Officer Crabtree wrote: ↑14/03/2020 18:57
Jel ima neka informacija o tome sta se misli pod time zarazen u smislu stanja pacijenta, jesu li to svi hospitalizovani, da li svi oboljeli bukvalno vise o koncu i sl... jeste glupo pitanje al u ovom moru informacija vise ne znam ni sta da mislim, ni sta da isčekujem
Zaraženi su oni kojima je testiranje dokazalo prisustvo virusa u tijelu i to su brojke koje se izbacuju. Niko ne zna koliki je tačno broj zaraženih zato što se svi sa simptomima kašlja, temperature i grlobolje ne testiraju, pogotovo jer je rečeno da se ne dolazi u medicinske ustanove. Virus je sličan gripi i napada dišne puteve, krene sa grloboljom pa suhim kašljem i lagano se spušta na pluća što izaziva probleme sa disanjem. Najugroženiji su stari ljudi sa dijagnozama visokog krvnog pritiska, dijabetesa, onkološki pacijenti, generalno ljudi sa jako slabim imunitetom te treba paziti da virus njima ne bude prenesen kako im se ionako slabo stanje ne bi pogoršalo. Prosjek godina umrlih je 81, ćini mi se, možda i griješim ali tu je to negdje. Kao što možeš pročitati, ne hospitalizuju se svi zaraženi nego samo oni koji imaju jako izražene simptome. Velika večina zaraženih je u samoizolaciji, tj. određeno im je da sjede u kući gdje kontrolišu temperaturu i javljaju stanje medicinskom osoblju. Troje zaraženih koji su smješteni u stacionaru u Zenici, sudeći po informacijama koje je prenio klix neki dan, nemaju nikakve teške simptome, blagi kašalj i to je to. Isto je, ćini mi se i sa zaraženim u Banja Luci. Povećaj nivo opreza u komunikaciji, pojačaj higijenu, pripazi starije, podiži imunitet laganim vježbama te jakom ishranom sa puno voća i povrća i to je to. Ako si mlađi od 60, šanse da umreš od ovog virusa su u rangu smrti od obične gripe. Najveća bojazan je da će virus napasti veliki broj ljudi u isto vrijeme i da zbog malih kapaciteta bolnica, medicinskog osoblja i opreme kritični pacijenti neće moći dobiti pravovremenu njegu tj. tretman. Tretman kritičnih pacijenata uključuje respiratore tj. vještačko disanje. U Italiji su u najvećem broju nastradali ljudi koji su već ležali u bolnicama nakon što su nesmotrenošću dozvolili da im se virus proširi po bolnicama.