Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
dječak sa šibicama

#5226 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

MaksprotivMarksa wrote: 13/03/2020 22:22 Ne znam zasto ne bi jednostavno sada zatvorili sve na 3 sedmice, mi nismo najrazvijenija ekonomija i to mozemo uraditi, 3 sedmice da nista ne radi, bonovi za hranu za tri sedmice, samo apoteke i veliki trgovacki centri, sve se odgodi za 3 sedmice, nakon te tri sedmice se granice otcaraju postepeno, mozemo izdrzati tri sedmice svi, mislim da bi bili jedan od najboljih primjera na svijetu.
Jest da imas normalne politicare.

I ova buranija od nasih susjeda vec nesto radi, olaksace ljudima kredite, drzava ce pogurati firme sa isplatom plata, smanjice se rate kredita, povecace plate zdravstvenim radnicima, nesto ce uraditi. Sta nasi rade, ni ne razmisljaju o onom najgorem, ekonomskim posljedicama.

Zamisli da narednog mjeseca niko ne dobije platu u BiH. Ne treba ti korona, to bi srusilo drzavu.

Niti jednog prijedloga nisam cuo od veleumnih politicara, a postoje razne opcije, recimo zatvori drustvo u kompletu na tri sedmice recimo. Neka rade samo prodavnice, da se regulise posjeta da nema guranja i puhanja u lice, apoteke da rade i slicno. Ko bas mora na posao, da ide... ali nema placanja racuna jedan mjesec, nema struje, vode, plina, sve dzaba u aprilu.

To je SF scenarij i nema nista od toga. Kod nas ce kao i uvijek, sve se prelomiti preko ledja letargicnih gradjana.
pizarro

#5227 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pizarro »

amidzazeher wrote: 13/03/2020 22:14...
pripremaju se da pucaju tenkovima u one sto se pretvore u zombije :D

edit: sto izbaci klip :D
Last edited by pizarro on 13/03/2020 22:34, edited 2 times in total.
He1972

#5228 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

pici wrote: 13/03/2020 20:21
freelancerBIH wrote: 13/03/2020 20:09 Ljudi - ovaj sportista sto je nulti pacijent u Italiji - jel istina da je isao na intubaciju - da mu pluca nisu 3 sedmice radila kako treba - te da ga je samo to spasilo? :shock:

Molim samo provjerene izvore, ako ima neki clanak iz respektabilnih portala, nista rekla kazala!
ja sam daaavno stavljao linkove iz kine a sad i iz italije gdje su doktori otvoreno govorili da moraju praviti slekciju koga staviti na inhalator i ko ce zivjet a ko mrejet zato ima veliki postotak starijih smrtnih slucajeva zato sto doktori prirodnom selekcijio daju prednost zravim i mladim a odbacuju tesko bolesne i stare... jebiga tako je kako je... jest gnusno i necivilizacijski al kad je ili ili onda na mladjima svijet ostaje... kinezi su odmah utvrdili da posto nemaju dovoljno inhilatora i da je potrebnije lijeciti mladjeg koji ima ogromnu sansu da izbjegne smrt nego stari i bolesni...jebiga
kao "mladji" forumaš smatrao sam te pametnim forumašem, sa postotkom od 3.8 smrtnosti od korone ako obolimo svi u državi od korone 3.5 miliona na taj postotak koiko je to mrtvih za jednu godinu, računaj smatrao sam te racionalnim zajebantom, ali kao drug i kao komunista duboko si me razočarao :kiss:
daddy-kool

#5229 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

salik79 wrote: 13/03/2020 22:27
daddy-kool wrote: 13/03/2020 22:17
breba wrote: 13/03/2020 22:15 Da malo balansiramo lose i dobre vijesti, evo slucaja zene u kasnim 30tim. Imala je temperaturu nekoliko dana, bez respiratornih problema i proslo.

https://www.cnn.com/2020/03/12/health/c ... index.html
Pa većina će proći sa simptomima teže gripe. Možda čak i 90% zaraženih.
Onih 10% će najebat, a ako se prebzo razbole da ne mogu dobiti respiratore svi koji trebaju umrijeće oko 5% zaraženih.
Ispravka, lakse gripe, ne teze.
Kako ko, ali ovi "lakši" tipovi Covid19 su svi oni kojim nije potrebna intenzivna, infuzije ili generalno bolnica.
Znači temperatura, kašalj, bolovi, upala pluća - idi kući i lezi. To je 90%.
sale07

#5230 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sale07 »

ElkoM wrote: 13/03/2020 22:27
sale07 wrote: 13/03/2020 22:20 Zašto niko javno ne kaze da su velike sanse da ce za 10 dana u BiH zarazno preko 1000 osoba tj. da postoji sumnja da vec toliko ako ne i vise imamo zaraznih, jer za 10 dana ce nastati panika.
nemoj paničit
imas dežurne forumaše zadužene da te sad spopadnu
Pa niko od nadležnih ne govori glavnu stvar, jer kako ces ti objasniti covjeku da treba ostati kuci i smanjiti kretanje a u citavoj državi imas "5" zarazenih osoba.
Pa da pogledom ubijaju kakve su sanse da ih sretneš.
uglavnomja

#5231 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

na aerodrom u oslu se salje vojska da svakog stranca koji sleti, a nije iz nordijskih zemalja, automatski strpa u karantin 15 dana :-)
He1972

#5232 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

dječak sa šibicama wrote: 13/03/2020 20:54 Interesantan graf, eksplozija u italiji je pocela sa 21. februarom kad je doticni Matija primljen na kliniku.

Prvi slucaj su imali 20 dana ranije i sve je bilo pod nekakvom kontrolom. Ovdje se vidi stanje zakljucno sa 26. februarom, kada je sve dobilo ove kriticne razmjere.

Image
popusti živ bio, kontam da si racionalan i shvataš moć klikova na današnjim medijima držite se ljudi cifri one su neumoljive , ako ne ide preko 3.8 to je to odjebaus vijesti na današnjim "medijima" :wink:
ElkoM

#5233 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ElkoM »

uglavnomja wrote: 13/03/2020 22:34 na aerodrom u oslu se salje vojska da svakog stranca koji sleti, a nije iz nordijskih zemalja, automatski strpa u karantin 15 dana :-)
to je država
Izrael to radi već 20 tak dana, mislim da čak sve koji dolaze bez obzira bio stranac ili ne trpaju u karantin
ovo kod nas je cirkus od države
uglavnomja

#5235 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

ElkoM wrote: 13/03/2020 22:36
uglavnomja wrote: 13/03/2020 22:34 na aerodrom u oslu se salje vojska da svakog stranca koji sleti, a nije iz nordijskih zemalja, automatski strpa u karantin 15 dana :-)
to je država
Izrael to radi već 20 tak dana, mislim da čak sve koji dolaze bez obzira bio stranac ili ne trpaju u karantin

mah, leglo zaraze u oslu je univeritetska bolnica :D
i to ocno odjejenje, islo se malo na zimsko ferije na daleki istok ili na skijanje u italiju... i vratilo sa virusom :zzzz:
Ludzak

#5236 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ludzak »

ElkoM wrote: 13/03/2020 22:36
to je država
Ovo kod nas nije država. Tu je problem.
dječak sa šibicama

#5237 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

S obzirom da smo mi narod koji je masovno pohodio Torabijeve ublehaske skupove i da svi strecaju od prvog suma na ulici, da smo generalno isprepadani, iako se zestoko trudimo pokazati hrabrima pa se kao sprdaju sa koronom, siguran sam da se vecina bosanaca i hercegovaca plasi i pridrzava osnovnih stvari. Pranje ruku, izbjegavanje masovnih okupljanja i slicno.

Istrenirani smo mi. Cak paranoicni rekao bih.

A budala uvijek ima, pun je net snimaka kineza koji lizu i pljuju okolo da zaraze ljude, i slicno. To su budale, ko oni pacijenti sto bace upaljenu hepo kockicu u sred ljeta negdje u Spaniji, Italiji, Hrvatskoj. Bolest ne bira.
He1972

#5238 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

ElkoM wrote: 13/03/2020 21:08
avenija wrote: 13/03/2020 21:03 Ova djevojka i momak iz Zenice sto su se vratili iz Italije, uopste nemaju nikakvih simptoma osim sto je nalaz pozitivan, znaci nema kaslja, temp, u punoj snazi na nogama ali u izolaciji..
i Matija je
Prvih 15 dana nije imao skoro nikakvih simptoma (malo bol grla i kasljucanje ma skoro ništa) i u tom periodu zarazio oko sebe stotine ljudi koji su zarazili njihove blizne i tako lancano. Posle 15 dana zdravstveno stanje se pogoršalo u roku od 24h sa prevsokom temperaturom i završio je hitno na reanimaciji, intubacija i borba za život. Tek su nakon 3 nedelje njegova pluca počela samostalno da pumpaju kiseonik (i preživeo je zahvaljujući tome sto je bio zdrav i jak pre toga), i skinuta mu je intubacija ali je još uvek na intenzivnoj nezi
matija alias elkom, smradino ne širi paniku maymoone, gdje ti je kraj dozovi se pameti imaš li mrvu rezona imaš li mrvu empatije psihopato bolesni ako mogu reći čovječe, utičeš na živote ljudi ovdje, čitaju te ljudi dozovi se pameti saberi snage :run:
p206

#5239 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by p206 »

pita li se iko od ovih naučnika prelazi li ovaj virus sa ljudi na životinje?
ako prelazi najebali smo ko žuti
ElkoM

#5240 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ElkoM »

p206 wrote: 13/03/2020 22:43 pita li se iko od ovih naučnika prelazi li ovaj virus sa ljudi na životinje?
naravno da prelazi

tip zarazio mače koje je odma uginulo

52 dana drame: Pročitajte dnevnik prvog Britanca koji se zarazio koronavirusom
https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet ... MkzwR7Nwfs
breba

#5241 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

Ne moze se ovo zaustaviti zatvaranjem granica. A i da moze sta naredne sezone kad se virus vrati, vecina svijeta je izgradila imunitet, a ta "zasticena" populacija nista. Tek bi to pokolj bio.
Usporiti sirenje da se ne pretrpa med. sistem u vrlo kratkom periodu i to je to.
ElkoM

#5242 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ElkoM »

He1972 wrote: 13/03/2020 22:43
ElkoM wrote: 13/03/2020 21:08
avenija wrote: 13/03/2020 21:03 Ova djevojka i momak iz Zenice sto su se vratili iz Italije, uopste nemaju nikakvih simptoma osim sto je nalaz pozitivan, znaci nema kaslja, temp, u punoj snazi na nogama ali u izolaciji..
i Matija je
Prvih 15 dana nije imao skoro nikakvih simptoma (malo bol grla i kasljucanje ma skoro ništa) i u tom periodu zarazio oko sebe stotine ljudi koji su zarazili njihove blizne i tako lancano. Posle 15 dana zdravstveno stanje se pogoršalo u roku od 24h sa prevsokom temperaturom i završio je hitno na reanimaciji, intubacija i borba za život. Tek su nakon 3 nedelje njegova pluca počela samostalno da pumpaju kiseonik (i preživeo je zahvaljujući tome sto je bio zdrav i jak pre toga), i skinuta mu je intubacija ali je još uvek na intenzivnoj nezi
matija alias elkom, smradino ne širi paniku maymoone, gdje ti je kraj dozovi se pameti imaš li mrvu rezona imaš li mrvu empatije psihopato bolesni ako mogu reći čovječe, utičeš na živote ljudi ovdje, čitaju te ljudi dozovi se pameti saberi snage :run:
zahvali se moderaciji što ti toleriše
da sam ja tako nešto napiso mene bi banovali
ali neću dozvoliti da me isporovociraš i njima da me banuju, a neka im je na savjest što ti tolerišu
ElkoM

#5243 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ElkoM »

dječak sa šibicama wrote: 13/03/2020 22:42 S obzirom da smo mi narod koji je masovno pohodio Torabijeve ublehaske skupove i da svi strecaju od prvog suma na ulici, da smo generalno isprepadani, iako se zestoko trudimo pokazati hrabrima pa se kao sprdaju sa koronom, siguran sam da se vecina bosanaca i hercegovaca plasi i pridrzava osnovnih stvari. Pranje ruku, izbjegavanje masovnih okupljanja i slicno.

Istrenirani smo mi. Cak paranoicni rekao bih.

A budala uvijek ima, pun je net snimaka kineza koji lizu i pljuju okolo da zaraze ljude, i slicno. To su budale, ko oni pacijenti sto bace upaljenu hepo kockicu u sred ljeta negdje u Spaniji, Italiji, Hrvatskoj. Bolest ne bira.
blago tebi kad si.optimistican u vezi nas, većine
Last edited by ElkoM on 13/03/2020 22:51, edited 1 time in total.
kamberovica polje

#5244 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kamberovica polje »

p206 wrote: 13/03/2020 22:43 pita li se iko od ovih naučnika prelazi li ovaj virus sa ljudi na životinje?
Taj virus je došao od životinja.
Koliko sam ja shvatio, virus je mutirao i prilagodio se našem organizmu. To m ih je omogućilo da se brzo širi od čovjeka do čovjeka.
Sad je pravo pitanje, može li se on tako mutiran podjednako uspješno prenositi i na životinje i među njima.
Ludzak

#5245 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ludzak »

breba wrote: 13/03/2020 22:47 Ne moze se ovo zaustaviti zatvaranjem granica. A i da moze sta naredne sezone kad se virus vrati, vecina svijeta je izgradila imunitet, a ta "zasticena" populacija nista. Tek bi to pokolj bio.
Usporiti sirenje da se ne pretrpa med. sistem u vrlo kratkom periodu i to je to.
Vrati ce se. Korona ce nam biti kao i sezonska gripa. Svako će je bar jedanput u životu odležati. Tako da se mora što prije pronalaziti lijek.
daddy-kool

#5246 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Milenkov buraz wrote: 13/03/2020 15:36
:mrgreen: Jbt. Stalone kupuje u granapu kao kod mene u Mahali. :lol: Ovo je neki njegov dubler :mrgreen:
Sly je legenda.
breba

#5247 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

Mislim da su ove mjere zatvaranja skola, prodavnica, sportskih dogadjaja pretjerane. Ili neadekvatne.
Treba zastititi stariju populaciju nekim mjerama. Da ne izlaze ako ne moraju i ne mijesaju se puno i blisko sa populacijom. Dostava hrane i lijekova, pomoc za kupovinu i bilo kakve potrebe koje bi bile riskantne, nekakva kontrolisana socijalizacija sa manjim rizikom. Mi mladji cemo izgurati sa malo ili nimalo posljedica. Ne kontam, ali svi mediji vise brinu/pisu o fudbaleru nego starijim.
Last edited by breba on 13/03/2020 22:55, edited 2 times in total.
daddy-kool

#5248 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

uglavnomja wrote: 13/03/2020 22:40
mah, leglo zaraze u oslu je univeritetska bolnica :D
i to ocno odjejenje, islo se malo na zimsko ferije na daleki istok ili na skijanje u italiju... i vratilo sa virusom :zzzz:
Ljekari glavni preosioci u nekoliko zemalja.
He1972

#5249 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

uglavnomja wrote: 13/03/2020 20:38 danska i poljska zatvorile granice
uglavnom svi će ih zatvoriti, i kad nas hebu i kad nas izvraćaju, meni, ne nama kao kolektivu, nego meni kao pojedincu ostaje da raspalim roštilj i mezim i po jabukovači derem, i da uživam, a da pokušam da dohavizam sve svoje oko sebe a kontra opšte opšte histerije, za sada mi dobro ide, a "vlade" će da vladaju i ovako i onako a corona je 3.8 bilo da nas oboli 1 ili 1 milijardu, sve ostalo je profit, a zna se ko ga ubire i ko se širi u pokušaju da poveća profit, dok je čovjeka bit će profitera i onih koji ih pokušavaju shebati i preuzeti i onih koji su kolaterala tj. ti, mi i ja i ti, so cheers....
salik79

#5250 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

ElkoM wrote: 13/03/2020 22:46
naravno da prelazi

tip zarazio mače koje je odma uginulo

52 dana drame: Pročitajte dnevnik prvog Britanca koji se zarazio koronavirusom
https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet ... MkzwR7Nwfs
Bude li tebe stid samoga sebe?!
Locked