Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- kokuz_sa
#5726 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jel istina da u BiH postoji samo 39 respiratora
-
TheRealist
-
Cortado
-
AmirBaa
#5729 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
jok, treba metak u celo cim dodju na granicu. Hajd popustite vise malotandmand wrote: ↑14/03/2020 21:10Ma jok, treba kada dođu izgrliti se sa njima, organizovati roštilj ...AmirBaa wrote: ↑14/03/2020 17:47last mohicans wrote: ↑14/03/2020 17:44 Gardijan bi pravo mogao i zapjevati u tim šatorima. Ne bi mu bilo prvi put da zabavlja sa mikrofonom. Relativno hladno vrijeme, higijenski uslovi, hrana, pice, konekcija, djeca koja bi se tu zadesila...hiljadu pitanja za Gardijana koji bi vojsku upotrebio za svoje građane , a ne bi za migrante kao ispomoc GS.ali hajd ti to objasni ovima gore kojima je njihova guzica bitnija od svega drugog. Koja to jos drzava stavlja svoje ljude u satore na granici ? S obzirom kakvi su nam uslovi u bolnicama, ne smijem ni zamisliti te satore. Zar iko normalan moze to podrzati?
Već ih je dovoljno ušlo ovih zadnjih dana bez ikakve kontrole. Oni koji su poslati u samoizolaciju ne pridržavaju se a ugrožena je porodica a od članova njihovih porodica lokalna zajednica. U Hrvatskoj i BiH, zaraza je počela tako što je neko došao iz Italije, neko sa skijanja u Austriji ... i eto sranja.
Neko će reći to su naši ljudi, ugrožavaju im se ljudska prava. A gdje su prava ljudi koji su za sada zdravi i koje će im ovi povratnici iz EU ugroziti. Ne samo zdravlje već i svakodnevni život i ekonomiju.
Grubo zvuči ... ali poruka je "ne dolazite", jer jednostavno njihovi prethodnici koji su se vratili su pokazali da ih boli neka stvar za sugrađanima.
- Logovan
#5730 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sličan sam. Opterećen sam sa ovim, a ne mogu pobjeći od ovog makar na dva dana, malo da mozak odmorim.Herr Flick wrote: ↑14/03/2020 21:14 Ja zadnja 2,3 dana uopste ne citam portale, dosta me psihički opteretilo. jedva sam spavao, gdje god okreneš samo o koroni pricaju, skoro da covjek poludi, kao da je kuga u pitanju, desetine miliona inficiranih, stotine hiljada umrlih, takav se dojam stice![]()
Evo sad krenuo da pročitam članak da je Francuska zatvorila sve restorane, kafiće, itd.
-
sumirprimus
#5731 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sta bude bice, pobjec ne mozemo.
-
TheRealist
#5732 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Objavilo se koliko imamo testova, također, ima pripravno osoblje vezano za testiranje, vikendom se isto testira, pa i danas su objavljeni neki rezultati, ali treba određen period da dođe rezultat.freelancerBIH wrote: ↑14/03/2020 20:31 Nigdje, ama bas nigdje nisu objavili taj podatak, jos kreteni za brisove koji im se salju poslije 6, ceka se do ujutro![]()
![]()
![]()
To samo kod nas ima, ceka se do 6, pa od 6 onda kuci Turske serije gledaju, pa onda ide vikend, neradno, pa onda dok se raskrmeljaju u ponedeljak ujutro - e onda tek idu nalaiz![]()
Salu na stranu, sramotno je da se nigdje ovaj podatak nije objavio, niti podatak koliko imamo spremnih testnih kitova za ove stvari?!
Pojma nemate koliko se radi da bi se spriječile neke stvari, koliko svi radimo, ali hajde, najlaške od kuće pisati i govoriti šta i kako treba.
Osim toga, kada je neko u izolaciji, svejedno je da li došao rezultat testa u 10h, ili u 12h.
- Herr Flick
#5733 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Izoluj se od citanja portala, gledaj phubLogovan wrote: ↑14/03/2020 21:28Sličan sam. Opterećen sam sa ovim, a ne mogu pobjeći od ovog makar na dva dana, malo da mozak odmorim.Herr Flick wrote: ↑14/03/2020 21:14 Ja zadnja 2,3 dana uopste ne citam portale, dosta me psihički opteretilo. jedva sam spavao, gdje god okreneš samo o koroni pricaju, skoro da covjek poludi, kao da je kuga u pitanju, desetine miliona inficiranih, stotine hiljada umrlih, takav se dojam stice![]()
Satraše me više informacije o broju zaraženih, kako se zaštititi, kupi sredstvo za dezinfekciju, kupi ovo, kupi ono, gdje god odeš pričaš o koroni.
![]()
Evo sad krenuo da pročitam članak da je Francuska zatvorila sve restorane, kafiće, itd.![]()
- oldtajmer
#5734 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
svuda ljudi posizili,mi uglavnom jos uvijek kuliramo
https://www.index.hr/magazin/clanak/ley ... 65219.aspx
- Zox
#5735 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudi u svijetu slusaju struku i zatvaraju DRZAVE. Ali je izvjesni Sukrija glas razuma.O'zone wrote: ↑14/03/2020 20:29 https://www.klix.ba/vijesti/bih/sukrija ... /200314092
Čovjek je sve fino objasnio. Ko zna i hoće da čita.
Smrtnost je visoka u rizičnoj populaciji u kojoj je smrtnost visoka i sa bilo kojom drugom vrstom pandemije. Corona nije ništa zajebanija za te ljude od obične gripe koja bi isto tako kod tih ljudi izazvala komplikacije i na žalost vjerovatno smrt.
Ostali će je prebolovati. Neko sa jačim simptomima neko sa slabijim.
I kad sve ovo prođe Corona će se opet vraćati isto kao i H1N1, svinjska, ptičija i sve ostale gripe samo što ćemo imati razvijen imuni sistem dok se opet ne pojavi neki od evoluiranih virusa.
Danas je u Bergamu umro vozac hitne pomoci. Zdrav prav. Bez ikakvih prethodnih bolesti. Koristio sve mjere opreza i zastite. 49 godina.
- bubobih
- Grijem se na: plutonij-239 (239Pu)
- Vozim: NCC-1701-D
- Horoskop: Elf
#5736 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sve granice zatvoriti kao Sjeverna Kojera. Da se mene pita nebi ni musica proletila. Jel treba meni majka ili baba da umre zbog nekog jugosvabe kojem se nadigao da se qu**i po Bosni? Nek se strpi jednu godinu. Svima su planovi pokvareni ne samo gospodi iz dijaspore. Smirite se, ne dolazite, ne sirite zarazu, nemate razloga to raditi. Satori i jesu da odustanete. I Vucic moli lijepo da ne dolaze. Drzave gore ce i prezivjeti, vi ako donesete pandemiju ovamo u sirim razmjerima, mi smo pukli, dogodine necete imati ni kome ni gde doci...AmirBaa wrote: ↑14/03/2020 21:27jok, treba metak u celo cim dodju na granicu. Hajd popustite vise malotandmand wrote: ↑14/03/2020 21:10Ma jok, treba kada dođu izgrliti se sa njima, organizovati roštilj ...
Već ih je dovoljno ušlo ovih zadnjih dana bez ikakve kontrole. Oni koji su poslati u samoizolaciju ne pridržavaju se a ugrožena je porodica a od članova njihovih porodica lokalna zajednica. U Hrvatskoj i BiH, zaraza je počela tako što je neko došao iz Italije, neko sa skijanja u Austriji ... i eto sranja.
Neko će reći to su naši ljudi, ugrožavaju im se ljudska prava. A gdje su prava ljudi koji su za sada zdravi i koje će im ovi povratnici iz EU ugroziti. Ne samo zdravlje već i svakodnevni život i ekonomiju.
Grubo zvuči ... ali poruka je "ne dolazite", jer jednostavno njihovi prethodnici koji su se vratili su pokazali da ih boli neka stvar za sugrađanima.![]()
-
Cortado
#5737 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Meni je fascinantno kako se pojedinci iscudjavaju tim stvarima, kao da su dosli s neke druge planete, pa ono "jaooo vidi divljaka"... To je jednostavno u ljudskoj prirodi, cim je izvanredno stanje na snazi, instinkt za prezivljavanjem preuzima primat. Ali eto to ljudima jos uvijek nije jasno. I svi oni fino odgojeni zapadnjaci najednom postaju gorstaci koje obicno vidjamo na nasim prostorima (citaj Balkanu), ali ce nam sutra opet dijeliti lekcije iz finog ponasanja. Jebeno zapadnjacko licemjerje. I svi lafo mole druge da to ne rade, ali ne zato sto su bolji od onih koje kritikuju, nego jer im je mrsko stajati u redovima, inace da im se pruzi prilika, uradili bi potpuno istu stvar.oldtajmer wrote: ↑14/03/2020 21:35 svuda ljudi posizili,mi uglavnom jos uvijek kuliramo![]()
- Hajlac
#5738 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
zposao wrote: ↑14/03/2020 20:51 Kad vidim razinu neodgovornosti i neozbiljnosti u našoj državi (posebno FBiH) dođe mi ta počnem histerizirati i dizati paniku...
Možda je to jedini način da se neki uozbilje.
Po svim projekcijama, u svim državama je broj prijavljenih oboljelih u početku bio 2-3...pa nakon malo vremena 10-15...pa još malo 20-30... Pa onda odjednom 150...pa domalo 1500, pa za par dana od tog 5000...
I u nas se ponašaju ko da su onog gore uhvatili za muda zato jer je u nas broj potvrđenih slucajeva jos uvjek mali....
Pa sunce mu poljubim gledajte Sloveniju i koliko ce biti potvrđenih slucajeva u roku 7 dana...
Hebemu mater zašto se toliko bahato i priglupo nonsalantno nasi ponašaju dok ponosno govore kako drže stvar pod kontrolom...
A svako od nas zna nekog na fejzbuku ko se vratio iz ugroženih zemalja pa sada obilazi kafane... Hebemu mater koliko im treba da shvate da cemo ovakvim pristupom nahebat isto ko i italija...i jos gore jer je u nas drzava, organizacija, zdravrsvena njega u kurcu...
Ovdje je najbolje da se covjek sam izolira i sebe i svoju ovitelj, kada vec ovi majmuni što dolaze iz Italije i Njemačke ne želebu izolaciju...
Nema druge nego da normalan narod sam ide u izolaciju...
Nasi ljudi nisu svjesni da mi nismo ništa pametniji niti sposobniji od Italije i Slovenije (ma ni od bilo koje zapadne zemlje) i da je to što trenutno imamo malo potvrđenih slucajeva samo koincidencija i pitanje je vremena par dana kada ce se i u nas popeti broj preko 100... A onda sve ide eksponencijalnom progresijom.
Dajte ljudi uozbiljite se hebemu... Koliko ima "bolikuraca" u ovoj državi pa to nisu istine... Sve neki jalijaši, mudonje, kuronje, frajeri kojima niko ne smije nissta reći ni zabraniti, oni su najpametniji...
Ovdje najpametnije da se normalan narod samoizoluje na 2 hefte...nema druge. Niko ne vodi računa o situaciji...
Posere nas privremeno sreća, ovi misle da su pametnjji od Boga što je u nas stanje još uvijek stabilno....
Dođe čovjeku da plače kad vidi bahate glupane.
-
Heller
#5739 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Koji im je ba kurac s toalet papirom
-
kakavdanakneiskustvu
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#5741 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Spoiler
Show
1 DAN IZOLACIJE
Dijete nije otišlo u školu .Ja otvorio bolovanje .Svi smo kući , žena šporet ne isključuje cijli dan. Jebe i koronu i Kinu. Nismo jeli ovoliko od nove godine .Par nekih trzavica, ništa strašno s obzirom da smo svi kod kuće .Djeca će mi dobit po 10 kila
2. DAN IZOLACIJE
Jedem maslenjak i pitu od jučer. Oslobodio sam svoj ormar kako bi smo tu smjestili 4 vreće po 25 kila brašna , karton ulja, 5 jumbo pakovanja toalet papira, konzverve, tjesteninu.Mislim da žena krije od mene informaciju da će rat , kako mi ne bi aktivirala PTSP.
Punica zvala , ne može doći , boji se korone. Osamdeset joj godina .Kad u nekoj emisiji na tv gost kahne, ona odmah ustaje i sebi mjeri temperaturu .Ovo je prvi dan u zadnjih 20 godina da nije došla .Al zato zove 20 puta dnevno. Ne javlja se na fiksni nikome da joj neko ne bi došo Na hajr i na dobro .
3 DAN IZOLACIJE
Žena i ja smo se posvađali peti put od jutros. Ne mogu više lepina i maslenjaka. Znam da se to mora potrošiti al ću dobit zapetljaj crijeva. Izvago sam se. Osam i po kila u tri dana. Ćunu jedva i primijetim .
10 DAN IZOLACIJE
Da znate kako je krompiruša iz frižidera dobra, nikad više ne bi ste jeli vruću. Prste da poližeš.
Djecu smo poslali kod majke još peti dan, da majka ne dolazi
Sami smo .Nismo bili sami 9 godina. Ne znam se ni ponašat kako treba.
Ležimo, hoće da je češkim. Znam na šta to na kraju dođe. Češkim je evo 7 put danas i u prosjeku 5 puta dnevno u zadnja tri dana.
11 DAN IZOLACIJE
od češkenja mi noge klecaju, jedva hodam. Izašo do prodavnice nešto jaranu da dam. Pita me jel se drogiram, kaže da sam propo skroz .
Kupio usput tečni sapun , ono 5 litara zalihe ode u tri dana, Koža na dlanovima mi je bijela
Žena me pita hoćel da me češki .Reko nemoj matere ti do večeras, stvarno će svijet mislit da se drogiram .
Kolko se češkimo, mislim da ćemo trojke dobit .
13 DAN IZOLACIJE -Došao na posao. Doručkovo ćevape , supu , begovu čorbu .
Nedostaje mi češkenje. U 12 sati ponovo otvorio bolovanje .Ko preživi izolaciju, pricace
Dijete nije otišlo u školu .Ja otvorio bolovanje .Svi smo kući , žena šporet ne isključuje cijli dan. Jebe i koronu i Kinu. Nismo jeli ovoliko od nove godine .Par nekih trzavica, ništa strašno s obzirom da smo svi kod kuće .Djeca će mi dobit po 10 kila
2. DAN IZOLACIJE
Jedem maslenjak i pitu od jučer. Oslobodio sam svoj ormar kako bi smo tu smjestili 4 vreće po 25 kila brašna , karton ulja, 5 jumbo pakovanja toalet papira, konzverve, tjesteninu.Mislim da žena krije od mene informaciju da će rat , kako mi ne bi aktivirala PTSP.
Punica zvala , ne može doći , boji se korone. Osamdeset joj godina .Kad u nekoj emisiji na tv gost kahne, ona odmah ustaje i sebi mjeri temperaturu .Ovo je prvi dan u zadnjih 20 godina da nije došla .Al zato zove 20 puta dnevno. Ne javlja se na fiksni nikome da joj neko ne bi došo Na hajr i na dobro .
3 DAN IZOLACIJE
Žena i ja smo se posvađali peti put od jutros. Ne mogu više lepina i maslenjaka. Znam da se to mora potrošiti al ću dobit zapetljaj crijeva. Izvago sam se. Osam i po kila u tri dana. Ćunu jedva i primijetim .
10 DAN IZOLACIJE
Da znate kako je krompiruša iz frižidera dobra, nikad više ne bi ste jeli vruću. Prste da poližeš.
Ležimo, hoće da je češkim. Znam na šta to na kraju dođe. Češkim je evo 7 put danas i u prosjeku 5 puta dnevno u zadnja tri dana.
11 DAN IZOLACIJE
od češkenja mi noge klecaju, jedva hodam. Izašo do prodavnice nešto jaranu da dam. Pita me jel se drogiram, kaže da sam propo skroz .
Kupio usput tečni sapun , ono 5 litara zalihe ode u tri dana, Koža na dlanovima mi je bijela
Žena me pita hoćel da me češki .Reko nemoj matere ti do večeras, stvarno će svijet mislit da se drogiram .
Nedostaje mi češkenje. U 12 sati ponovo otvorio bolovanje .Ko preživi izolaciju, pricace
-
freelancerBIH
#5742 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Momak pocni ti to potkrijepljivati nekim cinjenicama ,daj izvor daj odakle si procitao da je bio "prav zdrav" ?!Zox wrote: ↑14/03/2020 21:37Ljudi u svijetu slusaju struku i zatvaraju DRZAVE. Ali je izvjesni Sukrija glas razuma.O'zone wrote: ↑14/03/2020 20:29 https://www.klix.ba/vijesti/bih/sukrija ... /200314092
Čovjek je sve fino objasnio. Ko zna i hoće da čita.
Smrtnost je visoka u rizičnoj populaciji u kojoj je smrtnost visoka i sa bilo kojom drugom vrstom pandemije. Corona nije ništa zajebanija za te ljude od obične gripe koja bi isto tako kod tih ljudi izazvala komplikacije i na žalost vjerovatno smrt.
Ostali će je prebolovati. Neko sa jačim simptomima neko sa slabijim.
I kad sve ovo prođe Corona će se opet vraćati isto kao i H1N1, svinjska, ptičija i sve ostale gripe samo što ćemo imati razvijen imuni sistem dok se opet ne pojavi neki od evoluiranih virusa.
Danas je u Bergamu umro vozac hitne pomoci. Zdrav prav. Bez ikakvih prethodnih bolesti. Koristio sve mjere opreza i zastite. 49 godina.
Ili je sve na nivou rekla kazala kao i uvijek?!
- bubobih
- Grijem se na: plutonij-239 (239Pu)
- Vozim: NCC-1701-D
- Horoskop: Elf
#5743 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Lik dolazi iz njemacke, ima stelu na granici, nece u karantin.... Eto o cemu mi pricamo ovde.... Sve korumpirano do zla Boga.
- denimb
#5744 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa i nije bas da kuliramo, danas kad sam usao u market sokirao sam se redovima na kasama i tom guzvom.oldtajmer wrote: ↑14/03/2020 21:35 svuda ljudi posizili,mi uglavnom jos uvijek kuliramo![]()
Nije me strah inace ali posto imam starije roditelje otisao sam odmah do njih da vidim sta im treba, kupio neke stvari i odnio im. Rekao sam staroj da me zove svaki dan ako treba, ali da ni slucajno ne izlaze u te guzve, i da smanje kretanje.
Vise me strah naseg zdravstva nego bilo kojeg virusa.
-
golman
#5745 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pojavio se jedan sumnjiv i uhapsen odma..eno ga u zatvoru.statixx wrote: ↑14/03/2020 20:48Dosao je i tamo virus, kazu ne radi nista - samo lezi.Challenger_ wrote: ↑14/03/2020 19:11Radosni, je li Crna Gora još uvijek bez registrovanih slučajeva?
-
freelancerBIH
#5746 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hahahah ovo nesto na nivou CazinskihPitar sa Kariba wrote: ↑14/03/2020 21:51SpoilerShow1 DAN IZOLACIJE
2. DAN IZOLACIJE
3 DAN IZOLACIJE
10 DAN IZOLACIJE
11 DAN IZOLACIJE
-
freelancerBIH
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#5748 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Plan britanske vlade nije potpuno suzbiti širenje koronavirusa, već postupno razvijanje kolektivnog imuniteta.
Presjek trenutnog stanja zaraze korona virusom u svijetu
Presjek trenutnog stanja zaraze korona virusom u svijetu
-
Milenkov buraz
#5749 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U Italiji danas manje preminulih. 
- mO k3
#5750 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sutra poslije lokalnih izbora ide shutdown u Njemačkoj ...ćiribiribela wrote: ↑14/03/2020 19:39 Nijemci otkazali sve operacije u bolnicama. S ovim zatvaranjem skola i vrtica falit ce nam osoblja, kojeg je ionako falilo.
Nama na odjelu ostao jos samo JEDAN paket maski i 5 boca Steriliuma. Eto sta retardirani panicari uradise. Toalet papira skoro nigdje vise nema da se kupi.![]()