljudi je cijeli zivot provela bez ikakve svijesti o dobrobiti drugih ljudi, stavise, takva sorta ljudi shvata svijet tako da je njima bolje sto vise prigrabe sebi od drugih. Drugim rijecima - aktivno ce raditi na otimanju za rad vlastite dobrobiti.
Ljude koji podrzavaju Trumpa takav mentalni sklop privlaci jer su im valjda takvi ljudi uzor, pa pogresno zakljucuju da su upravo ovakve karakteristike ono sto dovodi do percepiranog uspjeha.
Takva sorta ljudi je cijeli zivot provela bez ikakve svijesti o dobrobiti drugih ljudi, stavise, takva sorta ljudi shvata svijet tako da je njima bolje sto vise prigrabe sebi od drugih. Drugim rijecima - aktivno ce raditi na otimanju za rad vlastite dobrobiti.
Ljude koji podrzavaju Trumpa takav mentalni sklop privlaci jer su im valjda takvi ljudi uzor, pa pogresno zakljucuju da su upravo ovakve karakteristike ono sto dovodi do percepiranog uspjeha.
- dale cooper
#16817 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
jeza u ledja wrote: ↑16/03/2020 16:24 Da se podsjetimo, pricamo o Trumpu, ne?
Naravno, kada kažem Ameri mislim isključivo na Trumpovu administraciju. Ni jedna druga američka administracija ranije, republikanska ili demokratska, ne bi se ovako ponašala, niti bi dovela do toga da su joj odnosi sa saveznicima nikada gori još od drugog svjetskog rata.
- dale cooper
#16818 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Apsolutno!omar little wrote: ↑16/03/2020 16:18aktivirali neki emergency protokol (ne znam tacno ime, ne da mi se guglati) koji je napravljen bas za ovakve situacije. niko im se nije javio. talijanski ministar u briselu izjavio to, pitao kakva je to solidarnost i sta je ideja europske zajednice, ne izmisljam. da bi se nakon toga javili kinezi i poslali im avion sa strucnjacima i nekom opremom.
svako se o sebi zabrinuo, ali valja svijetu zivjeti kada ovo jedan dan prodje (nadam se sto prije i sa sto manje zrtava, naravno). kakve odnose ce italija imati sa eu nakon ovoga? drzave jedne s drugima?
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#16819 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Sve te supranacionalne strukture nisu napravljene iz filantropskih već sasvim drugih pobuda. Ova pandemija to efektno pokazuje i to je jedna vrlo korisna stvar, za sve one koji imaju trunku mozga.
- jeza u ledja
#16820 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Takoe, poslusajte cika Putina.Challenger_ wrote: ↑16/03/2020 16:58 Sve te supranacionalne strukture nisu napravljene iz filantropskih već sasvim drugih pobuda. Ova pandemija to efektno pokazuje i to je jedna vrlo korisna stvar, za sve one koji imaju trunku mozga.
- Challenger_
#16821 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Preferiram rađe nekog Titovog formata. Pa nogom napenaliti razbojnike i sa zapada i sa istoka.
- Banksy
#16822 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
The Union Civil Protection Mechanism is the bland name under which the EU’s crisis hub—the Emergency Response Coordination Centre—operates. It monitors natural and manmade disasters around the clock, and when an EU member state can no longer handle a crisis on its own it can turn to the crisis hub. The hub forwards the appeal to other member states, which can then volunteer assistance. (The assistance is later reimbursed by the recipient country.)
Last month, when COVID-19 began spreading rapidly in Italy, the country appealed for help via the Emergency Response Coordination Centre. “We asked for supplies of medical equipment, and the European Commission forwarded the appeal to the member states,” Italy’s permanent representative to the EU, Maurizio Massari, told me. “But it didn’t work.”
So far, not a single EU member state has sent Italy the needed supplies. That’s tragic for a country with 21,157 coronavirus infections and 1,441 deaths as of March 14, and with medical staff working under severe shortages of supplies.
https://foreignpolicy.com/2020/03/14/co ... china-aid/
- Challenger_
#16823 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Banksy wrote: ↑16/03/2020 17:42
The Union Civil Protection Mechanism is the bland name under which the EU’s crisis hub—the Emergency Response Coordination Centre—operates. It monitors natural and manmade disasters around the clock, and when an EU member state can no longer handle a crisis on its own it can turn to the crisis hub. The hub forwards the appeal to other member states, which can then volunteer assistance. (The assistance is later reimbursed by the recipient country.)
Last month, when COVID-19 began spreading rapidly in Italy, the country appealed for help via the Emergency Response Coordination Centre. “We asked for supplies of medical equipment, and the European Commission forwarded the appeal to the member states,” Italy’s permanent representative to the EU, Maurizio Massari, told me. “But it didn’t work.”
So far, not a single EU member state has sent Italy the needed supplies. That’s tragic for a country with 21,157 coronavirus infections and 1,441 deaths as of March 14, and with medical staff working under severe shortages of supplies.
https://foreignpolicy.com/2020/03/14/co ... china-aid/
Naravno da ne radi.“But it didn’t work.”
Radiće onda kada sasvim novi profil ljudi, onih sa empatijom i osjećajem za solidarnost, širom Evrope, počne da upravlja procesima.
- jeza u ledja
#16824 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Kao na primjer Rusija na celu sa Putinom.Challenger_ wrote: ↑16/03/2020 17:56 Naravno da ne radi.
Radiće onda kada sasvim novi profil ljudi, onih sa empatijom i osjećajem za solidarnost, širom Evrope, počne da upravlja procesima.
- Challenger_
#16825 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Jest vam nabio kompleske, ahahahahaha,