Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Cortado

#6001 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

emirolini wrote: 15/03/2020 15:37
red evil wrote: 15/03/2020 14:49
Cortado wrote: 15/03/2020 13:20 3. Koristenje hirurskih maski kod zdravih osoba nema nikakv ucinak osim osjecaja lazne sigurnosti.
A ovaj doktor kaže da nosimo maske :D

https://avaz.ba/vijesti/bih/554553/dr-z ... ositi-mask
Pa i ovaj je Cortado kao neki ljekar, samo se inati nesto. Ostalo mu je ok sto je napisao ranije ali za maske nije.
Nemam se ja sta inatiti, meni je svejedno da li svi idu s maskama ili bez maske, problem je sto to daje lazni osjecaj sigurnosti, nepotrebno se trosi medicinsko sredstvo koje vrlo lako moze biti u deficitu i sto dovodi u potencijalnu opasnost zbog nepravilnog koristenja i odlaganja maski. Ima i ljudi koji hodaju s kantaman na glavi jer su ubjedjeni da ih to stiti.

Iznenadilo me to sto je kolega Kravic izjavio, posebno jer je specijalista hirurgije, kad nigdje ne postoji niti jedan naucni dokaz da maska kod zdravih ljudi pomaze kod sprjevacanja sirenja zaraze. Svaka tvrdnja koju sam iznio je potkrijepljena dokumentima koji su svima dostupni. Kolega Kravic bi morao sam reci zasto je to rekao.
dječak sa šibicama

#6002 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Nije u cijeloj Italiji pravilo jednako za sve, nije ni u svakoj drzavi jednako, u Bergamu i Veneciji sigurno nisu ista pravila.

Ljudi rade, stavio sam snimak od neki dan naseg kamiondzije koji je u Milanu, lik radi samo po posebnim pravilima. Izadje sa maskom iz kabine, digne ceradu, mora uci u kabinu i onda lokalci dodju sa viljuskarom i istovare ga. Ili utovare, on ne smije iz kabine dok se oni ne sklone.

Nije zivot stao, a frajer zivi u najpogodjenijem podrucju.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#6003 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hame_ »

spreca wrote: 15/03/2020 15:42Naravno da je pravilnije da maske nose zarazeni,ali ako to ne cine oni onda ima smisla da i zdravi ih nose uglavnom nevjerujem da je stetno
Pa štetno je, nema maski za zaražene :twisted:
Cortado

#6004 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

Milenkov buraz wrote: 15/03/2020 15:40
sherbett wrote: 15/03/2020 15:38
dječak sa šibicama wrote: 15/03/2020 15:35

Pa nisu, eto ti stranicu ranije i snimak iz Milana, ne mozes ljude sprijeciti da idu po hranu.

Sta je ovo sa ibuprofenom sto mi sad salju na viber, jel to neka fake news?
Nemam pojma.. sta s ibuprofenom?
kao ko je uzimao ibuprufen u toku zaraze da ima najgore moguće simptome, kao a ibuprufen pogoduje virusu tako nešto.
dječak sa šibicama wrote: 15/03/2020 15:41
Navodno, dosla vijest sa klinike u Becu, proucavali su zasto je Italija tako eksplodirala, kao pacijenti su uzimali ibuprofen i zato je eksplodirala epidemija, oni navodno savjetuju da za simptome gripe ili prehlade uzimas paracetamol.

Ibuprofen, navodno, pojacava simptome i dovodi do jaceg razvijanja bolesti.
Ne nasjedajte na fake news...

emirolini

#6005 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emirolini »

Cortado wrote: 15/03/2020 15:49
red evil wrote: 15/03/2020 14:49

A ovaj doktor kaže da nosimo maske :D

https://avaz.ba/vijesti/bih/554553/dr-z ... ositi-mask
Pa i ovaj je Cortado kao neki ljekar, samo se inati nesto. Ostalo mu je ok sto je napisao ranije ali za maske nije.
Nemam se ja sta inatiti, meni je svejedno da li svi idu s maskama ili bez maske, problem je sto to daje lazni osjecaj sigurnosti, nepotrebno se trosi medicinsko sredstvo koje vrlo lako moze biti u deficitu i sto dovodi u potencijalnu opasnost zbog nepravilnog koristenja i odlaganja maski. Ima i ljudi koji hodaju s kantaman na glavi jer su ubjedjeni da ih to stiti.

Iznenadilo me to sto je kolega Kravic izjavio, posebno jer je specijalista hirurgije, kad nigdje ne postoji niti jedan naucni dokaz da maska kod zdravih ljudi pomaze kod sprjevacanja sirenja zaraze. Svaka tvrdnja koju sam iznio je potkrijepljena dokumentima koji su svima dostupni. Kolega Kravic bi morao sam reci zasto je to rekao.
Gdje su dokumenti, mozes li mi pronaci? Mozes poslati i na PM.
dječak sa šibicama

#6006 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Za maske bi prosjecan covjek trebao znati od ranije, one uglavnom sprjecavaju zarazenog da ne zarazi ljude oko sebe, koja god je zaraza u pitanju.

Takodje nose ih osobe oslabljenog imuniteta, maske imaju neku ulogu inace ne bi postojale, imaju svoju funkciju i u zastiti nosioca maske.

Problem sa korona virusom je sto maska nece sprijeciti klice da dodju u organizam covjeka, prosto jer virus moze uci kroz oci ili usi. Tako bar kazu.

Ali opet mislim da maska pomaze, recimo da smanjuje mogucnost zaraze za 50% laicki ako razmisljas :D
ime_kojeg_nema

#6007 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ime_kojeg_nema »

dječak sa šibicama wrote: 15/03/2020 15:49 Nije u cijeloj Italiji pravilo jednako za sve, nije ni u svakoj drzavi jednako, u Bergamu i Veneciji sigurno nisu ista pravila.

Ljudi rade, stavio sam snimak od neki dan naseg kamiondzije koji je u Milanu, lik radi samo po posebnim pravilima. Izadje sa maskom iz kabine, digne ceradu, mora uci u kabinu i onda lokalci dodju sa viljuskarom i istovare ga. Ili utovare, on ne smije iz kabine dok se oni ne sklone.

Nije zivot stao, a frajer zivi u najpogodjenijem podrucju.
Evo ispasce da te pratim i ispravljam pa me nemoj pogresno shvatiti, nije nista licno :). Samo zivim u Italiji i bolje poznajem situaciju. A situacija je takva da su u cijeloj Italiji jednaka pravila za sve. Naravno da su ljudi opusteniji na Sardiniji nego u Lombardiji ali sto se tice pravila ona su ista za sve vec nekih 5-6 dana.
Cortado

#6008 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

emirolini wrote: 15/03/2020 15:52

Eto imas materijala za citanje, pod uslovom da znas engleski...
Cortado wrote: 15/03/2020 15:03 Zasto je kolega Kravic to preporucio, iskreno ne znam, ali nema niti jednog dokaza da maska na licu zdravih osoba sprjecava zarazu, niti je preporuka struke ili relevantnih institucija. Mislim da je to njegova licna preporuka kako bi se postigao psiholoski efekat.

https://www.health.gov.au/sites/default ... -masks.pdf

https://healthcare.utah.edu/healthfeed/ ... -masks.php

https://www.who.int/emergencies/disease ... -use-masks

U.S. Surgeon General Jerome Adams: “There are things people can do to stay safe. There are things they shouldn’t be doing. One of the things they shouldn’t be doing, the general public, is going out and buying masks. It actually does not help, and it has not been proven to be effective in preventing the spread of coronavirus amongst the general public.”
Edin H.

#6009 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

emirolini wrote: 15/03/2020 15:52

Pa postavio ti je linkove u ranijem postu
Mogy87

#6010 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Cortado wrote: 15/03/2020 15:51

kao ko je uzimao ibuprufen u toku zaraze da ima najgore moguće simptome, kao a ibuprufen pogoduje virusu tako nešto.
Navodno, dosla vijest sa klinike u Becu, proucavali su zasto je Italija tako eksplodirala, kao pacijenti su uzimali ibuprofen i zato je eksplodirala epidemija, oni navodno savjetuju da za simptome gripe ili prehlade uzimas paracetamol.

Mozete prokomentarisati ovaj dio clanka iz the Lanceta:

Human pathogenic coronaviruses (severe acute respiratory syndrome coronavirus [SARS-CoV] and SARS-CoV-2) bind to their target cells through angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2), which is expressed by epithelial cells of the lung, intestine, kidney, and blood vessels.4 The expression of ACE2 is substantially increased in patients with type 1 or type 2 diabetes, who are treated with ACE inhibitors and angiotensin II type-I receptor blockers (ARBs).4 Hypertension is also treated with ACE inhibitors and ARBs, which results in an upregulation of ACE2.5 ACE2 can also be increased by thiazolidinediones and ibuprofen. These data suggest that ACE2 expression is increased in diabetes and treatment with ACE inhibitors and ARBs increases ACE2 expression. Consequently, the increased expression of ACE2 would facilitate infection with COVID-19. We therefore hypothesise that diabetes and hypertension treatment with ACE2-stimulating drugs increases the risk of developing severe and fatal COVID-19

I zasto bi ministar zdravstva Francuske izjavio tako nesto ako nije tacno?
Vjerovatno jeste fake news ali nisu mi jasne ove izjave.
ladacoko

#6011 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ladacoko »

koji je ovo cirkus

kod mene primjer chief of nursery zarazena,prije tri dana provela 3h s likom iz mog tima.Juce je radio test ja mislim,a mi svi iz tima radili s njim u petak na zajednickom projektu.U ta tri dana zarazena osoba je bila u kontatku s preko 100 osoba.Ovo je pretesko kontrolisat
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#6012 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hame_ »

sherbett wrote: 15/03/2020 15:57
Hame_ wrote: 15/03/2020 15:44
sherbett wrote: 15/03/2020 15:28Trzni centri smiju radit do 18 h a u ponedjeljak il utorak ce Vlada donjeti nove mjere.

Cekamo
Od ponedjeljka il' utorka virus napada i prije šest?

Cekamo :-)
Cekamo nove mjere zaustavljanja virusa
Cekamo dal ce nas stavit u karantenu
Cekamo dal ce nam poslodavci rec da posto nema posla nema ni za place

Sta je cudno? Sta je nejasno?
Što čekate do 18:00?

Usput usporava se, ne zaustavlja, da bi imali dovoljno kapaciteta zbrinuti rizične.
Last edited by Hame_ on 15/03/2020 16:02, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#6013 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

ladacoko wrote: 15/03/2020 15:58 koji je ovo cirkus

kod mene primjer chief of nursery zarazena,prije tri dana provela 3h s likom iz mog tima.Juce je radio test ja mislim,a mi svi iz tima radili s njim u petak na zajednickom projektu.U ta tri dana zarazena osoba je bila u kontatku s preko 100 osoba.Ovo je pretesko kontrolisat
Jbg zato sto nemas simptoma prvih 10-15 dana.... Nije nikoga kriviti.
Hame_

#6014 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hame_ »

Što nije do 17?
sumirprimus

#6015 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Opa who spouksmen u genevi nas neki tarik :mrgreen:
Cortado

#6016 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

Mogy87 wrote: 15/03/2020 15:56

Human pathogenic coronaviruses (severe acute respiratory syndrome coronavirus [SARS-CoV] and SARS-CoV-2) bind to their target cells through angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2), which is expressed by epithelial cells of the lung, intestine, kidney, and blood vessels.4 The expression of ACE2 is substantially increased in patients with type 1 or type 2 diabetes, who are treated with ACE inhibitors and angiotensin II type-I receptor blockers (ARBs).4 Hypertension is also treated with ACE inhibitors and ARBs, which results in an upregulation of ACE2.5 ACE2 can also be increased by thiazolidinediones and ibuprofen. These data suggest that ACE2 expression is increased in diabetes and treatment with ACE inhibitors and ARBs increases ACE2 expression. Consequently, the increased expression of ACE2 would facilitate infection with COVID-19. We therefore hypothesise that diabetes and hypertension treatment with ACE2-stimulating drugs increases the risk of developing severe and fatal COVID-19

Naravno, to sto pise sugerise samo da su ljudi koji su pod terapijom Ibuprofena u rizicnoj grupi kao i dijabeticari i pacijenti s hypertenzijom. Za sada je to hipoteza, znaci nije dokazano, niti potvrdjeno. Da bi se to dokazalo, potrebno je mjeseci i mjeseci rada i prikupljanju podataka koje onda treba obraditi i predstaviti. Svi fake news se baziraju na "internom istrazivanju provedenom na 7 pacijenata". Ako je to tacno, tj. da prethodno uzimanje ibuprofena dovodi do jako teske klinicke slike i moguceg smrtnog ishoda, onda to znaci da i svi pacijenti koji koriste ACE inhibitore kao prevenciju ili tretman neuropatije se mogu nadati takvoj klinickoj slici. Za sada nema niti jedna studija koja upucuje na to.
Mogy87

#6017 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Cortado wrote: 15/03/2020 16:09

Naravno, to sto pise sugerise samo da su ljudi koji su pod terapijom Ibuprofena u rizicnoj grupi kao i dijabeticari i pacijenti s hypertenzijom. Za sada je to hipoteza, znaci nije dokazano, niti potvrdjeno. Da bi se to dokazalo, potrebno je mjeseci i mjeseci rada i prikupljanju podataka koje onda treba obraditi i predstaviti. Svi fake news se baziraju na "internom istrazivanju provedenom na 7 pacijenata". Ako je to tacno, tj. da prethodno uzimanje ibuprofena dovodi do jako teske klinicke slike i moguceg smrtnog ishoda, onda to znaci da i svi pacijenti koji koriste ACE inhibitore kao prevenciju ili tretman neuropatije se mogu nadati takvoj klinickoj slici. Za sada nema niti jedna studija koja upucuje na to.
Hvala velika za detaljno pojasnjenje. Da uzorak je jako mali i tesko je donositi bilo kakve relevantne zakljucke.
Edin H.

#6018 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

US border officials find fake test kits

Border protection officers in Los Angeles have seized a package containing suspected counterfeit coronavirus test kits arriving from the UK.

The package was initially declared as "purified water vials" with a value of $196.81 (£160), but officers found glass containers labelled as Covid-19 test kits inside. These have been turned over to the US drug agency for further inspection.

Diagnostic testing in the US is conducted only in verified public health laboratories.

Pojavili se pljakadu test kitovi na virus corone.

Ima li kod nas uzeti na pijaci? :P
Mogy87

#6020 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Jako interesantan video o UK pristupu. Nema nebuloza o kolektivnom imunitetu samo o rasterecenju sistema
https://m.youtube.com/watch?v=nl6tTwxzC ... 65UvoeFzqA
Cortado

#6021 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

Mogy87 wrote: 15/03/2020 16:14

Hvala velika za detaljno pojasnjenje. Da uzorak je jako mali i tesko je donositi bilo kakve relevantne zakljucke.
Sada sam procitao cijeli clanak na Lancetu, njihova hipoteza se odnosi na dijabeticare i pacijente s hypertenzijom, kao i koristenje ACE inhibitorima. Ibuprofen je tu spomenut samo usputno kao lijek koji MOZE povecati vrijednosti ACE2. Autori dalje navode da njihova teza prerasta u konflik jer se smatra da ACE2 ima protuupalne osobine kao i mogucnost u lijecenju upale pluca, karcinoma, dijabetesa i hypertenzije. Dalje navode, sto je jako bitno, da se treba uspostaviti moguca genetska predispozicija povecanog rizika infekcije SARS-COV-2 virusom uslijed polimorfoze ACE2 u dijabeticara, pacijenata s hypertenzijom, pacijenata s mozdanim udarima specificno medju azijskom populacijom! Na kraju preporucuju koristenje blokatora kalcijomovih kanala u lijecenju hypertenzije i srcanih bolesti.
Mogy87

#6022 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Cortado wrote: 15/03/2020 16:37
Mogy87 wrote: 15/03/2020 16:14

Sada sam procitao cijeli clanak na Lancetu, njihova hipoteza se odnosi na dijabeticare i pacijente s hypertenzijom, kao i koristenje ACE inhibitorima. Ibuprofen je tu spomenut samo usputno kao lijek koji MOZE povecati vrijednosti ACE2. Autori dalje navode da njihova teza prerasta u konflik jer se smatra da ACE2 ima protuupalne osobine kao i mogucnost u lijecenju upale pluca, karcinoma, dijabetesa i hypertenzije. Dalje navode, sto je jako bitno, da se treba uspostaviti moguca genetska predispozicija povecanog rizika infekcije SARS-COV-2 virusom uslijed polimorfoze ACE2 u dijabeticara, pacijenata s hypertenzijom, pacijenata s mozdanim udarima specificno medju azijskom populacijom! Na kraju preporucuju koristenje blokatora kalcijomovih kanala u lijecenju hypertenzije i srcanih bolesti.
Odlicno. Nije mi namjera bila izvaditi nesto iz konteksta jer je i to jedna od baza fake newsa. Clanak sam linkala iznad, ali nisam sigurna rade li linkovi koje sam postavila.
Lincoln-Burrows

#6023 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

MrShadow wrote: 15/03/2020 16:57
Btw
Drug mi radi za turkish airlines, najavljen mu je u petak otkaz sa jos 3000 uposlenika. Fakat se ne zezam za ovo.
Sve aviokompanije imaju enormne gubitke i to se dešava i kod ostalih.
Zox

#6024 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

sherbett wrote: 15/03/2020 15:28
dječak sa šibicama wrote: 15/03/2020 15:21
sherbett wrote: 15/03/2020 14:57 https://youtu.be/Q734VN0N7hw

Jel samo ja cmizdrim na ovakve scene?
Moze li meni neko objasniti zasto pjevaju na balkonima, niko tu nije zatvoren u kuci da ne smije izaci napolje, samo je zabranjeno okupljanje a inace svi idu do granapa ili apoteke.
U Italiji nije. Oni su bas doma u karanteni.
Evo sad se cula s orijateljem iz Padive. Kaze doma smo. Zena mu radi na kirurgiji a jedan doktor je pozitivan na koronu. Jbga.

Kretanje je ograniceno, kazne po 200 eura ako ides nenamjenski.

Kod nas u Zg puni kafici, parkovi jos uvijek dok su u Istri sve zatvorili.

Trzni centri smiju radit do 18 h a u ponedjeljak il utorak ce Vlada donjeti nove mjere.

Cekamo
Pricao sam s prijateljem iz Milana. Morao je doktoru i u odlasku je imao papir koji je sam sebi ispunio o razlozima kretanja, a u povratku je imao papir od doktora da je stvarno morao na pregled. Bez toga bi fasovao kaznu.
daddy-kool

#6025 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

https://www.ad.nl/dossier-coronavirus/4 ... ~a058aad2/

Preko pola slučajeva koronavirusa u Holandiji u intenzivnoj je ispod 50 god starosti.
U Kini je konačan procenat za 15-49 u intenzivnoj bio 41%.
Locked