Nek je tvoj politički otac Nerko od trenerke skupa sa Kojom glasao za ostanak Čovićevih i Dodikovih cikovaca. Mojne mi tvog normalnijeg društva SDP-ovac. Guzicu dajete za fotelju.Chmoljo wrote: ↑14/03/2020 19:06Vrlo je uvredljivo reći da su bosanci onoliko nepismeni.
Ali to je tako sa vama, nepismenost postaje standard, kriminalci borci kojima se sve može halaliti, dug pozitivno poslovanje, korupcija borba za državu. Silovanje zdravog razuma postaju činjenice, a dezerteri moralne vertikale.
Samo vas jebe to što dosta ljudi ne puši tu priču. To je najveći problem i zbog toga toliki osjećaj ugroženosti od ljudi koji žele normalnije društvo i državu.
Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
- Kejn
#13251 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
-
made_in_sarajevo
#13252 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
A NS, SDP, NiP su glasali za dodika i covica na drzavnom nivou i sve im dali, glasali zadnjih 25 godina za nacionalne stranke koje su unistile sve u drzavi. Jebem mu majku kud se prije ne javi da nas prosvjetlis kako se sda bori za drzavu, nato, kanton od neprijatelja Kojovica i Konakovica sad pa i SDP. Sda se 20 godina bori da ove nabrojane lopove istjera sa vlasti i da prestanu krasti.Kejn wrote: ↑14/03/2020 22:01Nek je tvoj politički otac Nerko od trenerke skupa sa Kojom glasao za ostanak Čovićevih i Dodikovih cikovaca. Mojne mi tvog normalnijeg društva SDP-ovac. Guzicu dajete za fotelju.Chmoljo wrote: ↑14/03/2020 19:06Vrlo je uvredljivo reći da su bosanci onoliko nepismeni.
Ali to je tako sa vama, nepismenost postaje standard, kriminalci borci kojima se sve može halaliti, dug pozitivno poslovanje, korupcija borba za državu. Silovanje zdravog razuma postaju činjenice, a dezerteri moralne vertikale.
Samo vas jebe to što dosta ljudi ne puši tu priču. To je najveći problem i zbog toga toliki osjećaj ugroženosti od ljudi koji žele normalnije društvo i državu.
Ah da bolje glasati za bakirove cikovce, bar su nasi jel tako, bosnjaci i nista drugo
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- armin071
#13254 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Franko de Jure jest
- Chmoljo
#13255 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
naružićemo ovog kritičnog forumaša čim počne pisati u ime državne institucije.
samo da skrenem pažnju jednoćelijskim organizmima da iako kantonalni organ uprave, on se može nazvati i državnim, jer je dio državnog aparata, jer sam imao prigovor da ne poznajem dovoljno politički sistem zemlje čiju politiku komentariše odnosno pokazujem eklaktno neznanje.
-
StelaVrti
#13256 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa si ga banao jer ne zna jezik 
- drndalo
#13257 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nemoj tako, guzice damo svi za fotelju, osim SDA moralnih vertikala, koji su evo iz principa vec 30 god. opozicija. Konstruktivna doduse... 
- Chmoljo
- cvrčak_na_hedonizmu
#13259 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Hrvati ogranicili cijene namirnica, da vidimo nase mumine.
- JThomas
#13260 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
kamata je zabranjena ali trgovina je dozvoljena 
- Chmoljo
#13261 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ako prođe, prođe. Ko budžetski amandman.
Bilhajr.
Bilhajr.
-
sahara1428
#13262 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Da li smatrate da bi uposlenicima u javnom sektoru trebalo ograničiti (smanjiti) plate kako bi ravnopravno podnijeli teret krize u ekonomiji kako bi se taj novac prebacio u realni sektor? Gledajući registar uposlenih strašan je iznos plata preko 1300 KM što se tiče Kantona Sarajevo?
Treba li prvo ovdje intervenisati, pa onda zazivati MMF? Više sam emocijama protiv MMF nego sto možda realno razmišljam?
Pišite na forumu o ovome, uskoro ce se ideje sa foruma čitati u zastupničkim klupama
Treba li prvo ovdje intervenisati, pa onda zazivati MMF? Više sam emocijama protiv MMF nego sto možda realno razmišljam?
Pišite na forumu o ovome, uskoro ce se ideje sa foruma čitati u zastupničkim klupama
- Ken_M
#13263 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ne linearno i ne svima.sahara1428 wrote: ↑15/03/2020 15:52 Da li smatrate da bi uposlenicima u javnom sektoru trebalo ograničiti (smanjiti) plate kako bi ravnopravno podnijeli teret krize u ekonomiji kako bi se taj novac prebacio u realni sektor? Gledajući registar uposlenih strašan je iznos plata preko 1300 KM što se tiče Kantona Sarajevo?
Pišite na forumu o ovome, uskoro ce se ideje sa foruma čitati u zastupničkim klupama![]()
U tom sektoru ima problem da postoje ljudi koji nose posao i koji se slomiše, postoji kategorija stranačkih uhljeba koji ništa ne rade i postoji kategorija "socijalnih uhljeba" ("nemoj ga, nije on dobar", "nemoj ga, on je pred penziju").
I onda - svima smanjiš plate?
Naravno, direktorčiće i njihove podguzne muhe niko neće dirati. Neće dirati niko ni stranačke uhljebe, ma iz koje stranke dolazili. Stradat će ovi koji rade.
Potrebno je adekvatno vrijednovati rad, pa onda znati kome smanjiti a kome ne.
- cvrčak_na_hedonizmu
#13264 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Treba napomenuti da su plate navedene u registru vise manje "gole" bez toplog obroka, prevoza, regresa, prekovremenih, nocnih itd. Odnosno nisu realne, svaka plata je veca za minimalno dvije stoje ako ne i vise od toga.sahara1428 wrote: ↑15/03/2020 15:52 Da li smatrate da bi uposlenicima u javnom sektoru trebalo ograničiti (smanjiti) plate kako bi ravnopravno podnijeli teret krize u ekonomiji kako bi se taj novac prebacio u realni sektor? Gledajući registar uposlenih strašan je iznos plata preko 1300 KM što se tiče Kantona Sarajevo?
Pišite na forumu o ovome, uskoro ce se ideje sa foruma čitati u zastupničkim klupama![]()
Sta ce se dogoditi jeste slijedece, nasa vlast po obicaju nece reagovati na vrijeme, privatni sektor ce imati ozbiljan pad prihoda sto ce uticati na budzetske prihode i zafalice za penzije i uhljebe. Onda ce vlast djelovati na nacin da ce se zaduziti preko glave kod komercijalnih banaka ( dug koji cemo svi mi vracati ) nebil' isplatili budzetske korisnike, a ostale ko jebe, sto je kratkorocna mjera jer je u krizama kljucna stvar sacuvati radna mjesta u privatnom sektoru.
Pitanje je imal' bilo kakve rezerve za ovakve slucajeve ( jah, sta im rezerva kad sve trpaju u plate uhljebima ).
Debili vec kasne sa reakcijom i to dobrano. Turizam, saobracaj i auto industrija su prvi na udaru, a ne desava se nista. Sto vise kasne, veca je steta koja ce se mjeriti u stotinama miliona ili nekoliko milijardi - zavisi koliko ce ovo potrajati sto onda pravi zacarani krug: manjak uplata doprinosa i poreza > manjak prihoda u budzetu > nerealni rashodi planirani prema proslim godinama, a ne prema stvarnoj situaciji gdje ce se manjak nadoknadjivati novim zaduzivanjima u cilju isplacivanja budzetskih korisnika, a realni sektor nek' crkne.
Volio bih da grijesim i da me demantuju, al ovi su toliko nesposobni - odrodjeni od realnosti da cisto sumnjam, prosto ne vjerujem da znaju ili mogu bolje.
Debakl u najavi
- madner
#13265 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Niposto iz dva razloga.sahara1428 wrote: ↑15/03/2020 15:52 Da li smatrate da bi uposlenicima u javnom sektoru trebalo ograničiti (smanjiti) plate kako bi ravnopravno podnijeli teret krize u ekonomiji kako bi se taj novac prebacio u realni sektor? Gledajući registar uposlenih strašan je iznos plata preko 1300 KM što se tiče Kantona Sarajevo?
1. Past ce opet na sudu pa ce biti sa zateznim kamatama opet aj aj.
2. Sada nam treba povecanje likvidnosti u opticaju a ne smanjene. Najbolje bi bilo kada bi kanton uzeo kredit i podjelio jedno sto miliona u ratama nezaposlenim licima i jos toliko zaposlenim u najpogodjenijim sektorima.
- Haris.ba
#13266 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Na budžetu su i nastavnici i policajci, indirektno i oni što nam vodu puštaju i smeće odnose. A da ne pričam o doktorima. Doktori imaju svoj zaseban fond, ali taj fond se puni iz plata. A smanji plate kome? Odmah manje uplata u fond.
Da ne otvaram priču da se i penzije isplaćuju iz plata. Iako su sada prebačene na budžet. Ali, to ti je u praksi samo ok kada ima para.
Može se recimo linearno smanjiti upravi plata. Ali, imaš u svim općinama u sistemu te uprave civilnu zaštitu. Hoćemo i njima smanjivati?
Svaki ekonomista koji se barem imalo razumije zna da u ovim situacijama nije rješenje suprostavljanje javnog i privatnog sektora. Već ciljane finansijske injekcije u realni sektor. Ako daš svima - puno para, ako ne daš kome treba, nezadovoljstvo i bačene pare....
Ne znam kakva je situacija sa vanrednim situacijama sa kolektivnim ugovorima u upravi npr. Mislim da kolektivni ugovori to slabo uređuju. Recimo u mojoj firmi imaš mogućnost u vanrednim situacijama smanjenje plate radi očuvanja radnih mjesta. Sve po zakonu ko što se kaže. Ali, kada prođu vanredne okolnosti, mora se sve što se uštedilo vratiti (kada se stvore finansijske mogućnosti). Tako da su u suštini to samo instrumenti pomoći likvidnosti.
Da ne otvaram priču da se i penzije isplaćuju iz plata. Iako su sada prebačene na budžet. Ali, to ti je u praksi samo ok kada ima para.
Može se recimo linearno smanjiti upravi plata. Ali, imaš u svim općinama u sistemu te uprave civilnu zaštitu. Hoćemo i njima smanjivati?
Svaki ekonomista koji se barem imalo razumije zna da u ovim situacijama nije rješenje suprostavljanje javnog i privatnog sektora. Već ciljane finansijske injekcije u realni sektor. Ako daš svima - puno para, ako ne daš kome treba, nezadovoljstvo i bačene pare....
Ne znam kakva je situacija sa vanrednim situacijama sa kolektivnim ugovorima u upravi npr. Mislim da kolektivni ugovori to slabo uređuju. Recimo u mojoj firmi imaš mogućnost u vanrednim situacijama smanjenje plate radi očuvanja radnih mjesta. Sve po zakonu ko što se kaže. Ali, kada prođu vanredne okolnosti, mora se sve što se uštedilo vratiti (kada se stvore finansijske mogućnosti). Tako da su u suštini to samo instrumenti pomoći likvidnosti.
- bunk
#13267 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Budimo realni.
One way or another,koprcanje ce zavrsiti kucanjem na vrata MMF-a.
Stoga budimo razboriti,ne izmisljajmo toplu vodu i pozovimo ljude (MMF) da izanaliziraju,naplate analizu i onda nam naprave aranzman sa tacno ucrtanim iznosima gdje potrositi i koliko..
One way or another,koprcanje ce zavrsiti kucanjem na vrata MMF-a.
Stoga budimo razboriti,ne izmisljajmo toplu vodu i pozovimo ljude (MMF) da izanaliziraju,naplate analizu i onda nam naprave aranzman sa tacno ucrtanim iznosima gdje potrositi i koliko..
- Haris.ba
#13268 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ma to je neminovno. Kako će se ovo završiti vidjećemo. Ali, u čitavom svijetu će biti pokrenuti mehanizmi spašavanja ekonomije. Stvar je samo kako. Već sada je likvidnost ogromna. Pare nisu problem. Problem je koliko brzo će se ponovo pokrenuti potrošnja. Ako to izostane - onda će najmanje problem biti što neki uhljeb u kantonu ništa ne radi.
- cvrčak_na_hedonizmu
#13269 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
U tom slucaju steta je vec ucinjena i debelo kasnimo, kontas ?
Pola svijeta je ovim pogodjeno, dok dodju do nas ode sve u hendek. Stara uhljeb varijanta, daj kredit i neka to MMF umjesto nas izracuna
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#13270 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Kako je to uhljeb naucio. Daj strancu da nam to izracuna i analizira nemoj da se ja zamucavam.
Prava sda uhljeb skola
- Styling
#13271 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Vlada Australije ce isplacivati dodatnih 750AUD po svakom clanu porodice svojim drzavljanima dok traje kriza kako bi se povecala likvidnost. Tako se to radi.madner wrote: ↑15/03/2020 17:43Niposto iz dva razloga.sahara1428 wrote: ↑15/03/2020 15:52 Da li smatrate da bi uposlenicima u javnom sektoru trebalo ograničiti (smanjiti) plate kako bi ravnopravno podnijeli teret krize u ekonomiji kako bi se taj novac prebacio u realni sektor? Gledajući registar uposlenih strašan je iznos plata preko 1300 KM što se tiče Kantona Sarajevo?
1. Past ce opet na sudu pa ce biti sa zateznim kamatama opet aj aj.
2. Sada nam treba povecanje likvidnosti u opticaju a ne smanjene. Najbolje bi bilo kada bi kanton uzeo kredit i podjelio jedno sto miliona u ratama nezaposlenim licima i jos toliko zaposlenim u najpogodjenijim sektorima.
- bunk
#13272 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑15/03/2020 18:43U tom slucaju steta je vec ucinjena i debelo kasnimo, kontas ?
Pola svijeta je ovim pogodjeno, dok dodju do nas ode sve u hendek. Stara uhljeb varijanta, daj kredit i neka to MMF umjesto nas izracuna![]()
izvrsni direktor wrote: ↑15/03/2020 18:46Kako je to uhljeb naucio. Daj strancu da nam to izracuna i analizira nemoj da se ja zamucavam.
Prava sda uhljeb skola

- Haris.ba
#13273 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Prolazim jučer pored tri kladionice, pune ko u najbolja vremena. Mogu misliti šta bi bilo kad bi naši dali 500 KM svakom.
- cvrčak_na_hedonizmu
#13274 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Jebe se tebi i jos ti sega, sto me ne cudi.....bas me vuces za jezik......bunk wrote: ↑15/03/2020 19:39cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑15/03/2020 18:43U tom slucaju steta je vec ucinjena i debelo kasnimo, kontas ?
Pola svijeta je ovim pogodjeno, dok dodju do nas ode sve u hendek. Stara uhljeb varijanta, daj kredit i neka to MMF umjesto nas izracuna
izvrsni direktor wrote: ↑15/03/2020 18:46Kako je to uhljeb naucio. Daj strancu da nam to izracuna i analizira nemoj da se ja zamucavam.
Prava sda uhljeb skola
![]()
- bunk
#13275 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Daleko od toga da me nije briga.
Samo vas dvojica ste neumorni.
A zelim Vam svako dobro.
Ako do sad nisi ukapirao da nisam zlonamjeran,yebi ga onda..
Samo vas dvojica ste neumorni.
A zelim Vam svako dobro.
Ako do sad nisi ukapirao da nisam zlonamjeran,yebi ga onda..