Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Nadzorna_ploca
#4826 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja bi vise volio da dobijem coronu nego metak, ako vec krecemo da poredimo neke stvari.
- Dozer
#4827 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Za metak - nece biti. Dobijes li ga u vitalni organ, tipa glave/mozga ili srca, umires zbog metka, ne zbog krvarenja. Pa nebitno koliko si zdrav ili nisi, mlad ili star...TheRealist wrote: ↑13/03/2020 11:25 Čuj ovih, virus sam ne ubija.... Pa ne ubija ni metak, nego umreš radi gubitka krvi (recimo.....).
I onda ako si zdrav, bla, bla, bla.... Pa koliko je to ljudi stvarno u potpunosti zdravo?
"Gripu" ne treba spominjati uopšte u bilo kakvom kontekstu, jer ovo nije "gripa" i sada imamo dvije bolesti, "gripu" koja će ostati (da malo pojednostavnim) i novi soj koji će postati vjerovatno sezonski (i za sada izgleda agresivniji od "gripe", što znači odmah više pacijenata, više teških pacijenata, veće opterećenje ionako malih kapaciteta.
Što se tiče teorija zavjere, ako ćemo navesti stvari koje su istinite, hajmo navesti i sve gluposti koje postoje, a tih je puno više.
Ako si zdrav, i ako nemas vise od 60, a pogotovo 70 godina, sanse da umres od ovog virusa su ti max. 1,5%.
Sto se tice teorija zavjere, da - postoji puno vise gluposti. Problem je sto se "teorije zavjere" uvijek povlace i podmecu kad se ne radi o glupostima, nego o zaista bitnim stvarima. Najcesce globalno.
- Sanjarko
#4828 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Slazem se. A treba racunati da nam je gradski saobracaj odavno prilicno u helacu.sumirprimus wrote: ↑13/03/2020 07:44 Kad je vec prica o statistici, onda ona kaze i da veci broj populacije pogotovu mladji dobro podnosi ovu koronu, a da najgore prolaze ovi sa 60+.
Imamo i srece sto smo relativno izolovani, nemamo metroe, zeljeznicki i avio saobracaj u tom obimu razvijen.
a jedino gore od korone je sav hajp oko nje gdje bukvalno nema medija koji o njoj ne prica.
tacno da ti je ogade.ko da nije gadna vec dovoljno.
-
daddy-kool
#4829 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Smrtnost od ovog virusa je oko 5% kada su bolnice prebukirane.Dozer wrote: ↑13/03/2020 11:30
Ako si zdrav, i ako nemas vise od 60, a pogotovo 70 godina, sanse da umres od ovog virusa su ti max. 1,5%.
Sto se tice teorija zavjere, da - postoji puno vise gluposti. Problem je sto se "teorije zavjere" uvijek povlace i podmecu kad se ne radi o glupostima, nego o zaista bitnim stvarima. Najcesce globalno.
- Dozer
#4830 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Tacnije, trenutno je smrtnost 3,67%
Last edited by Dozer on 13/03/2020 11:38, edited 1 time in total.
-
bojiboji1
#4831 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Skoro pa istina. Mada to je malo sebično jer nisi računao da ceš zaraziti roditelje, baku dida ivjerovatno nekog od njih ubiti svojim blagim simptomima ako si spreman za žrtvu drugih za sebe to je vjerovatno ok. Mislim da je pametnije da se ne zarazis da se malo strpi ekonomija, nauka...Dozer wrote: ↑13/03/2020 11:30Za metak - nece biti. Dobijes li ga u vitalni organ, tipa glave/mozga ili srca, umires zbog metka, ne zbog krvarenja. Pa nebitno koliko si zdrav ili nisi, mlad ili star...TheRealist wrote: ↑13/03/2020 11:25 Čuj ovih, virus sam ne ubija.... Pa ne ubija ni metak, nego umreš radi gubitka krvi (recimo.....).
I onda ako si zdrav, bla, bla, bla.... Pa koliko je to ljudi stvarno u potpunosti zdravo?
"Gripu" ne treba spominjati uopšte u bilo kakvom kontekstu, jer ovo nije "gripa" i sada imamo dvije bolesti, "gripu" koja će ostati (da malo pojednostavnim) i novi soj koji će postati vjerovatno sezonski (i za sada izgleda agresivniji od "gripe", što znači odmah više pacijenata, više teških pacijenata, veće opterećenje ionako malih kapaciteta.
Što se tiče teorija zavjere, ako ćemo navesti stvari koje su istinite, hajmo navesti i sve gluposti koje postoje, a tih je puno više.
-
daddy-kool
#4832 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Coronavirus: some recovered patients may have reduced lung function and are left gasping for air while walking briskly, Hong Kong doctors find
https://www.scmp.com/news/hong-kong/hea ... s-may-have
- Hajlac
#4833 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Imam informaciju iz druge ruke da su bolnice na sjeveru Italije toliko prebukirane da ne primaju nikoga starijeg od 50 godina
Idi kuci pa prezivio ne prezivio...
Idi kuci pa prezivio ne prezivio...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4834 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Bogavam, šta znače ti procenti onom ko umre?
Njemu je isto bilo 0,0001 % ili 100%.
Njemu je isto bilo 0,0001 % ili 100%.
- Dozer
#4835 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nisam nigdje rekao da se ne treba sacuvati od zaraze upravo radi moguceg prenosenja na starije.
Ono sto govorim jeste da ovaj virus nije ni priblizno smrtonosan koliko ga predstavljaju takvim.
Da se mene pita, od sutra bi na 15 dana bilo zabranjeno svo kretanje, svaki posao bi se radio od kuce, a koga se nadje na ulici kazna je 1.000 KM na licu mjesta. Jedino sto smije raditi su prodavnice sa hranom, pri cemu svi uposlenici moraju imati maske i hirurske rukavice.
I ne, nije ovo panika, nego mjere prevencije, a sve upravo radi starijih i kako bi se oni sacuvali.
Ko osjeti simptome - zove dezurne brojeve, a medicinske ekipe ce doci i utvrditi stanje.
Kraj price.
Sve mimo ovoga je presipanje iz supljeg u prazno, preseravanje i lupetanje o nekakvim mjerama. Nista osim ovoga nisu stvarne mjere.
Ono sto govorim jeste da ovaj virus nije ni priblizno smrtonosan koliko ga predstavljaju takvim.
Da se mene pita, od sutra bi na 15 dana bilo zabranjeno svo kretanje, svaki posao bi se radio od kuce, a koga se nadje na ulici kazna je 1.000 KM na licu mjesta. Jedino sto smije raditi su prodavnice sa hranom, pri cemu svi uposlenici moraju imati maske i hirurske rukavice.
I ne, nije ovo panika, nego mjere prevencije, a sve upravo radi starijih i kako bi se oni sacuvali.
Ko osjeti simptome - zove dezurne brojeve, a medicinske ekipe ce doci i utvrditi stanje.
Kraj price.
Sve mimo ovoga je presipanje iz supljeg u prazno, preseravanje i lupetanje o nekakvim mjerama. Nista osim ovoga nisu stvarne mjere.
Last edited by Dozer on 13/03/2020 11:44, edited 2 times in total.
- Hajlac
#4836 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Slicno je bilo i sa originalnim SARS-om 2003-e - ima dokumentaraca na YT radjenih 10-ak godina kasnije sa prezivjelima.daddy-kool wrote: ↑13/03/2020 11:38 Coronavirus: some recovered patients may have reduced lung function and are left gasping for air while walking briskly, Hong Kong doctors find
Neki od njih su ostali sa trajnim posljedicama poput brzog umaranja, neobjasnjive letargicnosti, mislim i ostecenih bubrega itd.
Ali kazu da su bar kod nekih od njih zapravo vise stete nacinili eksperimentalna lijecenja u bolnicama, ogromnim dozama teskih lijekova...
Last edited by Hajlac on 13/03/2020 11:45, edited 2 times in total.
-
daddy-kool
#4837 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nisu svi aktivni slučajevi završeni, a to je ukupna smrtnost gdje imaš i Koreju koja je uhvatila rani voz i nije prebukirana po bolnicama. Tamo gdje je kapacitet bolnice prevaziđen i pacijenti su ostavljeni da se sami sebi smrtnost je oko 5% (Wuhan) odnosno 6% (Italija).
- ElkoM
#4838 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
pa o tome se cijelo vrijeme i pričabojiboji1 wrote: ↑13/03/2020 11:20Obzirom da COVID19 ima puno veći eksponencijalni rast nego gripa realno je očekivati kada bi se pustio, bez karantene, da bi zarazio puno veći broj populacije nego gripa. Uzmimo u obzir da će zaraziti isti broj ljudi kao gripa na ovom modelu 31 145. 80% ljudi će proći "lišo" bez nekih jačih simptoma. 20% njih će zahtjevati hospitalizaciju, točnije 6222 osobe. Od tih 31145 njih ajmo reći 5% ,debelo ćemo smanjiti potencijalne statistike,ElkoM wrote: ↑13/03/2020 11:00nije tebi dobrodječak sa šibicama wrote: ↑13/03/2020 10:44 Elko, lupas gluposti, ni ti niti bilo ko drugi pojma nema kolika je smrtnost od gripe.
Covjece, postoje samo podaci o smrtnosti od gripe na hospitalizovanoj populaciji, i ona iznosi 7%. Svi nehospitalizovani, ne ubrajaju se jer niko i ne zna koliko ih je.
.
čojk počeo izmisljat termine
"smrtnost od gripe na hospitalizivanoj pooulaciji"
![]()
i ladno čojk iz guzice izvuče 7%![]()
ovo je za ginisovu kniigu najgluposti
a ja postavio sken
zvaničnog biltena ofivijelne ustanove
Federalnig zavoda zdravstva
a tek kolko umre od SARSa Cov 2 kod kuće ?!?!
stvarno sam sve sigurniji da treba uvest test inteligencije kod prijave na forum
treba raspirator to je njih 1557. Koliko imamo raspiratra u državi? Nije problem smrtnost u konačnici, čak se i uspješno liječe. Problem je to što će bolst zaraziti veliku količinu da će zdravstveni sustav pasti, neće se moći liječiti svi. Ni jedna država nema instrumente da može liječiti sve. Zato karantena da se uspori zaraza da zdravstvni sustavi mogu odgovoriti kako treba na zarazu.
s ovakvim brzim stepenom širenja zaraze i velikim brojem u kratkom vrernenu onih kojma je potrebna intezivna njega čak je pao i medicinski sistem visoko razvijene Italije
ali jok
to je obična gripa
šta paničite bezveze, a mediji još spinuju

- klaki
#4839 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma imuni sistem je čudo. Sjecam se prijateljica fasovala temperaturu vuklo se to duuugo zavrsila na injekcijama. Haman mjesec dana to trajalo. Negdje pred kraj sam je posjetio i odma se i ja razbolio. Ali kod mene nakon 2 tylol hota i tipa 12 sati temperatura je nestala a vec drugi-treci dan sam bio normalashalla wrote: ↑13/03/2020 11:04Meni se to desilo prije par godina. Bio baš dobro prehlađen, temperatura nekoliko dana, grlobolja, glavobolja, ne mogu se više sjetiti svih simptoma koje sam imao i kaže mi doktorica koja je mamina kućna prijateljica, to si ti fasovo i odbolovo svinjsku gripu, 100%, uradimo nalaze i fkt bila. Jesam se malo poslije toga isprepadao ali eto hvala Bogu brzo me je prošlaTomahawk11 wrote: ↑13/03/2020 10:25Isto kao i upalu pluća.Nadzorna_ploca wrote: ↑13/03/2020 10:23 Znaci drugim rijecima ne umire se od samog virusa nego od toga sto napadne vec oslabljen organizam koji nije u stanju da se brani.
Virus sam nije smrtonosan ali moze biti poguban za osobe oslabljenog imuniteta i starije. Mladi ga mogu i hodajuci preboliti.
Zao mi je, ali neka bude kako biti mora.
Možeš je prebolovati a da ne znaš da si je imao, odnosno da si mislio da je grip, prehlada.
Na nekom naknadnom vađenju nalaza skontaju da si je prebolovao.![]()
-
bojiboji1
#4840 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jesi li razmišljao o tome kada zablokiraš bolnice COVID-om, tj kada se svi odjeli prenamjene u odjele za liječenje COVIDA koliko ljudi umire od ostalih bolesti koje se neće moći liječiti zbog COVIDA.
-
statixx
#4841 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Spain: Catalonia puts four towns under coronavirus quarantine
While residents can leave their homes, they are not allowed to 'leave their urban core'.
- asurbanipal
#4842 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Herr Flick wrote: ↑13/03/2020 09:21 Covjek bi rekao zombi apokalipsa, kataklizma u najavi a u stvari 60.000 ljudi je bolesno od 7.5 milijardi na planeti, naravno mediji su tu da to sve zacine![]()
![]()
![]()
Imam osjećaj da se ciljano pravi panika.
U pozadini svega su neke druge stvari.
-
daddy-kool
- Sanjarko
#4844 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma slom berze. Fakticki je globalni, svjetski rat odavno. Nece samo niko da kaze. Ima i virus, gripa naravno. Polako sistem ovaj kakav je danas na snazi kolabrira i na aparatima je a vidjeti cemo sta ce ga i hoce li ga sta bolje od toga zamjeniti ili mozda nece, mozda gore ga sta zamjeni.Herr Flick wrote: ↑13/03/2020 09:21 Covjek bi rekao zombi apokalipsa, kataklizma u najavi a u stvari 60.000 ljudi je bolesno od 7.5 milijardi na planeti, naravno mediji su tu da to sve zacine![]()
![]()
![]()
- ElkoM
#4845 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
mislis 10%daddy-kool wrote: ↑13/03/2020 11:31Smrtnost od ovog virusa je oko 5% kada su bolnice prebukirane.Dozer wrote: ↑13/03/2020 11:30
ove u kritičnom stanju 2/3 slobodno prepiši u umrle
de sad vidi stopu

- ferratilis
#4846 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Prodjoh kroz Tuzlu, ljudi kaslju, kisu, niko ne stavlja ruku na usta. A sve puno. Crno nam se pise. 
- animals
#4847 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sigurno je samo jedno, da prehrambena industrija ima najvise koristi od ovog virusa..
trgovine se ispraznise..
trgovine se ispraznise..
- ElkoM
-
bojiboji1
-
daddy-kool
#4850 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sve su ovo procjene, jer ni ovaj broj potvrđenih ne odgovara broj stvarnih.ElkoM wrote: ↑13/03/2020 11:51mislis 10%daddy-kool wrote: ↑13/03/2020 11:31Smrtnost od ovog virusa je oko 5% kada su bolnice prebukirane.Dozer wrote: ↑13/03/2020 11:30
ove u kritičnom stanju 2/3 slobodno prepiši u umrle
de sad vidi stopu
![]()
Drugo ove procjene su 6% za Italiju gdje ako odeš u intenzivnu šanse da se izvučeš su oko 50%. - Kod nas su te šanse oko 10%.