Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
animals

#8576 Re: Danasnji "feminizam"

Post by animals »

Pa ti dizajneri su vecinom homosexualci, i boli
njih briga, za zenske obline..
animals

#8577 Re: Danasnji "feminizam"

Post by animals »

I ne znam, meni zene sa oblinama izgledju vecinom sretnije od mrsavica..
pozitivnije i veselije su..
Niemand

#8578 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Ne kontam, ako su grudnjaci jos jedan vid kontrole nametnut zenama, i s jedne strane oblikuju-uvecacaju, umanjuju itd izgled grudi jer je privacnije a s druge obuzdavaju grudi da se ne bibaju jer je nepristojno, sta onda nositi il ne nositi grudnjak?

Ako ga nosis-nametnuta kontrola, ako ga ne nosis-predmet muske pozude.

:-?

Ozb sam.
Bloo
Globalna šefica

#8579 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Čini se teško govoriti o feminizmu u BiH kada se uzmu slijedeći podaci:

Broj nepismenih žena u Bosni i Hercegovini je šest puta veći u odnosu na muškarce.
Broj nepismenih žena je 4,8 posto, a broj nepismenih muškaraca 0,8 posto.
Ka­da se po­da­ci raz­dvo­je na en­ti­te­te i Dis­trikt Brčko, ne­pi­sme­nost žena i da­lje os­ta­je vi­ša no ne­pi­sme­nost mu­ška­ra­ca u sve tri po­li­tičke cje­li­ne. U Fe­de­ra­ci­ji BiH naj­niži je pro­ce­nat ne­pi­sme­nih, 2,63% (pro­ce­nat žena je 4,46%), ne­što vi­ši je u Brčko dis­tri­ktu, 2,83% (4,61% za žene), a u Re­pu­bli­ci Srpskoj je naj­vi­ši, 3,17% (5,32% za žene). Za oko 1% sta­no­vniš­tva ne pos­to­je in­for­ma­ci­je, što bi mo­glo bi­ti sta­tis­tički re­le­van­tno uko­li­ko ovaj 1% sačinja­va­ju ne­ke od ka­te­go­ri­ja sta­no­vniš­tva sa izraženim vi­šim stu­pnjem (ne)pi­sme­nos­ti. Na općin­skom ni­vou, Ku­pres u RS ima naj­vi­ši stu­panj ne­pi­sme­nos­ti žena od 39,42%, a pra­te ga Trno­vo u FBiH sa 18,91% i Kneževo u RS sa 18,47%. Ovo­li­ki ne­sraz­mjer može se obja­sni­ti činje­ni­com da je Ku­pres RS ma­la općina (po­pi­sa­no je sve­ga 300 sta­no­vni­ka), sa re­la­ti­vno sta­rom po­pu­la­ci­jom, pro­sje­ka od 53,71 go­di­ne, te da je pro­blem brojčano ma­nje aku­tan.

Dru­ga ispi­ta­na ka­te­go­ri­ja unu­tar obra­zo­va­nja je bi­la for­mal­no obra­zo­va­nje na­kon 15 godina sta­ros­ti. U Bo­sni i Her­ce­go­vi­ni 122.057 žena ne­ma ni­ka­kvo for­mal­no obra­zo­va­nje, dok je ta broj­ka pet pu­ta niža za mu­škar­ce (24.021). Ako se ovaj po­da­tak uzme u ob­zir, onda je re­la­ti­vno ma­la ra­zli­ka u pi­sme­nos­ti između spo­lo­va izne­nađujuća i im­pli­ci­ra da žene određeni ni­vo osno­vne pi­sme­nos­ti stiču van sis­te­ma for­mal­nog obra­zo­va­nja. Ta­kođer je in­te­re­san­tan po­da­tak da je vi­še žena ne­go mu­ška­ra­ca u ka­te­go­ri­ji sta­no­vniš­tva ko­joj je naj­vi­ši stu­panj for­mal­nog obra­zo­va­nja osno­vna ško­la, ali je i vi­še žena ne­go mu­ška­ra­ca u ka­te­go­ri­ji sta­no­vniš­tva ko­ja ima za­vrše­nu vi­šu ško­lu, fa­kul­tet ili aka­de­mi­ju. Bi­tno je ovaj poda­tak kon­tek­stu­ali­zi­ra­ti: činje­ni­ca da je 148.079 žena sa za­vrše­nim vi­so­kim obrazovanjem, nas­pram 137.543 mu­škar­ca, u odno­su pre­ma to­me da je 122.057 žena bez ika­kvog obrazova­nja nas­pram sa­mo 24.021 mu­škar­ca, upućuje na za­ključak da izvor pro­ble­ma ni­je sa­mo ro­dna dis­kri­mi­na­ci­ja, već ro­dna dis­kri­mi­na­ci­ja u kom­bi­na­ci­ji sa stru­ktu­ral­nom so­cio-eko­nom­skom ne­je­dna­kos­ti.

"Osnovni razlog što one napuštaju škole je visoko stepen siromaštva među ženama, a posebno onim u ruralnim područjima, a često i veliki pritisak porodice, koji tjeraju ove žene da napuštaju školovanje i rano se udaju. A bilo je i situacija u BiH da zbog neimaštine porodice biraju koga će poslati muško ili žensko dijete. Obično se bira muško"
odnosno
Spre­ga ka­pi­ta­li­zma i pa­tri­jar­ha­ta može nam ponuditi dje­lić od­go­vo­ra – obra­zo­va­nje ko­šta i iz nužde će se u većini slučaje­va pre­dnost da­ti obra­zo­va­nju mu­škog dje­te­ta, jer se sma­tra da mu­ško di­je­te os­ta­je u po­ro­di­ci, dok žen­sko uda­jom odla­zi i svo­je obra­zo­va­nje odno­si. Ova­kvo re­zo­no­va­nje vi­di obra­zo­va­nje i pi­sme­nost kao strik­tno trži­šno fun­kci­onal­ne: cilj ni­je sti­ca­nje zna­nja, već ospo­so­blja­va­nje djete­ta da bu­de kom­pe­ti­ti­vno na po­lju ra­da i proi­zvod je lo­gi­ke slo­bo­dnog trži­šta.
Da bi se mo­gao shva­ti­ti pu­ni obim pro­ble­ma ne­pi­sme­nos­ti ne­op­ho­dno je pri­ku­plje­ne podat­ke bo­lje kon­tek­stu­ali­zi­ra­ti.

.... šta nam to go­vo­ri o po­li­ti­ci i to­me šta država želi i ne želi da zna, ko­je pro­ble­me je spre­mna, a ko­je ni­je spre­mna da pre­po­zna. Za početak: da li je za nju pro­blem to što ne­pi­sme­nih žena ima vi­šes­tru­ko vi­še ne­go ne­pi­sme­nih mu­ška­ra­ca?

Pored svih mogucih borbi, feministice u BiH se trebaju baviti i ovim.
Sto se cini tezim od borbe u urbanim sredinama za jednakost u placama, jer treba se boriti sa mentalitetom iz kvotanog. Visestoljetnim stavom da su zene manje vrijedne i da udajom se rjesavaju svi njeni zivotni problemi i nedoumice jer se uDALA. Mi smo je DALI i sada je odgovornost nekog drugog.
Kako probuditi svijest u tim zenama da ovo sto im se desava nije ok kada su finansijski ovisne od svoje porodice, kada su neplacena radna snaga u domacinstvima koja ne zna za bolje jer im nije pruzena prilika. Da brem nauce da citaju. Kako prosiriti vidike nekome ko nije bio izlozen nicemu...
Bloo
Globalna šefica

#8580 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Niemand wrote: 14/03/2020 17:00 Ne kontam, ako su grudnjaci jos jedan vid kontrole nametnut zenama, i s jedne strane oblikuju-uvecacaju, umanjuju itd izgled grudi jer je privacnije a s druge obuzdavaju grudi da se ne bibaju jer je nepristojno, sta onda nositi il ne nositi grudnjak?

Ozb sam.
1. Grudi su seksualni objekti. Kada ti pocnu rasti grudi, kupi ti se grudnjak jer si previse mala da to uradis sama. Grudnjak se kupuje da tvoje grudi ne bi dolazile do izrazaja jer si maloljetna, a privlacit ce paznju. Ne moju svakako. Izraz uzbibane grudi aka dojke su čest motiv u poeziji - ljubavnoj. Jer uzibane dojke su seksi..i nepristojne takoder. Pogotovo ako si starija gospoda pa ti grudi vise do pupka a ti obukla usku majicu. I one se otegle. Odbojno i odvratno. Otegle se mlijecne zlijezde koje su opjevane u svojoj seksualiziranosti. Mozda si se cak i nekad sama uhvatila da gledas stariju gospodu koja je u penzic godinama i boli je tuki za sve kako hoda opustenih sisa i mozda ti nije bilo privlacno.
2. Grudnjak kasnije kupujes sama. Pod utjecajem reklama i zelje da postignes odredeni cilj. Grudi su ti male? Ima push up postavljen sa toliko slojeva spuzve da neces ni osjetiti ako te postar uhvati za dojku. Prevelike? Minimizer!

Uloga grudnjaka je dualna.
1. Kontrola sisa jer nema da: bibaju okolo na maloljetnicama i seksi zgodnim zenama jer to nije prihvatljivo za drustvo (mislim jeste pozeljno ali izaziva pozudu), pogotovo ako se vide bradavice ako ti je hladno i vise opusteno na penzionerkama.
2. Privlacenje paznje u svrhu dobivanja paznje i kao krajnji cilj reprodukcija....propaganda/reklame.

Opit:
Probaj izaci do prodavnice samo u majici bez grudnjaka i potkosulje.
Javi kako se osjecas van sigurnosti svog doma bez grudnjaka. Kako te ljudi gledaju i kako se ti osjecas.
Niemand

#8581 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Bloo wrote: 14/03/2020 17:11
Niemand wrote: 14/03/2020 17:00 Ne kontam, ako su grudnjaci jos jedan vid kontrole nametnut zenama, i s jedne strane oblikuju-uvecacaju, umanjuju itd izgled grudi jer je privacnije a s druge obuzdavaju grudi da se ne bibaju jer je nepristojno, sta onda nositi il ne nositi grudnjak?

Ozb sam.
1. Grudi su seksualni objekti. Kada ti pocnu rasti grudi, kupi ti se grudnjak jer si previse mala da to uradis sama. Grudnjak se kupuje da tvoje grudi ne bi dolazile do izrazaja jer si maloljetna, a privlacit ce paznju. Ne moju svakako. Izraz uzbibane grudi aka dojke su čest motiv u poeziji - ljubavnoj. Jer uzibane dojke su seksi..i nepristojne takoder. Pogotovo ako si starija gospoda pa ti grudi vise do pupka a ti obukla usku majicu. I one se otegle. Odbojno i odvratno. Otegle se mlijecne zlijezde koje su opjevane u svojoj seksualiziranosti. Mozda si se cak i nekad sama uhvatila da gledas stariju gospodu koja je u penzic godinama i boli je tuki za sve kako hoda opustenih sisa i mozda ti nije bilo privlacno.
2. Grudnjak kasnije kupujes sama. Pod utjecajem reklama i zelje da postignes odredeni cilj. Grudi su ti male? Ima push up postavljen sa toliko slojeva spuzve da neces ni osjetiti ako te postar uhvati za dojku. Prevelike? Minimizer!

Uloga grudnjaka je dualna.
1. Kontrola sisa jer nema da: bibaju okolo na maloljetnicama i seksi zgodnim zenama jer to nije prihvatljivo za drustvo (mislim jeste pozeljno ali izaziva pozudu), pogotovo ako se vide bradavice ako ti je hladno i vise opusteno na penzionerkama.
2. Privlacenje paznje u svrhu dobivanja paznje i kao krajnji cilj reprodukcija....propaganda/reklame.

Opit:
Probaj izaci do prodavnice samo u majici bez grudnjaka i potkosulje.
Javi kako se osjecas van sigurnosti svog doma bez grudnjaka. Kako te ljudi gledaju i kako se ti osjecas.
Pa dobro sve to, al sta sad, nositi ili ne? Ozb pitam
saint_mirad

#8582 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Postavlja se pitanje zasto se sminkamo? Osjecamo se ljepse...a zasto se osjecamo ljepse? Jer nam je drustvo svoj ideal ljepote propagiralo kroz reklame, knjige, filmove....oduvijek. A ideale postavlja ko? Ko su pisci, slikari, vajari, reziseri...koji stvaraju mitove o ljepoti?
Zene nisu sigurno.
Slozio sam se vecinom napisanog iz prethodnih pasusa, ali mi je ovaj citirani malo zapao za oko. Ako je ovo ovako, zene nemaju nikakvu vlast nad sobom niti se ulepsavaju radi sebe vec da bi se dopale muskarcima. Zapravo, svrha celokupnog zenskog bitka se svodi da bude privezak muskarcu, pa ako je on zadovoljan i ona je. Sta je bilo sa onim da zena izgleda lepo radi sebe, a ne da je neko odmeri kad hoda ulicom?

Nisam siguran da je ovo nesto sa cime se bi feminstkinje slozile.
Bloo
Globalna šefica

#8583 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Ja ga nosim jer mi je neugodno kada ga nemam.
Iscrpniji odgovor mozes dobiti na PP.
Niemand

#8584 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Ma nebitno nosis li ti il ne, neg vise sa te feministicke strane, ne vidim smislen odgovor na to. Kako god okrenes.
Bloo
Globalna šefica

#8585 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

saint_mirad wrote: 14/03/2020 17:14
Postavlja se pitanje zasto se sminkamo? Osjecamo se ljepse...a zasto se osjecamo ljepse? Jer nam je drustvo svoj ideal ljepote propagiralo kroz reklame, knjige, filmove....oduvijek. A ideale postavlja ko? Ko su pisci, slikari, vajari, reziseri...koji stvaraju mitove o ljepoti?
Zene nisu sigurno.
Slozio sam se vecinom napisanog iz prethodnih pasusa, ali mi je ovaj citirani malo zapao za oko. Ako je ovo ovako, zene nemaju nikakvu vlast nad sobom niti se ulepsavaju radi sebe vec da bi se dopale muskarcima. Zapravo, svrha celokupnog zenskog bitka se svodi da bude privezak muskarcu, pa ako je on zadovoljan i ona je. Sta je bilo sa onim da zena izgleda lepo radi sebe, a ne da je neko odmeri kad hoda ulicom?

KAda pogledas ideale ljepote kroz vrijeme, svega tu ima.
I ako uzmes taj propagirani ideal ljepote, zelis da budes kao on.
I onda radis odredene stvari i osjecas se ljepse jer se priblizavas propagiranom idealu.

Žena da izgleda lepo radi sebe?
Ja smatram nesto lijepim, piupiu nesto drugo itd....
Ali sve se svodi na fizicku ljepotu i uljepsavanje iste raznim metodama koja za krajnji cilj ima sta?

Na primjer ja i KArlinka se ne slazemo oko dlaka.
Njoj su lijepe depilirane zenske noge.
Sta ako meni nisu? Sta ako su meni moje noge lijepe i dlakave?

Ako si od malena izlozen floskulama tipa: glatka koza, njezna koza, svilenkasta koza, bezdlaka koza je higijenskija koza (samo kod zena naravno) kroz filmove, knjige, reklame plus ako ti vlastita majka kaze da moras obrijati noge, naravno da zavrsis sa ubijedenjem da su dlakave noge neprivlacne.
Ima par reklama gdje manekenke i sportiskinje reklamiraju ensto, nebitno sta, i imaju dlakave noge (no shave mjesec!) - backslash je bio uzasan....
I da li onda te stvari stvarno radimo radi sebe?

Edit: Ja sam svjesna cega sam sve proizvod. To je gore nego kad si nesvjestan toga.
Bloo
Globalna šefica

#8586 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Niemand wrote: 14/03/2020 17:17 Ma nebitno nosis li ti il ne, neg vise sa te feministicke strane, ne vidim smislen odgovor na to. Kako god okrenes.
Pa ja ti mogu ponuditi samo svoj licni odgovor.
Ne znam da ima neki "univerzalni feministicki" odgovor.
saint_mirad

#8587 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Bloo wrote: 14/03/2020 17:20
saint_mirad wrote: 14/03/2020 17:14
Zene nisu sigurno.

KAda pogledas ideale ljepote kroz vrijeme, svega tu ima.
I ako uzmes taj propagirani ideal ljepote, zelis da budes kao on.
I onda radis odredene stvari i osjecas se ljepse jer se priblizavas propagiranom idealu.

Žena da izgleda lepo radi sebe?
Ja smatram nesto lijepim, piupiu nesto drugo itd....
Ali sve se svodi na fizicku ljepotu i uljepsavanje iste raznim metodama koja za krajnji cilj ima sta?

Na primjer ja i KArlinka se ne slazemo oko dlaka.
Njoj su lijepe depilirane zenske noge.
Sta ako meni nisu? Sta ako su meni moje noge lijepe i dlakave?

Ako si od malena izlozen floskulama tipa: glatka koza, njezna koza, svilenkasta koza, bezdlaka koza je higijenskija koza (samo kod zena naravno) kroz filmove, knjige, reklame plus ako ti vlastita majka kaze da moras obrijati noge, naravno da zavrsis sa ubijedenjem da su dlakave noge neprivlacne.
Ima par reklama gdje manekenke i sportiskinje reklamiraju ensto, nebitno sta, i imaju dlakave noge (no shave mjesec!) - backslash je bio uzasan....
I da li onda te stvari stvarno radimo radi sebe?
Podebljano je sustinsko pitanje. Rekao bih ne u celosti, jer cak i nekoj samosvesnoj zeni koja se doteruje jer voli (ili makar tako ona objasni sebi sto se sredjuje) prija pozitivan feedback od muskaraca i zena sto se tice izgleda. Al nije to samo zenska muka, imaju i muskarci svoje dileme i ponasanja koja su uslovljena ocekivanjima sredine, samo ona nemaju u fokusu fizicku lepotu kao kod zena, vec novac i socijalni status. Koliko muskaraca zeli najbolje domete u karijeri samo radi sebe, a koliki je udeo u svemu tome misao da mu je to ulaznica kod vecine zena i da tako znacajno povecava svoje sanse?

Sta kada se ideal lepote aktuelan u nekom kontekstu ne poklapa sa onim sto osoba zaista zeli? Eto tvoj primer dlakavih nogu. Hoces li ostati dosledna sebi po cenu manjeg dopadanja drugima ili ces se konformisati uz benefit boljeg uklapanja u pozeljni ideal? Odgovor za tebe i za svaku drugu zenu je drugaciji ovisno o karakteru, ali na kraju kako god da se postavis nekakvog uticaja okoline na jedinku ima.

Edit na tvoj edit:
Edit: Ja sam svjesna cega sam sve proizvod. To je gore nego kad si nesvjestan toga.
I ja sam svestan da su nase persone koktel uticaja sa raznih strana, s tim sto smatram da je onaj koji je to osvestio u prednosti u odnosu na nekog ko to ne zna ili ne priznaje jer bolje poznaje sebe i moze bolje razumeti odakle dolaze odredjene reakcije.
Last edited by saint_mirad on 14/03/2020 17:32, edited 1 time in total.
piupiu

#8588 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Niemand wrote: 14/03/2020 17:17 Ma nebitno nosis li ti il ne, neg vise sa te feministicke strane, ne vidim smislen odgovor na to. Kako god okrenes.
Pa feministkinje su još 60-ih bile jasne: "Burn your bra!"
Niemand

#8589 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Bloo wrote: 14/03/2020 17:21
Pa dobro, ja tu pricu oko grudnjaka fakat ne kontam a vise puta sam naletila na to, te sloboda, te kontrola, te zasto se osjecamo vako il nako, ko je nametnuo, jel propaganda i bla bla bla, al ja svakako ne kontam ni zasto na onim protestima zene hodaju gole nit sta je svrha toga pa rekla bih da je do mene svakako.
Bloo
Globalna šefica

#8590 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Niemand wrote: 14/03/2020 17:32
Pa dobro, ja tu pricu oko grudnjaka fakat ne kontam a vise puta sam naletila na to, te sloboda, te kontrola, te zasto se osjecamo vako il nako, ko je nametnuo, jel propaganda i bla bla bla, al ja svakako ne kontam ni zasto na onim protestima zene hodaju gole nit sta je svrha toga pa rekla bih da je do mene svakako.
Zasto je prihvatljiviji muskarac go do pasa u javnosti (npr bausela), a zena ne?
Bloo
Globalna šefica

#8591 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

saint_mirad wrote: 14/03/2020 17:30 I ja sam svestan da su nase persone koktel uticaja sa raznih strana, s tim sto smatram da je onaj koji je to osvestio u prednosti u odnosu na nekog ko to ne zna ili ne priznaje jer bolje poznaje sebe i moze bolje razumeti odakle dolaze odredjene reakcije.
Vise je situacija:

damned if I do, damned if I don't
Niemand

#8592 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Bloo wrote: 14/03/2020 17:37
Niemand wrote: 14/03/2020 17:32

Zasto je prihvatljiviji muskarac go do pasa u javnosti (npr bausela), a zena ne?
Prihvatljiv gdje i kome? Ljudima u ful odijelu? Sumnjam.
HakanSukur

#8593 Re: Danasnji "feminizam"

Post by HakanSukur »

Ja fino rekao neka svaka sebi probere, samo bez kuknjave što me gotovo niko neće za partnericu kad' sam ženski Jeti i avet, zli muškarci kme kme... Uvijek kukaju oni koji ne mogu zadovoljiti neke norme, što je razumljivo, ali društvo funkcioniše uprkos kmečanju, pokrenite kampanje brkate žene dlakavih nogu su idealne ili bilo šta što smatrate da treba, pogledajte reakciju pučanstva, i ženskog i muškog.

Nije neko sjeo i odlučio da je glatka i zategnuta ženska noga privlačnija od rutavog balvana većini muškog življa, isto kao što su široka ramena ženama privlačnija na urođenom instinktivnom nivou, uvijek ima ljudi koji svijet oko sebe doživljavaju na drugačiji način i ne treba to braniti, samo kada krenu drugima palamuditi šta oni trebaju, onda je to već pokušaj nametanja njihovih ličnih vrijednosti, samo kada ne uspiju, onda su svi drugi krivi.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#8594 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

Je l' se tebi diže kad vidiš muškarca golog do pasa? mislim da je to otprilike odgovor na to pitanje :mrgreen:
piupiu

#8595 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

saint_mirad wrote: 14/03/2020 17:30 Podebljano je sustinsko pitanje. Rekao bih ne u celosti, jer cak i nekoj samosvesnoj zeni koja se doteruje jer voli (ili makar tako ona objasni sebi sto se sredjuje) prija pozitivan feedback od muskaraca i zena sto se tice izgleda.
Nije to samo pozitivan feedback, nego i pravila. Nedavno su bile one vijesti iz Japana gdje se ženama naredjuje da na posao dolaze u štiklama i da ne nose naočale, jer ih to čini neženstvenima. U zapadnim zemljama nije ni dan danas iskorijenjeno da se ženama nalaže da na poslu nose hulahopke, dolaze u suknjama i pokrivaju ruke. To su sve poluge patrijarhata i dominacije. I taj nesretni grudnjak ima svrhu da zaštiti muškarca od stimulacije i ženu, valjda, od njegovog uzbudjenja. Niko ne postavlja pitanje zašto ne bismo tražili do muškaraca da kontrolišu svoje uzbudjenje, umjesto od žena da se pokrivaju.

https://qz.com/1697589/japans-kutoo-mov ... for-women/
Sta kada se ideal lepote aktuelan u nekom kontekstu ne poklapa sa onim sto osoba zaista zeli? Eto tvoj primer dlakavih nogu. Hoces li ostati dosledna sebi po cenu manjeg dopadanja drugima ili ces se konformisati uz benefit boljeg uklapanja u pozeljni ideal? Odgovor za tebe i za svaku drugu zenu je drugaciji ovisno o karakteru, ali na kraju kako god da se postavis nekakvog uticaja okoline na jedinku ima.
Ovo je isto interesantno. Mlade djevojke, tinejdžerke, nezrele i izložene raznim uticajima, su te koje se počinju osjećati nesigurno i voditi implicitnim pravilima odraslog svijeta. Djeca se, ipak, formiraju pod uticajem škole, porodice, društva. Kao tinejdžerka ja sam radila stvari koje mi danas na pamet ne bi pale. Srećom, danas za djevojčice već postoji dosta feminističkih sadržaja, koje im otvaraju oči, mada nisam sigurna koliko ti sadržaji dopiru do žena i djevojčica na Balkanu. :-?
piupiu

#8596 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Velkoski wrote: 14/03/2020 17:43 Je l' se tebi diže kad vidiš muškarca golog do pasa? mislim da je to otprilike odgovor na to pitanje :mrgreen:
Šta je l' nam se diže? Pritisak? :D :lol:
Bloo
Globalna šefica

#8597 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Niemand wrote: 14/03/2020 17:42
Prihvatljiv gdje i kome? Ljudima u ful odijelu? Sumnjam.
Prihvatljiviji i cesci prizor.
Ljeto, vruce....prolazis kraj baustele. Lik nema majice.

Ljeto, vruce...prolazis kraj basce. Zena gola do pasa okopava cvijece.

Ili

Ljeto, vruce...bazen na Termama.

Mladici u boksericama i kupacim gacama.

Zene u donjem dijelu kupaceg. Da li je to moguce?
saint_mirad

#8598 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Bloo wrote: 14/03/2020 17:38
saint_mirad wrote: 14/03/2020 17:30 I ja sam svestan da su nase persone koktel uticaja sa raznih strana, s tim sto smatram da je onaj koji je to osvestio u prednosti u odnosu na nekog ko to ne zna ili ne priznaje jer bolje poznaje sebe i moze bolje razumeti odakle dolaze odredjene reakcije.
Vise je situacija:

damned if I do, damned if I don't
Zavisi kako gledas na to, I guess. Ako se ti, u nekom hipotetickom scenariju, skockas jer znas da ces se dopasti kolegama na poslu, i onda to priznas sebi, verovatno ces ili vise mrzeti sebe ili ces sebi lakse oprostiti jer je to sto radis ipak u ljudskoj prirodi. Ja sebi lakse oprostim stvari za koje priznam sebi da radim zbog drugih ili pod uticajem drugih, jer I am only human after all. :D

Sto se tice razlike u gledanju na gole zene i muskarce do pasa, stvar je kulturoloska koliko i bioloska. Zenske grudi su seksualizovane, ali isto tako imaju plemena gde hodaju u toplesu i niko nista. Druga krajnost je kad zenu zamotaju u nikab, i onda se seksualizuje zenski nozni clanak ili bilo koji kvadratni centimetar koze koji se vidi. Vezano za delove tela na koje cemo se paliti, izuzevsi genitalije, ostalo se moze definisati i redefinisati.
Last edited by saint_mirad on 14/03/2020 17:47, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#8599 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

Šta god...

Muškarci jednostavno instantno reaguju na gole sise, zapravo ne samo na gole, ali eto, pa je vjerovatno zbog toga društveno neprihvatljivo da svi hodaju goli. :mrgreen:

Mislim da je ovo savršena prilika da se biologiji jebe sve po spisku :sad: :mrgreen:
piupiu

#8600 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Samo da dodam...

Image

:D
Post Reply