Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
kakavdanakneiskustvu
-
statixx
#1877 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@SrkiPuhalo
Komsic u samoizoloaciji, Dodik odavno na crnoj listi, braco Srbi da li mirno spavate jer nas vodi Dzafeovic!!!
-
daddy-kool
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#1879 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Više mi se sviđa ova tema nego ona druga, tamo paničare Božeee 
-
statixx
#1880 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Srki je legenda, kaze taman pojeftinilo gorivo, a ne mo's mrdnut' iz kuce.... 
- zlo zlo
-
Ci-Nick
- Zox
#1883 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Frajko turisticki radnik, napenalio se da ide u Berlin na sajam iako je sajam otkazan. Ode on, vidim ga na Fejsu, skace po Berlinu, vrati se, naloze mu karantin. Eno ga danas javlja se opet na fejsu "Ja sam na lokaciji Hotel Evropa, potpisujemo peticiju da se ublaze posljedice corone". Potpisuju nekakvu peticiju da se turisticki sektor, koji funkcionise po sistemu koverte, gdje mi nikad niko nije platio ni "d" od doprinosa (ukljucujuci i njega) bude oslobodjen poreza.
Znaci, jebo karantin, bitno je zgrnuti jos koji milioncic.
Znaci, jebo karantin, bitno je zgrnuti jos koji milioncic.
-
daddy-kool
#1884 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ove što ne poštuju karantin treba u prisilnu izolaciju.
- Sanjarko
- zateznistub
#1886 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sad pokupih lika sa aerodroma, pitam da li su radili kakve kontrole, kaze ni temperaturu mu nisu izmjerili...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1887 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Preduzeće u Ljubuškom zapošljava 30 radnika za šivanje "korona-maski", milionska potražnja u BiH i vani
- aveos
#1888 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Najjaci..Tomahawk11 wrote: ↑13/03/2020 11:21Preduzeće u Ljubuškom zapošljava 30 radnika za šivanje "korona-maski", milionska potražnja u BiH i vani
Hercegovci ce opet izbit sebi koji dinar cak i ako Međugorje zakaze
- Zox
#1889 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kome cu prijaviti nepostovanje karantina?
zvao sam mup, zvao sam ovaj dezurni telefon sto su dostavili iz kriznog staba, sta jos?
zvao sam mup, zvao sam ovaj dezurni telefon sto su dostavili iz kriznog staba, sta jos?
-
r_faruk
-
Nadzorna_ploca
- bubobih
- Grijem se na: plutonij-239 (239Pu)
- Vozim: NCC-1701-D
- Horoskop: Elf
#1892 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Potvrđena još dva slučaja virusa korona u Republici Srpskoj
Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, laboratorijskom analizom uzoraka u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još dvije osobe u RS
Riječ je o jednom djetetu i jednoj osobi mlađe životne dobi, iz bliskog kontakta sa juče potvrđenim slučajem muškarca i njegove supruge, a koji su imali bliski kontakt sa osobom kod koje je potvrđen novi virus korona u Sloveniji. Oni se osjećaju dobro, nalaze se u kućnoj izolaciji, a ljekari Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka će pratiti njihovo zdravstveno stanje, navddi se u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS
Trenutno je novim virusom korona zaraženo deset osoba u Republici Srpskoj. Dvije osobe se nalaze na Klinici za infektivne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a osam osoba se nalazi u kućnoj izolaciji. Svi pacijenti se osjećaju dobro i nijedan nije vitalno ugrožen.
U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 488 osoba, koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom (SARS-CoV-2) , a nadzor je završen kod 132 osobe.
Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, laboratorijskom analizom uzoraka u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još dvije osobe u RS
Riječ je o jednom djetetu i jednoj osobi mlađe životne dobi, iz bliskog kontakta sa juče potvrđenim slučajem muškarca i njegove supruge, a koji su imali bliski kontakt sa osobom kod koje je potvrđen novi virus korona u Sloveniji. Oni se osjećaju dobro, nalaze se u kućnoj izolaciji, a ljekari Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka će pratiti njihovo zdravstveno stanje, navddi se u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS
Trenutno je novim virusom korona zaraženo deset osoba u Republici Srpskoj. Dvije osobe se nalaze na Klinici za infektivne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a osam osoba se nalazi u kućnoj izolaciji. Svi pacijenti se osjećaju dobro i nijedan nije vitalno ugrožen.
U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 488 osoba, koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom (SARS-CoV-2) , a nadzor je završen kod 132 osobe.
- Zox
#1893 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mup je rekao da nazovem krizni stab. Medjutim, krizni stab nije dao broj kriznog staba, vec dezurne brojeve. Na tim dezurnim brojevima su mi rekli da su to hotlinei na kojima radi doktor da ti pomogne oko zaraze i da njih vise ne zovem. Onda sam zvao nekakvu sanitarnu inspekciju gdje nisu znali o cemu im pricam i napokon nekakav broj podrske na koji se niko nije javio 
-
Nadzorna_ploca
#1894 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Odlicno su to organizovali.Zox wrote: ↑13/03/2020 11:56 Mup je rekao da nazovem krizni stab. Medjutim, krizni stab nije dao broj kriznog staba, vec dezurne brojeve. Na tim dezurnim brojevima su mi rekli da su to hotlinei na kojima radi doktor da ti pomogne oko zaraze i da njih vise ne zovem. Onda sam zvao nekakvu sanitarnu inspekciju gdje nisu znali o cemu im pricam i napokon nekakav broj podrske na koji se niko nije javio![]()
A meni tamo na onoj aerodromskog temi prijetili kaznama i kako drzava konacno pokazuje zube.
-
al-em
#1895 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Cinema city uredno radi, mogu misliti veceras kafana i provoda, nema skole i faksa, lijepo vrijeme, scc i bbi, bice sve prepuno.
-
splinter
#1896 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Eh ovako. Apsulutno tako i zamišljam rad naših "nadležnih" službi koje se hvataju u "koštac" sa nadolazećom potencijalno razornom pandemijom.Nadzorna_ploca wrote: ↑13/03/2020 11:57Odlicno su to organizovali.Zox wrote: ↑13/03/2020 11:56 Mup je rekao da nazovem krizni stab. Medjutim, krizni stab nije dao broj kriznog staba, vec dezurne brojeve. Na tim dezurnim brojevima su mi rekli da su to hotlinei na kojima radi doktor da ti pomogne oko zaraze i da njih vise ne zovem. Onda sam zvao nekakvu sanitarnu inspekciju gdje nisu znali o cemu im pricam i napokon nekakav broj podrske na koji se niko nije javio![]()
A meni tamo na onoj aerodromskog temi prijetili kaznama i kako drzava konacno pokazuje zube.![]()
Pošto je ovo na neki način moja oblast, izdvojio sam dane i mjesece pa i godine života učeći upravo ove termine koje danas koristi svaki sagovornik u bilo kojoj državi ove planete, pitajući se hoće li meni ovo ikad zatrebat u životu, ali učio sam iz ljubavi.
Jučer sam ujutro napisao jedan krajnje dobronamjeran email redakciji Klixa, objasivši neke stvari, ukazujući na gorući problem glede ove cijele situacije, ali i predložio potencijalne mjere koje se mogu poduzeti kako bi se stvari probale održati pod kontrolom.
Nisam dobio nikakav povratni email, bilo kakav replay, a nikakav članak koji bi se pozvao na ovaj mail nije objavljen. Ostavio sam im mogućnost da me kontaktiraju ako žele i da sam im dostupan za sve dodatne informacije ili ako imaju ikakve sumnje oko izvora informacija ili autentičnosti teksta.
Dragi moji sugrađani i sunarodnjaci. Sve ovo što se dešava u našoj državi a kao odgovor na COVID-2019 je presmiješno. Svaka čast pojedincima, pojedinim institucijama, svima onima koji su svijesni situacije i nešto rade, ali nema sistemskog i organizovanog rješenja.
Mi smo jedina država na svijetu koja nema državno Ministarstvo zdravlja, iako imamo čak 13 ministarstava zdravlja na raznim nivoima vlasti.
Praktički javno zdravstvo je podijeljeno na dva jedno od drugog neovisna dijela.
Na državnom nivou Ima Sektor za zdravstvo koje djeluje pri Ministarstvu civilnih poslova BiH, a pogledajte mu zvaničnu stranicu, niti jedne riječi o COVID-u 2019.
Godine 2008. je formirano Koordinaciono tijelo Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje kao najviše tijelo na nivou države koje se bavi zaštitom stanovništva od potencijalnih katastrofa, a 2009. godine je usvojen dokument "Plan pripravnosti i kontrole pandemijske influence u BiH".
Ljudi moji dragi, ne bori se protiv svijetske pandemije i moguće katastrofe na ovaj način. Potrebno je jedinstveno tijelo na nivou države. Jedinstveni protokol djelovanja i hijerarhija aktivnosti strogo određena i definisana.
Ako već nema državnog ministarstva zdravlja, šta radi pomenuto koordinaciono tijelo. Je li uopće formirano, postoji li ikako obzirom na novi saziv Vijeća ministara?
Zašto nije usvojen državni dokument u formi Plana ili Strategije za borbu protiv COVID - 2019????
Čime se bave naši predstavnici u vlasti??
Ne mogu se entiteti i kantoni, općine i mjesne zajednice boriti sa pandemijama svijetskih razmjera. Italija je primjer. Uređena je kao decentralizirana država a i zdravstvo je poprilično decentralizirano. Lombardija (10 miliona stanovnika) je jedna od najuređenijih regija u cijeloj Evropi. Ekonomski razvijena i sa snažnom zdravstvenom mrežom, jako kvalitetnim stručnim kadrom, vrhunskim laboratorijama i sistemom za nadzor nad zaraznim bolestima. Centralna vlada nije na vrijeme prepoznala potencijalni rizik i pustila je regijama Lombardija i Veneto da se pokušaju same izboriti sa virusom. Bilo je par slučajeva u početku. A gdje su sad??
Španija, Njemačka isto tako imaju poprilično decentralizirano zdravstvo, zato i jesu zabrinuti.Ali nebitni su oni, svi su oni milionima svijetlostnih godina ispred nas.
Ovo me sve podsjeća na onu scenu iz seriej Chernobyl kad Ulana dolazi kod onog činovnika koji se nešto pita a on s nogama na stolu zavaljen i još njoj odgovara da je prije ovoga sad posla radio da li u prodavnici il fabrici obuće.
Ako se nešto drastično ne promjeni u organizaciji borbe u narednih 72 sata, onda je zaista sve u božijim rukama, a država BiH postoji samo na papiru.
Nije dovoljnosamo zatvoriti granice, pa Italija i Kina su mobilisale sve i jednog stručnjaka u ekspretne timove, to isto radi i Hrvatska, Srbija, imaju nacionalne strategije i poduzimaju mjere na državnom nivou.
Napisao bih još svašta nešto, ali . . .
Proći će sve ovo, zaigraćemo mi opet lopte,
Do neke nove korone . . .
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1897 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kolega bio 01. marta u Dubrovniku.
Jutros grlo i kašalj.
Poslali ga na testiranje.
Čekamo...
Jutros grlo i kašalj.
Čekamo...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- Zox
#1899 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
NiSta temperatura? Javljaj!Tomahawk11 wrote: ↑13/03/2020 13:15 Kolega bio 01. marta u Dubrovniku.
Jutros grlo i kašalj.
Čekamo...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1900 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znam vjeruj mi, kažu uzeo slobodan dan, a šefovi ga zvali da se ode testirati.Zox wrote: ↑13/03/2020 13:18NiSta temperatura? Javljaj!Tomahawk11 wrote: ↑13/03/2020 13:15 Kolega bio 01. marta u Dubrovniku.
Jutros grlo i kašalj.
Čekamo...