Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Sultanahmed

#5001 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sultanahmed »

Doktori jos ne znaju koliko treba dana da se pokazu simptomi ali eto bosnjo zna :lol:
Da stvarno treba 15 dana,do sad bi milioni bili zarazeni u Italiji
Hvala Bogu nije tako
zposao

#5002 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Sultanahmed wrote: 13/03/2020 15:39 Doktori jos ne znaju koliko treba dana da se pokazu simptomi ali eto bosnjo zna :lol:
Da stvarno treba 15 dana,do sad bi milioni bili zarazeni u Italiji
Hvala Bogu nije tako
Dobro eto ti sve znaš. I ovi što su došli prije par dana iz stranih zemalja a kažu jebo izolaciju, odo na kafu i kod rodbine...

Dobro upamti ovo što sam pisao za nekih 10-15 dana...
Daj Boze da sam ja najveca budala što sam povjerovao onim statistikama iz wuhana i italije koji pokazuju da se stvarno stanje trenutne situacije vidi tek za 15 dana...
Daj Boze da sam u krivu.. niko sretniji od mene...al cisto sumnjam

Nego kako su se ono talijani ponasali dok su imali 10-20 slucajeva? Sta su govorili? I prije koliko dana je to bilo?
Kako ono u njih odjednom buknu sve do granica loma zdravstva?
Sultanahmed

#5003 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sultanahmed »

Taman posla da ja sve znam
Ali ti to opisujes brat bratu ko da ima milion zarazenih u Italiji a ne 15 hiljada
Po statistikama sto su ljudi objavljivali proslih dana ovdje,98 posto ljudi sto umru od korone su starci od 70+godina
Ne treba paniciti,ali treba neke mjere poduzeti
Prati ruke jako cesto,smanjiti izlaske u grad itd
Ostalo je sve u Božijim rukama
Hiran

#5004 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hiran »

Apel građanima u samoizolaciji: "Od danas počinje represija, tko nije u kući, dobit će kaznu"

https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/ ... 97415.html
sumirprimus

#5005 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Gledam klip nekaka kineskinja jede zivu kokos sunce ti zarko. :shock:
I kad prodje ovo njesra samo ce nabacit ostatku covjecanstva neku novu baju :-)
zposao

#5006 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Sultanahmed wrote: 13/03/2020 15:47 Taman posla da ja sve znam
Ali ti to opisujes brat bratu ko da ima milion zarazenih u Italiji a ne 15 hiljada
Po statistikama sto su ljudi objavljivali proslih dana ovdje,98 posto ljudi sto umru od korone su starci od 70+godina
Vidim da ne razumiješ. U italiji je potvrđenih 15000 slucajeva. Niko živ nezna koliko je stvarni broj inficiranih dok svi ne dobiju simptome. A simptomi se dobijaju u prosjeku nakon 15 dana. U tome je fazon. U pocetku izgleda situacija bajna. Nema slucajeva, sve mirno. Par ih se javi... Odjednom bukne. Zašto? Zato jer ih je bilo dosta kojo su i prehodali koronu a da nisu znali, ali su putem zarazili desetine ljudi, i tako sve dalje...

To da umiru samo starci nije istina. Najveci broj jest starijih ljudi, ali ako odjednom nagrne par stotina ljudi u kriticnom stanju, onda neces moci pomoci nikome jer ce zdravstveni sistem pucati po šavovima... Onda neces moci pomoci ni nekome ko ima infarkt ni onome sto je imao prometnu, ni milijun drugih svakodnevnih intervencija...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#5007 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

TheHound wrote: 13/03/2020 14:52
Sultanahmed wrote: 13/03/2020 14:48 Eto ti znas da kod nas treba da "bukne" za 10 dana :lol: :lol:
Kad si takav strucnjak haj zaposli se negdje u Njemackoj,takve strucnjake i sveznalice zlatom placaju :lol:
Vec mjesec dana govore "kod nas ce da bukne za 10 dana". Imamo srece pa nismo tranzitna zemlja a nismo nesto ni turisticki atraktivni pa samo zbog tog razloga jos uvijek nije "buknulo" i nadam se da nece ni buknuti :D
Imamo srece sto kod nas ne testiraju sve sumnjive slucajeve, inace bi broj buknuo odavno.
Sultanahmed

#5008 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sultanahmed »

zposao wrote: 13/03/2020 15:56
Vidim da ne razumiješ. U italiji je potvrđenih 15000 slucajeva. Niko živ nezna koliko je stvarni broj inficiranih dok svi ne dobiju simptome. A simptomi se dobijaju u prosjeku nakon 15 dana. U tome je fazon. U pocetku izgleda situacija bajna. Nema slucajeva, sve mirno. Par ih se javi... Odjednom bukne. Zašto? Zato jer ih je bilo dosta kojo su i prehodali koronu a da nisu znali, ali su putem zarazili desetine ljudi, i tako sve dalje...

To da umiru samo starci nije istina. Najveci broj jest starijih ljudi, ali ako odjednom nagrne par stotina ljudi u kriticnom stanju, onda neces moci pomoci nikome jer ce zdravstveni sistem pucati po šavovima... Onda neces moci pomoci ni nekome ko ima infarkt ni onome sto je imao prometnu, ni milijun drugih svakodnevnih intervencija...
Milioni ljudi su pregledani u italiji,da se stvarno tako lako prenosi nakon ovolikih pregleda bilo bi vise od 15 hiljada zarazenih
Mozda i ima vise od 15 hiljada,al za sad je teorija zavjere da treba 15 dana da pocnu simptomi djelovati
Niko to nije potvrdio niti dokazao
Last edited by Sultanahmed on 13/03/2020 16:03, edited 1 time in total.
splinter

#5009 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

sumirprimus wrote: 13/03/2020 15:54 Gledam klip nekaka kineskinja jede zivu kokos sunce ti zarko. :shock:
Pa đe bolan nađe tu havetinju da gledaš?? HA ha
zomri

#5010 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

Vecina oboljelih razvija simptome unutar sedam dana.

How long does it take from infection to the onset of disease?
It is currently thought that an infected person can go up to 14 days before noticing any symptoms. According to WHO, the incubation period is, on average, five to six days.
https://www.bundesgesundheitsministeriu ... virus.html
Ali_G

#5011 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Trenutno je misljenje da je medijana javljanja simptoma 5,2 dana. Svi priznati instituti oprezno izlaze sa prognozama. Najcrnje stvari idu tako sto se prenose rijeci neimenovanih doktora i sestara.
palermo

#5012 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

zposao wrote: 13/03/2020 15:56

Zaista se očekuje da ovdje nekakav peak bude za desetak do petnaest dana. Barem tako kažu mostarski ljekari. Ali opet, svaki dan u kojem nema pojava corone ili su minimalne, je dobitak. Kao što je mnogo puta rečeno, ovdje je u principu borba sa vremenom i nastojanje da ga kupiš.
Tako da ipak treba radovati i ohrabrivati to što u BiH, Federaciji BIH a da budem malo i egoista, i u MOstaru još uvijek je mali broj slučajeva (odnosno još nisu zabilježeni kao što je slučaj u Mostaru)
ElkoM

#5014 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ElkoM »

zposao wrote: 13/03/2020 15:33
Sultanahmed wrote: 13/03/2020 14:48 Eto ti znas da kod nas treba da "bukne" za 10 dana :lol: :lol:
Kad si takav strucnjak haj zaposli se negdje u Njemackoj,takve strucnjake i sveznalice zlatom placaju :lol:
Kako si glup dan te hebo...

Pa u tome je fazon što svaki čovjek koji je inficiran, prosjecno simptome počne pokazivati tek nakon 15 dana... Znači NIKO ŽIV NA SVIJETU NEMA POJMA KOLIKO JE GDJE TRENUTNO ZARAŽENIH dok ne dobiju prve simptome!

Pogledaj statistike i podatke iz Kine kako se povećavao i smanjivao broj zaraženih! Kada su uveli karantenu, broj se nastavio povećavati sve do 12 dana, tek dana su se vidjeli učinci karantene! Zašto? Zato jer kad uspostaviš karantenu, i niko ne mrda, nastave se u sljedeča 2 tjedna razbolijevati ljudi koji su već zaraženi a da to nisu imali pojma!

Kako vam ne može to u glavu doći da sve treba gledati sa odmakom od barem 2 hefte?!!

Kada jave da negdje ima 2-3 slučaja, u stvarnosti ih ima par desetaka, ali niko nema pojma ko su i gdje su jer se osjećaju savršeno zdravo... Tek za nekih 10-15 dana če osjećati bolest i javiti se, a dotad će zaraziti Boga dragog pitaj koliko ljudi!

ZATO TREBA UVESRI STROGU KARANTENU ODMAH NA NAJMANJE 15 DANA DA NIKO NE MRDA OSIM HITNIH SLUZBI, I U TOM PERIODU ĆE SVI KOJI SU ZARAŽENI DOBITI SIMPTOME I JAVITI SE!!

Ako pustimo sve dok se ne prihavi 20-30 ljudi u bolnicu, u stvarnosti će to značiti da imamo par stotina na cesti inficiranih ljudi..

Ali dobro, nije ni ccudo što obični ljudi na forumu to nemaju pojma, kada najviši državni službenici i vlasti nemaju pojma zasta plaću primaju... Maloprije zovem da prijavim frajera koji se šeta po kafanama a došo ima 3 dana iz Njemacke, niko ziv se ne javlja na 15 telefonskih brojeva...ili skidaju sa sebe odgovornost i kazu nije nase, zovi dalje...
Šta dalje pričati?

Samo se molim Bogu da nas poštedi naše nonsalancije, neodgovornosti, bahatosti i neobrazovanosti pa da nas ne pokosi sve ova epidemija...
Ovo je strašno kako se dosad ponasaju svi... Nemoze ovo na dobro nikako
kako ti se da gubit vrijeme s takvima
ja odavno opametnio
ne pomažem odavno slijepcima da progledaju
Sizifov posao
sumirprimus

#5015 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

splinter wrote: 13/03/2020 16:03
sumirprimus wrote: 13/03/2020 15:54 Gledam klip nekaka kineskinja jede zivu kokos sunce ti zarko. :shock:
Pa đe bolan nađe tu havetinju da gledaš?? HA ha
Gledo dokumentarac o ovim njihovim zivotinjskim pijacama. I naleti puu
Al mi je sad bar jasno kako ovo zavrsi na ljudima koji ugursuzi fuj
coek

#5016 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coek »

Evo jedan sjajan clanak:

Obratiti paznju na fazu izbijanja epidemije - tada je stvarni broj zarazenih puno veci nego sto se oficijelno zna. Tek naknadno se sagleda kompletna slika tj broj zarazenih

Inace, imamo dva modela ponasanja tj reakcije:
- kineski - iako ljudi ispocetka nisu ni znali o cemu se radi, uvei su strogi karantin i postigli odlicne rezultate
- talijanski - iako su ovi opet znali o cemu se radi, krenu li su lezerno, "da se ne ugroze ljudske slobode", ljudi su se ponasali kao mi sada, kao da su na nekom odmoru i tako dosli do nekontrolisanog, eksponencijalnog, rasta broja zarazenih.

Ukoliko budemo pametni, odbacicemo ono nase urodjeno "sta ce meni neko govoriti" i smanjiti socijalne kontakte na minimum. Jer ovdje kad krene, ne ocekujte neku pomoc devastiranog zdravstvenog sistema. Evo npr. citava FBiH ima samo 141 respirator. Sta dalje reci ...
klaki

#5018 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by klaki »

Milenkov buraz wrote: 13/03/2020 15:36 :mrgreen: Jbt. Stalone kupuje u granapu kao kod mene u Mahali. :lol: Ovo je neki njegov dubler :mrgreen:
Ma isto ko sto raju u sarajevu boli briga kad ide Dino, Emir, Jala isto take i amere boli za njeg :-D Pametan lik vjrvj otisao u manje posjecenu radnju :D
kakavdanakneiskustvu

#5019 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

kakavdanakneiskustvu wrote: 13/03/2020 08:16
sumirprimus wrote: 13/03/2020 08:15 pa citaj malo iznad gore :-)
i to za police, jbo me svak odem u market, nista ne fali, jedino voce i povrce truhlo ko i uvijek... :-)
i ja vala,i juce i prekjuce u zenici u razlicitim marketima,svega ima,nicega ne fali
evo i prije sat i po bingoi u šoping centru pun artikala
ćiribiribela

#5020 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

Image

Na 80mil ljudi, ovo je nista.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#5021 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bobi »

ElkoM wrote: 13/03/2020 16:19 ma zna novinar klixa
debil vidio da na tabeli nema podataka i "zaključio" da nema novih zaraženih
debil
tabela se za Italiju apdejtuje oko šest sati
Pa da si pročitao članak skontao bi da je to izjavio italijanski zvaničnik za BBC i da je vijest prenesena sa BBC..toliko o tebi :mrgreen: .
He1972

#5022 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

U Hercegovini čekaju da se ukaže korona da otvore novo hodočasničko mjesto! :lol:
animals

#5023 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animals »

Bobi wrote: 13/03/2020 16:39
debil
Pa da si pročitao članak skontao bi da je to izjavio italijanski zvaničnik za BBC i da je vijest prenesena sa BBC..toliko o tebi :mrgreen: .
Ovaj gore vrijedja svakoga, ko ne siri paniku..
mozda bi ga malo trebalo upozoriti..
ElkoM

#5024 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ElkoM »

Bobi wrote: 13/03/2020 16:39
debil
na BBC rekli da nema više zaraženih
čisto sumnjam
ako jesu znači treći najgluplji

za sat vremena ide update podataka za Italiju
prognoziram +2500 novih

javi se sa člankom klixa o novim ciframa
važi ?
Vidal89

#5025 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Vidal89 »

Kupuju toalet papir, jer samo brisu supak ne peru ga.

Mi bosnje obrisemo pa i operemo, stranci samo obrisu :mrgreen:
Locked