Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Halcyon

#4751 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Halcyon »

130+ hiljada oboljelih na 7 milijardi ljudi nije neki aman značajan broj, pa mislim da dobar dio panike proizilazi iz konstantnog bombardovanja informacijama o virusu i zbrajanja oboljelih, umrlih i sl. (recimo hrvatski Index već danima rafala po čitaocima).

Ipak, ovakve stvari ne treba uzimati olako i s njima se "razračunavat" na onaj naš standardni način - ma 'ta će koronavirus, imam ja bijeli luk, kajmak, sir, Bosanac je to i sl. budalaštine. Smatram da se bez ikakve histerije treba pridržavati uputa nadležnih i koristit zdrav razum - brinuti o ličnoj higijeni, jačati imunitet kroz nešto bolju ishranu nego inače.
mO k3

#4752 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

sumirprimus wrote: 13/03/2020 10:02 vise svijeta na dnevnoj bazi ginulo u siriji nego od ovog virusa na vrhuncu u kini pa se niko nije ni oceso, a propos humanosti i solidarizma.
nego sad kad je doslo do svacije guzice panika.
i da, mediji su najgori .
Sirija je daleko od njih , a ovaj tihi ubica je gadna stvar svako ga može u sebi imati
daddy-kool

#4753 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Herr Flick wrote: 13/03/2020 10:04 Da li bi bila ovakava medijska histerija i panika da se ovo trenutno desava recimo u Africi?
Naravno da ne, mečka je pred našim vratima.
Milenkov buraz

#4754 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Halcyon wrote: 13/03/2020 10:09 130+ hiljada oboljelih na 7 milijardi ljudi nije neki aman značajan broj, pa mislim da dobar dio panike proizilazi iz konstantnog bombardovanja informacijama o virusu i zbrajanja oboljelih, umrlih i sl. (recimo hrvatski Index već danima rafala po čitaocima).

Ipak, ovakve stvari ne treba uzimati olako i s njima se "razračunavat" na onaj naš standardni način - ma 'ta će koronavirus, imam ja bijeli luk, kajmak, sir, Bosanac je to i sl. budalaštine. Smatram da se bez ikakve histerije treba pridržavati uputa nadležnih i koristit zdrav razum - brinuti o ličnoj higijeni, jačati imunitet kroz nešto bolju ishranu nego inače.
:thumbup:
shalla

#4755 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shalla »

Cortado wrote: 13/03/2020 09:51
kritikos wrote: 13/03/2020 07:59 Ne mogu se oteti utisku da je došao vakat da se od obične sezonske gripe diže ovolika fortutma. Svaki dr. će potiho na upit kiselo promrmljati riječi tipa ma niđe veze, a niko ne smije javno. Ovdje se tačno vidi moć medija i onih koji su odlučili da je ovo opasno i organizuju ovaj haos. Kao da testiraju neku pripremu na globalnom nivou. Doktori svjesni a kolektivno šute i odobravaju, ne smiju pisnuti. Buđenjem proljeća i varljivi mart su uvijek donosili gripe, a iste su uvijek bile kobne za stariju populaciju i one sa slabim imunitetom. Čitajući simptome, gripa je za prehodati i blaža je od sezonskih.
A ti si ljekar ili u najmanju ruku zdravstveni radnik? Jer ako nisi, preporucio bih ti da STFU i ne petljas se u diskusiju za odrasle, a ako jesi, onda da se dobro zapitas na osnovu cega si stekao tu diplomu. Ljudi poput tebe su najodgovorniji sto se ne moze virus ne moze obuzdati. Ti si onaj butnovnik koji ima problem sa svim nivoima autoriteta i kojem niko ne moze reci sta mora uraditi. Ne bi me iznenadilo ni da namjerno siris virus kako bi pokusao dokazati svoju ucmalu teoriju. Ali i za takve kao ti ima "baja iznad baje"..
kritikos wrote: 13/03/2020 09:47
shalla wrote: 13/03/2020 09:42 Šta se dešava?
0,00017% ljudi se trenutno zarazilo. Predoči sebi taj broj još jednom, 0,00017%
Tačnije 0,0017‰ ako ćemo u promilima.
Promil cega? Svjetske polulacije? Populacije Italije? Jer niti u jednom slucaju broj nije tacan.
Hajde podijeli 10300 (broj zaraženih) sa 60 miliona (populacija Italije)
mO k3

#4756 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Sherbett je napisala sa Zagrebu ide pod karantenu za 48 sati
dječak sa šibicama

#4757 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Halcyon wrote: 13/03/2020 10:09 130+ hiljada oboljelih na 7 milijardi ljudi nije neki aman značajan broj, pa mislim da dobar dio panike proizilazi iz konstantnog bombardovanja informacijama o virusu i zbrajanja oboljelih, umrlih i sl. (recimo hrvatski Index već danima rafala po čitaocima).

Sve si rekao i ovako razmislja normalan covjek. Nije bezazleno, daleko od toga, ali nije ni zombi apokalipsa.

Panicari uglavnom idu sa dobrim starim predubjedjenjem negativnosti. Kad kazes pa oboljelo je samo toliko i toliko, oni kazu "ali moze oboliti i do 96% ukupnog stanovnistva.

To mu ga dodje nesto kao pa moze i kometa od 6 kilometara precnika opaliti u zemlju koliko prekosutra, i nece niko prezivjeti. More bit bidne.
Milenkov buraz

#4758 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

mO k3 wrote: 13/03/2020 10:13 Sherbett je napisala sa Zagrebu ide pod karantenu za 48 sati
Cijeli Zagreb ili?
He1972

#4759 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

Milenkov buraz wrote: 13/03/2020 09:43
Medicinar iz BiH bori se protiv COVID-19 u Italiji - poslao upozorenje građanima BiH
https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... bih/370138

Evo možda najrelevantnije mišljenje čovjeka iz BiH mediciran. Demantovao je neke crne stvari ali kaže da nije baš ni bezazleno. Uređaji za vještačku ventilacju su ključni.
o'šo u taliju i sad se slika i sikira za nas ovamo, fucking sponzoruša muška, šta ljudi rade za klikove
seoBIH

#4760 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by seoBIH »

Ovo se panicarima nece bas svidjeti :)
Kaže da je šest dana imao simptome, a nakon toga - ništa

Podsjetimo, prvi oboljeli u Hrvatskoj registriran je 24. veljače. Brat blizanac izliječenog vratio se iz Milana, gdje je bio nekoliko dana s djevojkom. Tijekom vikenda 22. i 23. veljače situacija u Hrvatskoj bila je mirna. U ponedjeljak - šok. Njegov brat bio je prvi u Hrvatskoj kojem je dijagnosticiran koronavirus. Dan kasnije i njemu.

Pod strogim mjerama sigurnosti, 25. veljače odvezen je u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Od tada nije vidio lice bez maske ili osobu koja im se približava bez zaštitnog odijela.

"Što se tiče samog tijeka bolesti, on je izgledao ovako - u bolnicu sam došao s temperaturom od 37,4 Celzijeva stupnja i to je bio jedini simptom koji sam imao tog dana. Sljedeća dva dana temperatura se penjala do 38,5 i počeli su se pojavljivati simptomi klasični za gripu, bol u mišićima i zglobovima, teška glava i opća slabost", rekao je.

Nakon toga temperatura mu je pala na 37,5 stupnjeva, a već sljedeći dan gotovo je nije ni bilo.

"Zapravo sam šest dana imao neke simptome, a nakon toga je stalo. Ostao je samo kronični umor sljedećih nekoliko dana. Zbilja mi je teško procijeniti je li to bilo zbog bolesti ili su to posljedice toga što smo bili dugo u zatvorenom", kazao je.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/isp ... 64717.aspx
OldMayor

#4761 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by OldMayor »

shalla wrote: 13/03/2020 09:33
Herr Flick wrote: 13/03/2020 09:21 Covjek bi rekao zombi apokalipsa, kataklizma u najavi a u stvari 60.000 ljudi je bolesno od 7.5 milijardi na planeti, naravno mediji su tu da to sve zacine :lol: :lol: :lol:
Evo majke mi isto i ja kontam :-)
Kaže mi drugarica koja živi u Beču, kao nezvanično, planira se shutdown cijele Austrije (zabrana izlaska i ulaska) :roll:
Jebote, ne vjerujem majke mi... Kaže mi jutros profesorica biologije iz srednje škole, inače jako priznat stručnjak po pitanju virusa: ok, ne treba se praviti pametan, trebaju se poštovati neke osvnovne odredbe ali hype je jako jako preizražen, totalno nepotrebno...
Covjece ba, ide li vama u tu glavu cinjenica je ovo novi virus, otkriven tek prije nekoliko mjeseci?! :roll: A imamo viruse koji su otkriveni prije 50 godina, pa i dalje nemamo ljiek za njih. Ali eto tvoja profesorica iz biologije valjda zna da to nije nista.

:run:

Znaci ne zna se jos uopste kakvu stetu uzrokuje. Napada sve organe, od pluca, jetre, srca, bubrega. Posljedice se ne znaju. Jesi li uopste svjestan kakvu stetu uzrokuje jaka upala pluca, kakve posljedice po ostatak zivota mogu biti?! Da ne govorim o drugim organima.

Stvar je kontrole, da se virus koliko toliko iskontrolise. Jer je ocito da se moze siriti nevjerovatnom brzinom. Imam i ja kontatk da doktorima, sto iz nase drzave, sto vani. Ne budite tvrdoglavi i slusajte sta vam se govori. Da je stvar bezazlena - nije.

Drugo - pricate o medijima. Pa ko finansira medije? Kompanije, industrjia, fabrike. Pa evo zar vi fakat mislite da bi sad svi rezali granu na kojoj stoje? Jer ako ovo utice na kompanije, automatski ce utjecati i na medije. Sve je povezano.

Zar mislite da bi svjetske ekonomije riskirale tolike gubitke da nije stvar ozbiljna?

I na kraju, da se ne radi ovo, da mediji sute, da svi sute. Onda bi vasa prica bila ovako "Vidi ti ovo, nista oni nece da poduzimaju, zato sto hoce da nas je manje. Hoce da pobiju ljude, puno nas ima, sve to mediji rade. Namjerno sute, da kompanije mogu nesmetano raditi ,da se svi zarazimo i pomremo".

Znaci bog vam ne bi ugodio.

:-)
statixx

#4762 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

U Egiptu oba smrtna slucaja su osobe stare 60 godina, prva je bio turista iz Njemacke.
OldMayor

#4763 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by OldMayor »

seoBIH wrote: 13/03/2020 10:14 Ovo se panicarima nece bas svidjeti :)
Kaže da je šest dana imao simptome, a nakon toga - ništa

Podsjetimo, prvi oboljeli u Hrvatskoj registriran je 24. veljače. Brat blizanac izliječenog vratio se iz Milana, gdje je bio nekoliko dana s djevojkom. Tijekom vikenda 22. i 23. veljače situacija u Hrvatskoj bila je mirna. U ponedjeljak - šok. Njegov brat bio je prvi u Hrvatskoj kojem je dijagnosticiran koronavirus. Dan kasnije i njemu.

Pod strogim mjerama sigurnosti, 25. veljače odvezen je u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Od tada nije vidio lice bez maske ili osobu koja im se približava bez zaštitnog odijela.

"Što se tiče samog tijeka bolesti, on je izgledao ovako - u bolnicu sam došao s temperaturom od 37,4 Celzijeva stupnja i to je bio jedini simptom koji sam imao tog dana. Sljedeća dva dana temperatura se penjala do 38,5 i počeli su se pojavljivati simptomi klasični za gripu, bol u mišićima i zglobovima, teška glava i opća slabost", rekao je.

Nakon toga temperatura mu je pala na 37,5 stupnjeva, a već sljedeći dan gotovo je nije ni bilo.

"Zapravo sam šest dana imao neke simptome, a nakon toga je stalo. Ostao je samo kronični umor sljedećih nekoliko dana. Zbilja mi je teško procijeniti je li to bilo zbog bolesti ili su to posljedice toga što smo bili dugo u zatvorenom", kazao je.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/isp ... 64717.aspx
I, sta sad? Pa ovo znamo. Znamo da ima onih koji prebole virus, bez nekih vecih poteskoca.

Hocemo li postati pricu od onih koji su umrli, da cujemo njihovo misljenje...ah, da.

:roll:
mO k3

#4764 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Milenkov buraz wrote: 13/03/2020 10:13
mO k3 wrote: 13/03/2020 10:13 Sherbett je napisala sa Zagrebu ide pod karantenu za 48 sati
Cijeli Zagreb ili?
To neznam
He1972

#4765 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

ElkoM wrote: 13/03/2020 09:58 ovdje fakat treba prilikom registracije na forum postavit neki mini test inteligencije, pa ako prođeš...

čuj mediji krivi, ko biva spinuju stvari

znači italijanska vlast, ajd njih da uzmemo kao za primjer jer je najgore, "slušala" medije pa uvodila mjeru po mjeru, dotle otislo, da sad kad izadeš iz kuće i kreneš negdje, policajac ima pravo da te zaustavi i pita za "ausvajs", đe si kreno jarane ?
čuj ovog fašiste, malo bi selektovalo ljude hahahaha
°u°

#4766 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by °u° »

Čitam u Sloveniji prvi slučaj otkriven 04.03., jučer ih bilo 96.
Kod susjeda prvi 25.02. a jučerašnje stanje 27.
I kažu pametni slovenci
AmirBaa

#4767 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

Herr Flick wrote: 13/03/2020 10:04 Da li bi bila ovakava medijska histerija i panika da se ovo trenutno desava recimo u Africi?
Ne. Dovoljno je na google ukucati ebola i sve ce ti jasno biti. Bio je gore onaj grafikon sta se najvise pretrazivalo po internetu, korona oko 1.1 biliona a ebola "samo" 11 miliona iako je ebola virus u kojem vise od 50% ljudi umire u strasnim mukama. Off je skroz, ali jako dobar clanak https://www.jutarnji.hr/globus/Globus-s ... a/8800865/
Dr. Kuca

#4768 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dr. Kuca »

Pa ocigledno da se virus brzo i lahko siri. I da ne bi preraslo u nesto vise bolje sprijeciti dok se jos moze.
dječak sa šibicama

#4770 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Ima na netu od jucer i intervju one neke ribe iz Dalmacije, radi u Breši, konobarica. Ima autoimuno oboljenje, jako los imunitet, fasovala je koronu naravno sa takvim losim imunitetom, ali je sedam dana radila pod visokom temperaturom. Onda vise nije mogla, otisla u bolnicu, tamo joj dali terapiju i rekli zao nam je ali respiratori su zauzeti, previse je oboljelih, idite kuci.

Otisla kuci, ocigledno je imala tesku upalu pluca jer je rezalo preko prsa, gusila se i sve to, na kraju nakon par sedmica proslo. Prezivjela.

Veli da je takvih slucajeva kao njen, mnogo. Nisu hospitalizovani, samo je testirana i potvrdjen joj je korona virus.
dječak sa šibicama

#4772 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

°u° wrote: 13/03/2020 10:18 Čitam u Sloveniji prvi slučaj otkriven 04.03., jučer ih bilo 96.
Kod susjeda prvi 25.02. a jučerašnje stanje 27.
I kažu pametni slovenci
Vec sam pisao, ponovicu, Slovenci su koronu dobili od tri ljekara koji su je donijeli iz Italije sa seminara, i onda su danima radili sa vec bolesnim pacijentima i sirili zarazu ne znajuci da se to dogadja.

Nisu nepametni, samo nepazljivi.

Za sada su pod dobrom kontrolom drzave koje imaju "uvezene" pacijente dakle oni sto dodju iz Italije ili Njemacke ili Kine vec zarazeni. Takva je Hrvatska, ili BiH.

Slovenija vec spada u zemlje u kojima se virus rasirio sa "uvoznika" na domicilno stanovnistvo. Vec rekoh kako.

Mi smo za sada ok, a sta ce biti za 20 dana to vec ne zna niko. Uzdajmo se u nase medicinare.
Nadzorna_ploca

#4773 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nadzorna_ploca »

Znaci drugim rijecima ne umire se od samog virusa nego od toga sto napadne vec oslabljen organizam koji nije u stanju da se brani.
Virus sam nije smrtonosan ali moze biti poguban za osobe oslabljenog imuniteta i starije. Mladi ga mogu i hodajuci preboliti.
Zao mi je, ali neka bude kako biti mora.
high_volume

#4774 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

Herr Flick wrote: 13/03/2020 09:21 Covjek bi rekao zombi apokalipsa, kataklizma u najavi a u stvari 60.000 ljudi je bolesno od 7.5 milijardi na planeti, naravno mediji su tu da to sve zacine :lol: :lol: :lol:
Najprije su Kinezi blokirali cijeli višemilionski grad, virus je uspio pobjeći i zaraziti druga područja. Onda su druge države drastično počele s kontrolom širenja virusa, u Italiji i u Iranu nisu uspjeli, ali da Kinezi nisu pravovremeno počeli s kontrolom širenja virusa, da druge države nisu potpuno ozbiljno shvatile opasnost, itd. danas bi, vjerujem, i milijarda ljudi bilo inficirano ovim virusom, i ko zna kakve bi posljedice nastale, ili kako bi se virus manifestirao u tolikim organizmima, kako bi i na koji način mutirao, i sl.

Kod ovakvih infektivnih opasnosti, ili kod sličnih, u kojima se društvo organizirano pokušava zaštititi, omogućiti vlastitu reprodukciju i egzistenciju, u situacijama u kojima pandemija uzrokuje privredni i ekonomski kolaps, biti toliko slobodan i ismijavati postupke, rugati se svima na planeti, "znati" više od svih relevantnih stručnjaka, nije ništa drugo nego poprilično težak oblik idiotizma, najblaže rečeno :(
Tomahawk11
Globalni moderator

#4775 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

Nadzorna_ploca wrote: 13/03/2020 10:23 Znaci drugim rijecima ne umire se od samog virusa nego od toga sto napadne vec oslabljen organizam koji nije u stanju da se brani.
Virus sam nije smrtonosan ali moze biti poguban za osobe oslabljenog imuniteta i starije. Mladi ga mogu i hodajuci preboliti.
Zao mi je, ali neka bude kako biti mora.
Isto kao i upalu pluća.
Možeš je prebolovati a da ne znaš da si je imao, odnosno da si mislio da je grip, prehlada.
Na nekom naknadnom vađenju nalaza skontaju da si je prebolovao.
Locked