Deblokada Sarajeva???

Post Reply
tempuser

#7251 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

smurf wrote: 12/03/2020 06:57 Ma ja, treba se popisati na njegova muda i sto je medju prvima prepoznao belaj, stisnuo, izasao na ulicu i povukao raju da stanu na crtu... Nisu takvi legende i ne treba zahvalnost, prave i istinske su patriote oni sto su cuvali zenine guzove pa kada se sve ustrojilo nekako se docepalo i komande...

Svi koji su napravili belaj i izgubili kompas trebaju biti osudjeni i kaznjeni, ali ne mozemo i ne smijemo ponistiti njihov doprinos u organizovanju otpora
Jukin patriotizam se kroz bliskost sa Delumistaficem, kao i kod ostalih slicnih, vezao jedino i iskljucivo za mogucnost bogacenja i profiterstva. Kako se grad pocistio, a para nestalo tako je i njihov "patriotizam" ispario. Primjera koliko hoces. Zavaljeni su oi koji su im se prikljcili sa iskrenim namjerama.
Malo mudriji su od kokuza iz rata izasli kao bogatasi sa cinovima, poslovnim psotrorima itd, manje mudre je drzava pomela na ovaj ili onaj nacin.
Nekako s proljeća

#7252 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

Odgovoran je po komandnoj odgovornosti za počinjene ratne zločine nad zarobljenim ili uhapšenim licima, od kojih je dio civilnog stanovništva Sarajeva.Istina, manji dio tog civolnog stanovništva je bio naoružan, što ih je činilo tzv'' petokolonašima'' bez obzra što nisu pucali iz nađenog im oružja u Centru. Odgovoran za učešće u napadu na Komandu Armije R BiH u Mostaru, prilikom kojeg je počinjen ratni zločin nad deset i više zarobljenika.
Ako halali Mostar, halalim i ja.
A dobar dio ljudi pod njegovom komandom , do pada Otesa u decembru 1992., manje-više sasvim dobri momci, bosanska linija.Dobro naoružani i nedovoljno opremljeni i obučeni. Al' su imali srce k'o Trebević. Prazina je i njima bio jak autoritet, poštovali su ga i izvršavali njegova naređenja disciplinovano. Pa i ona koja podrazumijevaju akcije u kojim se gine, i dosta ih je izginulo a puno više izranjavano. I u ratu i u miru su plaćali i dan danas plaćaju cijenu obračuna države sa ...Prazinom.
Ono što smo kasnije rastjerali na Igmanu, Konjicu i dalje do Salakovca, nije više vrijedno da se veže za ''Vukove'' ili ''Igmane''. To je vojno-policijski sistem samljeo do proljeća 1993., kada se ''javlja'' novi front sa ''hercegbosancima''. Šampioni ratne mafije su se motali od Ivana do Igmana.

Dole niz Neretvu je usrao motku momački, u Belgiji mu život završio vrlo neslavno.

Sjetih se rahmetli Adnana Solakovića :thumbup: :bih: .
PM72

#7253 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Sve primjedbe su na mjestu ali Juka nije zaslužio grob na seoskom groblju u Belgiji a Caco ukopan na Kovačima ili Kenan Slinić,komandir vatrogasaca koga je ubila švalerka - mezar pred Alipašinom džamijom.
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#7254 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by parappa »

PM72 wrote: 13/03/2020 09:12 Sve primjedbe su na mjestu ali Juka nije zaslužio grob na seoskom groblju u Belgiji a Caco ukopan na Kovačima ili Kenan Slinić,komandir vatrogasaca koga je ubila švalerka - mezar pred Alipašinom džamijom.
je li svalerka bar srpkinja bila? :roll:
Dozer

#7255 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

PM72 wrote: 13/03/2020 09:12 Sve primjedbe su na mjestu ali Juka nije zaslužio grob na seoskom groblju u Belgiji a Caco ukopan na Kovačima ili Kenan Slinić,komandir vatrogasaca koga je ubila švalerka - mezar pred Alipašinom džamijom.
:thumbup:
Porodice Foht

#7256 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Porodice Foht »

De pojasni ovo za Juku, ziv bio? Sta je to on zasluzio, kakav grob i ispracaj?
zateznistub

#7257 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

Porodice Foht wrote: 13/03/2020 15:36
Da pojasnim, ako smijem! Ako na Kovačina lezi Caco, Slinić, ako leži Torlak, koji je raznesen 2000 i neke na stupu, zasto onda i Juka ne bi bio na kovačima?
Porodice Foht

#7258 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Porodice Foht »

zateznistub wrote: 13/03/2020 16:34
Da pojasnim, ako smijem! Ako na Kovačina lezi Caco, Slinić, ako leži Torlak, koji je raznesen 2000 i neke na stupu, zasto onda i Juka ne bi bio na kovačima?
Po meni ne treba ni jedan navedeni lezati na Kovacima, kao sto ne treba ni Juka. A ni Dukmenic kod Alipasine dzamije, recimo. Napisao sam vec jednom, ovi zeleni termiti ce na kraju onog Osmicu iz OSA ukopati u harem Begove dzamije a lik pod stare dane sprema ispite jer ga provalise da je falsifikovao fakultetsku diplomu.
pirpa

#7259 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pirpa »

Image
Image

I nakon toga ...

Image

:run:
thekupus

#7260 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by thekupus »

Zavrsio je kako je i zasluzio.
PM72

#7261 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Porodice Foht wrote: 13/03/2020 16:51

Po meni ne treba ni jedan navedeni lezati na Kovacima, kao sto ne treba ni Juka. A ni Dukmenic kod Alipasine dzamije, recimo. Napisao sam vec jednom, ovi zeleni termiti ce na kraju onog Osmicu iz OSA ukopati u harem Begove dzamije a lik pod stare dane sprema ispite jer ga provalise da je falsifikovao fakultetsku diplomu.
A ko je taj koji će donjeti odluku koga treba iskopati a koga ukopati u Kovačima? Gore ( i na mnogim drugim mjestima) leže najbolji sinovi ove zemlje koji su dali za ovu zemlju ono najvrijednije.
Juka,šta god ljudi mislili o njemu ( s pravom) o periodu nakon 1993 ,valjao je ovoj državi i gradu 1992.Manimo se priče o "zelenim termitima" ,taj čovjek je spasio Vojničko,Alipašino,Dobrinju...od četničke agresije.Nisam ja mogao okupiti ljude nego on.Caco lično klao ljude i leži na Kovačima a Juka nikom čvoke opalio nije.Momke iz komande IV (ljeta 1993) korpusa nije ubio Juka i njegovi ljudi nego klošari iz HVO-a.Neka mi neko dokaže da je Juka lično ubio jednog jedinog Srbina - ja ću se javno izvinuti i promjeniti svoje mišljenje.
U septembru 1992 bio sam na Otesu i jedna domaći (Hrvat ako je bitno) pita me kojoj jedinici pripadam.Kad sam mu rekao da sam pripadnik MUP-a ,kaže,skidaj tu crnu majicu jer četnici snajperima gađaju samo Jukine koji nose crne majice.Od tada sam bio "dijete cvijeća". :D
Dakle,četnici su se jedino njega i njegovih bojali.Uz specijalnu jednicu MUP-a naravno.I spasili su dio Sarajeva.

Hvala mu i vječnu mu rahmet.
tempuser

#7262 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Odnosno s druge strane, da je ovo drzava kako treba, pomenuti "zasluzni" ni u ludilu ne bi bili zatrpani tamo gdje leze.
invincible1921

#7263 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by invincible1921 »

Koliko god na donekle imalo smisla sa jedne strane , sa druge ga nema apsolutno nikako.

Kao prvo niko od njih ne bi trebao biti na mjestima gdje su.

Kao drugo, Caco je postao psihopata, drugo navedeni bio uhljeb itd tid

Juka je ipak dimenzija vise od bilo kojeg naseg ocrnjenog komadanta ili vojnika. Juka je za razliku od cace bio dobro proracunat i znao je sta radi. Te borbe na pocetku hajde odacemo priznanje, ali sa ove distance vise mi vise ispade kao borba dvije bande koje se kasnije najnormalnije sloze jer im tako odgovara. Naprimjer to potvrdjuje sto je juka te iste cetnike kasnije dovodio na igman itd ...al hajde da ne ulazimo u to.

Dalje juki je bilo sve normala dok je on bio Bog i batina, kadija i sudija kad je mogo sta je htio, opljacko sta mu je palo pod ruku i sto ne reci razne druge zlocine od silovanja pa nadalje...al eto da ne ulazimo ni u to.

To je covjek koji se snima na igmanu 93. kako on i njegovi ljudi ispucavaju municju po sumi radi snimka, pa cak i RPG ispale dok su borci po sarajevu cuvali linije sa dva okvira minucije, na zuci se ofanzive odbijale sa jedva jednim borbenim kompletom. Maltreitrao vojnika, provodio samovladu, otiamo oruzje i konvoje, cime je direktno uticao na podrivanje borbene moci ARBIH....al eto da ne ulazimo ni u to.

Juka je jedini koji je pocinio otvoreno izdaju, jedini koji je kao clan protivnicke vojske napao ARBIH i dirketno ili indirektno u smrt odveo njene pripadnike, jos se sepurio svojom borobm.

Ako bas o Vranici moramo. Kazes nisu oni ih pobili. Jukina jedinica je bila glavna u napadu na vranicu, oni su na kraju i zapalili tu zgradu, njihov Pobirc je i otvorio vrata komande sa unutrasnje strane. Prema svjedocenjima njegovi ljudi ili on su nakon predaje vojnika ARBIH ispred same komande ubili jednog vojnika kao odmazdu...Njegova jedinica i on su bili udarna igla u jednom od najsnaznaznijh napada na Mostar kod hotela Ruza, ali su dobro zaglavili tad...otprlike tad su i prestali postojati kao brobena formacija.

Da je taman sam licno zaustavio bez ijednog drugog covjekao cetinke na skenderiji ili negdje drugo sramota ga je spomenuti u bilo kom pozitivnom kontekstu. Takodjer se slazem da nije ok sto je zakopan u Belgiji, trebalo je da se ni ne zna gdje mu je grob...

Da ne bude zabune ovo sto sam napisao se ne odnosi na njegovoe ljude koji su branili sarajevo od prvog dana sigurno je bilo dosta onih koji su iz najcistih pobuda i sa najvecom hrabroscu stali u odbranu grada i drzave...i njima svaka cast. Sto kazes za majice, pa kako nece pucat njegove kad je lik bio zvijezda u to vrijeme. Pa eto ti en bi prvo puco na arkanove da si ih vidio nego li na recimo relguarne VRS vojnike ? Mada opet ponavljam dosta njegovih ljudi su se strasno borili, i samo im skinut kapu
pirpa

#7264 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pirpa »

Image
_Reds_

#7265 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by _Reds_ »

invincible1921 wrote: 14/03/2020 00:45
Koliko god na donekle imalo smisla sa jedne strane , sa druge ga nema apsolutno nikako.

Kao prvo niko od njih ne bi trebao biti na mjestima gdje su.

Kao drugo, Caco je postao psihopata, drugo navedeni bio uhljeb itd tid

Juka je ipak dimenzija vise od bilo kojeg naseg ocrnjenog komadanta ili vojnika. Juka je za razliku od cace bio dobro proracunat i znao je sta radi. Te borbe na pocetku hajde odacemo priznanje, ali sa ove distance vise mi vise ispade kao borba dvije bande koje se kasnije najnormalnije sloze jer im tako odgovara. Naprimjer to potvrdjuje sto je juka te iste cetnike kasnije dovodio na igman itd ...al hajde da ne ulazimo u to.

Dalje juki je bilo sve normala dok je on bio Bog i batina, kadija i sudija kad je mogo sta je htio, opljacko sta mu je palo pod ruku i sto ne reci razne druge zlocine od silovanja pa nadalje...al eto da ne ulazimo ni u to.

To je covjek koji se snima na igmanu 93. kako on i njegovi ljudi ispucavaju municju po sumi radi snimka, pa cak i RPG ispale dok su borci po sarajevu cuvali linije sa dva okvira minucije, na zuci se ofanzive odbijale sa jedva jednim borbenim kompletom. Maltreitrao vojnika, provodio samovladu, otiamo oruzje i konvoje, cime je direktno uticao na podrivanje borbene moci ARBIH....al eto da ne ulazimo ni u to.

Juka je jedini koji je pocinio otvoreno izdaju, jedini koji je kao clan protivnicke vojske napao ARBIH i dirketno ili indirektno u smrt odveo njene pripadnike, jos se sepurio svojom borobm.

Ako bas o Vranici moramo. Kazes nisu oni ih pobili. Jukina jedinica je bila glavna u napadu na vranicu, oni su na kraju i zapalili tu zgradu, njihov Pobirc je i otvorio vrata komande sa unutrasnje strane. Prema svjedocenjima njegovi ljudi ili on su nakon predaje vojnika ARBIH ispred same komande ubili jednog vojnika kao odmazdu...Njegova jedinica i on su bili udarna igla u jednom od najsnaznaznijh napada na Mostar kod hotela Ruza, ali su dobro zaglavili tad...otprlike tad su i prestali postojati kao brobena formacija.

Da je taman sam licno zaustavio bez ijednog drugog covjekao cetinke na skenderiji ili negdje drugo sramota ga je spomenuti u bilo kom pozitivnom kontekstu. Takodjer se slazem da nije ok sto je zakopan u Belgiji, trebalo je da se ni ne zna gdje mu je grob...

Da ne bude zabune ovo sto sam napisao se ne odnosi na njegovoe ljude koji su branili sarajevo od prvog dana sigurno je bilo dosta onih koji su iz najcistih pobuda i sa najvecom hrabroscu stali u odbranu grada i drzave...i njima svaka cast. Sto kazes za majice, pa kako nece pucat njegove kad je lik bio zvijezda u to vrijeme. Pa eto ti en bi prvo puco na arkanove da si ih vidio nego li na recimo relguarne VRS vojnike ? Mada opet ponavljam dosta njegovih ljudi su se strasno borili, i samo im skinut kapu
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Nekako s proljeća

#7266 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

Na Žuči su heroji o kojim i nema baš puno svjedoka u vitalnim godinama, dosta ih je napustilo svijet u miru do danas.
Priča dolazi sa naših položaja sa ''Kota 850'' , datum je 26 ili 27. juli 1993. nisam ga tu više ispitao u vezi toga. Ali jesam dovoljno , za ono što me je iz njegovog svjedočanstva iz tog događaja zainteresovalo, bilo mi novo a dobra priča, baš boračka. Kredibilitet onog što je ispričao taj slučaj je :thumbup: dovoljno dobar da nema šanse da je lovačka priča, dakle šupljak u ambalaži ''u strahu su velike oči''. Jedino da je bio puknut od bojnih otrova koje je VRS u nekoliko slučajeva i nadražljivcima napadala naše snage . Ali hajde, daj da iznesem samo jedan dio njegovog svjedočenja iz borbi tog dana.
Dana u kojem su tokom odbrane naših prvih borbenih linija , vođene i borbe ''prsa u prsa'' , u kojima je u rovovima naročito bila korisnija bomba, pa i nož, a pištolj u ruci je mjera. Puška valja ali i više smeta. Odjednom ti u rov upadne neprijateljski vojnik i eto, tu je pred tobom, i ostali će za njim doći ako ga ne rokneš ili zarobiš.

On je svjedočio borbi prsa u prsa našeg borca sa četnikom u rovu , gombanje rukama i ubrzo eksploziju bombe u predjelu prsa pa prema gore, i kako im se obojici glave rasuše po okolini. Opisao je da je naš heroj imao bluzu ili košulju koja je bila tipični dio policijske uniforme, i nema sumnje da je bio pripadnik MUP-a , jedino je dilema je li iz angažovanog ljudstva policije iz Novog Grada ili Novog Sarajeva.
U podnožju naše linije na ''kota 850'' koja se rovovski veže prema linijama odbrane na ''Golo Brdo'' koje je meta žestokog napada VRS, se to desilo. U više izvora sam nalazio podatak da je na tom dijelu ubijeno ili ranjeno dosta pripadnika MUP-a, da su se bukvalno ukopavali na ledini, sa šipkom od puške ali su formirali liniju. Ovaj primjer tj priča ovog mog poznanika i saborca se meni uklapa sasvim, ne znam ime i prezime tog našeg heroja, koji je u jeku borbi na napadnutoj liniji, kao rješenje odabrao da ubije i sebe i četnika bombom. To je valjda ono, bomba u ustima i hvataj ga za vrat, glavu ili bilo šta čvrsto, ostalo je stvar sekundi... jedan-jedan.
tempuser

#7267 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

invincible1921 wrote: 14/03/2020 00:45

Ako bas o Vranici moramo.
Izgleda da nekim ljudima i poslije skoro 28 godina nije jasno sa su za Juku (i ne samo njega) "patriotizam" i rat bili cisti biznis (kriminal) i da to apslutno objasnjava njegov ratni put, izlazak na Igman, prelazak u HVO i pedala u Belgiju.
Druga bitna stvar vezana za Juku je perspektiva iz koje se gleda na njega... Iz sarajevske perspektive za nekog je mogao biti i heroj, ali cisto sumnjam da bi se mostarci sa lijeve obale slozili s tim.
smurf

#7268 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by smurf »

Ama nije to u pitanju nekakvo dizanje u nebesa i ne znam ti sta. Konkretno ja Juku nikada nisam gotivio, dok sam bio srednjoskolac kada mi ga neko spomene od haustorcadi ja sam pitao kako to da toliki "mangup" nista "ne radi" po carsiji... Meni i mojoj ekipi nista konkretno nisu valjali i pomogli na Dobrinji tako da ne pisem hvalospjev jer mi je dao steku cigara ili dva okvira metaka. Ista stvar i za Cacu... On je sa mojim mahalcima sa memli strane tabu tema. Stidim se njihovih mrlja, ljut sam na sebe jer nisam vidio da imamo razlicite ciljeve, jako mi je tesko nesto smisleno napisati jer mi se preplicu misli, ali ni u jednom momentu nisam napisao da su heroji. Ne mogu to biti upravo radi momaka koji su dali dijelove tijela i zivote za iskrenu i istinsku borbu protiv neprijatelja. Ali isto tako ne zelim da citam kako se ponistava sve ono sto su dobro uradili. Licni interes? Materijalni ili koji vec? Malo ih je koji to nisu ganjali, ja prvi nisam bio istinski patriota i bilo mi je bitnije da sacuvam Dobrinju 5 i izlaz prema carsiji nego Aerodromsko naselje. A vi sve to shvatite kako hocete, zaboli me neka stvar.
tempuser

#7269 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Naravno da se ponistava, cak sta vise.... Ne postoji ta osvojena teritorija ili broj ubijenih neprijatelja koji mogu "ispeglati" kad svog vojnika bukvalno isfasiras od batina i na kraju obezglavis samo zato sto je druge vjere.
PM72

#7270 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

tempuser wrote: 15/03/2020 13:06 Naravno da se ponistava, cak sta vise.... Ne postoji ta osvojena teritorija ili broj ubijenih neprijatelja koji mogu "ispeglati" kad svog vojnika bukvalno isfasiras od batina i na kraju obezglavis samo zato sto je druge vjere.
Zna li se ime tog "njegovog" koga je obezglavio ili je to šuplja?
PM72

#7271 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Nekako s proljeća wrote: 15/03/2020 06:28 Na Žuči su heroji o kojim i nema baš puno svjedoka u vitalnim godinama, dosta ih je napustilo svijet u miru do danas.
Priča dolazi sa naših položaja sa ''Kota 850'' , datum je 26 ili 27. juli 1993. nisam ga tu više ispitao u vezi toga. Ali jesam dovoljno , za ono što me je iz njegovog svjedočanstva iz tog događaja zainteresovalo, bilo mi novo a dobra priča, baš boračka. Kredibilitet onog što je ispričao taj slučaj je :thumbup: dovoljno dobar da nema šanse da je lovačka priča, dakle šupljak u ambalaži ''u strahu su velike oči''. Jedino da je bio puknut od bojnih otrova koje je VRS u nekoliko slučajeva i nadražljivcima napadala naše snage . Ali hajde, daj da iznesem samo jedan dio njegovog svjedočenja iz borbi tog dana.
Dana u kojem su tokom odbrane naših prvih borbenih linija , vođene i borbe ''prsa u prsa'' , u kojima je u rovovima naročito bila korisnija bomba, pa i nož, a pištolj u ruci je mjera. Puška valja ali i više smeta. Odjednom ti u rov upadne neprijateljski vojnik i eto, tu je pred tobom, i ostali će za njim doći ako ga ne rokneš ili zarobiš.

On je svjedočio borbi prsa u prsa našeg borca sa četnikom u rovu , gombanje rukama i ubrzo eksploziju bombe u predjelu prsa pa prema gore, i kako im se obojici glave rasuše po okolini. Opisao je da je naš heroj imao bluzu ili košulju koja je bila tipični dio policijske uniforme, i nema sumnje da je bio pripadnik MUP-a , jedino je dilema je li iz angažovanog ljudstva policije iz Novog Grada ili Novog Sarajeva.
U podnožju naše linije na ''kota 850'' koja se rovovski veže prema linijama odbrane na ''Golo Brdo'' koje je meta žestokog napada VRS, se to desilo. U više izvora sam nalazio podatak da je na tom dijelu ubijeno ili ranjeno dosta pripadnika MUP-a, da su se bukvalno ukopavali na ledini, sa šipkom od puške ali su formirali liniju. Ovaj primjer tj priča ovog mog poznanika i saborca se meni uklapa sasvim, ne znam ime i prezime tog našeg heroja, koji je u jeku borbi na napadnutoj liniji, kao rješenje odabrao da ubije i sebe i četnika bombom. To je valjda ono, bomba u ustima i hvataj ga za vrat, glavu ili bilo šta čvrsto, ostalo je stvar sekundi... jedan-jedan.
Zar su i "drotovi" ginuli ?
strucnjakdemagog

#7272 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

PM72 wrote: 15/03/2020 16:01
tempuser wrote: 15/03/2020 13:06 Naravno da se ponistava, cak sta vise.... Ne postoji ta osvojena teritorija ili broj ubijenih neprijatelja koji mogu "ispeglati" kad svog vojnika bukvalno isfasiras od batina i na kraju obezglavis samo zato sto je druge vjere.
Zna li se ime tog "njegovog" koga je obezglavio ili je to šuplja?

https://youtu.be/aMRdTBvJnvY

Možda ovaj na 1:42
tempuser

#7273 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

@PM
Odnosilo se na Cacu, a ako i za njega pitas onda ne trolaj bez potrbe jer ti se nece svidjeti gdje ce te to glupo pitanje dovesti...
PM72

#7274 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

tempuser wrote: 15/03/2020 16:10 @PM
Odnosilo se na Cacu...
Vidio sam šta si napisao...da postavljam idiotska pitanja.Pa si se ispravio i naveo da si mislima na Cacu?????.I i nisam idiot,imamo dovoljno godina,iskustva,škole...Pitao sam fino,ima li ijedan jedini dokaz da je Juka ubio nekog Srbina ? Ovo "dokaz" sa snimka? Pa znate li vi da su Juki majka i žena srpkinje ?
PM72

#7275 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

.dupli
Post Reply